wujcio napisał(a):
łosowanie, które jest opisane za pomocą prawa (zresztą tak jak wiele rzeczy na tym świecie) jest sposobem rządzenia innymi.
Przepraszam bardzo, ale głosowanie jest sposobem wybierania rządzących, a nie sposobem rządzenia innymi. Demokratycznie wybrana władza może rządzić w różny sposób, w zależności od tego, jakie ma możliwości. Mamy w historii przypadki demokratycznie wybranych szaleńców, którzy przerodzili się w tyranów.
Cytuj:
Czym innym jest korzystanie z prawa, np. z kodeksu ruchu drogowego, a czym innym dawanie komuś przyzwolenia na stosowanie siły - bo takie prawa ma władza w kraju (i wcale nie mówię, że to musi być zaraz złe).
Mam nadzieję, że nie znajdziesz się nigdy w sytuacji, gdy policjanci będą Cię musieli przed kimś ratować i uratują dzięki przyzwoleniu na zastosowanie siły. Wszak władza "nie na próżno miecz nosi" [Rzym. 13:4]. To Bóg dał władzy przyzwolenie na stosowanie siły co do zasady.
Cytuj:
Wiesz dobrze, że władcą - Łk 4:6 bw "I rzekł do niego diabeł: Dam ci tę całą władzę i chwałę ich, ponieważ została mi przekazana, i daję ją, komu chcę." , J 14:30 bw "Już wiele nie będę mówił z wami, nadchodzi bowiem władca świata, ale nie ma on nic do mnie;"
Nie wujciu, nie wiem nic o tym, jakoby diabeł był władcą świata w takim sensie, w jakim to prawdopodobnie zrozumiałeś - czyli władcą całej naszej planety. Nie takie jest Janowe znaczenie słowa "świat". Wiesz, że diabeł jest kłamcą i ojcem kłamstwa [Jan 8:44]. Nie rozumiem, dlaczego tak łatwo mu wierzysz, gdy przypisuje sobie kompetencje Boga.
Cytuj:
Zatem, czy biorąc udział w wyborach niejako nie wchodzisz na grunt tego świata, bierzesz udział w "królestwie tego świata". Następny krok, skoro możesz głosować, to dlaczego nie możesz być wybieranym ?
No, to ustalmy, co to jest "ten świat". Wtedy będziemy mogli porozmawiać o tym, co to jest "grunt tego świata" i "królestwo tego świata".