Owieczka
Cytuj:
Przestałam w to wierzyć. Nie wierzę, że zbór może być zdrowy i mogą być w nim owoce, jeśli wypacza się część Słowa i w oparciu o to wypaczone Słowo usiłuje coś tam budować( forma to taki objaw choroby). Nie wierzę, że w społecznościach, które deklarują takie a nie inne poglądy nagle przyjdzie jakieś inne zrozumienie pewnych rzeczy.
No a skąd biorą sie przebudzenia w zborach były one u batystów, metodystów i pewnie też w innych denominacjach
zazwyczaj tam gdzie była posucha.. bodajże w Koszalinie jest zbór baptystyczny charyzmatyczny, w Poznaniu jest społeczność charyzmatyczna też baptyści..Ja wierzę że każda społeczność, która ma podstawy w nauczaniu zdrowe może się zreformować..i powinna ! właśnie wtedy, gdy jest posucha i jedna wielka bieda duchowa.
Cytuj:
Nie widziałam w zborach ani miłości, ani wzajemnej troski- były tylko nieliczne wyjątki, pewni ludzie, którzy mieli świadectwo, ale jak piszę- to były wyjątki. Doskonała większość prezentowała brak poznania Słowa( i niechęć do poznania go), brak troski o siebie nawzajem, dystans, a spotkania kościoła przypominały katolickie msze- wchodzisz, wychodzisz, nie ma cię, każdy ma cię gdzieś. Możesz przyjść i być smutny i ani jedna osoba nie podejdzie zapytać, co z tobą, bo kogo to obchodzi.
no właśnie ,myślę że te wyjątki o których piszesz już dają nadzieje, że może być lepiej, co mówi słowo? wystarczy dwóch lub trzech zgromadzonych w Imię Jezusa i już mamy społeczność w Duchu Świętym ( a któż jak nie On rozlewa miłość po sercach wierzących)
ja widzę że ty źle szukasz, patrzysz na całokształt,a to nie tędy droga.
Cytuj:
Nie wierzę. Przestałam wierzyć, przestałam szukać. Wszystko co mogę to dbać o to, abym nie zletniała w wierze , abym gotowa była poświęcać się dla innych mimo wszystko, abym potrafiła wybaczyć. Ale nie chcę już być członkiem żadnej społeczności.
uuu no to powiedz Bogu że nie interesuje cię Jego Kościół i już nie będziesz szukać, bo wygodnie być z dala od problemów i nastawić sie tylko na branie, ja widzę ze ty uciekasz od tego co jest dla ciebie niewygodne a co może cie zmienić i wygładzić twój charakter ..mam nadzieje ze docenisz moja szczerość
Pozdrawiam !