Ani, ja mysle, ze dobrze myslisz i ladnie tez w poprzednim poscie napisalas.
Smok Wawelski napisał(a):
agnieszkas napisał(a):
Mezczyzni powinni byc czuli dla swoich zon i dzieci, przede wszystkim, bo taki byl pan Jezus.
Pan Jezus nie był czuły dla swojej żony i dzieci. Hasło "naśladuj Jezusa" nie jest aż tak uniwersalne, żeby pomieścić również np. uległość żony w stosunku do męża czy powinności matek.
ale widac, ze Bog jest czuly dla kobiet.

agnieszkas napisał(a):
Czy Wy bracia jestescie tacy?
Cytuj:
Smoczyca mówi, że mi dobrze idzie. Mam pełna świadomość wagi podanych przez Ciebie wersetów. Ale też wiem, że bracia powinni zająć się przestrzeganiem przykazań skierowanych do mężów, a siostry powinny zająć się przestrzeganiem przykazań skierowanych do żon. Wzajemne pokazywanie sobie palcem powinności jest fatalnym pomysłem i nigdy nie prowadzi do zamierzonych efektów.
Nie potrzebnie sie naindorzyles Smoku

, bo chyba tu sobie dyskutujemy, a nie wytykamy, prawda ?
Cytuj:
Pielęgnowanie żon przez mężów odbywa się nie tylko na płaszczyźnie ducha, ale również duszy i ciała - bo tak jesteśmy skonstruowani i nie byłoby dobrze, gdybyśmy o tym zapominali.
ja wcale nie mysle inaczej.
a co myslicie o tym ;
" Kobieta potrzebuje czegoś więcej niż męża, ona potrzebuje mężczyzny. Kobieta potrzebuje podziwiać swego męża za jego charakter. Większość kobiet nie żąda perfekcyjnego męża. One tylko życzą sobie, aby pokazał wystarczającą dojrzałość dając im bezpieczeństwo i potrzebną opiekę. Chciałbym przedstawić listę dziesięciu podstawowych obszarów, w których każdy mężczyzna powinien wzrastać i uczynić swój charakter dojrzalszym.
Duchowość: Mąż i ojciec powinien znać Słowo Boże wystarczająco dobrze, aby dać swojej rodzinie adekwatne rady i informacje. Powinien również być zdolny osądzić stan spraw w swojej rodzinie, tak dobrze jak innych ludzi, stosownie do Bożych zasad i działać zgodnie z nimi. Powinien być zdolny okazać litość, dobroć i współczucie Pana w stosunku do swojej rodziny przez modlitwy i rady.
Towarzysko: Mężczyzna powinien być zdolny pokazać adekwatny poziom manier i godność. W każdej sytuacji powinien jednocześnie ani nie być w centrum uwagi, ani zbyt nieśmiałym czy usuwającym się na bok.
Intelekt: Mężczyzna nie musi mieć tytułu naukowego, by móc wzrastać duchowo. Jakkolwiek powinien nie szczędzić ani bólu ani czasu, by zdobyć zrozumienie otaczającego go świata i ludzi z nim żyjących.
Finanse: Finansowy wzrost oznacza, że mężczyzna może dysponować i kontrolować swoje pieniądze zamiast być przez nie kontrolowanym.
Konfrontacja: To nie znaczy, że mężczyzna powinien być nieustępliwy czy niezdarny, ale raczej, że powinien, przykładowo, mieć odwagę powiedzieć kelnerowi, że stek jego żony nie jest przyrządzony odpowiednio.
Seksualność: Mężczyzna powi-nien być zdolny prowadzić swoją żonę do seksualnego zaspokojenia ze stosownym poziomem zrozumienia i samokontroli.
Ojcostwo: Wierzę, że żaden mężczyzna nigdy nie osiągnie całkowitej dojrzałości na tym polu. Będzie się tylko uczył robić mniej błędów.
Męskość: To znaczy, że jest zdolny kontrolować swoje uczucia, że jest szczery, uczciwy i poprawny, a w szczególności, że wykazuje inicjatywę i prowadzi.
Wiara: Mężczyzna powinien wiedzieć, w co wierzy i dlaczego, nawet, kiedy spotyka się z presją i wpływem innych.
Wygląd zewnętrzny: Mężczyzna nie musi wygladać, jak z żurnala, ale nie powinien też wyglądać, jak ktoś, kto właśnie został poszarpany przez kota."
z
http://www.cai.org/pl/studia-biblijne/u ... 5%BCczyzna