Oliwka napisał(a):
Podajesz mi werset ŁUK 23/46
powiedział to i? skonał? to znaczy?
Ja czytam wydmuchał Ducha
Oliweczko, wydmuchać to można nos albo wydmuszkę (to takie puste jajko). A
wyzionąć ducha to znaczy skonać, umrzeć, zejść śmiertelnie.
Cytuj:
znasz orginał i rózne przekłady? to mów jak pisze, wiecej sie dowiemy Powiadasz, że był śmiertelny?
No
masz babo placek! Teraz się okazuje, że Jezus nie umarł!
Mam oryginał i już mówię, jak pisze:
"Chrystus
umarł za grzechy nasze według Pism [I Kor. 15:3]
"Godzien jesteś wziąć księgę i zdjąć jej pieczęcie, ponieważ zostałeś
zabity [dosł. zarżnięty] i odkupiłeś dla Boga krwią swoją ludzi z każdego plemienia i języka, i ludu, i narodu [Obj. 5:9]
"gdy według powziętego z góry Bożego postanowienia i planu został wydany, tego wyście rękami bezbożnych ukrzyżowali i
zabili [dosł. zgładzili]"Od tej pory zaczął Jezus Chrystus tłumaczyć uczniom swoim, że musi pójść do Jerozolimy, wiele wycierpieć od starszych arcykapłanów i uczonych w Piśmie, że musi być
zabity i trzeciego dnia wzbudzony z martwych" [Mat. 16:21]
"Gdyż i Chrystus raz za grzechy cierpiał, sprawiedliwy za niesprawiedliwych, aby was przywieść do Boga;
w ciele wprawdzie poniósł śmierć, lecz w duchu został przywrócony życiu" [I Piotra 3:18]
"uniżył samego siebie i był posłuszny aż do
śmierci, i to do
śmierci krzyżowej" [Flp. 2:8] i wiele, wiele innych...
Cytuj:
A mnie Duch Prawdy pokazuje, ze
1TYM 6
Pan nasz Jeszua Hamaszijah i Jedyny Władca, Król królów.
Pan panów J E D Y N Y, który MA niesmiertelność .....
... który mieszka w światłości niedostępnej, którego nikt z ludzi nie widział i widzieć nie może" [I Tym. 6:16]
Jesteś pewna, że rozmawiamy o tej samej Osobie?
Cytuj:
Śmierć przenikneła na wskroś Jego Ciało - Osobe, ale nie znalazła
nic co mogło by dac jej prawo do skażenia. 'Połamała sobie zeby'
Czyli miał biologiczne ciało, które biologicznie umarło. Nie ujrzało skażenia, bo zmartwychwstało.
Cytuj:
Świety twój nie ujzy skażenia. Był umarły a Ożył bo nie było w NIM żadła smierci, zapisu grzechu
Sorry, ale o ile dobrze liczę, jest to zlepek co najmniej 4 oderwanych od siebie wersetów i nie bardzo wiadomo, o co Ci chodzi. Przecież nikt nie mówi, że śmierć miała do Niego prawo, bo zgrzeszył. Nie zgrzeszył. Ale umarł fizycznie i przez fizyczną śmierć (w ciele i krwi) pokonał diabła [Hebr. 4:13], ofiarowując swoje ciało na śmierć [Hebr. 10:10]. Jego fizyczna krew została wylana, bo bez wylania krwi nie ma odpuszczenia grzechów [Hebr. 9:14].
Aby mogło zostać zawarte Nowe Przymierze, musiała zostać stwierdzona śmierć ofiary pieczętującej przymierze:
"I dlatego jest On pośrednikiem nowego przymierza, ażeby gdy poniesiona została śmierć dla odkupienia przestępstw popełnionych za pierwszego przymierza, ci, którzy są powołani, otrzymali obiecane dziedzictwo wieczne" [Hebr. 9:15]
Cytuj:
Zatem nie ma zadnej róznicy, WASZYM zdaniem byc narodzonym z DUCHA czy nie wszystko to samo?
No cóż, Jezus został poczęty z Ducha w ludzkim ciele. My jesteśmy poczęci z ciała i rodzimy się potem z Ducha. Ja na przykład widzę pewną różnicę.
Cytuj:
Jezus sie opierał??? Paweł szedł na zywioł??? A co z JANEM on był juz w brzuchu matki swojej napełniony DUCHEM Świetym? opierał sie czy nie?
Patrz wyżej.

Cytuj:
Cytuj:
I jedna kobieta powinna się uczyć w cichości i uległości [I Tym. 2:11]? I jedna kobieta "powinna zachowywać się spokojnie"? [I Tym. 2:12] To pozostałe nie powinny?
>>>>>>
bądź uczciwy? masz greke jak tam pisze?
"Kobieta [gyne] w cichości niech się uczy w całym podporządkowaniu się; nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani władac mężem, ale być w cichości" [interlinia]
Jest dokładnie tak, jak napisałem. Jeśli Ty twierdzisz, że tekst o zakazie nauczania odnosi się do jednej kobiety, to cichość i podporządkowanie też odnoszą się do tej samej, jednej kobiety. A pozostałe?
Tak przy okazji: Do której pojedynczej kobiety odnosi się powiedzenie "kobieta zmienną jest"? Czy Paweł nie zastosował przypadkiem dokładnie takiego ogólnego sformułowania dotyczącego kobiety w ogóle?
Cytuj:
Paweł napewno tak nie nauczał, ale duch kłamstwa WĄŻ, który nienawidzi kobiety i działa przez?
Kobieto, przestań zwalać na węża i zabierz się do cichego czytania Pisma.

Cytuj:
no powysilaj sie troche i zobacz gdzie jest pomieszane.

Już się powysilałem i widzę, gdzie jest namieszane. Od pewnego momentu odpisywałem Ci ze względu na innych, którzy to wszystko czytają, ale już chyba zdążyli sobie jakiś pogląd wyrobić. Na jałowe dyskusje, dla których punktem odniesienia jest jeden z rozmówców (a nie Biblia) po prostu szkoda mi czasu. Dlatego pozwól, że na tym zakończę.
P.S.
"Owoc wnętrza" i "owoc lędźwi" to takie wyrażenia mówiące o cielesnym potomstwie.
"Izraelitów, do których należy synostwo i chwała, i przymierza, i nadanie zakonu, i służba Boża, i obietnice,
do których należą ojcowie i z których pochodzi Chrystus według ciała [kata sarka]" [Rzym. 9:5]