Oliwka napisał(a):
Wąż wiedział jak popsuc i nie dopuscic do dojrzałości dzieła Bożego. Nachasz powiedział Ewie i Adamowi, ze beda jak Elohim, ze bedą mieć władzę, i tak sie stało, tylko, że Ewa wypadła z tej gry .To Adam został Moszel - Władcą dla Ewy. Mieli byc jednym Ciałem, ale on ja Ewe ponizył i odtrącił.
Sorry, Oliwko, ale muszę chyba nazwać po imieniu to, co robisz. Tworzysz sobie jakieś chore wyobrażenia na podstawie czegoś, co nawet nie może być w przybliżeniu nazwane interpretacją Pisma, i jeszcze chcesz innych nauczać.
Złe traktowanie kobiet (panowanie mężów) jest wynikiem przekleństwa, podobnie jak bóle podczas rodzenia, zdobywanie chleba w pocie czoła, biologiczna śmierć i oddzielenie od Boga [I Mojż. 3:16-19]. Ale nie było i nie jest Bożym zamysłem. Żona miała być odpowiednią pomocą dla Adama i była. Po odkupieniu i wyjściu spod przekleństwa grzechu żony mają być uległe swoim mężom, a mężowie mają miłować swoje żony - to nie ma nic wspólnego z panowaniem [Ef. 5:22-31].
Ewa została zwiedziona, a nie Adam i tego po prostu nie da się wymazać z Biblii:
"Bo najpierw został stworzony Adam, potem Ewa. I
nie Adam został zwiedziony, lecz kobieta, gdy została zwiedziona, popadła w grzech" [I Tym. 2:13-14]
"(...) Obawiam się jednak, ażeby,
jak wąż chytrością swoją zwiódł Ewę, tak i myśli wasze nie zostały skażone i nie odwróciły się od szczerego oddania się Chrystusowi" [II Kor. 11:3]
Adam jako głowa pierwszego małżeństwa słusznie został obarczony odpowiedzialnością za całość. Ewa wiedziała o zakazie spożywania owocu z drzewa poznania dobra i zła, co sama przyznała w rozmowie z szatanem:
"A kobieta odpowiedziała wężowi: Możemy jeść owoce z drzew ogrodu, tylko o owocu drzewa, które jest w środku ogrodu, rzekł Bóg: Nie wolno wam z niego jeść ani się go dotykać, abyście nie umarli" [I Mojż. 3:3]
Oboje Adam i Ewa "wypadli z gry" po tym, jak zbuntowali się przeciwko Bogu. A Ewa nie została "zdymisjonowana", bo była dla Adama pomocą, a nie "współgłową" - Bóg nigdy nie zaprojektował małżeństwa jako "istoty dwugłowej".
Żony mają poddane "jak i zakon mówi" [I Kor. 14:34]. Czyli nauka apostolska potwierdza porządek ustalony w Torze [I Mojż. 3:16]. Nie jest on wynikiem przekleństwa, lecz porządku stworzenia. Wypaczenie tego porządku i panowanie męża mad żoną jest wynikiem przekleństwa. Ale żony wyzwolone spod przekleństwa okazują dobrowolną uległość swoim mężom jak Panu. A mężowie miłują swoje żony i są ich głowami, a nie panują nad nimi [Ef. 5:22-23] i szanują je, bo i one są dziedziczkami żywota [I Piotra 3:7].
Cytuj:
Jesli Adam miał tchnienie - ducha od Boga, to teraz miał ducha Węzowego ducha nienawiści do kobiety, Pan powiedział, że odtąd bedzie nienawiść miedzy Wężem a niewiasta i miedzy jej i jego nasieniem.
Z tym duchem nienawiści do kobiety to skąd to wzięłaś? Bo na pewno nie z Biblii. Co do nasienia kobiety, to ono miało zdeptać głowę węża. Nie dodawaj do Biblii niczego, bo w ten sposób tylko wykorzystujesz Słowo Boże do celów własnej "walki płci".
Cytuj:
Bóg nie łaje Ewy ,ale jakby ubolewał nad córka i mówi "cos ty zrobiła teraz bedziesz ku niemu, ale on bedzie twoim Władca-bogiem.
To Adam został obciazony odpowiedzialnościa za to co sie stało, to on wprowadził grzech - śmierć na świat i ducha nienawiści do kobiety.
No, to przeczytajmy, za co Pan Bóg ukarał Adama:
A do Adama rzekł:
Ponieważ usłuchałeś głosu żony swojej i jadłeś z drzewa, z którego ci zabroniłem, mówiąc: Nie wolno ci jeść z niego, przeklęta niech będzie ziemia z powodu ciebie! [I Mojż. 3:17]
Cytuj:
Niestety ten duch ma tez wpływ na kobiety, one uwierzyły, ze sa winne.
Oliwko, nazywanie białego czarnym nie jest godne osoby, które chce być nauczycielem Pisma. Wymyślasz jakieś niestworzone rzeczy i zaprzeczasz wprost słowom Biblii.
Cytuj:
A wiec panowie maja władze a nie panie.
"Wziąć sobie za żonę" to taki zwrot używany nawet współcześnie. Jesli chcesz sprawdzić, czy rzeczywiście kobiety nie miały nic do powiedzienia, to proponuję przeczytać ten fragment:
Pan, Bóg niebios, który mnie wziął z mojego domu ojcowskiego i z mojej ziemi ojczystej i który mi przysiągł, mówiąc: Potomstwu twemu dam tę ziemię - On pośle anioła swego przed tobą i stamtąd weźmiesz żonę dla syna mojego.
8 A jeśli ta kobieta nie zechce pójść z tobą, będziesz zwolniony od tej przysięgi mojej; tylko nie prowadź tam syna mego. (...) Rzekli więc: Zawołamy dziewczynę i zapytamy jej, co powie. Zawołali tedy Rebekę i zapytali jej: Czy chcesz pójść z tym mężem? A ona powiedziała: Pójdę. [I Mojż. 24:7-8; 57-59]
Cytuj:
Cham, syn Noego odkrył nagość ojca, a [b]wiemy, że nagościa męża jest jego zona. Cham dopuścił sie kaziroctwa i jego syn Kanaan jest tego owocem. Kanaan bedzie przeklety z powodu ciebie. Tam ziemia z powodu Adama tu Kanaan z powodu Chama.
Kolejny przykład zupełnie nonsensownej egzegezy Pism, który niestety dyskwalifikuje Cię jako nauczyciela (jeśli siebie za takiego uważasz). Podaję fragment:
"Noe, który był rolnikiem, pierwszy założył winnicę. Gdy potem napił się wina,
upił się i leżał odkryty w namiocie swoim, a Cham, ojciec Kanaana, zobaczył nagość ojca swego i opowiedział o tym poza namiotem obu swoim braciom. Wtedy
Sem i Jafet wzięli szatę, nałożyli ją sobie na ramiona i podeszli tyłem, i przykryli nagość ojca swego, a ponieważ oblicza ich były odwrócone, nie widzieli nagości ojca swego. A gdy Noe obudził się po upiciu się winem i dowiedział się, co mu uczynił jego najmłodszy syn, rzekł: Niech będzie przeklęty Kanaan, niech będzie najniższym sługą braci swoich!" [I Mojż. 9:18-25]
Nagością męża jest... jego nagość, a nie jego żona. Z Twojej egzegezy, Oliwko, wynika niezbicie, że Cham zobaczył żonę swego ojca i opowiedział o tym swoim braciom, którzy przyszli i przykryli żonę swego ojca. To jest oczywiście kompletnie sprzeczne z tekstem, ale nawet gdyby przyjąć absurdalną hipotezę, że żona jest nagością swego męża, to aby doszło do kazirodztwa, żona Noego musiałaby począć mocą wzroku Chama, bo nie czytamy o współżyciu.
Odsłonięcie nagość czyjejś żony jest równoznaczne z odsłonięciem nagości jej męża (ponieważ jako małżeństwo są jednym ciałem), ale
to nie oznacza, że nagością męża jest jego żona. Żona jest żoną, a nagość jest nagością:
"Nie będziesz odsłaniał nagości swojego ojca i nagości swojej matki. Jest ona twoją matką. Nie będziesz odsłaniał jej nagości. Nie będziesz odsłaniał nagości żony swojego ojca, gdyż jest to nagość ojca twojego" [III Mojż. 18:7-8]
Noe po prostu leżał odkryty w namiocie, Cham go takim oglądał, a pozostali synowie go przykryli, nie oglądając nagiego ojca. Tylko tyle, Oliwko. Po prostu.
Cytuj:
Ja nie uważam ,że kobieta zajmowała sie religia ,wiara ,bozkami. Kiedy Rachela opuszczała dom ojca Labana zabrała jego -ojca bozki domowe. To dla mężczyzny bozki miały wielka wartość ,kobieta nie miała swoich bozków ,tylko ojca albo meza . Inny ojciec jest tak gorliwy ,że zabija własna córke w ofirze ,nikt mu nie kaze ,ale takii obrządek religjny i trzeba. Syn Dawida ,ma wieeelka żadze , na własna siostre noo i kto mu zabroni ,to tylko kobieta ,przeciez Dawid ,tez chciał i miał .
Sorry, ale zagęszczenie błędów w tym tekście jest tak ogromne, że nie sposób z tym dyskutować.
Cytuj:
"Biblijne prawodawstwo stawia kobiete w jednym rzedzie z domowymi zwierzetami ,stanowiacymi własność mężczyzny .[/u]
"Nie poządaj domu bliźniego, nie poządaj żonybliźniego twojego ,ani sługi jego ,ani słuzebnicy ,ani wołuani osłajego ,ani niczego ,co do bliźniego twego nalezy". Co panowie o tym mysla?
Nie wiem, kim jest pan Motyl, ale zacytował to przykazanie błędnie. Prawidłowo brzmi ono tak:
"
Nie pożądaj żony bliźniego swego i nie pożądaj domu bliźniego swego ani jego pola, ani jego sługi, ani jego służebnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego."
Oryginał:
http://www.studylight.org/isb/bible.cgi ... orm+SearchWyraźnie widać, że żona jest na pierwszym miejscu i nie jest wymieniona między rzeczami, a pożądanie żony jest wymienione obok pożądania własności. Zdaje się, że godna Oliwka Motyla...
Cytuj:
Zaprawde, juz czas by meżowie, mężczyźni zajeli swoje miejsce W Mesjaszu w Jego Duchu a nie w duchu wezowym. bo tam gdzie jest pogardliwe podejście do kobiety to znak , ze tam jest duch Węzowy
Oliwko, duch wężowy to jest duch wypaczający Słowo. Mam nadzieję, że wyzwolisz się spod jego wpływu i przestaniesz robić dwie rzeczy:
1. Nauczać, bo jesteś najlepszym przykładem tezy, którą zwalczasz (że kobietom nie wolno wykładać Słowa)
2. Wmawiać komukolwiek na tym forum pogardliwe podejście do kobiet
Twoje podejście do tematu wymaga leczenia. Chciałbym Ci jakoś pomóc, podchodzę do Ciebie z wyrozumiałością i przyjaźnią, ale proszę, przestań wypisywać takie nonsensy, bo po prostu będę zmuszony Cię ignorować.