Owieczko

Już kiedyś na UP to pisałem, że mam podobne problemy, jeśli chodzi o moją pracę, szczególnie jeśli chodzi o bycie uczciwym. Pracuję w wydziale kontroli i stykamy się nieraz ze zwykłymi oszustami lub też takimi ludźmi, którzy kradną w białych rękawiczkach i ciężko to wyłapać.
Ja jednak jestem konsekwentny i wszyscy w moim wydziale wiedzą, że nic nie zamiatamy pod dywan i że nie ma podziału na lepszych (tych z placami) i gorszych...
Czy to pomaga mi głosić Ewangelię? Czy ludzie widząc moje postępowanie i znając nawet świadectwo mego nowego narodzenia, sami się nawracają? Tak się nie dzieje...
Ale już nieraz spotkałem się ze szczerymi stwierdzeniami (mam nadzieję

, że właśnie tak powinno być w kontroli, uczciwie...
Zatem ja po prostu okazuję moją miłość do Jezusa, przestrzegając jego nauki. I raduję się, że Jezus dał mi siłę do tego. Natomiast nie staram się być uczciwy, aby się ludzie nawracali, choć nie wykluczam, że tak się może kiedyś zdarzyć, że będę mógł jeszcze nieraz wytłumaczyć, dlaczego jestem właśnie taki, że będę mógł opowiedzieć wtedy o Jezusie. To się już zdarza, ale niestety dość sporadycznie.
Ewangelię tak wprost, słowami, mam możliwość głosić np. do bezdomnych w naszym Cofee House, ale wyobraź sobie, że po 2 latach głoszenia i w Cofee (słowem) i w pracy (słowem i czynem) nawróciło się po 1 osobie w tych miejscach... Więc wydaje mi się, że Pan okazuje łaskę komu chce i gdzie chce. Używa do tego różnych ludzi i w różnych miejscach.
Zatem Owieczko, trwaj w swoim właściwym postępowaniu w pracy, bez względu na wszystko, a Pan Ci to wynagrodzi, na pewno w niebie, a być może jeszcze tutaj w postaci radowania się z nawrócenia choćby 1 osoby...
Pamiętaj też, że często ludzie mówią co innego (śmieją się, wyszydzają) ale dzięki sumieniu w głębi serca widzą słuszność twego postępowania, boją się jednak do tego przyznać...
Bądźmy solą dla świata, choć większość nie docenia jej smaku, a czuje się raczej podrażniona...
Pozdrawia Cię serdecznie i z całego serca życzę wytrwałości we właściwym postępowaniu w pracy.
"Albowiem nie wstydzę się Ewangelii Chrystusowej, jest ona bowiem mocą Bożą KU ZBAWIENIU każdego, kto wierzy" Rzym. 1:16;
www.kuzbawieniu.pl