hubertok napisał(a):
Z bibli tysiąclecia wstęp do apokalipsy:
"Temat zasadniczy Apokalipsy - dzieje ludzkości i Kościoła - ukazuje się w niej w szeregu obrazów, które nie są kolejnymi aktami dramatu, lecz po większej części nowymi aspektami tej samej całości. Osoby i fakty są w niej typami, które w dziejach wielokrotnie będą się powtarzać. Pociechę wiernym niesie prawda, że Kościół ma zapewniony ostateczny triumf. Głównym więc pouczeniem moralnym jest hasło: Świadczyć niezłomnie Chrystusowi."
Totalna ściema, z której tak naprawdę nic nie wynika. W taki sposób to ja próbowałem wybrnąć przy tablicy w szkole, kiedy nie znałem odpowiedzi...
Cytuj:
Własnie o to mi chodziło - ta bestia w owym czasie to własnie Rzym. Czy to nie dziwne że powstała po przesladowaniach.
Ale Paulos i ja sugerowaliśmy Ci już dyskretnie (może Paulos bardziej dyskretnie), że takie rozumienie mija się kompletnie z tekstem Objawienia. A interpretacja danego tekstu powinna chyba mieć jakiś związek z tym tekstem?
Cytuj:
Preteryzm - proroctwa są przepowiedniami, które się wypełniły w I wieku n.e: Bitwie pod Armageddon odpowiada wojna żydowska i zniszczenie Jerozolimy, Bestia i Wielki Babilon to starożytny Rzym. W tym duchu sporządzone są np. komentarze w Biblii Tysiąclecia.
(Nie wiem czy w tym duchu ale na pewno są pewne przywołania)
Preteryzm niestety usiłuje wpisać w tekst Objawienia uprzednio zadaną tezę. Czyli dokonuje eisegezy zamiast egzegezy. Sam tekst Objawienia i teksty paralelne są zupełnie sprzeczne z teorią preteryzmu. Prosty przykład:
"Gdy więc ujrzycie na miejscu świętym ohydę spustoszenia, którą przepowiedział prorok Daniel - kto czyta, niech uważa -
16 wtedy ci, co są w Judei, niech uciekają w góry;
17 kto jest na dachu, niech nie schodzi, aby co wziąć z domu swego;
18 a kto jest na roli, niech nie wraca, by zabrać swój płaszcz.
19 Biada też kobietom brzemiennym i karmiącym w owych dniach.
20 Módlcie się tylko, aby ucieczka wasza nie wypadła zimą albo w sabat.
21 Wtedy bowiem nastanie wielki ucisk,
jakiego nie było od początku świata aż dotąd, i nie będzie." [Mat. 24:15-21]
Tekst dotyczy czasów ostatecznych i znaków przed Przyjściem Pańskim. Jesli ucisk w Izraelu [w. 16,20] zapowiadany przez Jezusa miałby się spełnić za czasów cesarstwa rzymskiego, to by znaczyło, że Holocaust był uciskiem mniejszym niż ówczesny. A to po prostu nie jest prawda.