www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N maja 11, 2025 12:21 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 28, 2006 9:19 am 

Czy wg rzymskiego katolicyzmu:

moj chrzest jest wazny, jesli mnie zanurzyl w jeziorze moj przyjaciel (nie kaplan rzymsko katolicki)

czy kiedy obchodze wieczerze, .... (no oczywiscie wg watykanu nie obchodze)

Czy jesli nie chodze do spowiedzi do rzymskiego kaplana, i nie bede mial ostatniego namaszczenia,

Czy jesli uwazam papiestwo za antychrysta,

a matke boska (nie biblijna Marie, lecz rzymsko katolicka krolowe niebios), za demona

a IHS za bezwartosciowy wafelek,

To czyz to wg rzymskiegokatolicyzmu nie potepia mnie calkowicie, tak ze kazdy rzymskikatolik moze byc pewny iz nie bede zbawiony?
Jesli jestem wyklety, odlaczony od spolecznosci watykanskiej (czyli prawdziwego , jedynego, katolickiego, apostolskiego piotrowego kosciola), jesli wyrzeklem sie jakichkolwiek powiazan z organizacja papieska, ..............

I w tym wszystkim wytrwam (tak mi dopomorz Bog), to czyz wg watykanu nie skazuje siebie na potepienie???

Oczywiscie mnie to ...wiesz....
Ale po co owijac w bawelne, oszukiwac, motac itd

Pozdrawiam
Jezus jest Panem i Krolem i nie ma innej glowy Kosciola jak tylko Jezus.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 28, 2006 10:11 am 
Oj chłopie mantrujesz bez sensu - Już pisałem, przebywanie poaz KK nie wyklucza zbawienia. Oczywistym jest, że jako protestant róznisz się od katolika w róznych punktach widzenia - w tym choćby na eucharystię czy spowiedź.
Nie jest to jednak coś co odbiera ci zdaniem KK szansę na zbawienie.

Nie musisz kochać KK i nie jest to biblijny (ani oparty na Tradycji) warunek zbawienia :!:

Mam nadzieję że WYRAZIŁEM SIĘ JASNO i przestaniesz mantrować.

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 28, 2006 11:02 am 

tak, wyraziles sie jasno, dzieki, niepotrzebne tylko zlosliwosci typu: ,,mantrowales''.

Ty moze i sie jasno wyraziles, ale oficjalna nauka kosciola rzymsko katolickiego juz nie jest taka jasna.
Chyba sie zgodzisz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 28, 2006 11:16 am 
liafail napisał(a):
Ty moze i sie jasno wyraziles, ale oficjalna nauka kosciola rzymsko katolickiego juz nie jest taka jasna.
Chyba sie zgodzisz?

WIesz, ja już tak długo piszę na protestanckim forum i jeszcze nie ochrzciłem dzieci, że może nie jestem zbyt katolicki :wink:
Poza tym nie wiem czy jest wielu katolików którzy w 100% przestrzegają lub zgadzają się z nauczaniem kościoła - choćby "kazus prezerwatywy" - mocno przecież głośny ostatnio

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 28, 2006 12:04 pm 

liafail napisał(a):
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

na podstawie cytatow ktore Smok wkleil.

liafail napisał(a):
no to co ty w tym swoim duchowym zyciu masz, czego my bysmy nie mieli?

swieconych jajek!!! :D :D :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 28, 2006 12:30 pm 

no to by bylo na tyle doroslej dyskusji.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 28, 2006 3:39 pm 

hubertok napisał(a):
Wśród protestantów zaś czesto dostrzegam zjawisko odwrotne własnie: KK nie jest ani prawdziwym kościołem a rzym i papieze to wynalazek szatana.

Prawdziwym Kościołem jest wspólnota ludzi narodzonych na nowo z Ducha Świętego, a nie żadna instytucja. To już przerabialiśmy. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 28, 2006 5:10 pm 

kubek napisał(a):
Smok Wawelski napisał(a):
WNIOSKI:

Według KRK wszczepienie w Chrystusa nie oznacza zbawienia, bo do zbawienia trzeba mieć jeszcze środki zbawcze, a te są dostępne jedynie w KRK. Dlatego celem zbawienia należy nie tylko zostać wszczepionym w Chrystusa, ale przyłączyć się do KRK, ponieważ tylko jemu [KRK] zostały powierzone wszystkie dobra Nowego Przymierza.

Bledny wniosek Smoku, brak srodkow zbawczych nie oznacza braku zbawienia. Wszczepienie w Chrystusa daje zbawienie, srodki zbawcza to pomoc w uswieceniu.

tak jak brak srodkow materialnych nie oznacza braku zycia, oznacza jedynie ze czegos w tym zyciu brakuje.

:shock: :shock: :shock:

Kubek, sam definiujesz pojęcia tak, żeby "sprotestantyzować katolicyzm". Środki płatnicze służą do zapłacenia. Środki piorące służą do wyprania. Środki czyszczące służą do wyczyszczenia. Środki zbawcze służą do zbawienia.

#1129 "Kościół naucza, że dla wierzących sakramenty Nowego Przymierza są konieczne do zbawienia"

Do zbawienia. Nie do uświęcenia. Próbujesz nałożyć własne (wydaje się, że prawidłowe) rozumienie usprawiedliwienia i zbawienia na rozumienie katolickie. A KRK naucza, że usprawiedliwienie uzyskuje się w sakramencie chrztu (a więc nie przez własny akt wiary), co wiąże się z uzyskaniem dyspozycji udoskonalającej samą duszę (czyli sama dusza zostaje udoskonalona i może podobać się Bogu). Łaska habitualna to jest "trwałe uzdolnienie do życia i działania zgodnego z Bożym wezwaniem" - co jest sprzeczne z nauczaniem Pisma, które naucza, że bez Jezusa nic nie możemy uczynić [Jan 15:5].

"Ale z łaski Boga jestem tym, czym jestem, a łaska jego okazana mi nie była daremna, lecz daleko więcej niż oni wszyscy pracowałem, wszakże nie ja, lecz łaska Boża, która jest ze mną" [I Kor. 15:10]

#2000 Łaska uświęcająca jest darem habitualnym, stałą i nadprzyrodzoną dyspozycją udoskonalającą samą duszę, by uzdolnić ją do życia z Bogiem i do działania mocą Jego miłości. Rozróżnia się łaskę habitualną, czyli trwałe uzdolnienie do życia i działania zgodnego z Bożym wezwaniem, oraz łaski aktualne, które oznaczają interwencję Bożą bądź na początku nawrócenia, bądź podczas dzieła uświęcania.

W dodatku łaskę usprawiedliwienia uzyskaną w chrzcie można utracić popełniając grzech ciężki i wtedy trzeba ją odzyskać na mocy sakramentu pokuty:

#1446 Chrystus ustanowił sakrament pokuty dla wszystkich grzeszników w Kościele, a przede wszystkim dla tych, którzy po chrzcie popełnili grzech ciężki i w ten sposób utracili łaskę chrztu oraz zadali ranę komunii kościelnej. Sakrament pokuty daje im nową możliwość nawrócenia się i odzyskania łaski usprawiedliwienia. Ojcowie Kościoła przedstawiają ten sakrament jako "drugą deskę (ratunku) po rozbiciu, jakim jest utrata łaski"

Dlatego sakramenty są niezbędne do zbawienia, bo są środkami zbawczymi dla człowieka, który traci i odzyskuje usprawiedliwienie wiele razy w życiu. I nie może mieć pewności zbawienia za życia. Ba, nawet samo życie Boże jest udzielana za pośrednictwem sakramentów:

#1131 Sakramenty są skutecznymi znakami łaski, ustanowionymi przez Chrystusa i powierzonymi Kościołowi. Przez te znaki jest nam udzielane życie Boże.

#1127 "Sakramenty godnie celebrowane w wierze udzielają łaski, którą oznaczają. Są one skuteczne, ponieważ działa w nich sam Chrystus: to On chrzci, to On działa w sakramentach, aby udzielać łaski, jaką oznacza sakrament."

#1496 Skutki duchowe sakramentu pokuty są następujące:
- pojednanie z Bogiem, przez które penitent odzyskuje łaskę;
- pojednanie z Kościołem;
- darowanie kary wiecznej spowodowanej przez grzechy śmiertelne;
- darowanie, przynajmniej częściowe, kar doczesnych, będących skutkiem grzechu;
- pokój i pogoda sumienia oraz pociecha duchowa;
- wzrost sił duchowych do walki, jaką musi prowadzić chrześcijanin.

Biblia nie mówi o utracie łaski usprawiedliwienia w wyniku popełnienia pojedynczego grzechu. I nie mówi o konieczności odzyskiwania usprawiedliwienia przez odrodzonego człowieka po każdym popełnieniu grzechu (dzielenie grzechów na "ciężkie", "lekkie" czy "lekkopółśrednie" to już w ogóle jakaś heca biorąc pod uwagę Jak. 2:9-11). Mówi o zbawieniu w Chrystusie i o procesie uświęcenia raz zbawionego człowieka. Popełnienie grzechu nie zrywa całkowicie społeczności z Bogiem, a upamiętanie odrodzonego człowieka oczyszcza go z grzechu na bieżąco, lecz jest on dzieckiem Bożym przez cały czas. Odpadnięcie od Boga jest wynikiem długotrwałego trwania w grzechu i zatwardzenia serca, lecz jeśli ktoś stracił łaskę usprawiedliwienia, to już nie można do ponownie przywieść do pokuty [Hebr. 6:4-6; 10:26-31].

"Usprawiedliwieni tedy z wiary, pokój mamy z Bogiem przez Pana naszego, Jezusa Chrystusa, dzięki któremu też mamy dostęp przez wiarę do tej łaski, w której stoimy, i chlubimy się nadzieją chwały Bożej. (...) Bóg zaś daje dowód swojej miłości ku nam przez to, że kiedy byliśmy jeszcze grzesznikami, Chrystus za nas umarł. Tym bardziej więc teraz, usprawiedliwieni krwią jego, będziemy przez niego zachowani od gniewu" [Rzym. 5:1-9].

Ja też kiedyś kombinowałem, jak by tu pogodzić katolicyzm z Ewangelią. Ale to jest po prostu niemożliwe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 28, 2006 7:41 pm 

liafail, nerwusku moj ty kochany :D
oddychaj gleboko... raz... dwa... 8)
cmok

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 04, 2006 9:04 am 
:shock: :shock: :shock:

Kubek, sam definiujesz pojęcia tak, żeby "sprotestantyzować katolicyzm". Środki płatnicze służą do zapłacenia. Środki piorące służą do wyprania. Środki czyszczące służą do wyczyszczenia. Środki zbawcze służą do zbawienia.

#1129 "Kościół naucza, że dla wierzących sakramenty Nowego Przymierza są konieczne do zbawienia"

ZIeloni też mają swoje sakramenty :P a jeśli nie oni to na pewno inne zbory protestanckie. Nie macie CHRZTU? Nie macie BIERZMOWANIA?

Myślę że macie choć nazywacie to inaczej. Protestanci chrzczą w większości - jeśli nie jest to potrzebne to PO CO? Prpotestanci modlą się o DUCHA ŚWIETEGO (Bierzmowanie :P ) Jesli nie jest to potrzebne to po co?

I tak dalej i tak dalej.

Problem jest w akcentach teologicznych i ich uzasadnianiu ale nie mozna powiedzieć że protestanci nie uznają zadnych sakramentów. Zresztą oburzają się przede wszystkim na sakramentalizację zycia a nie na istotę sakramentów (najcześciej)

Sam Luter ładnie wyjaśniał słowo sakrament - jesli SŁOWO (Boze) łączy się z rzeczą - powstaje SAKRAMENT.

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 04, 2006 9:08 am 
Ja też kiedyś kombinowałem, jak by tu pogodzić katolicyzm z Ewangelią. Ale to jest po prostu niemożliwe.

Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z subiektywizmu takiej tezy :?: I nie zakładasz, że skoro TY nie możesz to NIKT nie może :?: :P :lol:

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 07, 2006 1:47 pm 

:D

A ,co to jest ZBAWIENIE????

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 07, 2006 2:56 pm 

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 07, 2006 4:19 pm 

go ściu

nie szokuj sie hehe , chyba że nie potrafisz odpowiedzieć?

Cytuj:
1129 "Kościół naucza, że dla wierzących sakramenty Nowego Przymierza są konieczne do zbawienia"

może tak zapytam CZYM dla was jest Zbawienie, co rozumiecie
pod tym słowem ?

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 07, 2006 9:43 pm 

hubertok napisał(a):
Zieloni też mają swoje sakramenty :P a jeśli nie oni to na pewno inne zbory protestanckie. Nie macie CHRZTU? Nie macie BIERZMOWANIA?

Myślę że macie choć nazywacie to inaczej. Protestanci chrzczą w większości - jeśli nie jest to potrzebne to PO CO? Prpotestanci modlą się o DUCHA ŚWIETEGO (Bierzmowanie :P ) Jesli nie jest to potrzebne to po co?

I tak dalej i tak dalej.

Problem jest w akcentach teologicznych i ich uzasadnianiu ale nie mozna powiedzieć że protestanci nie uznają zadnych sakramentów. Zresztą oburzają się przede wszystkim na sakramentalizację zycia a nie na istotę sakramentów (najcześciej)

Sam Luter ładnie wyjaśniał słowo sakrament - jesli SŁOWO (Boze) łączy się z rzeczą - powstaje SAKRAMENT.

Hubertoku, po raz kolejny zwracam Ci uwagę, że linia podziału między Królestwem Bożym a światem zewnętrznym wobec niego przebiega wzdłuż linii ODRODZENI - NIEODRODZENI, a nie zieloni - czarni. :D

Luter niestety nie wyzbył się do końca własnego katolicyzmu i w pewnych sprawach (np. chrzest niemowląt, sakramenty) nie dokończył reformacji. Ja w Biblii nie znajduję czegoś takiego jak sakrament, a już z całą pewnością nie ma tam czegoś definiowanego jako "widzialny znak niewidzialnej łaski" skutecznego według zasady "ex opere operato".

Łaska Boża nie potrzebuje żadnych widzialnych znaków do skutecznego działania, ani pośredników czy "dystrybutorów". Nie mów mi o tym, jakie ja mam sakramenty i nie ściemniaj nakładając katolicką definicję sakramentu na biblijny chrzest albo Wieczerzę Pańską. I nie zmieniaj tematu. W Biblii jest napisane, że do zbawienia potrzebna jest wyłącznie wiara grzesznika z zbawcze dzieło Mesjasza na Krzyżu [Rzym. 3:23-26]. Żadne sakramenty do zbawienia potrzebne nie są.

A godzenie katolicyzmu z Ewangelią to jest prosta droga do schizofrenii, a nie do zbawienia.

Zdrówko.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1