www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N maja 11, 2025 2:28 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So lip 25, 2009 9:47 pm 

"
Cytuj:
Smok Wawelski"]A ja myślę, że to jest błędny sposób myślenia. Jeśli ktoś wie, czego chce Bóg, to we wszystkich sprawach jest podobnie - możemy rozeznawać wolę Bożą na zasadzie osobistej relacji z Bogiem, a nie "zgadywanki" albo założenia, że Bóg na pewno chce, żebyśmy mieli więcej niż dwoje dzieci.

Toteż takiego założenia nie robię. Trudno mi jednak uwierzyć, że większości chrześcijan Bóg powiedział : jedno/dwoje...

Cytuj:
Nie rozumiem również myślenia typu "chrześcijanin chce" w sprawach takich jak dzieci. Chyba Duch Świety nas prowadzi, a Bóg do nas mówi, no nie? Czy może jednak wielu chrześcijan żyje obok Boga i oddaje Mu tylko te sprawy, w których juz absolutnie nie może poradzić sobie SAM. Jeśli tak, to jest to jakieś nieporozumienie. I to fundamentalne.

No właśnie...bo wychodzi na to, że w takich sprawach jak ilość dzieci w rodzinie nie chcemy pytać Boga, tylko decydować sami. W każdym razie- a jestem mężatką już kilkanaście lat- nigdy mi nie przyszło do głowy, żeby zapytać : "Panie, ile chcesz dać nam dzieci"( bo dzieci to dar Boży...). Nikt nigdy tak nie nauczał, a znani mi wierzący, w moich oczach wtedy- autorytety- mówili najczęściej po drugim dziecku "nie chcemy już więcej, więcej mieć nie będziemy"...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lip 25, 2009 10:23 pm 
Owieczka napisał(a):
Toteż takiego założenia nie robię. Trudno mi jednak uwierzyć, że większości chrześcijan Bóg powiedział : jedno/dwoje...

Gdyby większość miała dwoje/troje też by było trudno uwierzyć, że Boża wola taka jest?

Myślę, że nie ma sensu oceniać jaka ilość dzieci jest wystarczająco pobożna, ale zostawić to do rozważenia małżonkom w ich osobistej relacji z Bogiem, jednocześnie uświadamiając ich, że Boga taka kwestia obchodzi. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lip 26, 2009 7:26 am 

Cytuj:
Gdyby większość miała dwoje/troje też by było trudno uwierzyć, że Boża wola taka jest?

No właśnie, jeśli większość ma tak samo- i to w dodatku zgadza się z trendem tego świata- to budzi moje wątpliwości. Gdyby większość miała dwoje/troje i świat by tak mówił, to też byłoby podejrzane...
A goła prawda jest taka, że znakomitej większości chrześcijan, których znałam i znam do głowy nie przyszło, żeby sprawę dzieci konsultować z Bogiem. Po prostu- mamy dwójkę, życie ciężkie, chcemy się czegoś dorobić, wiecej nie chcemy, podejmujemy stosowne kroki w tym celu, aby więcej dzieci nie było. Koniec kropka.
I teraz- mamy cztery opcje:
* rezygnujemy z antykoncepcji powierzając to całkowicie Bogu(kwestia zaufania...?)-ale można wtedy przewidzieć, że jeśli małżonkowie zdrowi i płodni, pojawi się na świecie kilkoro dzieci
* stosujemy antykoncepcję, ale modlimy się i pytamy, czy Bóg chce nam dać więcej dzieci- wtedy z pewnością będziemy ich mieć mniej, bo trudno jest podjąć taką decyzję, trzeba też wliczyć czas na wahanie się jednego z małżonków, uleganie pokusom wygodniejszego życia itp..
* stosujemy antykoncepcję, bo nie chcemy dzieci, nasza decyzja i już
* stosujemy antykoncepcję beztrosko, w końcu jak Bóg będzie chciał nam dać dzieci, to nic Mu nie przeszkodzi i antykoncepcja nie zadziała( tylko to brzmi trochę tak : Boże, ja wiem, że oglądanie tego akurat serialu nie sprawia, że się do Ciebie przybliżam czy szukam Twojej woli, ale będę oglądać, przecież jeśli zechcesz, to ten odbiornik tv się zepsuje...).

I teraz wszystko zależy od wstępnego założenia- czy Bóg stwarzając kobietę i mężczyznę, stwarzając seks, chciał żeby mąż i żona byli płodni, rozmnażali się i zaludniali ziemię( pierwsi rodzice), czy pozostawia to naszym wyborom albo Sam chce jednym dać jedno, drugim dwoje, a innym czworo czy sześcioro itp.. i trzeba to od Niego odebrać w Duchu...Czy może w ogóle mamy wolną rękę w tej sprawie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lip 26, 2009 9:09 am 

Może zależy to od tego czy należy nakaz [ja to odczytuję inaczej nawet jeśli idzie o Adama i Ewę] dany Adamowi i Ewie traktować jako przykazanie obowiązujące dzisiaj odrodzonych? [to wtedy, okej, ale wszystkie które wtedy powiedział do nich TEŻ!]
Czy traktowac to rzeczywiście jako DAR. I czy "równo wszystkie" DARY [o jakich czytamy w Biblii] pochodzące od JHWH mają taki sam status: dobrowolnego ich przyjmowania przez nas?

ps.1: Czy jest w Księdze Prawa powtórzenie i/lub regulacja tego jako "przykazania"?

ps.2: Czy wierzący w Kościele Chrystusa są dzisiaj w takiej samej sytuacji historyczno-prawnej, żeby miała zastosowanie zachęta posiadania synów w liczbie "strzał w kołczanie" w celu rozprawiania się z nieprzyjaciółmi razem z ojcem[jak czytamy w miejcu mówiącym o celu posiadania dzieci, czyli tego daru-w Ps. 127:5 ]. Czy jest on [ten Psalm] nakazem rozmnażania się, czy stwierdzaniem hojności JHWH? Bo można się zapędzić i na jego podstawie zacząć wysuwać też teorie, że jak ktoś dzieci nie ma pomimo intensywnych starań, to JHWH go nie miłuje - ?!

"Daremnym jest dla was wstawać przed świtem, wysiadywać do późna - dla was, którzy jecie chleb zapracowany ciężko; tyle daje On i we śnie tym, których miłuje. Oto synowie są darem Pana, a owoc łona nagrodą. Jak strzały w ręku wojownika, tak synowie za młodu zrodzeni. Szczęśliwy mąż, który napełnił nimi swój kołczan. Nie zawstydzi się, gdy będzie rozprawiał z nieprzyjaciółmi w bramie."

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lip 26, 2009 7:28 pm 

Cytuj:
ps.1: Czy jest w Księdze Prawa powtórzenie i/lub regulacja tego jako "przykazania"?

ps.2: Czy wierzący w Kościele Chrystusa są dzisiaj w takiej samej sytuacji historyczno-prawnej, żeby miała zastosowanie zachęta posiadania synów w liczbie "strzał w kołczanie" w celu rozprawiania się z nieprzyjaciółmi razem z ojcem[jak czytamy w miejcu mówiącym o celu posiadania dzieci, czyli tego daru-w Ps. 127:5 ]. Czy jest on [ten Psalm] nakazem rozmnażania się, czy stwierdzaniem hojności JHWH? Bo można się zapędzić i na jego podstawie zacząć wysuwać też teorie, że jak ktoś dzieci nie ma pomimo intensywnych starań, to JHWH go nie miłuje - ?!

Swietne pytania i spostrzezenia w temacie!

Mnie sie wydaje ze zwolennicy wielodzietnosci niestety troszke te dwie sprawy ze Slowa nadinterpretuja - nakaz rozmnazania i dzieci jako dar.

Choc ze wstydem stwierdze ze nie pytalam Pana ile chcialby abym miala dzieci...

2Tm 3:16 "Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości,"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lip 26, 2009 10:13 pm 

Owieczka napisał(a):
* stosujemy antykoncepcję, ale modlimy się i pytamy, czy Bóg chce nam dać więcej dzieci- wtedy z pewnością będziemy ich mieć mniej, bo trudno jest podjąć taką decyzję, trzeba też wliczyć czas na wahanie się jednego z małżonków, uleganie pokusom wygodniejszego życia itp..

Gabi napisał(a):
Choc ze wstydem stwierdze ze nie pytalam Pana ile chcialby abym miala dzieci...

A może po prostu wystarczy mieć "uszy do słuchania" i serce otwarte na Boże poruszenia we wszystkich sprawach - w tej również? Przecież oddaliśmy Panu CAŁE życie. Dziwne zatem byłoby wyłączanie jakiejś dziedziny z tego oddania. Myślę, że nie są konieczne pytania, ile dzieci Bóg chce nam dać (choć można i tak) - wystarczy Go prosić, żeby mówił do obojga małżonków i dawał im jednomyślność w tej sprawie (jak we wszystkich innych).

Zastanawia mnie to "wyłączanie" jednej kwestii z normalnego chodzenia z Bogiem. Sama możliwość przekazywania życia jest błogosławieństwem, ale seks nie służy przede wszystkim płodzeniu kolejnych dzieci, lecz "żeby mąż i żona byli jednym ciałem" [I Mojż. 2:24-25]. Pragnienie kolejnego dziecka może się pojawić w sercach i można je odebrać - nasz Bóg nie jest daleki, tylko bliski.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 27, 2009 9:05 am 

Cytuj:
Myślę, że nie są konieczne pytania, ile dzieci Bóg chce nam dać (choć można i tak) - wystarczy Go prosić, żeby mówił do obojga małżonków i dawał im jednomyślność w tej sprawie (jak we wszystkich innych).

Ufff! No to chyba nie tak zle ze mna :wink: bo tak wlasnie robilam do tej pory :) .

2Tm 3:16 "Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości,"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 30, 2009 6:59 am 

To ja bym chciała prosić o świadectwa małżonków stosujących antykoncepcję, którym Pan dał w tym samym czasie pragnienie posiadania kolejnego( trzeciego, czwartego...) dziecka i to dziecko pojawiło się w ich rodzinie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 30, 2009 10:25 am 

Cytuj:
To ja bym chciała prosić o świadectwa małżonków stosujących antykoncepcję, którym Pan dał w tym samym czasie pragnienie posiadania kolejnego( trzeciego, czwartego...) dziecka i to dziecko pojawiło się w ich rodzinie...

Tylko zastanow sie jakie sa twoje intencje?
Czy chcesz udowodnic ze jak sie stosuje antykoncepcje to juz w domysle dlatego ze mowi sie "nie" dla wiekszej ilosci dzieci a nawet jesli to czy to jest grzech?
Czy chcesz wykazac ze model 2+2 to swiat a my jesli nie chcemy sie do niego upodabniac to musimy i w tej sferze isc pod prad a jesli nie chcemy to czy to jest grzech?

A jesli twoja odpowiedz na moje pytania jest twierdzaca to jak mnie przekonasz o jej slusznosci podpierajac sie nauka apostolska plynaca z NT?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 30, 2009 12:20 pm 

Cytuj:
Tylko zastanow sie jakie sa twoje intencje?

A czemu się martwisz o moje intencje?:wink:
Cytuj:
Czy chcesz udowodnic ze jak sie stosuje antykoncepcje to juz w domysle dlatego ze mowi sie "nie" dla wiekszej ilosci dzieci a nawet jesli to czy to jest grzech?

Nie. Szukam odpowiedzi. Jeśli prawdą jest, że Duch Święty daje pragnienia posiadania dzieci obojgu małżonkom, no to musi być ktoś, kto tego doświadczył i może złożyć świadectwo? Życie najlepiej weryfikuje wszelkie teorie...

Cytuj:
Czy chcesz wykazac ze model 2+2 to swiat a my jesli nie chcemy sie do niego upodabniac to musimy i w tej sferze isc pod prad a jesli nie chcemy to czy to jest grzech?

Nie. Sama nie mam jeszcze jasnej odpowiedzi. Pytam, modlę się i zastanawiam. Po prostu wielkie wrażenie zrobiły na mnie rodziny, które w tej kwestii postanowiły zaufać Bogu całkowicie.I widziałam ich życie- bogobojne. Zastanowiło mnie to wszystko.
Cytuj:
A jesli twoja odpowiedz na moje pytania jest twierdzaca to jak mnie przekonasz o jej slusznosci podpierajac sie nauka apostolska plynaca z NT?

Nie ma odpowiedzi w NT- jasnej, akurat w tej kwestii. No, przynajmniej ja takiej nie znalazłam.Nie wiem, czy w ogóle wtedy istniał ten problem...(tak jak nie istniał problem narkotyków, Internetu, telewizji...). I naprawdę nie jest moim zamiarem kogoś do czegoś zmuszać czy przekonywać. Piszę to bardziej dla siebie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 30, 2009 2:57 pm 

Cytuj:
I naprawdę nie jest moim zamiarem kogoś do czegoś zmuszać czy przekonywać. Piszę to bardziej dla siebie...

No jasne :D . A ja pytajac staram ci sie pomoc znalezc odpowiedz :wink: .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 04, 2009 5:30 pm 

Gabi napisał(a):
Cytuj:
Na świecie głoduje co 6 człowiek, ale światowa gospodarka jest zdolna produkowac żywność dla 12 miliardów ludzi. Po prostu nie potrafimy się dzielić.
Wydaje mi sie ze dostepnosc pozywienia to nie jest jedyny miernik biorac pod uwage to czy nasza planeta jest lub nie jest przeludniona :roll: .

Tak ? A według jakiego "miernika" wychodzi, że Ziemia jest przeludniona ? Bo trochę o tym myślałem i jestem pewien, że pojęcie "przeludnienia" jest za każdym razem puste, bez treści, niezależnie jaki czynnik mielibyśmy brać pod uwagę: żywność, przestrzeń, zasoby podstawowych surowców. Okazuje się, że przeludnienia nie ma.

Widzisz, niesłuszność bajek o przeludnieniu bierze się stąd, że "dozwolona" liczba ludności jest zawsze określana arbitralnie, tak naprawdę nie da jej się szytwno wyliczyć czy przewidzieć.

Zabawnie brzmią wypowiedzi o przeludnieniu w ustach chrześcijan, bo jeżeli Ziemia naprawdę byłaby przeludniona to grzechem byłoby mieć dzieci :lol: Pomyśl, jeżeli ludzi miałoby być za dużo (jak sama nazwa wskazuje PRZEludnienie) to narodziny każdego dziecka zwiekszałyby problem, zgadza się ?

Ostatnio natrafiłem na interesujący filmik, polecam :)
Przeludnienie ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 04, 2009 5:33 pm 

Owieczka napisał(a):
Tymczasem większość moich znajomych, chrześcijan ma dwoje, jedno dziecko i nie chce więcej. Czy to możliwe, że większość z nich usłyszała od Boga "chcę dać wam tylko jedno/dwoje dzieci, więcej nie"...?

Bóg im nie musiał o tym mówić. Dzieci powinno się mieć tyle ile jest się w stanie wychować i utrzymać, aż staną się dorosłe. To żaden zasczyt mieć siódemkę głodujących dzieci...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 04, 2009 6:28 pm 

A dlaczego zaraz "siódemka głodujących"...?W tych wielodzietnych rodzinach chrześcijańskich, które poznałam, jakoś nikt nie głodował...Jeśli ludzie żyją naprawdę z Bogiem, to czy ręce Wszechmocnego są za krótkie, aby dać taką pracę, która zapewni utrzymanie liczniejszej rodzinie? Albo większe mieszkanie? My w ogóle wierzymy w to, że Bog się o nas troszczy i błogosławi, a dzieci są darem Pana, czy już bardziej polegamy na własnej zaradności życiowej- bez Boga?

A skoro "Bóg nie musiał mówić" to zdecydowali sami. Bez Boga. Ciekawe, czy pojawi się choć jedno świadectwo...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 04, 2009 8:39 pm 

Cytuj:
Bóg im nie musiał o tym mówić. Dzieci powinno się mieć tyle ile jest się w stanie wychować i utrzymać, aż staną się dorosłe. To żaden zasczyt mieć siódemkę głodujących dzieci...

A w kontekscie przeludnienia to czy to zaszczyt ze tyle dzieci na swiecie gloduje i umiera z tego powodu? :roll:

Ja sie nie upieram przy swoim zdaniu ani tym bardziej nie jestem za zadna regulacja odgorna w tym temacie.

Powiem wiecej. Planuje wlasnie kolejne dziecko (nie napisze ktore 8) ) a ciekawi mnie ile ty ich masz i czy wogole?

P.S. Filmik obejrze w wolnej chwili.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1