www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 3:25 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 4:08 pm 

E. White urodziała się w 1827 r. Gdy niejaki Miller rozpowiadał poselstwo o powtórnym przyjściu Pana i końcu świata na rok 1843, a następnie 1844, gdy przepowiednia na rok 1843 nie ziściła się - młoda Ellen miała zaledwie 16/17 lat. Co ona mogła wiedzieć o karkołomnych obliczeniach Millera i datowaniu na podstawie starożytnych dat sięgających 2300 lat wstecz? Raczej niewiele. Młode serce wierzyło, owszem, ale co z tego przepowiadania dat wyniknęło? Tragedia, porażka, zgorszenie - Pan nie powrócił. Miller wycofał roszczenia i publicznie odwołał swoje nauki. Ale nie innni pionierzy adwentyzmu, w tym White. Adwentyści do dzisiaj twierdzą, że tamto poruszenie zapoczątkowane przez Millera, pochodziło od Boga i było Jego dziełem. Czyżby?

"Ale o owym dniu i godzinie nie wie nikt, ani aniołowie, którzy są w niebie, ani Syn, tylko Ojciec"

Biblijne kryterium prawdziwości proroka:
"Gdy prorok przepowie coś w imieniu Pana, a słowo jego będzie bez skutku i nie spełni się, znaczy to, że tego Pan do niego nie mówił, lecz w swej pysze powiedział to sam prorok. Nie będziesz się go obawiał"

Jak E. White usprawiedliwiała pomyłkę roku 1843?
"Widziałam, że w 1843 obliczenia były prowadzone ręką Boga, i nie można ich było odmienić: liczby były takie, jakich chciał Bóg. Jego ręka zakryła pewien błąd w obliczeniach, tak że tego nie mógł dostrzec nikt, dopóki on nie odjął swojej ręki" ("Wczesne pisma").

Ładne kwiatki.
:evil: :evil: :evil:

"W ten sposób prorokini odpowiedzialność za pomyłkę 1843 roku usiłuje zrzucić na Boga. Czyż nie jest to szalony pomysł? I czyni to tylko po to, by usprawiedliwić i zakryć błędy ludzi, i swoje własne!"
Więcej, adwentyści uznają ruch millerowski z okresu ok 1840 - 1844, za początek tzw. trójanielskiego poselstwa. Niezły początek. Kula w płocie!

Cytuj:
Teraz muszę zamknąć naszą dyskusję na temat EGW, w jaką ciągle się wdajesz.

Teraz to możesz sobie zamknąć komputer, ewentualnie pudełko z orzeszkami ziemnymi.
:lol: :lol: :lol:

Ostatnio edytowano Cz kwi 27, 2006 6:07 pm przez lis, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 4:29 pm 

Cytuj:
W ten sposób prorokini odpowiedzialność za pomyłkę 1843 roku usiłuje zrzucić na Boga. Czyż nie jest to szalony pomysł? I czyni to tylko po to, by usprawiedliwić i zakryć błędy ludzi, i swoje własne!

To samo i dzisiaj co niektórzy proroczkowie robią:

"Ale wiecie co? Bóg uraża nasze umysły, aby ujawnić nasze serca. Nie znam żadnego miejsca, w którym będzie to w 100% poprawne. W każdej służbie będą kamienie obrazy, za które tak naprawdę odpowiedzialny jest Duch Święty."
http://www.literatura.hg.pl/prophets.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 28, 2006 5:49 pm 

Drogi Lisie, może jesteś słabo doświadczony co do poselstwa o powtórnym przyjściu Chrystusa. Proszę, spokojnie przeczytaj artykuł pt. "W miejscu najświętszym":

http://www.nadzieja.pl/ksiazki/dzien/04_w_miejscu.html

Pozdrawiam :-)
Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 28, 2006 6:40 pm 

Taaa... Chrystus mial przyjsc do swiatyni, tą swiatynią miala byc wg Millera ziemia. Ale ze Pan nie przyszedl, wiec wydumano, ze ta swiatynia musi byc w niebie...
Cos mi to przypomina...
Jak bylam we wstawienniczo-proroczym kosciolku to oczekiwano strasznie przebudzenia - wysilali sie, spinali, mialo byc juz, juz, tu i teraz i... nic. Kompletnie nic sie nie wydarzylo. No to co wymyslono, zeby usprawiedliwic swoja pomylke?? Ze przebudzenie owszem zaczelo sie, ale go nie widac, bo ono trwa w okregach niebieskich!! :roll: :shock: :lol:
Stary numer - jak cos mialo byc, a nie ma, to trzeba wcisnac ludziom jakis kit tego typu, a naiwni uwierza...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 28, 2006 7:31 pm 

Cytuj:
"Miller przyjął pogląd (powszechnie wyznawany w tamtych czasach), iż ziemia jest świątynią i o niej jest mowa w tym wersecie, a oczyszczenie świątyni oznacza oczyszczenie ziemi przez ogień podczas powtórnego przyjścia Chrystusa."

Herkulesie, błędne założenia muszą prowadzić do błędnych wniosków. Natomiast słowa coś znaczą. Nie można ich sobie definiować tak, jak komu jest wygodnie. Świątynia to świątynia, a Ziemia to Ziemia. Jeśli Biblia mówi o świątyni w niebie, to zaznacza, że jest to świątynia w niebie. Jeśli dni należy zamienić na lata, to przychodzi anioł i mówi, że trzeba zamienić. Jeśli nie ma żadnych informacji o takiej zamianie, to trzeba dać sobie spokój. A jak ktoś jest nieposłuszny Panu Jezusowi i wyliczanek mu się zachciewa, to zawsze od tych wyliczanek plączą mu się paluszki i w głowie mu się mąci. :lol:

Cytuj:
"Miller logicznie wywnioskował, iż jeśli uda się mu wyznaczyć datę zakończenia tych dwóch tysięcy trzystu dni, to pozna datę powtórnego przyjścia Chrystusa, kulminacyjnego wydarzenia w historii ludzkości"

"Nie wasza to rzecz znać czasy i chwile, które Ojciec w mocy swojej ustanowił" [Dz. Ap. 1:7]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So kwi 29, 2006 8:16 am 

Cytuj:
Drogi Lisie, może jesteś słabo doświadczony co do poselstwa o powtórnym przyjściu Chrystusa. Proszę, spokojnie przeczytaj artykuł pt. "W miejscu najświętszym":
http://www.nadzieja.pl/ksiazki/dzien/04_w_miejscu.html

Tak, masz rację, jestem "słabo doświadczony" co do poselstwa o powtórnym przyjściu Chrystusa. Tak słabo, że aż mi niedobrze od wyznaczania dat powrotu Pana. Ale od czego mamy jehowców, adwentystów i ich katolickich sympatyków, jak Ty? Podeślesz linka do artykułu i myślisz, żeś spełnił wolę Bożą?

Miller, a za nim adwentyści, zakotwiczył prorocki okres o 2300 wieczorach i porankach w roku 457 pne, to jest w roku wydania zarządzenia Artakserksesa, był to siódmy rok jego panowania [Ezdr 7:11-26]. Zarządzenie dotyczyło zgody na powrót każdego, kto chciał z Izraela, do Jerozolimy, oraz wsparcia na rzecz świątyni w Jerozolimie. Miller do roku 457 pne dodał 2300 lat i otrzymał sławetny w adwentyźmie 1843/1844 rok. Jakim cudem powiązał ten rok z proroctwem o 2300 wieczorach i porankach, pozostanie jego słodką tajemnicą. W każdym razie, jak już pisałem, wycofał się publicznie ze swoich bredni.

Teraz przyjrzyjmy się proroctwu o 2300 wieczorach i porankach.
Dan 8:13-14
"Jak długo zachowuje ważność widzenie dotyczące stałej codziennej ofiary, przestępstwa pustoszenia i bezczeszczenia świątyni i deptania prześlicznej ziemi? A ten odpowiedział mu: Aż do dwóch tysięcy trzystu wieczorów i poranków, potem świątynia znowu wróci do swojego prawa."

Wcześniej w wierszach 9-12 proroctwo przepowiada działalność małego rogu. Według biblistów spełniło się ono na osobie Antiocha Epifanesa.
"bardzo wyrósł ku południowi i ku wschodowi, i ku prześlicznej ziemi." Antioch Epifanes wyruszył z wielką armią ku południowi - do Egiptu i pokonał Ptolemeusza VI. Po zwycięstwie nad Egiptem, wkroczył do Izraela - prześlicznej ziemi - obrabował i zbeszcześcił świątynię, a lud Izraela prześladował. W świątyni Bożej złożył świnię w ofierze i poświęcił ją Zeusowi. Zdobycie Izraela i profanacja świątyni miała miejsce w latach 167 - 164 pne i tego okresu dotyczy proroctwo o 2300 wieczorach i porankach. A nie, jak chcą adwentyści, 2300 lat.

"Jak długo zachowuje ważność widzenie dotyczące stałej codziennej ofiary, przestępstwa pustoszenia i bezczeszczenia świątyni i deptania prześlicznej ziemi?"
W tych słowach mamy dokładne wypełnienie działalności Antiocha Epifanesa w związku z Izraelem i zawieszeniem kultu w świątyni Jerozolimskiej w okresie jej profanowania. Jak adwentyści wiążą powyższe proroctwo z okresem 2300 lat historii świata, gdy mowa jednoznacznie o historii Izraela, ich świątyni - trudno dociec.

"Aż do dwóch tysięcy trzystu wieczorów i poranków, potem świątynia znowu wróci do swojego prawa."
Gdyby proroctwo dotyczyło 2300 lat [457 pne - 1844 ne] - wówczas, w tym okresie, nie mogłaby funkcjonować w ogóle służba ofiarnicza w świątyni jerozolimskiej, a prześliczna ziemia, Izrael, musiałaby być deptana dokładnie 2300 lat. Z historii powszechnej wiadomo, że to mija się z prawdą.

Podsumowując, błędem jest interpretacja adwentystyczna o okresie 2300 lat.

Ps.
Owszem, w roku 457 pne można umiejscowić rozpoczęcie okresu proroczego o 70 tygodniach z księgi Daniela 9.
Ewentualnie w roku 445 pne - gdy Artakserkses w 20 roku swego panowania, wyraził zgodę na odbudowę Jerozolimy [Neh 2:1-8]
Tu bibliści dyskutują, która z powyższych dat rozpoczyna proroczy okres 70 tygodni, równoważnych 490 latom. Jedni wskazują na rok 457 pne, przyjmując, że mowa o latach kalendarza słonecznego [rok = 365,25 dni].
Drudzy wskazują na rok 445 pne, zakładając, że w proroctwie mowa o latach kalendarza księżycowego [rok = 360 dni]

Ostatnio edytowano So kwi 29, 2006 12:06 pm przez lis, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So kwi 29, 2006 12:05 pm 

Powinieneś zgłębić zagadnienia nowotestamentowej świątyni niebiańskiej, której odbiciem była świątynia ziemska w starotestamentowym Izraelu.

Proponuję, żebyś od nowa zapoznał się z biblijnymi zasadami wiary, aby trzymać się z dala od plątaniny niewłaściwych interpretacji Pisma Świętego, w jakiej tkwisz. Możesz zrobić wszystko, aby nauki Pisma Świętego, jakie Ci wpojono podczas studium biblijnego, utwierdziły Cię w przekonaniu o ich wiarygodności. Zacznij teraz przestudiować Biblię za pośrednictwem lekcji biblijnego kursu. Polecam stronę KSB pt. "ODKRYCIA":

http://www.odkrycia.pl/hello.html

Herkules

Ostatnio edytowano So kwi 29, 2006 12:54 pm przez Herkules, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So kwi 29, 2006 12:16 pm 

Cytuj:
Proponujesz, żebyś od nowa zapoznał się z biblijnymi zasadami wiary, aby trzymać się z dala od plątaniny niewłaściwych interpretacji Pisma Świętego, w jakiej tkwisz.

A świstak zawija w sreberka........

Zauważyłeś, przynajmniej, że niektórzy próbują odnieść się do Twojej argumentacji? A Ty jedynie nawijasz swoje. Możesz tu wkleić sto linków - nawijanek adwentystycznych. Nic mi do tego. Masz swoje pięć minut, to się ciesz!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So kwi 29, 2006 12:56 pm 

Herkules napisał(a):
Powinieneś zgłębić zagadnienia nowotestamentowej świątyni niebiańskiej, której odbiciem była świątynia ziemska w starotestamentowym Izraelu.

Herkulesie, czy to twierdzenie oznacza, że wszystkie tekty biblijne mówiące o "świątyni" dotyczą świątyni niebiańskiej? Jeśli tak, to wychodzą bzdury. Jeśli nie, to kto decyduje o tym, kiedy rozumiemy "świątynię" jako niebiańską, a kiedy jako ziemską? Ellen G. White? Czy nie uważasz, że Pismo samo pokazuje, o jakiej świątyni mówi? Czy mógłbyś z nami zacząć rozmawiać sam, zamiast za pośrednictwem linków? Gdybyś sam znał i trzymał się prostych reguł interpretacji Biblii, nie dałbyś się wkręcić w takie sreberka, jakie nam tutaj nawijasz. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So kwi 29, 2006 1:07 pm 

Ja mówię Ci, że ze względu na zasady gramatyki nie jestem w stanie ani nie mam siły pisać o świątyni niebiańskiej, bo tak by mogło marnować mi dużo czasu, czego nie chcę stracić.

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So kwi 29, 2006 1:19 pm 

Cytuj:
Ja mówię Ci, że ze względu na zasady gramatyki nie jestem w stanie ani nie mam siły pisać o świątyni niebiańskiej, bo tak by mogło marnować mi dużo czasu, czego nie chcę stracić.

A co? Jesteś obcokrajowcem, dyslektykiem, dysgrafikiem?
A może dopiero uczysz się czytać i pisać po polsku - to by wiele wyjaśniało?

Napisz, czy w ogóle rozumiesz teksty, które do Ciebie piszemy?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So kwi 29, 2006 1:34 pm 

Nie jestem ani obcokrajowcem, ani dyslektykiem, ani dysgrafikiem, lecz rodowitym Polakiem, dobrze czytającym i piszącym.

Cytuj:
Napisz, czy w ogóle rozumiesz teksty, które do Ciebie piszemy?

Tak, rozumiem, ale z pominięciem niektórych tekstów, czyli pobieżnie z powodu pośpiechu. Dziwicie się, że ja nie potrafię pisać o jakichkolwiek trudnych rzeczach. Ja powiadam, że jestem niesłyszący.

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So kwi 29, 2006 2:06 pm 

Cytuj:
Tak, rozumiem, ale z pominięciem niektórych tekstów

A zrozumiałeś, co było treścią proroctwa o 2300 wieczorach i porankach z księgi Daniela 8?
Co masz do powiedzenia?
Chyba zdajesz sobie sprawę, że "widzenie dotyczące stałej codziennej ofiary, przestępstwa pustoszenia i bezczeszczenia świątyni i deptania prześlicznej ziemi" nie mogło dotyczyć okresu 2300 lat?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So kwi 29, 2006 2:44 pm 

Domyślam się, że każdy z nas rozumie "zbawienie" jako wieczne wybawienie. Herkulesie, powiedz mi w takim razie jak rozumiesz te słowa:

1 Piotr. 1:9
9. Osiągając cel wiary, zbawienie dusz.
(BW)

1 Piotr. 1:9
9. Odnosząc koniec wiary waszej: zbawienie dusz.
(BG)

1 Ptr 1:9
9. wtedy, gdy osiągniecie cel waszej wiary - zbawienie dusz.
(BT)

Κεφάλαιο 1:9
9. απολαμβάνοντας το τελικό αποτέλεσμα της πίστης σας, δηλαδή τη σωτηρία των ψυχών σας.

1-e Петра 1:9
9. достигая наконец верою вашею спасения душ.

DER ERSTE BRIEF DES PETRUS 1:9
9. wenn ihr das Ziel eures Glaubens erlangt, nämlich der Seelen Seligkeit.

1 Peter 1:9
9. As the outcome of your faith you obtain the salvation of your souls.
(RSV)

1 Peter 1:9
9. Receiving the end of your faith, even the salvation of your souls.
(KJV)

To nie tylko Polski przekład 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So kwi 29, 2006 2:59 pm 

Tak, zrozumiałem treść proroctwa o 2300 wieczorach i porankach z Księgi Daniela. To się wypełniło niezwykle.

Najdłuższy czas proroczy w Biblii rozpoczął się w 457 roku p.n.e. wydaniem Izraelitom przez perskiego króla Artakserksesa dekretu o zezwoleniu odbudowy świątyni ziemskiej w Jerozolimie i zakończył się w 1844 roku rozpoczęciem się sądu śledczego w świątyni niebiańskiej.

Cytuj:
Chyba zdajesz sobie sprawę, że "widzenie dotyczące stałej codziennej ofiary, przestępstwa pustoszenia i bezczeszczenia świątyni i deptania prześlicznej ziemi" nie mogło dotyczyć okresu 2300 lat?

Tak. Daniel ujrzał w widzeniu wydarzenia, jakimi były obalenie przez średniowieczne papiestwo biblijnej nauki o ofierze Chrystusa i wprowadzenie na to miejsce niebiblijnej nauki o ofierze - mszy świętej oraz prześladowanie ludu Bożego ze strony papiestwa.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1