Witam,
Mam do Was następującą prośbę. Ponieważ jako dość młody stażem chrześcijanin staram się m.in. pogłębiać swoją wiedzę nt. historycznego „rozwoju” chrześcijaństwa, doszedłem do wniosku, że może warto by trochę poczytać o procesie przemian, jakie zaszły w kościele pomiędzy końcem I wieku (końcem okresu apostolskiego) a oficjalnym upaństwowieniem w IV w.
Jest to dla mnie o tyle interesujące, że jako (były) przedstawiciel tzw. chrześcijaństwa ewangelikalnego odkąd tylko pamiętam rozumowałem trochę tak, jakby narodziny KRK nastąpiły nagle i całkowicie niespodziewanie w IV w., zaś II i III w. były jedynie okresem sielskiej kontynuacji kościoła nowotestamentowego. Innymi słowy, naiwnie zakładałem, że przed IV w. chrześcijańskie praktyki i doktryny w niczym nie przypominały tego, co dziś znajdujemy w instytucji rzymsko-katolickiej. Teraz oczywiście wiem, że to fikcja, ale chciałbym się dowiedzieć, jak przebiegało to stopniowe odchodzenie od „pionu” i jak szybko po śmierci ap. Jana (a przecież nadal za życia jego uczniów) kościół zaczynał już „brzmieć” i funkcjonować w sposób kojarzący się z KRK.
I stąd moja prośba, a właściwie trzy:
1) po pierwsze, poniżej wkleiłem listę książek, jakie namierzyłem na Allegro i w antykwariatach, a które wydały mi się warte przejrzenia i chciałbym Was prosić, aby osoby które miały już z nimi do czynienia, podzieliły się swoją opinią na ich temat, choćby krótką np. „ciekawa”, „tendencyjna”, „szkoda kasy”, tak żebym mógł sobie o nich wyrobić jakiekolwiek zdanie. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że większość jest napisana z katolickiego punktu widzenia, ale myślę że coś tam się z nich zawsze jednak wyciśnie...
2) druga sprawa, to Wasze zdanie na temat książek opublikowanych nakładem wydawnictwa PAX. Bo co prawda widzę, że wydali ich całe mnóstwo, ale z tego co słyszałem, to tak wielka swoboda działania na ówczesnym rynku wynikała podobno z dużej uległości kierownictwa wobec władzy ludowej. Niezależnie jednak od otoczki kontrowersyjności panującej wokół samego wydawnictwa, ciekaw jestem istniejących opinii nt. merytorycznej zawartości jego publikacji. Czy obraz chrześcijaństwa w nich zawarty bardziej wpisuje się w antykościelną propagandę ówczesnej władzy, czy też jest w miarę rzetelny i obiektywny i nie sprawia wrażenia, że był tworzony na zamówienie?
3) i po trzecie, jeżeli ktoś zna jakieś ciekawe tytuły poruszające temat początków chrześcijaństwa, a nie występują one na poniższej liście, to byłbym niezmiernie wdzięczny za informację.
I wreszcie sama lista:
1) Kościół pierwszych wieków – Daniel Rops
2) Narodziny i wzrost Kościoła – Pierre Patrick Verbraken
3) U początków wspólnoty chrześcijańskiej – Henri Holstein
4) Formowanie się chrześcijaństwa – Christopher Dawson
5) Chrześcijaństwo w świecie rzymskim – Robert A. Markus
6) Kościół i państwo we wczesnym chrześcijaństwie – Hugo Rahner
7) Początki doktryny chrześcijańskiej – John N.D. Kelly
8) O rozwoju doktryny chrześcijańskiej – John Newman
9) Dzieje chrześcijaństwa w zarysie – ks. Daniel Olszewski
10) Patrologia – ks. Franciszek Drączkowski
11) Chrześcijaństwo – Jan Wierusz Kowalski (dostępna też w rozbiciu na 3 tomy: I-Wczesne chrześcijaństwo I-X wiek, II-Chrześcijaństwo średniowieczne XI-XV wiek, III-Katolicyzm nowożytny XV-XX wiek)
Z góry dzięki za pomoc!
|