www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr maja 14, 2025 7:17 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 486 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 30, 2006 7:19 pm 

Może byś wyjaśniła Biblijnie o jakich ``niebotycznych pozycjach``, wartościach i godnościach mówisz bo Słowo Boże nawet nie nakazuje znosić niewolnictwa i burzenia istniejącego porządku. W Panu kobieta jest równa mężczyźnie a zabrania jej się nauczać ze względu na stworzenie jej wewnętrznie do innych funkcji. Mam wrażenie że nadajesz tym określeniom swoje tylko znane znaczenie odległe od rzeczywistości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 30, 2006 7:38 pm 

Lis
Cytuj:
Coś jest na rzeczy w tym wersecie. Faktycznie występują tutaj słowa:

przekaż ludziom - gr. anthropos - człowiek bez rozróżnienia płci, mężczyzna lub kobieta.

Szukaj ,szukaj a zobaczysz wiece ,Pan powiedział ;zniwo wielkie ale robotników mało.

Czy to nie w psalmie jest zapowiedź o Zwiastunkach dobrej Wieści ,a co jest tym Zwiastowaniem?

Cytuj:
zdolni innych nauczać - gr. didasko - taki sam wyraz jak w 1Tym 2:12 gdzie Paweł nie pozwala kobiecie nauczać (didasko)

Zdolni bez podziału na płec Paweł miał DUCHA !

Cytuj:
Oliwko, jest teza Pawła: zabraniam kobiecie/żonie nauczać.
Zastanówmy się, czy oba zdania mogą być wewnętrznie sprzeczne.

czy moga byc sprzeczne?

a zobacz co mówi ;1Tym 5/11

Młodszych wdów na liste nie wciagaj ,bo gdy namietności odwioda je od Mesjasza , chca wyjść za mąż.

w 14 - chce tedy ,zeby młodsze wychodziły za mąż i rodziły dzieci....
w 15 - niektóre juz sie odwróciły i za szatanem poszły .
oto jest pytanie - za mąż czy nie?

Cytuj:
W tradycji apostolskiej nie mamy biblijnych przykładów sprawowania przywództwa i nauczania doktryny w zgromadzeniu, kościele przez kobiety. To chyba jest wymowny argument, nie sądzisz?

Nie ,nie sądze to zaden argument , szukaj a zobaczysz co Jeszua uczynił dla kobiety .
Wąż do dzisiaj robi wszystko co możliwe aby trzymac kobiete jak najdalej od Boga ,tak od Boga a nie od nauczania jako takiego , Wąż nienawidzi Niewiaste tak samo jak w Eden ,on tylko potrzebuje kogoś kim bedzie sie mógł posłuzyc przeciwko kobiecie ,to jego taktyka.

Cytuj:
Przecież, kobietom nikt nie zabrania służyć w szerokim tego słowa znaczeniu, za wyjątkiem tych dwóch ograniczeń.

Nikt ,nie zabrania słuzyc w s z e r o k i m tego słowa znaczeniu .
A jak s z e r o k i e jest to zezwolenie
:D

Były dwie niewiasty Marta i Miriam ,jrdna siedziała w kuchni :)
zas druga siedziała u STóP swego Pana i Nauczyciela i uczyła sie całym swym sercem .
Według podszeptów złego, Marta była na właściwym miejscu .
Według Prawdy , Miriam .
Marto, o z b y t wiele sie troszczysz ,Miriam lepsza CZASTKE wybrała
popatrzcie to był Wybór Mądrej Panny .Ona wiedziała poco sie uczy ona była zdolna innych nauczac Jezus miał z nia właściwa relacje.

Jeszua wiedział kim w Jego oczach jest niewiasta ,to On sie unizył i przeszedł przez łono niewiasty i przywrócił niewieście Chwałe .
O gdyby niewiasty to poznały ,nie potrzeba wynosić się nad męża po co ,czy mało jest pracy na niwie Panskiej dla obojgu. :?:

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 30, 2006 7:58 pm 

Oliwka napisał(a):
Sprawdźcie to zetelnie i z Duchem Świetym Duchem Prawdy.

Sprawdziłem. Zgadza się. Kobietom nie wolno nauczać. :D

Cytuj:
Jak kobieta nie ma nauczac w kościele, skoro ONA Jest KOściołem, dla was budynek ma większe znaczenie niz Ciało Jeszui?

:shock: Oliweczko, O CZYM TY MÓWISZ? JAKI BUDYNEK? KTO MÓWI O BUDYNKU?

Gdzie jest napisane, że kobieta jest Oblubienicą? Bo ja wszędzie czytam, że to Kościół jako całość jest Oblubienicą...

Cytuj:
Soku znasz greke dlatego jestes bardziej odpowiedzialny za słowa, które mówisz. Zapytam - czy Oblubienica Baranka to kobieta, według płci, czy mężczyzna też przynalezy do Oblubienicy? Mądra Panna to kobieta czy tez męska strona?

Oblubienica to jest Kościół jako całość. Przynależą do niej mężczyźni i kobiety, ale żaden mężczyzna ani kobieta nie jest w pojedynkę Oblubienicą [Ciałem Mesjasza], lecz członkiem Kościoła [Ciała Mesjasza], który jest Oblubienicą. Tu nie ma żadnej "strony".

Mądra Panna z przypowieści o pannach w Mat. 25 to jest dosłownie "dziewica" [parthenos] i prawdopodobnie druhna, a nie Oblubienica. W tradycji żydowskich zaślubin panny [druhny] stanowiły orszak panny młodej [oblubienicy], a pan młody nie przychodził po 10 druhen, tylko po jedną oblubienicę. I nie ma to nic wspólnego z nauczaniem doktrynalnym w kościele, które nie jest służbą przeznaczoną dla kobiet. Howgh.

Oliweczko, nie kombinuj tak strasznie, bo nic nie wykombinujesz. Prawda jest banalnie prosta. "Nie pozwalam kobiecie nauczać [didaskein]" [I Tym. 2:12]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 31, 2006 7:05 pm 

Marck5

Wysłany: Wto Maj 30, 2006 8:19 pm Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------
Cytuj:
Może byś wyjaśniła Biblijnie o jakich ``niebotycznych pozycjach``, wartościach i godnościach mówisz bo Słowo Boże nawet nie nakazuje znosić niewolnictwa i burzenia istniejącego porządku. W Panu kobieta jest równa mężczyźnie a zabrania jej się nauczać ze względu na stworzenie jej wewnętrznie do innych funkcji. Mam wrażenie że nadajesz tym określeniom swoje tylko znane znaczenie odległe od rzeczywistości.

Mówie o tym co Wąż uczynił Ewie i o czym mówi Szaul w 2Kor 11/2 ,3

zareczyłem was z jednym męzem ,aby postawic przed Mesjaszem
Dziewice czysta.

w3- obawiam sie jednak ,azeby ,jak Wąż przebiegło,ścia swoja USUNAŁ
Ewe ze stanowiska ,tak i mysli wasze nie zostały skażone.

najczęściej słyszymy ,że Ewa została zwiedziona ,ale nie mówi sie nam ,ze Wąż usunał ja ze stanowiska,że do dnia dzisiejszego nic sie nie zmieniło, WĄŻ nadal pała nienawiścia do kobiety a widac to po nastawieniu mężczyzn do kobiet ,.
Co do niewolnictwa to , i owszem mówi sługom by byli ulegli wobec swoich panów - ale mówi panom by szanowali swoich niewolników , nie jest to zaskakujące podejście.
Jesteś niewolnikiem ,i masz byc uległy i posłuszny swemu panu /jak zona meżowi/
Ef 6/5

Słudzy badźcie posłuszni panom na ziemi z bojaźnia i ze drzeniem w prostocie serca swego ,jak Mesjaszowi.
w9 - A wy panowie postepujcie wzgledem nich tak samo ,zaniechajcie groźby ,wiedząc ,ze zarówno wy jak i oni maja Pana w niebie i że On nie ma wzgledu na osobe.

zabrania sie kobiecie nauczac ? a co ona takiego zrobiła , kim była ta kobieta?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 31, 2006 7:21 pm 

Teraz to już przekombinowałaś. :D
Nie ma tam takiego tekstu jak: ``Wąż usunał ja ze stanowiska``. Sprawdzałem nawet w interlini.
Dodajesz do Biblii czy tłumaczysz własną :?: :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 31, 2006 7:31 pm 

Oliwka:
Cytuj:
w3- obawiam sie jednak ,azeby ,jak Wąż przebiegło,ścia swoja USUNAŁ
Ewe ze stanowiska ,tak i mysli wasze nie zostały skażone.
najczęściej słyszymy ,że Ewa została zwiedziona ,ale nie mówi sie nam ,ze Wąż usunał ja ze stanowiska,że do dnia dzisiejszego nic sie nie zmieniło, WĄŻ nadal pała nienawiścia do kobiety a widac to po nastawieniu mężczyzn do kobiet

Nie wiem z jakiego tłumaczenia korzystasz, ale w 2Kor 11:3
nie ma czegoś takiego, jak usuwanie Ewy ze stanowiska.

mamy gr. exapatao - oszukać, zwieść

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 31, 2006 7:33 pm 

S.oku

Cytuj:
Sprawdziłem. Zgadza się. Kobietom nie wolno nauczać

dobrze to powiedz jeszcze jak brzmi to słowo - nie wolno ,nie pozwalam
jak greka na to?

Ja niczego nie kombinuje ,co to ,to nie ,ale mam dośc okłamywania przez uczonych w Pismie :) :(

Wracam do 1Tym 2/8

w 8 - chce aby mężczyźni /l mn./ modlili sie na kazdym miejscu wznoszac czyste rece bez swarów i gniewu.

w 9 - podobnie kobiety ?/l.mn./ patrz wyzej- /powinny mieć ubiór przyzwoity ...być skromne i powsciagliwe....

w10 - lecz jak przystoi kobietom /l.mn/....zdobic sie dobrymi czynami.

w 11 - KOBIETA /l.poj/ :?: niech uczy sie wcichosci i uległości
mowa jest o JEDNEJ kobiecie byc moze Paweł ja tu napomina.
i wiersz 12 nie pozwalam ? /jakie tu jest słowo?/ kobiecie
tej ,jednej napomnianej nauczac ...
pytanie czy ona nie moze nauczać , czy jej nie wolno było nauczac ale ma zostac cicho ,moze maja sie do niej nie odzywac? bo COS zrobiła w zborze nie tak ,nap . ponizyła męża w zgromadzeniu?

To nie odnosi sie do kobiet ,ale do kobiety.

Smok
czy ty jesteś narodzony z Wyższa ,czy jesteś zewleczony i obleczony ?
czy nie uwazasz ,że my W Mesjaszu składamy swiadectwo kim jesteśmy
jakim owocem ,.Owoc jest swiadectwem drzewa i w słowie i w obrazie.
Jak ,ty mąż Bozy /mam nadzieje / godzisz to czym sie przedstawiasz mianowicie Nick i awatar.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 31, 2006 8:08 pm 

Oliwka:
Cytuj:
To nie odnosi sie do kobiet ,ale do kobiety.

:shock: :shock: :shock:

1Tym 2:11-12
Kobieta niech się uczy w cichości i w pełnej uległości; nie pozwalam zaś kobiecie nauczać ani wynosić się nad męża; natomiast powinna zachowywać się spokojnie. Bo najpierw został stworzony Adam, potem Ewa.

Brawo Oliwka, wreszcie mnie oświeciłaś!
Teraz już wiem.

Ta kobieta, którą Paweł upominał to Ewa była.
:lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 31, 2006 8:27 pm 

1Tym 2:11-14
Kobieta niech się uczy w cichości i w pełnej uległości; nie pozwalam zaś kobiecie nauczać ani wynosić się nad męża; natomiast powinna zachowywać się spokojnie. Bo najpierw został stworzony Adam, potem Ewa. I nie Adam został zwiedziony, lecz kobieta, gdy została zwiedziona, popadła w grzech.

Kobieta/żona (gr. gyne) miast rościć sobie prawo do nauczania, jest zachęcona przez Słowo by zachowała spokój, dosłownie pozostała w ciszy, cichości, skromności, łagodności (gr. hesuchia). By nie wynosiła się nad mężczyznę/mężą (aner).
Dosłownie, by nie była gr. authenteo - kimś kto ma autorytet, jest panem, kimś kto dominuje nad mężczyzną/mężem.

Dlaczego? Bo ma być wprost odwrotnie.
Oliwko, wspomnij na Sarę, ktora o swoim mężu mówiła: panie [1P 3:6]

Po tych słowach zachęty, Paweł przechodzi do uzasadnienia. Bo najpierw został stworzony Adam, potem Ewa.
Sedno jest takie, że w kolejności aktu stwórczego mężczyzny i kobiety Paweł widział uzasadnienie dla obdarowania mężczyzny autorytetem nad kobietą, a nie na odwrót. I nie Paweł obdarował mężczyznę autorytetem, lecz sam Bóg. Paweł zaś, odsyła nas do samego początku Biblii, bo widać, wierzy w porządek autorytetu, jako dany od zawsze. A nie od Mojżesza, na przykład.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 31, 2006 9:03 pm 

Lisie, od dłuższego czasu czytam twoje posty i mam już dosyć tej chałupniczej greki, cytowanej za jakimś kiepskim słownikiem. Bardzo Cię proszę sprawdzaj znaczenie słów w lepszych narzędziach, albo przestań się popisywać, bo to po prostu robi się żałosne. Przyprawiasz "gębę" temu forum (admin też jakoś nie reaguje...) Dla przykładu: αυθεντἐω to przede wszystkim być samowolnym, być samodzielnym... dominowanie, władanie kimś tylko w połączeniu z genetivusem... Błagam, jeśli nie znasz języka, nie cytuj bezmyślnie słowników.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 31, 2006 9:30 pm 

Lis jak potrafi,tak broni prawdy Biblijnej.Przynajmniej broni,a ty ze swoją znajomością greki siedzisz cicho i tylko czepiasz się tych,co nie zgadzają się na herezje. :?
Pewnie naszym pilotom z '39 też byś powiedział,że jak nie mają samolotów przynajmniej równej klasy jak Messerschmit,to niech nie robią obciachu ze swoimi P-11c i nawet nie startują. :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 31, 2006 9:43 pm 

desiderius napisał(a):
Lisie, od dłuższego czasu czytam twoje posty i mam już dosyć tej chałupniczej greki, cytowanej za jakimś kiepskim słownikiem. Bardzo Cię proszę sprawdzaj znaczenie słów w lepszych narzędziach, albo przestań się popisywać, bo to po prostu robi się żałosne. Przyprawiasz "gębę" temu forum (admin też jakoś nie reaguje...) Dla przykładu: αυθεντἐω to przede wszystkim być samowolnym, być samodzielnym... dominowanie, władanie kimś tylko w połączeniu z genetivusem... Błagam, jeśli nie znasz języka, nie cytuj bezmyślnie słowników.

Naprawdę, jestem Tobie wdzięczny za krytykę. I przyznaję się, bez bicia, nie znam greki. Dlatego korzystam amatorsko i chałupniczo z narzędzi dostępnych w necie. Szkoda że angielskojęzycznych. Póki co, nie ma polskojęzycznych. Na swoją obronę wspomnę jedynie, że nie próbuję tu tłumaczyć całych zdań - chyba zauważyłeś?
Poproszę w przyszłości o kolejne sprostowania. Czy mam zamilknąć?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 31, 2006 9:49 pm 

Adam napisał:
Cytuj:
Lis jak potrafi,tak broni prawdy Biblijnej.Przynajmniej broni,a ty ze swoją znajomością greki siedzisz cicho i tylko czepiasz się tych,co nie zgadzają się na herezje.
Pewnie naszym pilotom z '39 też byś powiedział,że jak nie mają samolotów przynajmniej równej klasy jak Messerschmit,to niech nie robią obciachu ze swoimi P-11c i nawet nie startują.

Zawiodę Cię mocno. Otóż nie mam takiej pewności co do biblijnej prawdy w zakresie omawianym w tym wątku jak Ty. Uważam, że dogmatyzowanie problemów kulturowych, obyczajowych czy społecznych, które były udziałem społeczności nowotestamentowych jest nadużyciem. Dyskusję należałoby zacząć od określenia Sitz im Leben tekstów, na które powołują się orędownicy zakazów ferowanych paniom, a dopiero później możemy dokonywać jakichkolwiek prób interpretacji egzystencjalnej... Tego wymagałaby rzetelna praca teologiczna, która powinna być pozbawiona uprzedzeń (często kulturowych i eklezjalnych), a jednocześnie pełna pokory i otwarcia na Boży głos...
Więcej wzajemnego szacunku Panie i Panowie, mniej fanatyzmu religijnego.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 31, 2006 10:11 pm 

Oliwka napisał(a):
dobrze to powiedz jeszcze jak brzmi to słowo - nie wolno, nie pozwalam jak greka na to?

Dosłownie to jest "didaskein de gynaiki ouk epitrepo" - nauczać zaś kobiecie nie pozwalam". Wszystko się zgadza. "Epitrepo" to w tym kontekście "pozwolić" albo "udzielić pozwolenia".

http://www.studylight.org/isb/bible.cgi ... orm+Search

Cytuj:
w 11 - KOBIETA /l.poj/ :?: niech uczy sie wcichosci i uległości
mowa jest o JEDNEJ kobiecie byc moze Paweł ja tu napomina.
i wiersz 12 nie pozwalam ? /jakie tu jest słowo?/ kobiecie
tej, jednej napomnianej nauczac ... pytanie czy ona nie moze nauczać , czy jej nie wolno było nauczac ale ma zostac cicho ,moze maja sie do niej nie odzywac? bo COS zrobiła w zborze nie tak ,nap . ponizyła męża w zgromadzeniu?

Zdecydowanie wygląda na to, że Paweł mówi w wersetach 11-15 o kobiecie jako o płci, a nie o jakiejś pojedynczej kobiecie. Po pierwsze dlatego, że odwołuje się do aktu stworzenia, a nie do napomnienia jakiejś konkretnej kobiety. Po drugie dlatego, że w I Kor. 14 :34-35 to samo zalecenie jest zastosowane do kobiet w ogólności. Po trzecie dlatego, że werset 15 mówi o zbawieniu kobiety przez rodzenie dzieci [teknogonia] i raczej nie chodzi o jakąś jedną kobietę (nie chodzi o zbawienie przez uczynek rodzenia i chyba już o tym pisaliśmy). Po czwarte, nie jest napisane "ta kobieta" lecz "kobieta" - nie można dowodzić własnej tezy postawionej w oparciu o domysły w rodzaju "być może tej jednej kobiecie...". Po szóste, tam gdzie jest mowa o żonach i mężach, mamy to wyraźnie zaznaczone i chodzi o postawę wobec "swoich mężów", a nie o mężów [mężczyzn] w ogóle.

Nie ma sensu broniąc własnej teorii dorabiać jakiejś sztucznej fabuły o "jednej kobiecie, która być może została napomniana, bo np. poniżyłą męża w zgromadzeniu" - tego po prostu nie ma w tekście.

I to nie jest kwestia "dogmatyzowania", lecz czytania tego, co jest napisane. W pokorze wobec tekstu. :)

Cytuj:
Smok
czy ty jesteś narodzony z Wyższa ,czy jesteś zewleczony i obleczony ?
czy nie uwazasz ,że my W Mesjaszu składamy swiadectwo kim jesteśmy
jakim owocem ,.Owoc jest swiadectwem drzewa i w słowie i w obrazie.
Jak ,ty mąż Bozy /mam nadzieje / godzisz to czym sie przedstawiasz mianowicie Nick i awatar.

Może nie zabrzmi to dla Ciebie zbyt duchowo (sorry), ale lubię bajkę pt. "Porwanie Baltazara Gąbki", a Smok Wawelski przedstawiony na obrazku to jeden z jej głównych bohaterów. Uważam, że poczucie humoru nie jest niczym złym, a nawet czasem pomaga w normalnym życiu. Nie jestem ani smokiem ogromnym, ani rudym, co widać na zdjęciu.

A czemu Ty używasz słowa "awatar", skoro ono się kojarzy z religiami Wschodu? Nie wstyd Ci? :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 31, 2006 10:39 pm 

Tiaaaaaa.....Kontekst kulturowy pozwala wszystko postawić na głowie a z homoseksualizmu uczynić cnotę.
Desideriusie drogi,wolę być ''fanatykiem religijnym'' przy tym trzymając się Słowa Bożego,niż teologiem obkutym w grece czy hebrajskim a zapędzającym się w rejony dalekie od prawdy.
Ciekawe,kto będzie zbawiony?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 486 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1