lis napisał(a):
Cytuj:
Powyżej werset 9 wyraźnie wskazuje że Paweł Pisze do odbiorców znających zakon, wymieniając przykazania zakonu.
Argumentacja chybiona. Nie ma słowa [w Rz 14] o świętach nakazanych Prawem, to jedno. A drugie, można powiedzieć, że cały NT skierowany jest do ludzi znających Prawo, więc tym bardziej twoja uwaga jest słabiutka.
A tu masz wiersz 9, do którego odsyłasz:
"Na to bowiem Chrystus umarł i ożył, aby i nad umarłymi i nad żywymi panować."
Wyjątkowo nie w temacie, prawda?
Nie chciało ci się spojrzeć na werset 9 powyżej?Czytaj jak list a nie jak rozdziały.
Rz 13:9 Bw „Przykazania bowiem: Nie cudzołóż, nie zabijaj, nie kradnij, nie pożądaj i wszelkie inne w tym słowie się streszczają: Miłuj bliźniego swego jak siebie samego.”
Cytuj:
Cytat:
Święto chanuka wynika z dzieł Bożych w zakonie a nie z fałszywej religii.
Interesujące wnioski wysnuwasz. Narodzenie Jezusa, to pewnie tradycja hinduistyczna, a nie 'dzieła Boże', wedle twoich słów.
Narodzenie fałszywego Chrystusa katolickiego w grudniu w święto słońca to nie narodzenie prawdziwego mesjasza Jezusa. Mam wrażenie że na siłę nie chcesz zobaczyć o co chodzi, więc nie będę ci juz psuł ekumenii z KRK. Skoro myślisz że to ten sam Bóg to baw sie dobrze.
Cytuj:
Jednakże szczycisz się tylko oznaką braku wzrostu.
Badź tak łaskaw, wytłumacz, co chciałeś powiedzieć?
Cytat:
No chyba że masz parę lat w wierze.
Jestem pod wrażeniem twoich coraz ambitniejszych argumentów. A podobno lubisz merytoryczną dyskusję.
Naprawdę nie wiesz? Adam już ci to wyłuszczał. Ale jak chcesz to proszę:
Ga 4:10-11 Bw „Zachowujecie dni i miesiące, i pory roku, i lata!(11) Boję się, że może nadaremnie mozoliłem się nad wami.”
W tym fragmencie jak i całym liście Paweł zarzuca ludziom zachowującym dni, stagnacje a nawet zacofanie mówiąc dalej nawet że wypadli z łaski. Jeśli więc ty szczycisz się że obchodzisz święta więc szczycisz się tylko oznaką braku wzrostu czyli swoją chańbą. Nie dotyczy się to jednak ciebie jeśli jesteś słaby w wierze z powodu małego stażu wiary. Nie każdy od razu wszystko wie. Wersety które podawałeś dotyczą się ( w kontekście) ludzi słabych w wierze.Rz 14:1 Bw „A słabego w wierze przyjmujcie, nie wdając się w ocenę jego poglądów.” Więc czym się szczycisz? Słabością w wierze? Chcesz tak pozostać w myśleniu jak Galacjanie? Przeczytaj te listy całe a inaczej na to spojrzysz.