Marck5 napisał(a):
Coś mi się to wydaje bardzo naciągane takie mieszanie do tego Adama listu do Koryntian, wycinanie z kontekstu i usuwanie potrzeby przelania krwi przy zawieraniu przymierza.
Nie wiem, gdzie tu widzisz naciąganie. Czytamy to, co jest napisane. Czy zauważyłeś, żeby Bóg kazał składać ofiarę Dawidowi podczas zawierania z nim przymierza? Nie kazał, tylko powiedział, że on obiecuje bezwarunkowo to i tamto, a obietnica ta jest złożona w ramach przymierza wiecznego [II Sam. 23:1-5]. Podobna sytuacja jest w I Mojż. 9 - mamy obietnicę w ramach bezwarunkowego przymierza.
Cytuj:
Jeżeli tylko to, co napisałeś czerwonym drukiem (9:9-13) jest treścią przymierza, to jest to bardzo banalne przymierze, bo odbiorcom tego przymierza jest napewno wszystko jedno czy zostaną wytępieni globalnie czy lokalnie potopem lub innym arsenałem. A o innych sprawach nie ma tam nic powiedziane.
Nie nam oceniać, czy przymierze zawarte przez Boga jest "banalne". Ja myślę, że żadne przymierze zawarte przez Niego z definicji nie jest "banalne". Jest tam powiedziane tyle, ile Bóg powiedział. Na Twoim miejscu nie byłbym taki chętny w osądzaniu Słowa Bożego. A odbiorcy tego przymierza mają obietnicę, że już nigdy nie będzie potopu. Tak Bóg powiedział i tego się trzymajmy.
Cytuj:
W całym zaś tekście od 8:20 następują różne zobowiązania ze strony Boga i ludzi oraz jest krew przymierza. Gdybym chciał na siłę obronić kaszankę to napewno bym tak ponaciągał wszystko jak ty.
Dobrze, przeczytajmy I Mojż. 8:20 w jego najbliższym kontekście:
"Wtedy [po wyjściu na brzeg z arki] zbudował Noe ołtarz Panu i wziął z każdego bydła czystego i z każdego ptactwa czystego, i złożył je na ofiarę całopalną na ołtarzu. I poczuł Pan miłą woń. Rzekł tedy Pan w sercu swoim: Już nigdy nie będę przeklinał ziemi z powodu człowieka, gdyż myśli serca ludzkiego są złe od młodości jego. Nie będę też już nigdy niszczył żadnej istoty żyjącej, jak to uczyniłem. Dopóki ziemia istnieć będzie, nie ustaną siew i żniwo, zimno i gorąco, lato i zima, dzień i noc" [I Mojż. 8:20-22]Noe złożył Bogu ofiarę i tyle czytamy. Nie czytamy, że jest to ofiara pieczętująca przymierze. Bóg rzekł
w sercu swoim, że już nigdy nie będzie niszczył żadnej istoty żyjącej. Też nie czytamy, żeby wypowiedział te słowa w ramach przymierza. Umówmy się, że czytamy to, co jest napisane, dobrze?
Jeśli zarzucasz mi naciąganie, to pokaż
na podstawie tekstu, że naciągam. Zacytuj konkretny fragment, a następnie wskaż miejsce, w którym odbiegam od tekstu w jego kontekście. Samo twierdzenie, że naciągam, nie jest żadnym argumentem tylko wyrażeniem Twojej opinii.
Cytuj:
Czy napewno jednym z twoich najbardziej ulubionych dań nie jest kaszanka?
Kaszanka jest dobra, ale ta "biała" czyli inaczej "koszerna"

. Staram się po prostu zrozumieć poprawnie nakaz apostolski w jego kontekście "sytuacyjnym" i wydaje mi się, że tak go należy rozumieć:
"Dlatego sądzę, że nie należy czynić trudności tym spośród pogan, którzy nawracają się do Boga, ale polecić im, żeby się wstrzymywali od rzeczy splugawionych przez bałwany, od nierządu, od tego, co zadławione, i od krwi. Mojżesz bowiem od dawien dawna ma po miastach takich, którzy go opowiadają, gdyż czyta się go w synagogach w każdy sabat" [Dz. Ap. 15:19-21]
Jeśli nie chcesz, nie musisz jeść ani niedopieczonych befsztyków, ani kaszanki, ani nawet szynki, w której się gdzieś odrobina krwi zapodziała. Twoja sprawa, mnie tym nie zgorszysz. Jeśli Ciebie to gorszy, to przy Tobie nie będę jadł na wieki niczego, co by Cię miało zgorszyć - nie ma sprawy. Moim zdaniem istotą tego zakazu nie jest "pokarmowy legalizm", tylko wyrażenie miłości oraz wrażliwości wobec tych, dla których łamanie tych konkretnych 4 przykazań podanych przez apostołów stanowiłoby największe zgorszenie i przeszkodę w głoszeniu Ewangelii - czyli wobec Żydów, którzy słuchali Mojżesza w synagogach w każdy Szabat.
Poza tym, odpowiedz mi na pytanie: Skoro uważasz, że nakazy dane Noemu są przymierzem, a Ciebie to przymierze obowiązuje, to czy będziesz zabijał w ramach obowiązku przelewania krwi człowieka za przelaną krew człowieka [I Mojż. 9:4-6]? Bo to jest jeden z nakazów danych Noemu...