www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Cz lip 03, 2025 9:47 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 7:17 pm 

itur napisał(a):
Nie ma takich mocnych, ktorzy umieliby kontrolowac swoje emocje :wink: Chyba ze ktos jest rzeczywiscie na tyle madry, ze jak zauwazy, ze sprawy posuwaja sie nie w te strone, co trzeba, to w pore zwieje gdzie pieprz rosnie :D

Kontrola jednak jest możliwa, choć w ograniczonym zakresie. Bez przesady ale nie jesteśmy na łasce hormonów :roll:
Mądrość i to o czym pisze, świadomość własnych potrzeb i oczekiwań jest niezbedna.
Pozwala ocenić sytuacje choćby po to by móc w porę się wycofać właśnie lub ochłodzić relacje.
Jeżeli ktoś zakład że jestesmy bezpłciowymi aniołami to powinien sobie takie relacje z góry darować.
Mamy rozum i umiemy trzeźwo myśleć.
Dobrze z tego korzystać nie tylko w tego typu relacjach czy sytuacjach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 7:26 pm 

Ano właśnie... Ja mam nawet takich wierzących znajomych (chodzi o małżeństwo), którzy określili się jednoznacznie w ten sposób, że nie przebywają sam na sam z płcią przeciwną. My, czyli znajomi, to wiemy i szanujemy i weszło nam już w krew to, że jeśli któreś potrzebuje wsparcia, to spotyka się z obojgiem; oczywiście nie muszą koniecznie zawsze z obojgiem rozmawiać, ale jednak wizyty dotycza obu małżonków.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 7:27 pm 

Wlasnie - w ograniczonym zakresie! A co, jak sie przekroczy ten zakres? A czy my umiemy trzezwo myslec w relacjach to czasem watpie... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 7:28 pm 

Ta moja odpowiedź jest kontynuacją tego, co powiedziała Itur. Bea, skoro tak twierdzisz, to może i masz rację... Ja jednak mam wątpliowści, czy tak nad wszystkim my mamy świetną kontrolę intelektualną...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 7:37 pm 

itur napisał(a):
Wlasnie - w ograniczonym zakresie! A co, jak sie przekroczy ten zakres? A czy my umiemy trzezwo myslec w relacjach to czasem watpie... :lol:

Ograniczona zaufanie ma do siebie i do innych np przechodząc przez ulice, od lekarzy (czytam ulotki lekarstw by nie trafić na cos czego nie można łączyć choćby).
Trzeźwo myśleć nie potrafimy w różnych sytuacjach i stad biorą się grzechy wszelkiej maści i rodzaju.
Nie sądzę jednak by to powodował że z góry zakładamy niewychodzenie z domy (coś może nas rozjechać), rezygnowanie z gotwania na gazie( wylecimy w powietrze bo zawór może sie rozszczelnić), nie jemy na mieście (bo salmonelle).
Nie są to relacje dla kazdego jak już pisałam.
Skoro ktoś wie że sobie nie radzi niech ucieka od nich.

Madrość to jest to jak pisze Pismo Bóg chętnie daje proszącym :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 7:39 pm 

Maggda napisał(a):
Ta moja odpowiedź jest kontynuacją tego, co powiedziała Itur. Bea, skoro tak twierdzisz, to może i masz rację... Ja jednak mam wątpliowści, czy tak nad wszystkim my mamy świetną kontrolę intelektualną...

Tak mamy swietna kontrole...., ale tylko do czasu. A ta nieuchwytna granica miedzy swietna kontrola, a brakiem kontroli jest przekraczana zupelnie niezauwazalnie. A oczy otwieraja sie, kiedy juz nie ma kontroli. I co wtedy? Sa bardzo rozne sytuacje....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 7:48 pm 

Maggda napisał(a):

Rozum mamy, Bóg dał nam i Ducha.
Zreszta niech kazdy robi jak uważa. Każdy z nas zna swoje słabe punkty.
Wietrzy zagrożenie w rozmowie w cztery oczy z osoba płci przeciwnej niech tego nie robi.
Mówiąc boi się że skłamie niech milczy.
..itp, tid.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 7:56 pm 

Bea, nie wiem, ale mimo wszystko wydaje mi się, że bagatelizujesz troszkę ten problem. No bo zobacz, jeśli korzystasz z kuchenki gazowej, to od czasu do czasu jednak sprawdzasz jej szczelność; wszyscy to robimy, bo wiele słyszymy o tym co może spotkać tych, którzy tego nie robią. A więc jakoś jednak z góry uprzedzamy to, że coś może się nam stać, jeśli nie zadbamy o pewne rzeczy wcześniej. I myślę, że pewne przemyślenia i wręcz działania też są potrzebne w dziedzinie związków międzyludzkich. Może istotnie masz rację, że niektórzy z nas lepiej sobie z tym radzą a inni gorzej, albo w pewnych okresach w życiu, pełnych różnych indywidualnych wydarzeń każdy z nas radzi sobie różnie... Myślę jednak, że powinniśmy mieć mimo wszystko świadomość tego, że tak do końca siebie nie znamy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 8:10 pm 

Maggda napisał(a):
Bea, nie wiem, ale mimo wszystko wydaje mi się, że bagatelizujesz troszkę ten problem. No bo zobacz, jeśli korzystasz z kuchenki gazowej, to od czasu do czasu jednak sprawdzasz jej szczelność; wszyscy to robimy, bo wiele słyszymy o tym co może spotkać tych, którzy tego nie robią. A więc jakoś jednak z góry uprzedzamy to, że coś może się nam stać, jeśli nie zadbamy o pewne rzeczy wcześniej. I myślę, że pewne przemyślenia i wręcz działania też są potrzebne w dziedzinie związków międzyludzkich. Może istotnie masz rację, że niektórzy z nas lepiej sobie z tym radzą a inni gorzej, albo w pewnych okresach w życiu, pełnych różnych indywidualnych wydarzeń każdy z nas radzi sobie różnie... Myślę jednak, że powinniśmy mieć mimo wszystko świadomość tego, że tak do końca siebie nie znamy...

Przeczytałaś moje wcześniejsze posty w tym temacie?
Myśle że jasno napisałm że to nie zawsze, nie dla każdego i z ograniczonym zaufaniem.
Nie bagatelizuje. Nie pisze z teorii.
Miłam wiecej przyjaźni "męskich" w życiu.
Pytanie czy wy panie na pewno mówicie o przyjaźni?
Czy aby nie mylicie tego z relacjami z przyjaciółkami i rozdrabnieniu każdego problemu, przegadniu każdej sprawy i swoistym ekschibicjonizmem emocjonalnym plus zaspokojenie pewnych emocjonalnych a nakierowanych na romansowy charakter z mężczyzną jak przytlualnie( nikoniecznie w kryzysowych sytuacjach), oczekiwanie podziwu i uwielbienia, bycia osoba numer jeden dla niego?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 8:19 pm 

Bea napisał(a):
Miłam wiecej przyjaźni "męskich" w życiu.
Pytanie czy wy panie na pewno mówicie o przyjaźni?

A moze bylo to zwykle kumplowanie sie? No, zalezy jednak chyba, co kto rozumie pod okresleniem "przyjazn". Dla mnie przyjazn to cos wyjatkowego, wielkiego i ... na cale zycie. Moze przesadze i rozsmiesze niektorych, ale jestem sklonna uznac, ze prawdziwa przyjazn singlowa moze istniec tylko miedzy osobami tej samej plci... Przegielam?? :lol: Od razu zaznaczam, ze moge zmienic zdanie!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 8:22 pm 

Wydaje mi się, że każdy jest inaczej skonstruowany i ma różne potrzeby jeśli chodzi o przyjaźń. I żeby było jasne, nie chodzi mi o zamierzoną chęć romansowania; uważam, że każdy z nas inaczej pojmuje więź z przyjaciółmi, własnie dlatego, że każdy z nas pewnie trochę czegoś innego o więzi się nauczył i czego innego w tej kwestii doświadczył. Nie oceniałabym tego, ani tym bardziej nie potępiałabym ludzi za to czego pragną od przyjaźni. Nie moja w tym rola. Z pewnością Chrześcijanom zależy na tym żeby podobać się Bogu. Ale właśnie dlatego uważam, że cokoliwek robimy, powinniśmy mieć świadomość, że nie nad wszystkim panujemy. Gdyby tak było, nie popełnialibyśmy błędów. A jednak nie tylko je popełniamy, ale też zdarza nam się grzeszyć i, jeśli dobrze mi się wydaje, to przede wszystkim niezamierzenie... O czym to świadczy?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 8:34 pm 

itur napisał(a):
A moze bylo to zwykle kumplowanie sie? No, zalezy jednak chyba, co kto rozumie pod okresleniem "przyjazn". Dla mnie przyjazn to cos wyjatkowego, wielkiego i ... na cale zycie.

Kumli to mialam duuużo.
Przyjaźni kilka. O różniej głębokości i natężeniu.
Na całe życie to trafiają się ale jako coś wyjątkowego.
Czasem się wypalają lub przygasają choćby przez odległość, ni ewchodzenie miedzy małżonków (żony nie zawsze miło patrza na bliskie relacje męża z inną kobieta), bo przyjaźń przestaje być tylko przyjaźnią a na zmiane nie było chęcie obydwu stron.

Cytuj:
Moze przesadze i rozsmiesze niektorych, ale jestem sklonna uznac, ze prawdziwa przyjazn singlowa moze istniec tylko miedzy osobami tej samej plci... Przegielam?? :lol: Od razu zaznaczam, ze moge zmienic zdanie!

Ja mam inne doświadczenia.
Mam przyjaciółkę i przyjaciela którzy są dla mnie bliżsi niż rodzina z krwi, z którymi "beczkę soli zjadłam" i wypróbowani wiele razy i przez różne sytuacje.
Myśle jednak że przyjaźń, niezależnie od płci drugiej strony to coś bardzo bardzo rzadkiego, cennego i budowanego latami :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 8:37 pm 

Maggda napisał(a):
Ale właśnie dlatego uważam, że cokoliwek robimy, powinniśmy mieć świadomość, że nie nad wszystkim panujemy. Gdyby tak było, nie popełnialibyśmy błędów. A jednak nie tylko je popełniamy, ale też zdarza nam się grzeszyć i, jeśli dobrze mi się wydaje, to przede wszystkim niezamierzenie... O czym to świadczy?

I ament ale...uważać trzeba na cały dekalog moim zdaniem równie mocno :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 8:40 pm 

Doswiadczenia mamy rozne - poprzeczne i podluzne :lol: :wink:
Kazdy z nas jest inny, innych rzeczy potrzebuje, oczekuje, wiec nie upieram sie przy swoim...
No to nam sie Bea uaktywnilas po dluzszej przerwie! Wreszcie! Pisz czesciej, brakuje Cie tu czasami... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 8:43 pm 

Ano zgadza się...

Muszę przyznać, że jak się nie zgadzamy na forum, to wprawdzie robi sie mądrzej, ale jak się w koncu zdarza zgodzic, to robi się uuufff-niej... :D

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1