www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr maja 14, 2025 3:28 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 486 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 31, 2006 10:47 pm 

Miałem nadzieję, że nie będę musiał, ale... muszę zadać pytanie "nadwornemu teologowi" ulicy prostej. Czy zastanawiałeś się z taką wnikliwością, jak odpowiadasz "maluczkim" nad powodem napisania tych słów przez Pawła? Jestem ciekaw Twojej opinii na ten temat, bo - kto wie - czy tutaj nie znajdziemy klucza do rozwiązania całego problemu... Dlaczego, w reakcji na co, apostoł narodów napisał (podyktował) te słowa?? Jaki problem miała gmina, do której zostały zaadresowane? Do czego byli przyzwyczajeni odbiorcy tego pisma...? Przed jakimi stereotypami Paweł chce ich ustrzec?
Bardzo nie lubię jak próbuje mi się robić z mózgu wodę twierdząc, że "jest napisane", bo to jeszcze niczego konkretnego nie oznacza...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 31, 2006 10:53 pm 

Adam napisał(a):
Tiaaaaaa.....Kontekst kulturowy pozwala wszystko postawić na głowie a z homoseksualizmu uczynić cnotę.
Desideriusie drogi,wolę być ''fanatykiem religijnym'' przy tym trzymając się Słowa Bożego,niż teologiem obkutym w grece czy hebrajskim a zapędzającym się w rejony dalekie od prawdy.
Ciekawe,kto będzie zbawiony?

I na tym, myślę, możemy zakończyć naszą wymianę zdań... a co do tego kto będzie zbawiony, pewnie obaj się jeszcze zdziwimy, bo to nie my (na szczęście) zbawiamy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 01, 2006 12:09 am 

desiderius napisał(a):
Miałem nadzieję, że nie będę musiał, ale... muszę zadać pytanie "nadwornemu teologowi" ulicy prostej. Czy zastanawiałeś się z taką wnikliwością, jak odpowiadasz "maluczkim" nad powodem napisania tych słów przez Pawła? Jestem ciekaw Twojej opinii na ten temat, bo - kto wie - czy tutaj nie znajdziemy klucza do rozwiązania całego problemu... Dlaczego, w reakcji na co, apostoł narodów napisał (podyktował) te słowa?? Jaki problem miała gmina, do której zostały zaadresowane? Do czego byli przyzwyczajeni odbiorcy tego pisma...? Przed jakimi stereotypami Paweł chce ich ustrzec?
Bardzo nie lubię jak próbuje mi się robić z mózgu wodę twierdząc, że "jest napisane", bo to jeszcze niczego konkretnego nie oznacza...

Pozwól, że i ja Cię o coś spytam... Listy do Tymoteusza i do Tytusa zawierają pewne polecenia dla nich, dotyczące zasad mających panować w kościołach, do których się udawali [Dz. Ap. 17:14; 18:5; 19:22; 20:4; I Kor. 16:10; Flp. 2:19; Tyt. 1:5]. W I Tym. 2:8 Paweł pisze, że mężczyźni powinni modlić się "na każdym miejscu" bez gniewu i swarów. A więc zasady podawane przez Pawła Tymoteuszowi dotyczą więcej niż jednego miejsca. Dlaczego uważasz, że omawiana zasada (zakaz wykładu Słowa przez kobiety) dotyczyła tylko jednej konkretnej gminy? Czy powołanie się na akt stworzenia w I Tym. 2:12-14 sugeruje pewną ponadczasową zasadę dotyczącą wszystkich wierzących, czy tylko odpowiedź na konkretny problem danej grupy? Czy nauczanie podobnych zasad w innych kościołach [Korynt] oraz polecenia do Tymoteusza i Tytusa dotyczące kryteriów wyboru przywódców i nauczycieli ustanawianych w innych miastach sugerują, że kobietom wolno było nauczać i przewodzić kościołom wszędzie indziej? Gdzie indziej, skoro Tymoteusz i Tytus byli w ruchu i odwiedzali różne miejsca jako współpracownicy Pawłowi? Gdzie jest napisane, że kryteria zmieniały się w zależności od konkretnego miasta? Czy słowa Pawła zostały skierowane po to, by rozwiązać problem jednej gminy, czy stanowią katalog ogólnych zasad panujących we wszystkich gminach, do których udawali się Tymoteusz i Tytus? Jeśli kryteria dotyczące zakazu nauczania przez kobiety dotyczą np. tylko Efezu (gdzie mógł być Tytoteusz w momencie pisania I Tym.), to na jakiej podstawie mamy traktować kryteria wyboru biskupów i diakonów jako ogólnie obowiązujące? Jeśli to wszystko jest względne, to co nas naprawdę obowiązuje?

"Robienie wody z mózgu" najczęściej polega na wmawianiu komuś, że nie jest napisane to, co jest napisane. Albo, że autor miał na myśli coś zupełnie innego, niż napisał. Współcześni teologowie lubują się w takiej działalności. Dlatego też Kościół wygląda tak, jak wygląda. Niestety.

Obawiam się, że sposób, w jaki właśnie potraktowałeś "maluczkiego" Adama (a wcześniej Lisa), raczej zwiastuje przybycie na Ulicę Prostą kolejnego "rewolwerowca" niż brata poszukującego zbudowania innych i siebie. Chciałbym się mylić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 01, 2006 12:13 am 

Drogi Smoku,
Jeśli idzie o akapit pierwszy, powtórzę się raz jeszcze - nie można przejść do analizy egzystencjalnej bez zbadania Sitz im Leben konkretnych tekstów. Wobec tego Twoje pytania są w tym momencie nie na miejscu i muszą poczekać...
Co do "robienia wody z mózgu" z ust mi to wyjąłeś...
Kwestia trzecia, związana z Twoimi troskami duszpasterskimi. Zdradzę Ci tajemnicę. Zwąchałem sie z lisem w innym lesie i wiem, że się nie obraził, a Adam lubi takie utarczki... No i najważniejsza sprawa, szanuję poglądy innych, jeśli są w sposób uczciwy prezentowane. Jedyne do czego "strzelam" w tym wątku to karygodna metodologia, podszyta fundamentalizmem, który niby to ciągle na Pismo i to "co napisane" się powołuje, ale żeby zadał sobie trud pozwalający zrozumieć treść (ba! żeby choć przez chwilę chciał to zrobić) , to już niekoniecznie...
Dlatego proszę poszukaj odpowiedzi na postawione wcześniej pytania, bo będą ważne dla zbudowania braci... no i pewnie sióstr...
Tymczasem żegnam.
Może do zobaczenia w innym Matrix'ie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 01, 2006 7:50 am 

Cytuj:
Tymczasem żegnam.
Może do zobaczenia w innym Matrix'ie.

Oj, Desideriusie/LW
z całym szacunkiem dla Twoich tekstów z innego matrixa - bądź tak miły i włóż więcej pracy w obronę swojego punktu widzenia w rzeczonej kwestii. Narobiłeś siostrom smaków i tak po prostu znikasz?
:lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 01, 2006 8:36 am 

Odnoszę wrażenie,że albo majestat się poczuł dotkniety,albo reprezentujemy zbyt niski poziom.
A taką mieliśmy szansę podciągnąć się intelektualnie. :cry:

Desiderusie,wpadasz tu w takim a nie innym stylu a potem masz pretensje.A ja nawet nie wiem czy jesteś wogóle chrzescijaninem.Bo po tym,co do tej pory tu zaprezentowałeś trudno się domyślić.
Szermowanie samą wiedzą( i to w takim górnolotnym stylu)i takim stosunkiem do mniej lub inaczej wiedzących pokazujecię jedynie jako kolejnego na UP ''uczonego w piśmie''* i nic poza tym.A na takowych mamy tu (niektórzy) alergię,więc się nie dziw.

*to taki,który by innych pouczał,ale robi to patrząc na nich z góry.Coś wie,i z tego tytułu wynosi się ponad tych,co wg.niego nie wiedzą.

Adam(o ile wogóle zniżysz się do mojego poziomu) :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 02, 2006 10:32 am 

--------------------------------------------------------------------------------
Cytuj:

Lis jak potrafi,tak broni prawdy Biblijnej.Przynajmniej broni,a ty ze swoją znajomością greki siedzisz cicho i tylko czepiasz się tych,co nie zgadzają się na herezje.
Pewnie naszym pilotom z '39 też byś powiedział,że jak nie mają samolotów przynajmniej równej klasy jak Messerschmit,to niech nie robią obciachu ze swoimi P-11c i nawet nie startują.

To sie nazywa meska solidarność :)

Lis broni prawdy Biblijnej przed ...herezja ... no ,no.
>>>>>>>

Lis ,to ze znasz greke sposobem chałupniczo ,to nie ujma ,ale to w jaki sposób podchodzisz do mnie, która greki wogóle nie zna ,ja co nieco hebr,i to tez ze słowników a raczej słownika bardzo skromnego ,dlatego pytam tych co wiedza wiecej .
Niestety ,załosne jest to że wykorzystuje sie niewiedze a sposóbw jaki to sie przedstawia zakrawa na napomnienie,czy nie lepiej byc uczciwym w dociekaniu.
Ja bronie Pawła ,bo wiem ,że on nigdy by nie zabronił kobiecie w głoszeniu Słowa JHWH.

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 02, 2006 11:04 am 

SMOK

Cytuj:
Nie ma sensu broniąc własnej teorii dorabiać jakiejś sztucznej fabuły o "jednej kobiecie, która być może została napomniana, bo np. poniżyłą męża w zgromadzeniu" - tego po prostu nie ma w tekście.

I to nie jest kwestia "dogmatyzowania", lecz czytania tego, co jest napisane. W pokorze wobec tekstu.
Cytat:
>>>>>>

Obys to zrozumiał jak najszybciej.
Nie jestes uczciwy w tym co robisz ,posądzasz Pawła o cos ,czego nigdy by nie zrobił, ja Pawła zrozumiałam i mam to w sercu zapieczetowane
.

Cytuj:
Może nie zabrzmi to dla Ciebie zbyt duchowo (sorry), ale lubię bajkę pt. "Porwanie Baltazara Gąbki", a Smok Wawelski przedstawiony na obrazku to jeden z jej głównych bohaterów. Uważam, że poczucie humoru nie jest niczym złym, a nawet czasem pomaga w normalnym życiu. Nie jestem ani smokiem ogromnym, ani rudym, co widać na zdjęciu.

A czemu Ty używasz słowa "awatar", skoro ono się kojarzy z religiami Wschodu? Nie wstyd Ci?

No tak powinnam przewidzieć ,że lubisz bajki :)
kiedy byłem jak dzicko ,myslałem jak dziecko --teraz WYDOROŚLAŁEM

Odnowa umysłu , nowym Poznaniem jest pozyteczna do poznania woli Boga.
Smok przesladował kobiete i wyrzucił za nia stumień wody z paszczy swojej aby ja porwał.
Chocby bajka najpiekniejsza była SMOK pozostanie Smokiem Wężem
pradawnym
.

Nowe Stworzenie ma Nowego Ducha .
Uzywam słowa "awatar" poniewaz tak mnie pouczono ,ze jest to nazwa internetowa podobnie jak "post" meil, emotikony .
Awatar kojarzy sie z religiami Wschodu,moze i tak ,ale ja sie nie znam na tym

A co znaczy ?zechcesz mi wyjasnic?

Co do religii to mnie nie gorsza jako takie ,maja swoje okreslenia na nasze określenia Przecież oni tez jakoś mówia duch,słowo, itd
Gdybyś nie był tym za kogo sie podajesz , świadectwo twoje też o czyms swiadczy ,to Smok moze cie reprezentowac co mi do tego .
Jesli powołujesz sie na Jeszue Mesjasza i tak sie nazywasz ,to nie jest to godne a i zone swoja nazywasz smoczyca?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 02, 2006 12:18 pm 

Jeszcze raz doswiadczam tego ,ze niewystarczy mieć znajomość jezyków jesli serce nie obrzezane ,umysł nie odnowiony ,Sprawy Ducha ,Duch rozwaza nie litera.

Jak to mozliwe ,że patrzymy na te same słowa, tego samego sługi Pańskiego i widzimy tak skrajnie .Wy posadzacie Pawła o cos ,czego on by nie powiedział .
On faryzeusz wiedział jaka była kultura ,tradycja jak uwazano kobiety ,on wiedział ,ze kobieta była bez wartosci na równi z niewolnikiem i z osłem jak to lubi podkreslać chrześcijanin?
Saul faryzeusz wiedział ,ze kobieta nie miała miejsca przed Bogiem ,że duchowośc miał jej zapewnić meżczyzna.Saul Poznał ,ze Jeszua Mesjasz cała ich tradycje i kulture obrócił w pył.
Jeszua pokazał ,ze kobieta w Jego oczach jest tyle warta co mężczyzna i za obojga oddał Zycie.
On spotykał sie ze wszystkimi poza murami Swiątyni aby niewiasty mogły słuchac Jego Słowa Jego Nauki .Kto postawił mur dzielący mężczyzn od kobiet ,kto zabronił kobietom byc w synagodze na równych prawach.
Dlaczego tylko do meżczyzn zwracano sie "syn Abrahama" dlaczego nie mówiono "córka Abrahama" Przez wieki Wąż wpoił Mężczyznom ,że kobieta to cos gorszego nizszy rodzaj ,na równi ze zwierzeciem, i nie stety trwa to do DZIS ,kiedy wreszcie słudzy Bozy zobaczą te pułapke zastawiona na nich samych.
Saul-Paweł to zobaczył i kiedy słyszał meżczyzn mówiących ,by niewiasty w zgromadzeniu milczały by pytały w domu swoich meżów odpowiedział im BZDURA :!: .
Co ,czy Słowo od was /mężczyzn/wyszło,albo czy tylko do was przybyło.

1 Kor 14/32-36

zaczyna sie wcześniej ,dlaczego pomijacie wiersz 26i dotyczy przerywania mowy a nie zabraniania nauki.
w 28 - jesli nie ma kto wyjaśnic, komentowac niech m i l c z ą
w 30 - jesli ma objawione słowo jeden z siedzących tam ,niech milczy /głuchy/pierwszy

w 31 - mozecie w s z y s c y prorokować ,aby sie wszyscy uczyli ...
w 34 - dotyczy kobiet na tej samej zasadzie co tych powyzej ,miały byc cicho aby nie było zgiełku.

Nie dziwiło to Pawła ,że kobiety zadaja pytania ,przeciez one były drugiej kategoriii ,nie umiały pisac ,czytac ,bo kto by sie przejmował ich analfabetyzmem ,teraz te "zgłodniałe ,spragnione " wiedzy ,poznania tego co Paweł im przyniósł Słowo ,które dało im WOLNOŚĆ
.

One chciały wszystko ogarnąc i to jak najszybciej i w prosty sposób .Skad miały wiedziec jak sie nalezy zachować w nowej dla nich sytuacji.
Łaska Boza otworzyła im Drzwi ,mogły sie uczyc i uczyc innych ,ale meskie grono nie chciało zmianiac starych utartych zwyczajów .Kobieta niech milczy .
Paweł pokazał ,że inni tez maja taki obowiazek nie tylko kobiety,ale tez na męski szowinizm odpowiada.Bzdura !

w 36
CZY Słowo Boze od was wyszło ,albo czy tylkodo was /mężczyzn/
przybyło.CO!?

Paweł nigdy by nie powiedział Oblubienicy -zabraniam ,milcz.!
On Poznał ,teraz na was kolej ,jak długo bedziecie sprzeciwiac sie Prawdzie :?:
Jest to cząstka tego co mozna w tym temacie rozwazac i nie stawiam kropki ,dlatego nie przypisujcie mi ze cos przekrecam i ze to herezja.

To jest zarys tego co dotyczy niewiasty .

>>>>>>
Kiedy patrzysz na kobiete ,mysl,że to szatan .
Kobieta jest jak przepaśc piekielna
.
papiez Pius II.
>>>>>>
Kobieto ,jestes brama piekieł .Nakłoniłaś do grzechu mężczyzne ,którego diabeł nie śmiał jawnie napastowac .
To z twojej przyczyny Syn Bozy musiał umrzeć ; powinnaś zawsze chodzic w żałobie i łachmanach .

Tertulian [ok. 160 - 220 ]
>>>>>
czy to nie jest duch Węza Smoka starodawnego ?
czy nie robii spustoszenia ,kobieta uznała ,że tak ma byc! NIE!
Paweł powiedział .Przenigdy!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 02, 2006 12:26 pm 

Wybacz Oliwka, ale mnie wystarcza Twoje posty, zeby uwazac, ze kobieta nie powinna wykladac doktryny. Odroznij pozwolenie i zachete dla kobiet do gloszenia Slowa, od nauczania doktryny.
A w ogole to uwazasz sie za poslanca Bozego na tym forum?? Golabek symbolizujacy Ducha Swietego z oliwka w dziobie... nie przesadzasz?? :shock: :roll:
Jaka jest Twoja spolecznosc? Gdzie sie spotykacie?

Ostatnio edytowano Pt cze 02, 2006 12:43 pm przez itur, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 02, 2006 12:32 pm 

hahahahahahahahahahahahaahaha

To juz wiem dlaczego smok jest smokiem....
Oliwka, ty to masz dar rozrozniania smokow, nie ma co :)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 02, 2006 1:35 pm 

Oliwka napisał(a):
Nie jestes uczciwy w tym co robisz, posądzasz Pawła o cos, czego nigdy by nie zrobił, ja Pawła zrozumiałam i mam to w sercu zapieczetowane.

Oliwko, takie oceny z Twojej strony wyglądają po prostu jak wynik rozpaczliwego braku argumentów. Paweł napisał to, co napisał. Nie jest to wcale takie trudne do zrozumienia. Nie wiem, skąd wiesz, że Paweł na pewno nigdy by nie zrobił czegoś, co właśnie zrobił - czyli zabronił kobietom wykładać Słowo w Kościele. Nie wiem, jak można zrozumieć coś przeciwnego, niż Paweł napisał. Sam mógłbym napisać, że nie jesteś uczciwa, skoro Twoim ostatecznym argumentem jest jakaś subiektywna wiedza zapieczętowana w Twoim sercu.

Ani słowa Pawła, ani moje zrozumienie jego słów, nie mają nic wspólnego z brakiem szacunku do kobiet. Po prostu one są stworzone inaczej niż mężczyźni, mają inne predyspozycje i nie mają identycznego powołania jak oni. Nie ma się o co obrażać. Ja nigdy nie będę miał powołania do pouczania młodszych sióstr w sprawach praktycznego życia [Tyt. 2:3-5] i nie będę z tego powodu rozpaczał ani wmawiał komukolwiek, że mogę to robić, bo "nie ma mężczyzny ani kobiety". To byłby z mojej strony przejaw buntu wobec Słowa Bożego.

"Nie masz Żyda ani Greka, nie masz niewolnika ani wolnego, nie masz mężczyzny ani kobiety; albowiem wy wszyscy jedno jesteście w Jezusie Chrystusie" [Gal. 3:28]

W Chrystusie mamy równy status, bo Bóg nie ma względu na osobę. Ale mamy różne funkcje i w ciele Bóg nie zniósł podziału na Żydów i nie-Żydów, nie zniósł niewolnictwa za czasów apostołów, ani nie zniósł podziału funkcji w rodzinie (mówię o tym, kto ma być głową) i Kościele (mówię o tym, kto ma być przywódcą, kto ma nauczać, a kto ma pouczać młodsze siostry na przykład). Dobrze zrobimy, gdy się z tym pogodzimy i niech każdy zacznie grać własną rolę, zamiast na siłę ubierać się w czyjś kostium.

Nie znajdziesz w moich postach braku szacunku dla kobiet, bo ja po prostu mam do Was szacunek, i to wielki. Mój szacunek do Słowa jest jednak jeszcze większy. Kobieta została stworzona z mężczyzny, ze względu na niego, dana mu jako pomoc i stanowi odbicie jego chwały [I Kor. 11:7-9]. Tyle o różnorodności i porządku funkcji. Jeśli chodzi o status przed Bogiem, to w Panu kobieta jest równie ważna dla mężczyzny, jak mężczyzna dla kobiety [I Kor. 11:11]. Status i porządek funkcji to dwie odrębne sprawy. Bóg stworzył pewien oryginał relacji, a człowiek go zniszczył i stąd tyle problemów. Możesz miec słusznie pretensje do mężczyzn, którzy wypaczyli oryginał i poniżali kobiety, ale sama też go nie wypaczaj, bo to niczego dobrego nie przyniesie. Jeśli chcesz, mogę Ci wysłać świadectwo mojej żony (kiedyś nawet było na forum w innym wątku), która kiedyś była zraniona, zbuntowana i wrażliwa na punkcie "równouprawnienia" czyli nie tylko słusznie pragnęła całkowitej równości statusu mężczyzn i kobiet (gwarantowanej w Biblii), ale również odmawiała uznania porządku funkcji mężczyzny i kobiety (gwarantowanego w Biblii). Bóg ją z tego wyleczył. Znalazła swoje miejsce w Bożym planie, w Ciele Mesjasza i w małżeństwie jako kobieta, jest szanowana, wolna i szczęśliwa. Czego i Tobie serdecznie życzę.

Cytuj:
No tak powinnam przewidzieć, że lubisz bajki :) kiedy byłem jak dzicko, myslałem jak dziecko -- teraz WYDOROŚLAŁEM.
Odnowa umysłu, nowym Poznaniem jest pozyteczna do poznania woli Boga.

Tak sobie myślę, że sama powaga wcale jeszcze nie oznacza odnowienia umysłu. A wesołe serce nie jest takie złe:

"Wesołe serce jest najlepszym lekarstwem; lecz przygnębiony duch wysusza ciało" [Przyp. Sal. 17:22]

Cytuj:
Chocby bajka najpiekniejsza była SMOK pozostanie Smokiem Wężem pradawnym.

My name is WAWELSKI. Smok WAWELSKI. :wink:

Cytuj:
Gdybyś nie był tym za kogo sie podajesz, świadectwo twoje też o czyms swiadczy, to Smok moze cie reprezentowac co mi do tego. Jesli powołujesz sie na Jeszue Mesjasza i tak sie nazywasz, to nie jest to godne a i zone swoja nazywasz smoczyca?

Smok reprezentuje mnie dokładnie w takim samym stopniu, jak Ciebie reprezentuje gołębica, Robsona - zegar, Itur - kwiatek czerwony, Sylkę - niewiasta muzułmańska, Mikiego - Kubuś Puchatek, itd. - a wszystko z naszego forum. Oliwko, nie jest napisane "Po awatarach poznacie ich", ale raczej po owocach... :)

Jeszuę Mesjasza kocham z całego serca i służę Mu ze wszystkich sił. I dziękuję Mu, że się nie gorszy takimi głupotami, jak obrazek Smoka Wawelskiego na forum. Czego i Tobie serdecznie życzę. :)

Pozostaję z szacunkiem,

Smok, który niczego nie wylewa na żadną niewiastę :D

P.S.

Tak swoją drogą, to mam nadzieję, że nie interpretujesz Objawienia 12 w ten sposób, że Smok Wawelski prześladował Oliwkę i wyrzucił za nia strumień wody z paszczy swojej aby ją porwał. Taka egzegeza byłaby nieprawdziwa i stronnicza... a poza tym, ja staram się wodolejstwa nie uprawiać.

P.S. 2

"Awatara (sansk. avatara - zstąpienie, zejście) - w hinduizmie wcielenie (inkarnacja) bóstwa, które zstępuje z nieba na ziemię w postaci śmiertelnej - ludzkiej, zwierzęcej lub hybrydalnej w celu przywrócenia ładu na ziemi (dharma). Początki tej koncepcji sięgają już Wed, jednakże klasyczna koncepcja wiąże się przede wszystkim z Wisznu i formuje się dopiero w puranach".

Ostatnio edytowano Pt cze 02, 2006 2:00 pm przez Smok Wawelski, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 02, 2006 1:54 pm 

Oliwka napisał(a):
Dlaczego tylko do meżczyzn zwracano sie "syn Abrahama" dlaczego nie mówiono "córka Abrahama"

"Odpowiedział mu Pan i rzekł: Obłudnicy! Czy nie każdy z was odwiązuje w dzień sabatu swego wołu czy osła od żłobu i nie wyprowadza ich do wodopoju? A czy tej córki Abrahama, którą szatan związał już od osiemnastu lat, nie należało rozwiązać od tych pęt w dniu sabatu?" [Łuk. 13:15-16]

Cytuj:
Saul-Paweł to zobaczył i kiedy słyszał meżczyzn mówiących ,by niewiasty w zgromadzeniu milczały by pytały w domu swoich meżów odpowiedział im BZDURA :!:

Sorry, ale trudno dyskutowac z kimś, kto za wszelką cenę stara się nie przeczytać tekstu, o którym mówimy.

Paweł nie zabrania kobietom ani modlitwy w zgromadzeniu, ani usługiwania proroctwem [I Kor. 11:5]. Nie chodzi o to, żeby się nie odzywały, tylko żeby okazywały uległość stosowną do zaleceń Pisma i żeby nie robiły zamieszania na miejscu, a jeśli chcą się czegoś dowiedzieć, niech się w domu zapytają mężów. Pisaliśmy już o tym i nie ma sensu się powtarzać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 02, 2006 3:34 pm 

fragment ksiazki;

"W czasach Jezusa rola kobiety w mijscu kultu została całkowicie zmargnalizowana ,kobiety zostały odesłane na tyły synagogi, oddzielone od męzczyzn .Wywołanie chorej kobiety do przodu przekreślałomeski monopol w publicznym kulcie
.Gdy Jezus umiescił ja w swietle jupiterów ,na samym przodzie synagogi , zburzył meski światopoglad .Z ust szacownych mężczyzn zasiadajacych w ławach musiało sie wyrwac westchnienie zdumienia .Czyz on nie wie ,co robi ? Kobiety powinny byc na swoim miejscu , ukryte za zasłonami !

Przełozony synagogi dał wyraz dezaprobacie wszystkich .Nie dotknał jednak tematu celowego naruszenia przez Jezusa konwencji społecznych ,ale wkroczył na bardziej bezpieczny grunt - konieczności przestrzegania sabatu .To co nastapiło później ,jeszcze bardziej ich rozłościło .Jezus bronił sie powiadając ,ze ta "córka Abrahama" zasługuje na uwolnienie od swojej dolegliwości nawet w szabat.
Nie było wczesniejszego precedensu uzycia przez Jezusa zwrotu "córka Abrahama".
Nigdzie w nauce rabinistycznej pojedyncza kobieta nie została nazwana
"córka Abrahama"
O mężczyznach czesto mówiono jako o' synach Abrahama" ale nigdy o kobietach .Wszyscy wiedzieli ,ze kobiety nie sa dziedziczkami Abrahama w taki sam sposób jak mezczyźni.

Ale Jezus okreslił tym mianem kobiete i to kaleke.

Mysle ,ze był jeszcze inny powód ,dla którego kobieta staneła w synagodze z podniesionym czołem .Jezus uczynił dla niej cos wiecej niz
tylko uzdrowienie kregosłupa .
Przywrócił jej ludzka godność ,ukazujac ,ze jest cenna dla Boga .
Była współdziedziczka obietnic Bozych złozonych Abrahamowi. "

Chyba nie zdajemy sobie sprawy jak wyglądała sytuacja wzgledem kobiety,jaka była jej rola w społeczenstwie.
"

Cytuj:
"Awatara (sansk. avatara - zstąpienie, zejście) - w hinduizmie wcielenie (inkarnacja) bóstwa, które zstępuje z nieba na ziemię w postaci śmiertelnej - ludzkiej, zwierzęcej lub hybrydalnej

wcielenie ? moze jakiś sens to ma .
dla jasnosci nie chodzi mi o czyste -nie czyste ,ale o świadectwo KIM jestem w Jeszua Mesjaszu .

ps
nie kończ swego poznania co do roli kobiety w społecznosci i w oczach Mesjasza ,poznawaj nadal, aby sie nie okazało ,że jednak nie poznałeś jak należało.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 02, 2006 4:42 pm 

itur

--------------------------------------------------------------------------------
Cytuj:
Wybacz Oliwka, ale mnie wystarcza Twoje posty, zeby uwazac, ze kobieta nie powinna wykladac doktryny. Odroznij pozwolenie i zachete dla kobiet do gloszenia Slowa, od nauczania doktryny.
A w ogole to uwazasz sie za poslanca Bozego na tym forum?? Golabek symbolizujacy Ducha Swietego z oliwka w dziobie... nie przesadzasz??
Jaka jest Twoja spolecznosc? Gdzie sie spotykacie?

Dlaczego uważasz ,że nie powinnas wykładac ,jak to nazywasz doktryny.
Dla mnie Słowo jest Słowo i nie dziele je ,ale głosze .
Pozwolenie i zachete?
No popatrz co za szczescie spotkało kobiete -Pozwolono jej mówc ,ale nie doktryne . :?:
Ja nie znam sie na doktrynie ,Słowo jest Słowo.!
>>>>>>
fragment ksiażki;

" Łatwiej wpisać wartość własnego kręgu kulturowego w Pismo Swiete ,zamiast patrzec wpierw do Pisma i stamtąd czerpac wartosci .Rabini wybierali raczej to pierwsze ,powiadając :

"W porównaniu z Adamem Ewa była jak małpa przy człowieku "

> najpierw musi byc ratowane zycie meżczyzny ,przed zyciem kobietyi najpierw jego utracona własność przywracać""
>>>>>
"cóz za ironia ,ze w swej gorliwości ,chcac chronic judaizmu przed skazeniem z zewnątrz ,a rabini doszli do tak niebiblijnego nauczania.Ich poglądy na temat kobiet bardziej przypominały opinie poganskich sasiadów niz to ,co Bóg objawił w Ksiedze Rodzaju.
....Kobiety zydowskie były spychane na margines w sprawach lultu .
Nie mogły brac w wielu najwazniejszych rytuałach .W Swiątyni Heroda były odseparowane od meżczyzn na oddzielnym dziedzincu ,mimo ,ze nie było to zgodne z pierwotnym planem świątyni przedstawionym przez Boga .Takiego dziedzińca nie było ani w światyni Salomona ,ani w swiątyni odbudowanej przez wygnanców powracajacych z babilonu."
>>>>

"Wiekszość rabimów nawet nie myslała o nauczaniu kobiet Tory.Rabini tacy jak Gamaliel ,nauczyciel Pawła ,który uczył wsoja córke, byli rzadkimi wyjatkami.Każdy chłopiec musiał studiowac Prawo .
Był to najwazniejszy sposób zdobywania zasług u Boga ,jednak w Tosefcie czytamy ,ze" kobiety nie są zobowiazane"było to wyraźne stwierdzenie ,iz kobiety "nie posiadaja prawdziwej wartości ....
Dlaczego ani dzieci ,ani niewolnicy ,ani kobiety nie mogli w pełni słuzyc Bogu"
Chłopcy wyrastali na mężczyzn .Nawet niewolnik miał szanse stac sie wolnym człowiekiem .Tylko kobiety pozbawione były mozliwosci nawiazania z Bogiem takiej samej relacji jak mężczyźni....
kobieta mogła osi,ągnąć swoje duchowe przeznaczenie przez innych .

Zawsze była oddalona od Boga przynajmmniej o jeden krok ,nawet w zaciszu swojego domu
.

Według Hillela: " Ignorant nie mo,ze byc swietym "

Nauczanie dziewczynki prawa Bozego uznawano za strate czasu - a nawet cos gorszego .
Rabbi Eliezer stwierdził : "Jesli człowiek daje swojej córce znajomość Prawa, to tak jakby uczył ja lubiezności "

W Talmudzie Jerozolimskim czytamy podobne stwierdzenie :
: " Niech słowa Tory spłona ,lecz niech nie beda przekazane kobietom"

>>>>>>
"Jedna z osób ,która wskazywała na wartość kobiet był Gamaliel ,nauczyciel Pawła ,który porównał kobiety do " złotego dzbana "
Inny rabin pieknie chwalił swoja matke .Kiedy tylko słyszał jej kroki .mówił "Powstane przed nadchodzacą Shekinahchwała Boza.

..." Moze dziwi nas to ,że Żydzi ,posiadajac Słowo Boże ,byli tak slepi na prawde ,.Ale czyż my nie postepowalismy inaczej w Kościele ?
Czy nie stworzylismy własnych kategorii tego ,kim i jajk Bóg moze sie posłuzyc ?
W sferze domysłów pozostaje ,co powiedziałby Jezus ,gdyby przyszedł dzisiaj i skonfrontował nasze kulturowe uprzedzenia.

>>>>>>>

Czy przesadzam co do gołabka jako symbolu Ducha swiętego ?
NIE !
"A wyleje Ducha Mego na wszelka osobe"

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 486 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1