salamandrus napisał(a):
Przeczytałam poprzednie posty, może za mało dokładnie, jeśli więc mówiliście o tym wcześniej, to przepraszam, podajcie stronę i wrócę się. Smoku po raz pierwszy nie rozumiem tego co piszesz.
Postaram się wyjaśnić moje stanowisko tak jak tylko będę umiał. Chciałbym Cię tylko uspokoić, że nie jestem zwolennikiem ani nakazu, ani zakazu w tej sprawie, tylko wolności dla pogan pod Nowym Przymierzem.
salamandrus napisał(a):
1. Zakaz spożywania krwi dany był już Noemu.
To prawda. Zwróć jednak uwagę, że krew zwierząt służyła do zmywania grzechów od czasów Adama aż do czasów Nowego Przymierza. W tej chwili krew zwierząt już nie służy w tym celu. Zakaz spożywania krwi w Starym Przymierzu był motywowany następująco:
"A ktokolwiek z domu izraelskiego albo z obcych przybyszów, którzy mieszkają pośród nich, będzie spożywał jakąkolwiek krew, zwrócę swoje oblicze przeciwko spożywającemu krew i wytracę go spośród jego ludu, gdyż życie ciała jest we krwi, a Ja dałem wam ją do użytku na ołtarzu, abyście dokonywali nią przebłagania za dusze wasze, gdyż to krew dokonuje przebłagania za życie. Dlatego powiedziałem do synów izraelskich: Nikt z was nie będzie spożywał krwi, także obcy przybysz, który mieszka pośród was, nie będzie spożywał krwi" [III Mojż. 17:10-12]W Nowym Przymierzu inna krew dokonała przebłagania za grzechy, a tej krwi nie spożywamy w sposób literalny. Poza tym, nie rozmawiamy o spożywaniu krwi, tylko posiłków zawierających jej niewielkie ilości.
salamandrus napisał(a):
2. Cztery punkty z Dz. Ap należy rozumieć literalnie, bo nie ma powodu, by było inaczej.
Zgadzam się. Interesujące jest to, że zawierają one np. nierząd. To jest dziwne, bo przecież odrodzeni poganie nie uprawialiby nierządu nawet nie wiedząc o takim dodatkowym nakazie. Dlatego moim zdaniem wskazuje to na intencje Ducha Świętego apostołów, dotyczące relacji między Żydami a poganami, o czym pisałem wcześniej.
salamandrus napisał(a):
3. We wstępach przeczytałam, że Listy do Koryntian są starsze od Dziejów. Wynikałoby z tego, że ustalenia Soboru Jerozolimskiego są obowiązujące. Nie mam tu jednak pewności, bo układ (kolejność w kanonie) pism jest taki a nie inny.
Układ ksiąg w Biblii nie odpowiada ich chronologii. Rzeczywiście, listy do Koryntian powstały wcześniej niż Dzieje. Paweł pisząc do Koryntian nie stawiał im żadnych wymagań dotyczących spożywania pokarmów [I Kor. 10:24-33], choć pisał o nierządzie jako czynie zabronionym przez przykazanie [I Kor. 5:9-10]. Natomiast w sprawie spożywania pokarmów zachowywał zasadę niegorszenia braci pochodzenia żydowskiego i niewierzących Żydów, którą potwierdził Sobór Jerozolimski [Dz. Ap. 15:19-21].
salamandrus napisał(a):
4. Wg mojego wyobrażenia kaszanka (czerwona) jest kaszą z przyprawami i krwią, nie w śladowej ilości. Jest też kaszanka biała i taką jadam rownież.
Ja też jadam białą kaszankę, ale nie dlatego, że traktuję zakaz spożywania krwi jako obowiązujący wszystkich pogan zawsze i wszędzie - moim zdaniem zakaz ten był podyktowany względami praktycznymi w określonym czasie i ze względu na niegorszenie Żydów. Sam nie będe jadał niczego, co mogłoby zgorszyć brata mego [I Kor. 8:13].
salamandrus napisał(a):
Rozumiem, że sprawa nie dotyczy zbawienia, ale widzę to w taki sposób, że skoro zbawieni Żydzi zachowują zasady nadane tylko im w Torze (są takie tylko dla nich, nie mówię o całej Torze) i robią to z miłości do JHWH,
tak i my poganie możemy być wierni przymierzu, ktore On zawarł z Noem z takiego samego powodu.
A swoją drogą wielkie dzięki tobie i innym forumowiczom. Wiele się nauczyłam i nadal się uczę

My nie jesteśmy w przymierzu, które Bóg zawarł z Noem, tylko w Nowym Przymierzu. Teoria o "Noahitach" jest słuszna z punktu widzenia kogoś, kto w ogóle nie uznaje zawarcia Nowego Przymierza za fakt dokonany już 2000 lat temu. Ale przecież Nowe Przymierze jest już zawarte, a odrodzona wierna resztka Żydów wraz z odrodzonymi poganami na jego podstawie tworzą Kościół, czyli Oblubienicę Mesjasza.