Chciałbym poruszyć temat posiadania broni przez chrześcijan. Chodzi mi tutaj nie tylko o to, czy można, czy nie można mieć broni gdzieś schowanej w domu. Chodzi mi o to, gdzie i kiedy ewentualnie człowiek wierzący mógłby takie broni używać, gdyby ją posiadał.
Od razu chciałem zaznaczyć, że temat był już wspomniany w wątku o polityce, ale zdecydowanie nie został wtedy wyczerpany:
viewtopic.php?f=8&t=1725&start=15Chciałbym od razu powołać się na pewne fragmenty Biblii, które mogą być użyteczne w dyskusji. (Nie chcę tutaj narzucać jakiejś interpretacji, bo były one wypowiedziane w konkretnym kontekście i w konkretnych sytuacjach.):
"I rzekł do nich: Gdy was posłałem bez trzosa, bez torby, bez sandałów, czy brakowało wam czegoś? A oni na to: Niczego. On zaś rzekł do nich: Lecz teraz, kto ma trzos, niech go weźmie, podobnie i torbę, a kto nie ma miecza, niech sprzeda suknię swoją i kupi. Albowiem mówię wam, iż musi się wypełnić na mnie to, co napisano: Do przestępców był zaliczony; to bowiem, co o mnie napisano, spełnia się. Oni zaś rzekli: Panie, oto tutaj dwa miecze. A On na to: Wystarczy. I wyszedłszy, udał się według zwyczaju na Górę Oliwną; poszli też z nim uczniowie."
Ew. Łukasza 22:35-39
"I oto jeden z tych, którzy byli z Jezusem, wyciągnął rękę, dobył miecza swego, uderzył sługę arcykapłana i uciął mu ucho. Wtedy rzecze mu Jezus: Włóż miecz swój do pochwy; wszyscy bowiem, którzy miecza dobywają, od miecza giną."
Ew. Mateusza 26:51-52
"Byłem często w podróżach, w niebezpieczeństwach na rzekach, w niebezpieczeństwach od zbójców, w niebezpieczeństwach od rodaków, w niebezpieczeństwach od pogan, w niebezpieczeństwach w mieście, w niebezpieczeństwach na pustyni, w niebezpieczeństwach na morzu, w niebezpieczeństwach między fałszywymi braćmi."
2. List Pawła do Koryntian 11:26
"Jeśli można, o ile to od was zależy, ze wszystkimi ludźmi pokój miejcie. Najmilsi! Nie mścijcie się sami, ale pozostawcie to gniewowi Bożemu, albowiem napisano: Pomsta do mnie należy, Ja odpłacę, mówi Pan. Jeśli tedy łaknie nieprzyjaciel twój, nakarm go; jeśli pragnie, napój go; bo czyniąc to, węgle rozżarzone zgarniesz na jego głowę. Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj."
List Pawła do Rzymian 12:18-21
Od razu warto też zwrócić uwagę na pewną ciekawą rzecz: Skąd uczniowie Jezusa mogli mieć dwa miecze? Po co mieli je przy sobie?