TOMULA napisał(a):
Witam braci i siostry!
Co sądzicie o autorze. Ma wiele filmów i prowadzi kanał na Youtube "Ewangelizujmy biblijnie".
Chyba przejrzę kilka pozycji z Jego kanału...
Może ktoś już to prześwietlił?
Jest na Facebooku strona:
Ewangelizujmy Biblijnie - Ostrzegamy. Prowadzi tą stronę prawdopodobnie Rafał K.
https://www.facebook.com/Ewangelizujmy-Biblijnie-Ostrzegamy-2039365319442829/Trochę info o Ewangelizujmy Biblijnie z niej zaczerpnięte:
Cytuj:
Ewangelizujmy Biblijnie - OstrzegamyPastor A. J. ... W swoich filmach przedstawia się, iż należy do Kościoła Zielonoświątkowego niestety tak nie jest... nie był tam pastorem (lecz usługującym) nie wzbudził zaufana wśród ludzi (prowadząc lokalną służbę), opuścił ten kościół mając problem z przywództwem oraz teologią ewangeliczną. Działa obecnie na własną rękę. Jeszcze 3 lata temu był katolikiem uczestniczącym w życiu kościoła katolickiego. Po chrzcie zabiegający intensywnie o stanowisko pastora niestety bez aprobaty ze strony Kościoła Zielonoświątkowego w Kanadzie. Po odejściu z KZ otrzymał licencje pastora w : :Rev. Ron Morin (The Church Planter)
E-mail:
ron@thechurchplanter.com 2386 Haines Road, Suite 208
Mississauga ON. L4Y 1Y6
Tel. 416 832 3078
Cytuj:
Ewangelizujmy Biblijnie - Ostrzegamy
Klub Ewangelizujmy Biblijnie ( grupa na fb)
Ewangelizujmy Biblijnie ( kanał na you tube )
Teologia:
Grzechem jest :
1. Nieprzestrzeganie szabatu.
2. Spożywanie wieprzowiny.
Trwanie w tych grzechach prowadzi do utraty zbawienia.
Referencje biblijne :
Rz 2.13 „Gdyż nie ci, którzy zakonu słuchają, są sprawiedliwi u Boga, lecz ci, którzy zakon wypełniają, usprawiedliwieni będą”
3. Zbawienie z łaski to:
Dzięki śmierci Jezusa na krzyżu Bóg udzielił człowiekowi łaskę z miłości swojej . Ta Łaska to dar Ducha Świętego, celem Łaski Ducha jest święte życie przez wypełnianie i przestrzeganie prawa mojżeszowego z podziałem na aktualne ( 10 przykazań ) i nieaktualne ceremonialne.
4. Teologia tabu dotycząca płaskiej ziemi. NASA okłamuje ludzkość ! Czy ziemia jest kulą ? Pytajcie o to przywództwo tej grupy.
Cytuj:
Ewangelizujmy Biblijnie - Ostrzegamy... Pastor Artur J. oficjalnie przedstawia się jako płaskoziemca...
Udostępniamy publiczny post i publiczną rozmowę z fb „pełną mądrości” na temat płaskiej ziemi
https://www.facebook.com/2039365319442829/videos/2509310409098053/?story_fbid=2058309677548393&id=2039365319442829&__tn__=K-R Ciekawe oświadczenie brata Andrzeja:
https://www.facebook.com/andrzej.cyrikasTu pan Artur J. atakuje brata Andrzeja za to w co wierzy:
https://youtu.be/_-AZIYwLwwo?t=650Cytuj:
Ewangelizujmy Biblijnie - Ostrzegamy
Pastor...przedstawił się nam jako wierzący ewangelikalnie. We wrześniu tak było, jednak miesiąc temu sprawdziłem w rozmowie z nim w co wierzy. Pastor nie wierzy że na krzyżu Jezus przebaczył nam wszystkie grzechy: te co były, te co są teraz i te co jeszcze popełnimy. Traktuje on taką dogmatykę za heretyczną , twierdzi że jest to teologia : (raz zbawiony na zawsze zbawiony),prowadząca ludzi do tego, że teraz można grzeszyć jak się chce. My wierzący ewangelikalnie w tym miejscu mamy naukę o uświęceniu o naśladowaniu Jezusa i wypełnianiu przykazań Jezusa . (To Kol 3.) My mamy żyć życiem Jezusa mamy być podobni do Jezusa, ludzie mają w nas widzieć Jezusa. Życie Jezusa ma się objawić w naszym ciele w naszym życiu. Jezus żył świętym życiem. Jak to zrobić jak żyć ? Musimy przyjąć łaskę, umrzeć dla grzechu i żyć dla Jezusa czerpiąc moc nie z siebie, ale z Krzyża z Łaski. Duch Święty w nas przekonuje nas o grzechu jak zgrzeszymy i prowadzi nas do świętego życia. To nie dzięki nam to dzięki Jezusowi, który mieszka w nas możemy życ świętym życiem. Tu chodzi o uniżenie się i poddanie Bogu. Moje Ja umiera. Pastor nie postrzega łaski w zakresie ewangelikalnego chrześcijaństwa, gdzie Jezus wybaczył nam wszystko i usunął przybiwszy do krzyża obciążający nas list dłużny. (Kolosan 2,8-23 Kol 3, 1-17.) Tu masz w pigułce doktrynę ewangelikalną. Dla Pastora Łaska to dar Ducha Świętego, to ta łaska Ducha, która została wylana na wierzącego człowieka to " instrument w ręku człowieka " dzięki któremu jako ludzie wierzący możemy wykonywać prawo. To powrót do starego testamentu. Nasze zbawienie uzależnione jest od tego czy wytrwamy w wypełnianiu przykazań ? To błąd ! Nie przestrzeganie np szabatu , jedzenie wieprzowiny, to bunt wobec Boga w/g Pastora a trwanie w tym buncie prowadzi do utraty zbawienia a odzyskać je można jak się człowiek nawróci i porzuci ten „grzech”( jedzenie wieprzowiny i nieprzestrzeganie szabatu ) w/g niego pełniony, ponieważ jedzenie wieprzowiny traktuje on za przestępstwo wobec Boga. Rz 11,6 mówi jasno, kiedy i jak łaska przestaje być łaską ... jeśli dokładam jakiekolwiek uczynki to już nie jest łaska.
Łaska to niezasłużona przychylność. Rz 4,4 . Pastor wierzy 3 lata, ma prawo się mylić, ma prawo błądzić, ma prawo upadać, nie może jednak narzucać swojej wiary pod grożbą utraty zbawienia i wyrzucania z Klubu Ewangelizujmy Biblijnie, kościoła.
Kościół to wspólnota nie opiera sie na jednostce a na wspólnocie miłości. To nas różni od sekt.
Odpowiedzialność jest taka, aby powiedzieć ostrzec tych co chcą wierzyć ewangelicznie( ewangelikalnie ), że są rzeczy zakryte o których muszą wiedzieć. Jest to fakt że obecnie wyznanie wiary Pastora A. nie mieści się w ramach ewangelicznego chrześcijaństwa i jest to tak ważne, że musimy to ujawnić. Pastor A. skrycie te różnice chowa, nie wiem czemu , przecież ma prawo powiedzieć, że wierzy inaczej niż kościoły ewangelikalne i może taki nieprotestancki kościół zakładać. Nie może jednak wprowadzać ludzi w błąd i przekonywać do swoich racji. Niech przekonuje, ale niech powie, że to nie jest kościół ewangeliczny ale inny. Tak zrobili Adwentyści , Mormoni, szabatarianie to nie jest nazwa obraźliwa to jest to w co wierzą ( jeśli nie przestrzegasz szabatu to w/g Pastora też grzeszysz i tracisz zbawienie ) co ich utożsamia i pokazuje co odróżnia od ewangelikalnych kościołów. To chodzi o zwykłą uczciwość. Nie mam prawa oceniać Pastora wierzeń, ale on nie może atakować za to, że mówimy i pokazujemy różnice w wyznaniu wiary, ludzie nie powinni być wprowadzani w błąd a niestety teraz tak się dzieje, ponieważ Pastor przedstawia się jako ewangelicznie wierzący pastor z KZ , pentekostalnie wierzący. Obecnie pomieszana jest jego teologia jak ją nazwie nie wiem. Myślę, że to teraz jest u niego płynne, łatwo zmienia podstawy wiary raz tak raz tak. Grupa jego wyznawców wiary powinna ustalić swoje wyznanie wiary i spisać je.
Niech ten post przyniesie wolność i pokój .
DEBATA - Pastor Artur Jankowski vs. Rafal Kowalski - co prawda jedno osobowa ale myślę, że uczciwość nakazuje aby zapoznać się z tym co ma do powiedzenia pan Artur w sprawie zarzutów pod jego adresem:
https://youtu.be/hKqLhKskC1oTomula. Takie info znalazłem na tej stronie o Ewangelizujmy Biblijie i to co udało mi się znaleźć. Jak na razie daleki jestem od osądzania tego człowieka, jednak zalecam czujność i rozwagę. Myślę, że te informacje są warte tego aby pod tym kontem przyjrzeć się o czym pan Artur naucza i w co wierzy.
ps. cytaty i wklejkę wrzuciłem gdyż nie każdy ma facebooka