hubertok napisał(a):
Herkules napisał(a):
"I nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, ale duszy zabić nie mogą; bójcie się raczej tego, który może i duszę i ciało zniszczyć w piekle." (Ewangelia Mateusza 10:28, BW)
"I nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, ale duszy zabić nie mogą;"
Czy rozumiesz, że gdy Pan Jezus powiedział ci słowem: "Nie bój się kogoś, kto zabije twoje ciało, ale nie może zabić twojej duszy.", boisz się czy nie? Jeżeli ty jesteś zwolennikiem nieśmiertelności duszy ludzkiej, to nie boisz się zabicia twojej duszy.
Nie zniszczyć ale zatracić. Po co upierać się przy dziwnych tłumaczeniach i z nich wyciagać teologiczne wnioski? Czytałeś tłumaczenia dokonywane przez innych?
A potem protestanci dziwią się (ale i przekłamują historię) że KK zabraniał czytać pisma

Zabraniał czytać W PRZEKŁADACH bo tam zazwyczaj tłumacz już przemycał swoje nauczanie.
Zdrówko
Niestety, ale to ty przeklamujesz historie.
Jesli ci niepasuje slowo ,,zniszczyc'', i uwazasz iz jest to zle tlumaczenie, to sprawdz, przedstaw dowody , a nie ,,protestanci przeklamuja historie''.
Caly czas jakies klamstwa i polprawdy wypisujesz o protestantach.
Pozatym nie mozna w ten sposob uogolniac.
Jakby brzmialo gdybym napisal ze ksieza to pedofile?
Jest to prawda, ale nie odnosi sie do wszystkich ksiezy.
itp,
W innym watku piszesz:
Ale Ockham był:
1/ franciszkaninem (trudne do zaakceptowania przez protestantów)
Znowu piszesz nieprawde, lub polprawde, poniewwaz dla mnie to nie jest trudne.
Moze sprawdz historie organizacji watykanskiej, i sam sie przekojan...
czy np jesli chodzi o czytanie biblii, chodzilo jedynie o przeklady.
TY HUBERTOKU przeklamujesz na maxa w tym temacie.
JA WCIAZ SIE DZIWIE , iz orgamnizacja rzymskokatolicka zabraniala cokowliek czytac. Kto jej dal taka wladze zaby odbierac ludziom wolnosc?
Kim jest papiez, aby cokolwiek rozkazywac, aby miec swoja armie, aby skazywac chrzescijan na smierc poniewaz nie zgadzali sie z jego interpretacja pisma?
Wiem, watykan uczy ze on jest ,,zastepca chrystusa na ziemi'', i potwierdza tym ze jest on antychrystem.
Kompletne antyprzeslanie ewangelii.
I ten niemadry argument, jakoby watykan dawal te wlasciwa interpretacje biblii i jedynie wlasciwa.... no bo w koncu ma ,,pelnie objawienia'',
czy taka pelnie objawienia mial sprzedajac odpusty, lub palac heretykow, czy przyjmujac chwale (papieze) od krolow i innych ludzi, kiedy to klekaja przed nimi i caluja w reke lub pierscien...
To jest ta ,,pelnia objawienia''?
Ja dziekuje, wole ,,dziwne'' przeklady biblii, przelozone przez chrzescijan nie podleglych papiezowi.
Wole wielosc denominacji, mysli i dogamatow, niz zmuszanie mnie do jedynozbawczej wykladni zgnilego watykanu.
CHRZESCIJANIE!, POTEPIAJCIE PAPIESTWO I NIGDY NIE WCHODZCIE W EKUMENIE Z NIM.
Jedyna ekumenia papiestwa, miec wladze nad calym kosciolem.
Jedyna opcja, wejsc pod autorytet papieza.
Oby jak najmniej ludzi dalo sie nabrac na przeklamania watykanu.