www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr maja 14, 2025 3:25 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 486 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 03, 2006 5:37 pm 

Grazyna

Cytuj:
1. Ewa została zwiedziona a nie Adam
2. Piotr radzi, abyśmy nie nadawały się niczym zastraszyć( czyli sugeruje, że mamy taką skłonność)
3. Kobiety zostaly nazwane "słabszym rodzajem niewieścim" ( ale nie czyni to jej kimś gorszym, wskazuje tylko jej pozycję w kościele).

A gdzie był Adam ,schował sie za krzaczek i czekał na rozwój wypadków :)
To przez Adama grzech wszedł na świat ,to z jego powodu ziemia została przekleta
.

Wąż powiedział ;bedziecie jak Elohim ,mówił to do obojga- Elohim-
władcy ,sedziowie ,mocarze.

Myslisz ze to Ewa chciała a nie Adam?

Jesli tak sie stało to dlatego ,że Ewa nie znała Słowa nie znała jak wy to mówicie teologii.
Tak było całe wieki ,kobiety nie znały wartosci Słowa i mozna je podejść bo nie wiedza ,bo nie znaja bo im niewolno ,bo sie nie godzi
.

Bóg powiedział ,że Adam wprowadził grzech nie Ewa, Bóg Adama obciażył odpowiedzialnoscia ,to Adam miał strzec Słowa ,które otrzymał i to on miał objasnić Ewe ,jakie bedą skutki ;zjecie umrzecie.
Adam wiedział ,ale czekał na co?

Cytuj:
Zwiedziona została Ewa - wąż( diabeł) wybrał kobietę wiedząc, że jest kimś, kto łatwiej może ulec zwiedzeniu. Kobieta "wyszła" spod ochrony męża, wzięła w swoje ręce inicjatywę, postanowiła być "głową" - o skutkach litościwie zamilczę.

Ewa stała sie ofiara przebiegłosci ,nie wyszła spod ochrony i nie wzieła incjatywy w swoje rece Adam tam był i jej nie obronił .
Nie postanowiła byc "głowa"
Czy Sara chciała byc głową kiedy Abraham wysłał ja do faraona i to ze strachu o własne zycie - była uległa .Ewa była uległa ,oni oboje byli nadzy nie jedno z nich.

Cytuj:
Niedobrze jest, kiedy kobieta bierze władzę w swoje ręce i uzurpuje sobie prawo do bycia przywódcą. Kiedy chce kierować Bożym ludem( a o tym piszemy). Zakaz nauczania przez kobiety właśnie tego dotyczy.

Paweł nie zabraniał nauczania przez kobiete ,Bzdura. /tak powiedział on nie ja/

Wiesz ,to jakiś paradoks ,bo gdyby kobieta miała przeprowadzic Mężczyzne np. ściezką nad przepascia ,to nie ma w tym nic ZŁEGO ,ale gdyby kobieta miała Mężczyżnie powiedzieć np .teologie ? to jej nie wolno? nie wolno by jej wyjasnic Słowa ,co Jezus mówił ,co miał na mysli?

Jestem ciekawa ,jak to robia kobiety w Chinach ,jak one Głosza Słowo ,w którym momencie sie zatrzymuja mówiąc ;" o tym nie wolno mi mówić to teologia"

]
Cytuj:
Niedobrze jest , kiedy wyłamujemy się z Bożego porządku

Własnie :idea:

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 03, 2006 5:47 pm 

Adam
Cytuj:
Oliwko?Dlaczego tak bardzo nienawidzisz mężczyzn???Co się stało w twoim życiu takiego,że masz taką nienawiść do nich?
Nie musisz na te pytania tu odpowiadać,jeśli jest to zbyt trudne. ,ale odpowiedz sobie samej i Panu.

Jak to ,powiedziałes ;otóz to lisie ja bym poszedł jeszcze dalej ,kazdy kto nie uznaje cielesnej natury jest od diabła.

Otóz to , ale ?
co sie stało w moim zyciu ?
a no nic takiego ,co by wskazywało ,że można im, wam ufać.patrz -ty. :cry:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 03, 2006 6:41 pm 

I Tym. 2.12
"Nie pozwlama zaś kobiecie nauczać ani wynosić się nad męża; natomiast powinna zachowywać się spokojnie. 13. Bo najpierw został stworzony Adam, potem Ewa. 14. I to nie Adam został zwiedziony, lecz kobieta , gdy została zwiedziona, popadła w grzech"

Nie bardzo rozumiem, Oliwko, w jaki sposób odczytujesz te fragmenty
( autorstwa Pawła), przecież wszystko jest czarno na białym :?:

No, chyba że dodajesz, co miała Paweł na myśli, kiedy pisał: "nie pozwalam", albo co miał na myśli, kiedy pisał: "kobieta została zwiedziona..."
Tylko czy te fragemnty potrzebują jakiegoś tłumaczenia ich, skoro są napisane wprost, bez jakichś przenośni czy czegoś podobnego...?

Gdzie był Adam...? Nie wiem. Czemu jednak Ewa nie poradziła się męża? Czemu podjęła sama decyzję? Bo postanowiła przejąć inicjatywę.
Nie usprawiedliwiam Adama, ani nie usprawiedliwił go Bóg.

Adam odpowiedział za swój grzech( mógł powiedzieć Ewie "nie", nie uczynił tego). Ale to nie zmienia faktu, że to Ewa została zwiedziona.

Ewa nie znała Słowa? Owszem , znała. Bóg powiedział, żeby nie jeść owoców z drzewa poznania - wiedziała i świadomie postanowiła złamać zakaz. Podjęła decyzję.

Jak w Chinach kobiety głoszą Słowo? Tak samo, jak wszędzie indziej. Otwierają swe usta i mówią o dobrej nowinie. To nie jest nauczanie, to jest głoszenie ewangelii. Samarytanka pobiegła do ludzi powiedzieć, jak że oto poznała Proroka, Mesjasza. Była rozentuzjazmowana. Ludzie jej uwierzyli i przyszli sami Go zobaczyć. Ale czy to znaczy, że owa Samarytanka miała zacząć przewodzić kościołowi?

Można przyprowadzić człowieka do miejsca, w którym zapragnie w swoim życiu Boga. Potem musi wzrastać wśród wierzących , karmić się Słowem. I to już nie jest rola kobiety.

Oliwko- czy Ty chcesz być nauczycielem Słowa Bożego w kościele Bożym? Chcesz innych nauczać?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 04, 2006 3:48 pm 

Grazyna

W Eden był Adam ,Chawa i Wąż.

Adam miał u swego boku pomocnika godnego siebie ,równego siebie.

Dlaczego Wąż ,zaineresował sie Ewą a nie Adamem ,mysle ,że to był cios w Adama ,ale poprzez jego własne ciało.

Wąż wiedział jak popsuc i nie dopuscic do dojrzałości dzieła Bożego.
Nachasz powiedział Ewie i Adamowi ,ze beda jak Elohim ,ze bedą mieć władzę ,i tak sie stało ,tylko ,że Ewa wypadła z tej gry .To Adam został Moszel -Władcą dla Ewy .Mieli byc jednym Ciałem ,ale on ja Ewe ponizył i odtrącił
.

Tak Adam ,który nadał wszystkim zwierzętom imiona według ich natury ,wiedział czego mozna spodziewac sie po Wężu ,Ewa nie wiedziała.
Ewa mówi ;juz po wszystkim ;"Wąż podarował i zjadłam " co jej podarował dała tez mężowi i on zjadł .

I stało sie jak mówił Wąż, bedziecie jak Elohim .On wiedział ,że Ewa bedzie usunieta zdymisjonowana przez tego ,który niesie nienawiśc.Adam ,Bogiem dla Ewy .

Jesli Adam miał tchnienie-ducha od Boga ,to teraz miał ducha Węzowego
ducha nienawiści do kobiety ,Pan powiedział ,że odtąd bedzie nienawiść miedzy Wężem a niewiasta i miedzy jej i jego nasieniem.

Tak Bóg powiedział Ewie ,że bedzie smutna z powodu ciazy ,że synów urodzi w smutku Bóg wiedział co sie stało ,cos zostało przyspieszone nie był to czas by tak miało byc.
Bóg nie łaje Ewy ,ale jakby ubolewał nad córka i mówi "cos ty zrobiła teraz bedziesz ku niemu ,ale on bedzie twoim Władca-bogiem

To Adam został obciazony odpowiedzialnościa za to co sie stało ,to on wprowadził grzech -śmierć na świat i ducha nienawiści do kobiety.

Niestety ten duch ma tez wpływ na kobiety ,one uwierzyły ,ze sa winne.

Cenie sobie Branhama ,ale kiedy czytam jego poznanie w tym temacie ,jego spojżenie na kobiete to myśle ,że w tym to właśnie duchu wypowiedział na kobiete to ,czego nie powinien.

Grazynko mozemy rozwazyc biblijnie ,jak postepowały kobiety jaka miały wolność i takiego złego czyniły.

Synowie Bozy ,brali sobie za zony wszystkie te ,które sobie upatrzyli.
Brali ,a wiec NIKT nie pytał dziewczyny o zdanie Oni sobie brali .
Byli tam tez Olbrzymi i im to rodziły - nie sobie ,ale im.

A wiec panowie maja władze a nie panie.
Cham ,syn Noego odkrył nagość ojca ,a wiemy ,że nagościa męża jest jego zona .
Cham dopuścił sie kaziroctwa i jego syn Kanaan jest tego owocem.
Kanaan bedzie przeklety z powodu ciebie.
Tam ziemia z powodu Adama tu Kanaan z powodu Chama
.

Ja nie uważam ,że kobieta zajmowała sie religia ,wiara ,bozkami.
Kiedy Rachela opuszczała dom ojca Labana zabrała jego -ojca bozki domowe.
To dla mężczyzny bozki miały wielka wartość ,kobieta nie miała swoich bozków ,tylko ojca albo meza .

Inny ojciec jest tak gorliwy ,że zabija własna córke w ofirze ,nikt mu nie kaze ,ale takii obrządek religjny i trzeba.
Syn Dawida ,ma wieeelka żadze , na własna siostre noo i kto mu zabroni ,to tylko kobieta ,przeciez Dawid ,tez chciał i miał .

A co powiesz o 10 przykazaniu;

fragment art.p.Motyla

"Biblijne prawodawstwo stawia kobiete w jednym rzedzie z domowymi zwierzetami ,stanowiacymi własność mężczyzny .

" Nie poządaj domu bliźniego ,nie poządaj żonybliźniego twojego ,ani sługi jego ,ani słuzebnicy ,ani wołuani osłajego ,ani niczego ,co do bliźniego twego nalezy.

Co panowie o tym mysla?

Zaprawde ,juz czas by meżowie ,mężczyźni zajeli swoje miejsce W Mesjaszu w Jego Duchu a nie w duchu wezowym.bo tam gdzie jest pogardliwe podejście do kobiety to znak ,ze tam jest duch Węzowy
.

narazie tyle
pozdrawiam

ps
czy wszędzie tak okropnie zimno :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 04, 2006 6:06 pm 

Oliwka napisał(a):
Wąż wiedział jak popsuc i nie dopuscic do dojrzałości dzieła Bożego. Nachasz powiedział Ewie i Adamowi, ze beda jak Elohim, ze bedą mieć władzę, i tak sie stało, tylko, że Ewa wypadła z tej gry .To Adam został Moszel - Władcą dla Ewy. Mieli byc jednym Ciałem, ale on ja Ewe ponizył i odtrącił.

Sorry, Oliwko, ale muszę chyba nazwać po imieniu to, co robisz. Tworzysz sobie jakieś chore wyobrażenia na podstawie czegoś, co nawet nie może być w przybliżeniu nazwane interpretacją Pisma, i jeszcze chcesz innych nauczać.

Złe traktowanie kobiet (panowanie mężów) jest wynikiem przekleństwa, podobnie jak bóle podczas rodzenia, zdobywanie chleba w pocie czoła, biologiczna śmierć i oddzielenie od Boga [I Mojż. 3:16-19]. Ale nie było i nie jest Bożym zamysłem. Żona miała być odpowiednią pomocą dla Adama i była. Po odkupieniu i wyjściu spod przekleństwa grzechu żony mają być uległe swoim mężom, a mężowie mają miłować swoje żony - to nie ma nic wspólnego z panowaniem [Ef. 5:22-31].

Ewa została zwiedziona, a nie Adam i tego po prostu nie da się wymazać z Biblii:

"Bo najpierw został stworzony Adam, potem Ewa. I nie Adam został zwiedziony, lecz kobieta, gdy została zwiedziona, popadła w grzech" [I Tym. 2:13-14]

"(...) Obawiam się jednak, ażeby, jak wąż chytrością swoją zwiódł Ewę, tak i myśli wasze nie zostały skażone i nie odwróciły się od szczerego oddania się Chrystusowi" [II Kor. 11:3]

Adam jako głowa pierwszego małżeństwa słusznie został obarczony odpowiedzialnością za całość. Ewa wiedziała o zakazie spożywania owocu z drzewa poznania dobra i zła, co sama przyznała w rozmowie z szatanem:

"A kobieta odpowiedziała wężowi: Możemy jeść owoce z drzew ogrodu, tylko o owocu drzewa, które jest w środku ogrodu, rzekł Bóg: Nie wolno wam z niego jeść ani się go dotykać, abyście nie umarli" [I Mojż. 3:3]

Oboje Adam i Ewa "wypadli z gry" po tym, jak zbuntowali się przeciwko Bogu. A Ewa nie została "zdymisjonowana", bo była dla Adama pomocą, a nie "współgłową" - Bóg nigdy nie zaprojektował małżeństwa jako "istoty dwugłowej".

Żony mają poddane "jak i zakon mówi" [I Kor. 14:34]. Czyli nauka apostolska potwierdza porządek ustalony w Torze [I Mojż. 3:16]. Nie jest on wynikiem przekleństwa, lecz porządku stworzenia. Wypaczenie tego porządku i panowanie męża mad żoną jest wynikiem przekleństwa. Ale żony wyzwolone spod przekleństwa okazują dobrowolną uległość swoim mężom jak Panu. A mężowie miłują swoje żony i są ich głowami, a nie panują nad nimi [Ef. 5:22-23] i szanują je, bo i one są dziedziczkami żywota [I Piotra 3:7].

Cytuj:
Jesli Adam miał tchnienie - ducha od Boga, to teraz miał ducha Węzowego ducha nienawiści do kobiety, Pan powiedział, że odtąd bedzie nienawiść miedzy Wężem a niewiasta i miedzy jej i jego nasieniem.

Z tym duchem nienawiści do kobiety to skąd to wzięłaś? Bo na pewno nie z Biblii. Co do nasienia kobiety, to ono miało zdeptać głowę węża. Nie dodawaj do Biblii niczego, bo w ten sposób tylko wykorzystujesz Słowo Boże do celów własnej "walki płci".

Cytuj:
Bóg nie łaje Ewy ,ale jakby ubolewał nad córka i mówi "cos ty zrobiła teraz bedziesz ku niemu, ale on bedzie twoim Władca-bogiem.
To Adam został obciazony odpowiedzialnościa za to co sie stało, to on wprowadził grzech - śmierć na świat i ducha nienawiści do kobiety.

No, to przeczytajmy, za co Pan Bóg ukarał Adama:

A do Adama rzekł: Ponieważ usłuchałeś głosu żony swojej i jadłeś z drzewa, z którego ci zabroniłem, mówiąc: Nie wolno ci jeść z niego, przeklęta niech będzie ziemia z powodu ciebie! [I Mojż. 3:17]

Cytuj:
Niestety ten duch ma tez wpływ na kobiety, one uwierzyły, ze sa winne.

Oliwko, nazywanie białego czarnym nie jest godne osoby, które chce być nauczycielem Pisma. Wymyślasz jakieś niestworzone rzeczy i zaprzeczasz wprost słowom Biblii.

Cytuj:
A wiec panowie maja władze a nie panie.

"Wziąć sobie za żonę" to taki zwrot używany nawet współcześnie. Jesli chcesz sprawdzić, czy rzeczywiście kobiety nie miały nic do powiedzienia, to proponuję przeczytać ten fragment:

Pan, Bóg niebios, który mnie wziął z mojego domu ojcowskiego i z mojej ziemi ojczystej i który mi przysiągł, mówiąc: Potomstwu twemu dam tę ziemię - On pośle anioła swego przed tobą i stamtąd weźmiesz żonę dla syna mojego.
8  A jeśli ta kobieta nie zechce pójść z tobą, będziesz zwolniony od tej przysięgi mojej; tylko nie prowadź tam syna mego. (...)  Rzekli więc: Zawołamy dziewczynę i zapytamy jej, co powie. Zawołali tedy Rebekę i zapytali jej: Czy chcesz pójść z tym mężem? A ona powiedziała: Pójdę. [I Mojż. 24:7-8; 57-59]

Cytuj:
Cham, syn Noego odkrył nagość ojca, a [b]wiemy, że nagościa męża jest jego zona. Cham dopuścił sie kaziroctwa i jego syn Kanaan jest tego owocem. Kanaan bedzie przeklety z powodu ciebie. Tam ziemia z powodu Adama tu Kanaan z powodu Chama.

Kolejny przykład zupełnie nonsensownej egzegezy Pism, który niestety dyskwalifikuje Cię jako nauczyciela (jeśli siebie za takiego uważasz). Podaję fragment:

"Noe, który był rolnikiem, pierwszy założył winnicę. Gdy potem napił się wina, upił się i leżał odkryty w namiocie swoim, a Cham, ojciec Kanaana, zobaczył nagość ojca swego i opowiedział o tym poza namiotem obu swoim braciom. Wtedy Sem i Jafet wzięli szatę, nałożyli ją sobie na ramiona i podeszli tyłem, i przykryli nagość ojca swego, a ponieważ oblicza ich były odwrócone, nie widzieli nagości ojca swego. A gdy Noe obudził się po upiciu się winem i dowiedział się, co mu uczynił jego najmłodszy syn, rzekł: Niech będzie przeklęty Kanaan, niech będzie najniższym sługą braci swoich!" [I Mojż. 9:18-25]

Nagością męża jest... jego nagość, a nie jego żona. Z Twojej egzegezy, Oliwko, wynika niezbicie, że Cham zobaczył żonę swego ojca i opowiedział o tym swoim braciom, którzy przyszli i przykryli żonę swego ojca. To jest oczywiście kompletnie sprzeczne z tekstem, ale nawet gdyby przyjąć absurdalną hipotezę, że żona jest nagością swego męża, to aby doszło do kazirodztwa, żona Noego musiałaby począć mocą wzroku Chama, bo nie czytamy o współżyciu.

Odsłonięcie nagość czyjejś żony jest równoznaczne z odsłonięciem nagości jej męża (ponieważ jako małżeństwo są jednym ciałem), ale to nie oznacza, że nagością męża jest jego żona. Żona jest żoną, a nagość jest nagością:

"Nie będziesz odsłaniał nagości swojego ojca i nagości swojej matki. Jest ona twoją matką. Nie będziesz odsłaniał jej nagości. Nie będziesz odsłaniał nagości żony swojego ojca, gdyż jest to nagość ojca twojego" [III Mojż. 18:7-8]

Noe po prostu leżał odkryty w namiocie, Cham go takim oglądał, a pozostali synowie go przykryli, nie oglądając nagiego ojca. Tylko tyle, Oliwko. Po prostu.

Cytuj:
Ja nie uważam ,że kobieta zajmowała sie religia ,wiara ,bozkami. Kiedy Rachela opuszczała dom ojca Labana zabrała jego -ojca bozki domowe. To dla mężczyzny bozki miały wielka wartość ,kobieta nie miała swoich bozków ,tylko ojca albo meza . Inny ojciec jest tak gorliwy ,że zabija własna córke w ofirze ,nikt mu nie kaze ,ale takii obrządek religjny i trzeba. Syn Dawida ,ma wieeelka żadze , na własna siostre noo i kto mu zabroni ,to tylko kobieta ,przeciez Dawid ,tez chciał i miał .

Sorry, ale zagęszczenie błędów w tym tekście jest tak ogromne, że nie sposób z tym dyskutować.

Cytuj:
"Biblijne prawodawstwo stawia kobiete w jednym rzedzie z domowymi zwierzetami ,stanowiacymi własność mężczyzny .[/u]

"Nie poządaj domu bliźniego, nie poządaj żonybliźniego twojego ,ani sługi jego ,ani słuzebnicy ,ani wołuani osłajego ,ani niczego ,co do bliźniego twego nalezy". Co panowie o tym mysla?

Nie wiem, kim jest pan Motyl, ale zacytował to przykazanie błędnie. Prawidłowo brzmi ono tak:

"Nie pożądaj żony bliźniego swego i nie pożądaj domu bliźniego swego ani jego pola, ani jego sługi, ani jego służebnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego."

Oryginał:

http://www.studylight.org/isb/bible.cgi ... orm+Search

Wyraźnie widać, że żona jest na pierwszym miejscu i nie jest wymieniona między rzeczami, a pożądanie żony jest wymienione obok pożądania własności. Zdaje się, że godna Oliwka Motyla...

Cytuj:
Zaprawde, juz czas by meżowie, mężczyźni zajeli swoje miejsce W Mesjaszu w Jego Duchu a nie w duchu wezowym. bo tam gdzie jest pogardliwe podejście do kobiety to znak , ze tam jest duch Węzowy

Oliwko, duch wężowy to jest duch wypaczający Słowo. Mam nadzieję, że wyzwolisz się spod jego wpływu i przestaniesz robić dwie rzeczy:

1. Nauczać, bo jesteś najlepszym przykładem tezy, którą zwalczasz (że kobietom nie wolno wykładać Słowa)

2. Wmawiać komukolwiek na tym forum pogardliwe podejście do kobiet

Twoje podejście do tematu wymaga leczenia. Chciałbym Ci jakoś pomóc, podchodzę do Ciebie z wyrozumiałością i przyjaźnią, ale proszę, przestań wypisywać takie nonsensy, bo po prostu będę zmuszony Cię ignorować.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 04, 2006 6:25 pm 

Oliwko- Smok pięknie wszystko wyłuszczył i ja się z nim zgadzam.

Domyślam się, że tych "rewelacji" sama nie wymyśliłaś. Pewnie naczytałaś się jakichś książek. Albo- co gorsza- tak się naucza w Twoim kościele/zborze.
Jeśli tak- to radzę Ci zastanowić się, czy na pewno powinnaś nadal się karmić takim nauczaniem i puszczać to dalej w eter...bo nawet ja się zorientowałam, że piszesz ...hmmm...jaby to delikatnie ująć...głupstwa? A nie jestem ani teologiem, ani nauczycielem...

Myślę, że obarczanie jedynie kobiety winą za Eden(z wyłączeniem Adama) to nieporozumienie. Ale Ty próbujesz zrobić odwrotnie- obarczyć całą winą mężczyzn. W dodatku uważasz, że jest on pod wpływem 'ducha wężowego" czy coś takiego...

Zobacz - jeśli wyolbrzymianie złej roli kobiety przyniosło tyle zła( w postaci poniżania kobiet), to tyle samo zła może przynieść przegięcie w drugą stronę. a ty idziesz w tym kierunku, siejąc nienawiść do rodu męskiego.

Czy kobieta, czy mężczyzna-- my mamy okazywać posłuszeństwo Słowu Bożemu, bo kto się "za daleko zapędza" - może źle skończyć...

I gdzie Ty widzisz u naszych panów z forum nienawiść do pań czy pogardę? :?

Ostatnio edytowano N cze 04, 2006 6:28 pm przez Grazyna, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N cze 04, 2006 6:26 pm 

S.W. napisał(a):
Nie wiem, kim jest pan Motyl, ale zacytował to przykazanie błędnie

jeden z redaktorów Racjonalisty

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 04, 2006 6:50 pm 

Cóż - widać, zgrabniej było tak sobie przykazanie przykroić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 06, 2006 8:39 pm 

Smok

Cytuj:
-Sorry, Oliwko, ale muszę chyba nazwać po imieniu to, co robisz. Tworzysz sobie jakieś chore wyobrażenia na podstawie czegoś, co nawet nie może być w przybliżeniu nazwane interpretacją Pisma, i jeszcze chcesz innych nauczać.

Dlaczego - chore ? to jest twoje zdanie czy ty jesteś wyrocznia .
Ja poprostu rozważam ,a nie jest powiedziane JAK nalezy rozwazac aby smokowi sie podobało. :)

Ewa miała byc POMOCA dla Adama miała byc kontrastem
miała byc jemu pomoca jesli bedzie tego wart a jesli nie bedzie przeciw
niemu.
słowo Ngd -przeciwienstwo ,kontrast ,przeciw ./podoficer?/
Pomoc ,tak tez jest określony Duch Swięty ,twoim zdaniem jaka ma wykonac pomoc.

Ewa zwiedziona to znaczy ? jakie jest to słowo?

Cytuj:
"Bo najpierw został stworzony Adam, potem Ewa. I nie Adam został zwiedziony, lecz kobieta, gdy została zwiedziona, popadła w grzech" [I Tym. 2:13-14]

"(...) Obawiam się jednak, ażeby, jak wąż chytrością swoją zwiódł Ewę, tak i myśli wasze nie zostały skażone i nie odwróciły się od szczerego oddania się Chrystusowi" [II Kor. 11:3]

popadła w grzech ? przekroczenie ,przekroczyła linie i zaszła w ciaże

W smutku urodzisz swoich synów -dwuch.

Tak Wąż Ewe zepchnał ,odtracił, usunał ,zdymisjonował , i jeszcze mam takie okreslenie zmywać naczynia .
Widac Paweł obawia sie ,że mysli ich spotka to co spotkało Ewe.

Cytuj:
Żony mają poddane "jak i zakon mówi" [I Kor. 14:34].

gdzie to pisze chętnie poczytam?

Co do Noego i całej tej sytuacji to jest tam uzyte słowo ,srom, ,które zazwyczaj dotyczy kobiet tak jak w III Moj,18.

Powiem ,że czytałam komentarz zydowski ,gdzie uważa sie ,ze Kanaan był synem Chama i matki jego dlatego Noe powiedział -niech Kanaan bedzie przeklety ,

to tyle musze konczyc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 06, 2006 11:32 pm 

Oliwka napisał(a):
Smok

Cytuj:
-Sorry, Oliwko, ale muszę chyba nazwać po imieniu to, co robisz. Tworzysz sobie jakieś chore wyobrażenia na podstawie czegoś, co nawet nie może być w przybliżeniu nazwane interpretacją Pisma, i jeszcze chcesz innych nauczać.

Dlaczego - chore ? to jest twoje zdanie czy ty jesteś wyrocznia .
Ja poprostu rozważam, a nie jest powiedziane JAK nalezy rozwazac aby smokowi sie podobało. :)

Ty nie rozważasz, tylko podajesz jakieś własne wyobrażenia oparte na własnych odczuciach, natomiast wyrwane z kontekstu i sprzeczne z normalnym znaczeniem tekstu.

Cytuj:
Ewa miała byc POMOCA dla Adama miała byc kontrastem
miała byc jemu pomoca jesli bedzie tego wart a jesli nie bedzie przeciw niemu.

Czy mogłabyś ten pobrubiony przeze mnie warunek podeprzeć jakimś cytatem z Biblii? Bo ja nigdzie o takich warunkach nie czytam. Nie czytam również o tym, że mam miłować żonę, jeśli będzie tego warta. Coś mi się wydaje, że znowu chcesz coś wpisać do Biblii. :)

Cytuj:
słowo Ngd -przeciwienstwo, kontrast, przeciw ./podoficer?/
Pomoc, tak tez jest określony Duch Swięty, twoim zdaniem jaka ma wykonac pomoc.

No widzisz! Przeciwieństwo, kontrast, dopełnienie - kobieta jest dopełnieniem mężczyzny i została stworzona jako pomoc dla niego. Z tym chyba nie ma co dyskutować. Równość statusu i porządek funkcji. A jaką funkcję wykonuje Duch Święty? Poczytaj o Parakletosie w Ewangelii Jana. Jest Pocieszycielem i został do nas posłany, ale nie został stworzony jako pomoc dla człowieka, więc nie jest to chyba dobry przykład.

Cytuj:
Ewa zwiedziona to znaczy? jakie jest to słowo?

"Apatao" czyli dosłownie "zwiedziona" i nie chce być inaczej. 8)

http://www.studylight.org/lex/grk/view.cgi?number=538

Cytuj:
popadła w grzech? przekroczenie, przekroczyła linie i zaszła w ciaże. W smutku urodzisz swoich synów - dwuch.

Nie wiem, co ma ciąża do buntu w Edenie. Bolesne porody owszem. Ale ludzie mieli się rozradzać jeszcze zanim się zbuntowali [I Mojż. 1:28] i przypuszczam, że Bogu chodziło o normalne rozmnażanie, z zachodzeniem w ciążę włącznie.

Cytuj:
Tak Wąż Ewe zepchnał, odtracił, usunał, zdymisjonował, i jeszcze mam takie okreslenie zmywać naczynia. Widac Paweł obawia sie, że mysli ich spotka to co spotkało Ewe.

Tak, Paweł się obawia, że Koryntianie zostaną zwiedzeni jak Ewa. Po prostu. A to, że wąż Ewę zdymisjonował, jest wyłącznie Twoją teorią, która ani nie wynika z Pism, ani nie jest zdrowa.

U nas w domu częściej ja zmywam naczynia, ale to ja jestem głową i miłuję moją żonę, a ona jest mi uległa dobrowolnie, bo tak mówi Słowo Boże.

Cytuj:
Cytuj:
Żony mają poddane "jak i zakon mówi" [I Kor. 14:34].

gdzie to pisze chętnie poczytam?

A choćby IV Mojż. 30:7-17 - odczytaj ducha tego tekstu i szczególnie podsumowanie:

"To są przepisy, które nadał Pan Mojżeszowi, dotyczące spraw między mężem a jego żoną (...)"

Wygląda na to, że sprawa ślubów jest przyczynkiem do podania zasad rządzących innymi sprawami (liczba mnoga) między mężem a jego żoną. Poza tym, sprawa uległości żon jest uregulowana w nauce apostolskiej w sposób tak wyraźny, że bardziej już nie można. :D

Jeśli chodzi o nagość Noego, to wystarczy przeczytać tekst w jego kontekście i wszystko jest jasne. Komentarz żydowski jest kompletnie oderwany od tekstu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 07, 2006 10:56 am 

Cytuj:

Ja nie uważam ,że kobieta zajmowała sie religia ,wiara ,bozkami. Kiedy Rachela opuszczała dom ojca Labana zabrała jego -ojca bozki domowe. To dla mężczyzny bozki miały wielka wartość ,kobieta nie miała swoich bozków ,tylko ojca albo meza . Inny ojciec jest tak gorliwy ,że zabija własna córke w ofirze ,nikt mu nie kaze ,ale takii obrządek religjny i trzeba. Syn Dawida ,ma wieeelka żadze , na własna siostre noo i kto mu zabroni ,to tylko kobieta ,przeciez Dawid ,tez chciał i miał .

Cytuj:
Sorry, ale zagęszczenie błędów w tym tekście jest tak ogromne, że nie sposób z tym dyskutować.

Smoku

tak bardzo ubolewasz nad zageszczeniem błędów ,no popatrz jak ty to wszystko wiesz
ZAG ĘSZCZENIE
CHORE ,Leczyć sie itp.

Kolejny przykład zupełnie nonsensownej egzegezy Pism, który niestety dyskwalifikuje Cię jako nauczyciel

Cytuj:
1. Nauczać, bo jesteś najlepszym przykładem tezy, którą zwalczasz (że kobietom nie wolno wykładać Słowa)

2. Wmawiać komukolwiek na tym forum pogardliwe podejście do kobiet

Twoje podejście do tematu wymaga leczenia. Chciałbym Ci jakoś pomóc, podchodzę do Ciebie z wyrozumiałością i przyjaźnią, ale proszę, przestań wypisywać takie nonsensy, bo po prostu będę zmuszony Cię ignorować.

Ja nie wmawiam nikomu pogardliwego podejścia do kobiet TO WIDAC :) Proponujesz mi leczenie? :?:

A gdyby mój mąż twojej żonie zaproponował :!:

Ty podchodzisz do mnie z wyrozumiałościa? no to jak ty wyglądasz bez wyrozumiałosci JESLI TO jest WYROZUMIAŁOŚĆ

Nie ,to nie są nonsensy ,ale widze ,ze ty lubisz robic pranie mózgu i trzymać w wyznaczonym przez siebie zakresie .

Nie poto wyszłam z Kk ,żeby inny papiez decydował jak i co czytac i rozumieć ,
W tym całym zamieszaniu nie ma nic z tego o co chodziło Pawłowi .
On nakazywał wszystkim milczec jeśli milczeć nalezy ,i niezabraiał nauczać jeśli nauczać nalezy.
Wszystko to miało miec "rece i nogi" a nie że on chciał zamknąc usta kobiecie ,jesli tak by dokogokolwiek powiedział to mówił to również do mężczyzn ,którzy nie uczyli jak on.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 07, 2006 11:18 am 

Grazyna

Cytuj:
Myślę, że obarczanie jedynie kobiety winą za Eden(z wyłączeniem Adama) to nieporozumienie. Ale Ty próbujesz zrobić odwrotnie- obarczyć całą winą mężczyzn. W dodatku uważasz, że jest on pod wpływem 'ducha wężowego" czy coś takiego...

Nie obarczamcała wina męzczyzn nie obawiaj sie chodziło o rozważanie ,ale niestety JEDEN wie reszta nie musi.
Oczywiście ,że tak uważam ,to zostało powiedziane w Eden ;nienawiść miedzy toba a Wężem , skoro tak to w jaki sposób ? to znaczy ,że duch WĘża działał i działa a jak działa to widac po wszystkich narodach ,i widać jak mają sie kobiety i jak mężczyzni ,kto ustanowił miejsce kobiety w społeczeństwie i w rodzinie .

Cytuj:
Zobacz - jeśli wyolbrzymianie złej roli kobiety przyniosło tyle zła( w postaci poniżania kobiet), to tyle samo zła może przynieść przegięcie w drugą stronę. a ty idziesz w tym kierunku, siejąc nienawiść do rodu męskiego
.

Właśnie przyniosło tyle zła , i niestety nadal przynosi ,czy myslisz ,że jest równouprawnienie kobiety i mężczyzny wobec Boga ?
nadal kobiecie nie wolno modlic sie głośno w społeczności ,nadal uwaza sie ,ze kobieta nie musi wiedziec co to znaczy ,jak to rozumiec ,bo doczeka sie takich epitetów jak ja o leczeniu CO za CHAMSTWO :twisted:

Cytuj:
Czy kobieta, czy mężczyzna-- my mamy okazywać posłuszeństwo Słowu Bożemu, bo kto się "za daleko zapędza" - może źle skończyć...

Jak najbardziej ,i to Słowo w niej zasadzone ,ma doprowadzic jej dusze do zbawienia ,a mąz może jej w tym dopomóc a nie znieważac.

Cytuj:
I gdzie Ty widzisz u naszych panów z forum nienawiść do pań czy pogardę?

No wiesz ? Jesli ty nie WIDZISZ to chyba juz sie przyzwyczaiłaś do takich określeń ,moze to norma ,że jak cos powiesz nie tak ,to mąż mówi do ciebie idź sie lecz ,albo inne tego typu określenia .

Jesli tak mówi nie wierzący to ,mnie nie dziwi ,ale WIERZĄCY :?:

Czy tak uczył mówił Paweł ,czy to są dziedziczki Życia Wiecznego ,czy ja jestem własnościa smoka by tak do mnie mówił?

pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 07, 2006 12:00 pm 

Oliwka napisał(a):
Proponujesz mi leczenie? :?:

Napisałem, że Twoje podejście do tematu wymaga leczenia. Jeśli ktoś na wszystko patrzy przez pryzmat wyrządzonej krzywdy, to najprawdopodobniej został tak mocno zraniony, że nie jest w stanie popatrzeć obiektywnie na Pismo w omawianym temacie. A takie zranienie Bóg może uleczyć. I trzeba poddać się Jego leczeniu, żeby zmienił nasze podeście do tematu. Niepotrzebnie się unosisz, bo nie miałem na myśli nic złego. :)

Cytuj:
Nie, to nie są nonsensy, ale widze, ze ty lubisz robic pranie mózgu i trzymać w wyznaczonym przez siebie zakresie.

"Pranie mózgu" do dość poważny zarzut. Mam nadzieję, że masz jakieś dowody takiej mojej działalności. Inaczej muszę potraktować to jako przejaw bezsilnej złości z Twojej strony. Ale nie będę się wdawać w pyskówki i licytacje, kto komu lubi robić pranie mózgu. Staram się rozsądnie i przejrzyście formułować swoje tezy, popierając je Słowem Bożym interpretowanym rzetelnie.

Cytuj:
Nie poto wyszłam z Kk, żeby inny papiez decydował jak i co czytac i rozumieć

Twoja "walka o wolność uciśnionych kobiet" przy pomocy wypaczania Pisma, własnych objawień i nietrafionych komentarzy rabinicznych musi się spotkać z konkretną reakcją. Na tym forum liczą się argumenty, a nie emocje. Nikt Ci nie dyktuje, jak i co czytać. Ale jeśli Ty sama zaczynasz dyktować, to nie dziw się, że Twoje argumenty będą podważane.

Cytuj:
W tym całym zamieszaniu nie ma nic z tego o co chodziło Pawłowi.
On nakazywał wszystkim milczec jeśli milczeć nalezy, i niezabraiał nauczać jeśli nauczać nalezy. Wszystko to miało miec "rece i nogi" a nie że on chciał zamknąc usta kobiecie, jesli tak by dokogokolwiek powiedział to mówił to również do mężczyzn, którzy nie uczyli jak on.

To, co pisze Paweł w omawianym temacie, jest proste i zrozumiałe. Problem polega na tym, że nie chcesz tego przyjąć.

Nie wiem, skąd wzięłaś teorię, że kobiecie nie wolno modlić się głośno w społeczności [I Kor. 11:5] - może byłaś kiedyś w społeczności, w której kobiety były traktowany w sposób urągający biblijnemu nauczaniu. Może zostałaś kiedyś skrzywdzona jako kobieta i nie potrafisz przebaczyć. Nie wiem. Mogę tylko powiedzieć, że przykro mi z tego powodu i że biblijne nauczanie nadaje kobietom godność, czyni je równymi mężczyznom, ale równocześnie wprowadza określony porządek w małżeństwie i Kościele.

Oliwko, nie można jednego zła (czyli złego i niebiblijnego traktowania kobiet w małżeństwie i kościele) zwalczać innym złem (czyli równie niebiblijnym nauczaniem na temat roli kobiety w małżeństwie i kościele).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 07, 2006 3:14 pm 

Nie bardzo wiem, o co Ci Oliwko chodzi z tym równouprawnieniem kobiety i mężczyzny wobec Boga...Przecież jest napisane, że przed Bogiem wszyscy jesteśmy równi i nikt temu nie zaprzecza.Róznimy się tylko pod względem funkcji, jaką mamy pełnić w społecznościach.
Moje dzieci mają mnie słuchać , ale to nie wyklucza faktu, że są mi równe przed Bogiem.

Wierzę, że mogłaś być świadkiem nadużyć. Przecież nikt nie pochwala pogardliwego traktowania kobiet czy ich dyskryminowania pod jakimkolwiek względem. Przestrzeganie biblijnego zakazu nauczania
( dodam: na zdrowy, biblijny sposób) w żadeń sposób kobiecie nie urąga.

Jeśli na każdą wypowiedź będziesz patrzeć przez pryzmat swojego uprzedzenia i urazy, to nigdy w nich nie zobaczysz prawdy. Np. posądzanie Smoka o pogardę w stosunku do Ciebie...Oliwko, ja naprawdę nic takiego nie widzę. Uwierz mi. Naprawdę nie każdy, kto uznaje naukę o zakazie nauczania przez kobiety w kościele to musi być od razu ktoś, kto pogardza kobietami i ma je za nic.

I nadal uważam, że wszystko to wyolbrzymiasz. Posługujesz się skrajnymi przykładami( o jakichś niezdrowych zwyczajach, gdzie kobietom nie wolno się dozywać na nabożeństwach w o g ó l e np.). Przecież trąbimy tu już od jakiegoś czasu, że nam też się takie coś nie podoba.... :roll:

Nie reagujesz na argumenty, a trudno w kółko to samo powtarzać. Możesz nadal tak myśleć, jak myślisz, ale czy Tobie to służy..to już nie wiem. Poza tym robisz sobie wrogów tam, gdzie ich nie ma. :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 07, 2006 4:55 pm 

Witaj Oliwko !
Ja również odnoszę wrażenie, że przemawia przez ciebie zranienie. I nie jest to jakaś ogólna zmowa przeciwko tobie, lecz obiektywne spostrzeżnie. Rozumię, że jeśli poruszasz sprawę nauczania kobiet, to znaczy że szukasz prawdy dot. tej kwestii. Zranienie czy uprzedzenie rzuca cień.
Ja w ciągu swojego życia spotkałam dwie społeczności: jedną w ktorej "szefami" były kobiety, nauczały i liderowały. Drugą - w której słowo "pomoc" rozumiano jako służąca, mniej ważna, w ktorej dominował mocny męski autokratyzm. Każda z tych dwóch opcji podpierała się fragmentami ze Słowa Bożego, uwypuklając te wersety, które dla nich były wygodne.

Żadna z nich nie jest właściwa gdyż zabija piękno, ktore Bóg stworzył w kobiecie.
To moje spostrzeżenia i moja wędrówka z Duchem Świętym po Bożym Słowie. Zraniona i wykorzystana zaczęłam szukać odpowiedzi u samego Boga, wołałam do Niego: "kim jestem i kim chciałbyś Boże bym była. Jaki jest ten Twój pierwotny i doskonały plan dla kobiety, powołanie i cel dla którego ma żyć... o to jest pytanie :)

Kiedy się odnajdzie odpowiedzi na to co jest najistoniejsze przychodzą też odpowiedzi w kwestiach mniej ważnych.

Całym sercem Oliwko zachęcam cię do szukania odpowiedzi w swoim sercu, na pytanie co według Boga znaczy być kobietą. I nie zaczynaj tej wędrówki od teologii, ale wsłuchuj się w głos Ducha Świętego, który objawi ci Pismo.
Pozdrawiam cię serdecznie.
Jeśli chcesz zapraszam cię do kontaktu ze mną na skrzynkę prywatną.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 486 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1