www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr maja 14, 2025 8:24 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 486 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 29, 2006 5:03 pm 
Site Admin

Terry napisał(a):
Daczego nie?
Czy kobieta jest gorsza od mezczyzny? Albo gorszym chrzesjaninem?
Ja osobiscie niemam nic przeciwko kobietom.
Jest wiele ewangelickich Pastorow tu w Niemcech i nie sa gorsze nizeli mezczyzni.
U S.J. kobiety niemoga byc na stanowisku Strszego albo niemoga sie publicznie modlic i
Glosic kazan uczyc mezczyzn. Ja zaobserwowalam ze to nie jest w pozadku, widzialam ze czesto to zony przygotowywaly wyklady dla swoich mezow na stanowisku starszego.
Ja sama to robilam dla mojego meza bo on jest zbyt leniwy by intensywnie sie uczyc, jego niemiecki jest za slaby by mogl sobie sam napisac wyklad.

Terry

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 29, 2006 5:04 pm 
Site Admin

Oliwka napisał(a):
Taki jest nakaz Panski ? jak to zamknął usta kobiecie ,powiedział jej milcz , a kto siedział u stóp Jezusa słuchając nauk , a jeśli słucha sie nauk to czy nie po to by sie tym dzielić?

Jesli Ja zamkne ,któż otworzy ,jesli Ja otworzę ,kto zamknie .
To sa Słowa Pana .
A kiedy i gdzie zamknał usta kobiecie i komu zależało by przeinaczyć słowa Pawła.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 29, 2006 5:05 pm 
Site Admin

Lis napisał(a):
Co za zbieg okoliczności?
Właśnie coś mam dla kobiet pełnych Ducha

1Tym 2:12
nie pozwalam zaś kobiecie nauczać ani wynosić się nad męża; natomiast powinna zachowywać się spokojnie

tu mamy gr. didaskein:
to teach
to hold discourse with others in order to instruct them, deliver didactic discourses
to be a teacher
to discharge the office of a teacher, conduct one's self as a teacher
to teach one
to impart instruction
instill doctrine into one
the thing taught or enjoined
to explain or expound a thing
to teach
http://www.studylight.org/isb/bible.cgi ... ng=2&ncc=2

Tyt 2:4
niech pouczają młodsze kobiety, żeby miłowały swoich mężów i dzieci

tu mamy gr. sophronizo
restore one to his senses
to moderate, control, curb, disciple
to hold one to his duty
to admonish, to exhort earnestly
http://www.studylight.org/isb/bible.cgi ... ng=2&ncc=2

Jest różnica między składaniem świadectwa, pouczaniem innych sióstr, nauczaniem dzieci, prorokowaniem, a nauczaniem doktryny (gr. didaskein) w kościele, które zarezerwowane jest dla pełnych Ducha mężczyzn.

Gdzie wyczytałaś o pastorałkach, apostołkach, nauczycielkach w NT?

Zresztą, wątek na ten temat jest w innym miejscu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 29, 2006 5:06 pm 
Site Admin

Oliwka napisał(a):
Pastorałki - to pasterki a tymi były i niewiasty ,wszak do niej nalezy zaprowadzic owce tam gdzie jest dobra i obfita pasza -pokarm
Czy mężczyzna uwaza ,że kobieta nie moze podać pokarmu?
Apostołki - posłanki to kobieta ,która moze Bóg posłać ze Swoim Słowem
jak Miriam z Magdali posłał jako Posłanke do uczniów aby im zwiastowała powstanie z umarłych Jeszui Mesjasza.

Nauczycielka to Miriam siedzaca u stóp Jeszui i słuchajaca Słów ,którymi może podzielic sie z innymi, pokornymi .
Nie wierze ,aby Szaul zabronił kobiecie posługi ,a zarazem powiedział
że W Mesjaszu nie ma podziału na meskie ,żenskie ,niewolnik i wolny .
To nie Paweł ale przeciwnik namieszał.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 29, 2006 5:07 pm 
Site Admin

Lis napisał(a):
Oczywiście, mieszają pełne Ducha niewiasty, którym myli się nauczanie doktryny w kościele - zarezerwowane dla mężczyzn - ze składaniem świadectwa, pouczaniem, napominaniem młodszych sióstr oraz prorokowaniem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 29, 2006 5:07 pm 
Site Admin

Grażyna napisał(a):
Owszem, Oliwko, właśnie o tym mówi Paweł. Wyraźnie zakazuje kobietom nauczać, czyli wykładać doktrynę w kościele. Dlaczego? Bo naucza doktryny przywódca kościoła. Jest to oczywiste- w ten sposób nadaje właściwy kierunek społeczności, mówi o prawdzie wiary , o tym jak należy żyć po Bożemu. A przywództwo w kościele jest zarezerwowane dla mężczyzn. Kobieta nie może przewodniczyć kościołowi- bo "nie mężczyzna został stworzony dla kobiety, ale kobieta dla mężczyzny".
Odzwierciedleniem właściwego porządku w kościele jest relacja mąż- żona. Maż- głowa rodziny, żona- ma być uległa mężowi. Tak jak kościół Chrystusowi.
Czy nam, kobietom się to podoba czy nie- tak mówi Słowo Boże. Oczywiście bardzo trudno jest to przyjąć współczesnej kobiecie. Uczonej, że ma być wzywolona, niezależna, "nie gorsza" od mężczyzny. Zapominamy tylko o tym, że każdy powinien znać swoje miejsce.Uzurpując sobie prawo do zajmowania miejsca zarezerwowanego przez Boga dla mężczyzny krzywdzimy siebie i innych. siebie dlatego- że nie potrafimy na dłuższą metę udźwignąć tego ciężaru, innych dlatego, że ich okłamujemy i prowadzimy bez Bożego błogosławieństwa. Bo nad takim "porządkiem" może być co najwyżej '"błogosławieństwo" ojca tego świata.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 29, 2006 5:08 pm 
Site Admin

Adam napisał(a):
Posłużę się tu przykładem zapodanym niedawno na naszym spotkaniu domowym przez pewnego brata,kiedy rozważaliśmy tem temat.
Przyjmijmy dla uproszczenia,że kobieta to samolot a mężczyzna to traktor.
Czy samolotem można orać pole?
Czy traktor potrafi latać?
Tak jak te dwie maszyny człowiek skonstruował do różnych zadań,tak i Bóg uczynił mężczyżnę i kobietę do różnych zadań.
Teraz świat wmawia samolotom,że jeśli nie będą traktorami,to są dyskryminowane,że się nimi pomiata,że sprowadza się je do podrzędnej roli.Więc dawaj przystosowywać samoloty do orki.
I co?Da się?W zasadzie tak.Ale nie zmienia to faktu,że to nadal jest samolot.
Cały problem bierze się stąd,że kobiety,goniąc za panem tego świata zatraciły wiele ze swej kobiecości,więc na to puste miejsce chcą wmontować na siłę to,co przez wieki dawało mężczyznom właściwą im pozycję,łudząc się,że to załatwi problem braku kobiecości.
To samo zaczyna powoli dotyczyć również mężczyzn.
Śmieszny i żałosny jest traktor ze skrzydłami.Jest niebezpieczny o tyle,ile z powodu ubzdurania sobie nowej roli zmarnuje czasu,który powinien przeznaczyć na orkę.
Ale samolot biorący się do orki,choć równie śmieszny i żałosny, jest też niebezpieczny.Bardzo niebezpieczny.Bo przy tej mocy jaką dysponuje może wylecieć poza pole i narobić wiele szkód.
Paweł pisząc 1 Tym 2,9-15 nie pisał tego na zasadzie-''no bo tak i już''.Uzasadnił swoje postanowienie wersetami 13 i 14.
1Tym 2,13 mówi o kolejności przyjścia na świat,a jak powszechnie wiadomo,to kolejność miała zawsze duże znaczenie.Z tej kolejności coś wynika.W tym przypadku autorytet.Ludzie,którzy tej kolejności nie uznają,sprzeciwiają się prawom ustanowionym przez samego Boga.
Czy coś w tej kolejności się zmieniło?
1Tym 2,14 mówi o tym,kogo szatan uznaje za łatwiejszy cel.
Czy w tej kwestii jest inaczej niż w tamtym czasie?

P.S.
Jedna z pierwszych pań-biskupów w kościele anglikańskim po 18-tu latach podała się do dymisji stwierdzając,że jednak nie jest to zadanie dla kobiety.Przynajmniej potrafiła być szczera.Pozostałe nadal idą w zaparte robiąc dobrą minę do złej gry.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 29, 2006 5:30 pm 

Cytuj:
Cały problem bierze się stąd,że kobiety,goniąc za panem tego świata zatraciły wiele

ze swej kobiecości,więc na to puste miejsce chcą wmontować na siłę to,co przez wieki dawało

mężczyznom właściwą im pozycję,łudząc się,że to załatwi problem braku kobiecości.

Słusznie ,kobiety zatraciły wiele ze swej kobiecości ,goniac za panem tego świata ,ale czy

to wina tego ,ze zaczęły nauczać Słowa Bozego?
czy dlatego ,ze tak sie "mądrze zwiastuje ,że nie wiele można z tego pojąć
.

Przez wieki dawało mężczyznom właściwą im pozycje?
A kto zepchnał Ewe z jej właściwej pozycji, czy tak ma juz pozostać,czy Jezus nie

przywrócił kobiecie jej właściwej pozycji z przed upadku.

Panowie całe wieki zajmowali sie swoja pozycja wszystko nalezało i nalezy do ich władzy ;

polityka ,religia ,kobieta -uległa? i są tego skutki ,dała sie ponieśc emocjom ,ale czy

ona nie została
ZBAWIONA?
Może kłopot polega na tym ,że nie tak powinien wyglądać kościół jak to jest obecnie -

mam na myslii ławki w nich poddani a oczywiscie jeden pan naucza ,czy mądrze to inna sprawa, on mysli ,że tak nawet jesli nie ma DUCHA Bożego lepiej jest widziany od niewiasty pełnej
Ducha?

Apostoł Szaul zamykał do więzienia nie tylko mężczyzn ,ale i kobiety a myslę ze nie zamykał

kobiet dla potrzeb meskich,/bo kobieta została stworzona dla mężczyzny/ ale dlatego ze te niewiasty głosiły Słowo na tych samych

warunkach co panowie
.

Dzap 16/13,
w dzień szabatu wyszlismy za brame nad rzeke,gdzie jak sądzilismy,odbywały sie modlitwy i

usiadłszy ,rozmawialismy z niewiastami ,które sie zeszły.
Przysłuchiwała sie tez pewna Bogobojna niewiasta Lidia ...i skłaniała sie do tego co Paweł mówił
.

Kobiety zeszły sie na modlitwe , co im mówiono jak maja sie modlic?czy nauczano, a?
a po co nauczano jesli kobieta nie moze sie nauka podzielić z kims innym . Do czego skłaniała sie

Lidia i z czym sie zgadzała słysząc nauke Pawła .

Ten brat musiał byc zadowolony z siebie - takie porównanie samolot traktor oranie ?to ...a siostry sie smiały? :D :shock:
typowe ,bardzo typowe , co tam potrzeba kobiecie ,marny dowcip to cos wsam raz dla kobiety i o kobiecie.
]
Cytuj:
Paweł pisząc 1 Tym 2,9-15 nie pisał tego na zasadzie-''no bo tak i już''.Uzasadnił swoje

postanowienie wersetami 13 i 14.
1Tym 2,13 mówi o kolejności przyjścia na świat,a jak powszechnie wiadomo,to kolejność miała

zawsze duże znaczenie.Z tej kolejności coś wynika.W tym przypadku autorytet.
Ludzie,którzy

tej kolejności nie uznają,sprzeciwiają się prawom ustanowionym przez samego Boga.
Czy coś w tej kolejności się zmieniło?
1Tym 2,14 mówi o tym,kogo szatan uznaje za łatwiejszy cel.

Szaul był madrym człowiekiem i wiedział co mówi ,ale jego mało kto rozumie i wypacza słowa Pawłowe jak sie mu podoba.

.
Paweł mówił do obu płci i nie oszczedzał nikogo ani nie

wynosił na piedestał ,kiedy mówi - podobnie i kobiety /w 9/ to znaczy ,ze pierwszych pouczał mężczyzn jak maja sie zachowac

.
Kobieta niech sie uczy a wiec miała sie po cos uczyc ,to była zachęta.
Kogo szatan uznaje za łatwiejszy cel???
no właśnie KOGO?

2Tym2/2
A co usłyszałes ode mnie wobec wielu świadków przekaż LUDZIOM /nie
mężczyznom/ Ludziom godnym zaufania ,którzy bedą ZDOLNI
i innych nauczac.

Jest tu mowa o obu płciach a wystarczyło napisać -przekaż mężczyznom ,braciom ,mężom ALE

nie kobietom .Dlaczego tam zabronił a tu nie?

Zakazał wykładac doktryne ? ja nie wiem co to jest znam Słowo JHWH i wiem ,że jak kiedys

tak i obecnie są miejsca na świecie gdzie zabija sie Ludzi tzn ,kobiety i mężczyzn za to

,że GŁOSZĄ Słowo a nie spieraja sie o swoja pozycje JA pan ty ulegaj . :shock:

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 29, 2006 6:15 pm 

Przejaskrawiasz to wszystko Oliwko.Kobieta ma sie nie wynosić nad męza ot i wszystko.Nie rób z tego religii.A ,że męzczyżni sa do niczego i zbabiali to Ich Pan będzie rozliczał.
Rety!Kobiety,dlaczego nie cieszycie sie z tego,że jesteście kobietami.
Róbmy to do czego nas Pan powołał i przestańmy wypychac męzczyzn z ich miejsc.
No przesadziłam :D Ich to trzeba teraz na siłe WPYCHAC na ich pozycje . :evil:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 29, 2006 9:53 pm 

Oliwko, Ty masz chyba jakiś zupełnie niepotrzebny problem. Z całym szacunkiem do kobiet, jaki im się należy, po prostu nie powinny wykładać Słowa w sensie diktrynalnym ani być przywódcami w Kosciele. To tylko dwa zakazy - reszta jest dla nich całkowicie dostępna. Słowa Bożego nie wypaczaj - ani policyjna działalność Pawła sprzed nawrócenia, ani fakt, że Lidia skłanaiała się do tego, co Paweł (mężczyzna zresztą) nauczał, ani schodzene się kobiet na modlitwę, ani mądrość Szaula w ogóle nie mają związku z tematem, a tym bardziej nie stanowią argumentów potwierdzających prawo kobiet do nauczania w Kościele.

II Tym. 2:2 został napisany w drugim liście do Tymoteusza. Ponieważ w pierwszym liście Paweł ustalił już, komu wolno nauczać, a komu nie wolno, zabraniając kobietom wykładania Słowa w sensie doktrynalnym [I Tym. 2:8-14], więc w tym fragmencie "ludzie" oznaczają po prostu nauczycieli, którzy powinni być płci męskiej.

Nie jest to żaden szowinizm ze strony Pawła, tylko wskazanie, że każdy ma swoje miejsce w Kościele. Nie ma się co oburzać, ani szermować własnymi jakimiś wyobrażeniami "ja pan, a ty ulegaj" - tutaj się takich stereotypów nie głosi. Przeczytaj wątek od początku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 29, 2006 10:14 pm 

Oliwko,już dawno nie spotkałem się z taką manipulacją Słowem,jaką tu zaprezentowałaś.
Trudno o rzeczową dyskusję przy takim podejściu do tematu..... :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 30, 2006 11:28 am 

Oliwka:
Cytuj:
2Tym2/2
A co usłyszałes ode mnie wobec wielu świadków przekaż LUDZIOM /nie
mężczyznom/ Ludziom godnym zaufania ,którzy bedą ZDOLNI
i innych nauczac.

Coś jest na rzeczy w tym wersecie. Faktycznie występują tutaj słowa:

przekaż ludziom - gr. anthropos - człowiek bez rozróżnienia płci, mężczyzna lub kobieta.

zdolni innych nauczać - gr. didasko - taki sam wyraz jak w 1Tym 2:12 gdzie Paweł nie pozwala kobiecie nauczać (didasko)

Oliwko, jest teza Pawła: zabraniam kobiecie/żonie nauczać.
Zastanówmy się, czy oba zdania mogą być wewnętrznie sprzeczne.
W tradycji apostolskiej nie mamy biblijnych przykładów sprawowania przywództwa i nauczania doktryny w zgromadzeniu, kościele przez kobiety. To chyba jest wymowny argument, nie sądzisz?
Przecież, kobietom nikt nie zabrania służyć w szerokim tego słowa znaczeniu, za wyjątkiem tych dwóch ograniczeń.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 30, 2006 4:39 pm 

Kobieta może nauczać- inne kobiety. Są więc kobiety potencjalnie 'ludźmi" którzy będą "zdolni"( zdolne) nauczać innych- a tu: inne kobiety( też ludzie! :D ).
No trochę namieszałam, ale chyba widać , o co mi chodzi.

Oliwko- Ty masz moim zdaniem problem z samą sobą. Ja to nawet rozumiem. Nie martw się- ja też tak zaczynałam! 8) , a patrz , jak "skończyłam" :wink: Bóg uleczył moje serce, uleczy i Twoje.
Z Bogiem- Graszka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 30, 2006 6:51 pm 

Krystina

Wysłany: Pon Maj 29, 2006 7:15 pm Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------
Cytuj:
Przejaskrawiasz to wszystko Oliwko.Kobieta ma sie nie wynosić nad męza ot i wszystko.Nie rób z tego religii.A ,że męzczyżni sa do niczego i zbabiali to Ich Pan będzie rozliczał.
Rety!Kobiety,dlaczego nie cieszycie sie z tego,że jesteście kobietami.
Róbmy to do czego nas Pan powołał i przestańmy wypychac męzczyzn z ich miejsc.
No przesadziłam Ich to trzeba teraz na siłe WPYCHAC na ich pozycje .

Nie ,nie przejaskrawiam ,absolutnie gdyz wiem ,że Pan zapieczetował Swoje Słowo we mnie.
O jak trafnie to powiedziałaś ;
Kobiety ,dlaczego nie cieszycie sie z tego ,ze nie jestescie kobietami .

Jest to właśnie to z czego sie wielce raduje ,bo wiem że Jeszua przyszedł aby przywrócic mi pozycje z której Wąż zepchnał Ewe - o tym mówi Paweł
teraz poznałam swoja wartość w oczach Bozych ,teraz widze jak On mnie widzi ,nie patrzy na mnie jak na coś gorszego ,co wmawia sie nam od dawna On mnie uczynił godną swojej miłości .
Gdyby ,te kobiety ,które chodza ulicami i wołaja o wolnosci od mężczyzn,gdyby one zobaczyły kim je Jezus uczynił jakim szacunkiem nas kobiety otoczył ,zostawiły by to mmizerne wołanie a Wołały by Jego Imie i Kim są dla niego.
Słusznie mówisz - róbmy to do czego nas powołał - a powołał nas do GŁOSZENIA Jego Imienia ,Jego nauki i tego ,ze jestesmy warte Jego smierci za nas,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 30, 2006 7:00 pm 

smok

Cytuj:
II Tym. 2:2 został napisany w drugim liście do Tymoteusza. Ponieważ w pierwszym liście Paweł ustalił już, komu wolno nauczać, a komu nie wolno, zabraniając kobietom wykładania Słowa w sensie doktrynalnym [I Tym. 2:8-14], więc w tym fragmencie "ludzie" oznaczają po prostu nauczycieli, którzy powinni być płci męskiej.

Nie mam ,zadnych problemów z soba ALE wiem Kim jestem W Mesjaszu .
Jestem Oblubienica Słowa i świadcze o Słowie nic poza tym.
Szaul zabraniał nauczac kobietom ? sprawdźcie to zetelnie i zDuchem Świetym Duchem Prawdy .
Jak kobieta niema nauczac w kościele ,skoro ONA Jest KOściołem ,dla was budynek ma większe znaczenie niz Ciało Jeszui,?

Soku znasz greke dlatego jestes bardziej odpowiedzialny za słowa ,które mówisz.
Zapytam -czy Oblubienica Baranka to kobieta ,według płci ,czy mężczyzna też przynalezy do Oblubienicy ?
Mądra Panna to kobieta czy tez męska strona?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 486 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1