www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt maja 09, 2025 8:57 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 222 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N maja 11, 2014 5:09 pm 

Dzikie serce - psychologia, motywacja itp. Zalecam ostrożność http://www.svchapel.org/resources/artic ... art-part-1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn maja 12, 2014 7:08 am 

veiner napisał(a):
Rafał orientujesz się gdzie można zakupić książkę "George Muller - ojciec bezdomnych dzieci z Bristolu"? Moja żona bardzo chciałaby przeczytać, ale ciężko ją znaleźć...

Faktycznie, też jakoś nie widzę do kupienia w necie. Jeśli nie znajdziecie, napisz do mnie na priv, podaj adres, chętnie pożyczę książkę - wyślę pocztą do przeczytania.

"Albowiem nie wstydzę się Ewangelii Chrystusowej, jest ona bowiem mocą Bożą KU ZBAWIENIU każdego, kto wierzy" Rzym. 1:16; www.kuzbawieniu.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn maja 12, 2014 7:10 am 

wujcio napisał(a):
A czy ktoś ma do sprzedania ewentualnie pożyczenia ( zapłacę za koszty przesyłki ) książkę : "Bóg nie opuścił Armii Czerwonej"

Wujciu, chętnie pożyczę, jeśli nie znajdziesz do kupienia. Podaj mi na priv swój adres.

"Albowiem nie wstydzę się Ewangelii Chrystusowej, jest ona bowiem mocą Bożą KU ZBAWIENIU każdego, kto wierzy" Rzym. 1:16; www.kuzbawieniu.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn maja 12, 2014 5:26 pm 

Cytuj:
A czy ktoś ma do sprzedania ewentualnie pożyczenia książkę : "Bóg nie opuścił Armii Czerwonej"

Mam do oddania podobną "Przebacz mi, Nataszo.", Siergiej Kurdakow, o prześladowaniach chrześcijan w ZSRR. Jednym z oprawców był autor tej książki, który uciekł do USA i nawrócił się, wkrótce po wydaniu autobriografii "Przebacz mi, Nataszo", został zamordowany przez sowieckie służby bezpieczeństwa.

Inne książki, które oddam w dobre ręce.

Sprawa Chrystusa. Lee Strobel.
C.S. Lewis. Rozważania o chrześcijaństwie. [stare wydanie złożone tylko z 5 rozdziałów]
Syn Hamasu. Musab Hasan Jusuf.
Rockowy kapłan. David Pierce.
Bóg nie jest urojeniem. Alister i Joanna McGrath [zaleta: krytyka ateistycznego scjentyzmu, wada: przesadna wiara w teistyczny ewolucjonizm]
To wspaniałe chrześcijaństwo. Dinesh Souza [zaleta: obrona pozytywnego wpływu chrześcijaństwa na cywilizację Zachodu, wada: przesadna wiara w teistyczny ewolucjonizm]. Fragmenty:

"Seks stał się dzisiaj świeckim sakramentem. Wcale nie dlatego, że żyjemy w wieku zmysłowości, ale dlatego, że w świecie rzeczy materialnych, które przemijają, daje on ludziom chwilowy posmak wieczności."

"Prawdziwy horror przerwania ciąży polega nie na tym, że kobieta zabija nienarodzone dziecko, ale na tym, że zabija swoje dziecko. Dla moralnie zdrowej osoby wina, jaka się z tym wiąże, jest zawsze ogromna. Zatem ateizm staje przed koniecznością stworzenia drogi do dokonania aborcji z czystym sumieniem. (...) Jak ujmuje to Sam Harris w "Koniec wiary": większość z nas uznaje płód ludzki w pierwszym trymetrze za coś mniej jak królik."

"Artykuł Stevena Pinkera powstał w następstwie pewnej niepokojącej reakcji zawierającej historię nastoletniej dziewczyny, która urodziła dziecko podczas zabawy w szkole i wyrzuciła je do śmietnika. Pinker stara się uspokoić Amerykanów spostrzeżeniem, że "zdolność do zabicia noworodka jest wbudowana w biologiczny schemat naszych emocji rodzicielskich". Zachęcał więc rodziców do "ograniczenia strat i działania na korzyść najzdrowszego osobnika z miotu albo spróbowania później jeszcze raz, jeśli noworodek jest chorowity lub nie rokuje przetrwania". Pinker dodaje, że w wielu kulturach istnieją praktyki "mające oddalić ludzi emocjonalnie od noworodka", czyli takie, które umożliwiają zabicie go bez specjalnych skrupułów. "Być może problem z naszym gatunkiem polega nie na tym, że nasza moralność jest zbyt uboga, ale na tym, iż mamy jej za wiele", pisze Pinker w książce Tabula rasa."

"Pinker ma rację, gdy mówi, że aborcja i dzieciobójstwo były w historii dość powszechne. Powodem, dla którego były na Zachodzie przez wieki zakazane, są zachodnie wartości ukształtowane przez chrześcijaństwo."

" Może się wydawać dziwne, że taka niewrażliwość na życie ludzkie pojawia się w społeczeństwie, dla którego pierwszorzędną wartością społeczną jest współczucie. Paradoks da się rozwiązać, gdy zauważymy, że bierze się właśnie stąd, iż jesteśmy paskudni w prywatnym życiu, musimy więc publicznie udawać porządnych. Ludzie, którzy robią rzeczy obrzydliwe moralnie, jak oszukiwanie współmałżonka czy zabijanie potomstwa, nie mogą uciec przed wyrzutami sumienia. Wychodzi więc na to, że sprawą najwyższej wagi jest nie tylko na innych sprawiać wrażenie człowieka dobrego i wspaniałego, ale także by przekonać o tym samego siebie. Ktoś, kto właśnie przespał się z klientką, czuje silny nakaz moralny dokonania poważnej darowizny na rzecz fundacji United Way."

"Mój wniosek jest taki, że wbrew powszechnemu przekonaniu ateizm to w pierwszym rzędzie nie bunt intelektualny, ale bunt moralny. Dla ateistów Bóg nie tyle jest niewidzialny, co niedopuszczalny, budzący sprzeciw. Nie zmieniają oni swych pragnień pod wpływem prawdy, ale raczej prawdę naginają do swych pragnień. To akurat jest nam wszystkim wspólne, taka pokusę mają nawet wierzący. Chcemy być zbawieni, o ile nie wymaga to zbawienia od naszych grzechów. Chętnie damy się zbawić od całej gamy zła o charakterze społecznym, od biedy, chorób i wojen. Chcemy jednak zachować nienaruszone zło prywatne: egoizm, rozwiązłość czy pychę.
(...) Ateiści próbują pozbyć się osądu moralnego, pozbywając się sędziego."

"Cytowałem już twierdzenie Weinberga, że potrzeba religii by dobrzy ludzie popełniali występki. Tak naprawdę jest odwrotnie: potrzeba religii, by źli zaczęli czynić dobrze."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt maja 13, 2014 7:16 pm 

Szukający Sceptyk napisał(a):
wujcio napisał(a):
A czy ktoś ma do sprzedania ewentualnie pożyczenia książkę : "Bóg nie opuścił Armii Czerwonej"

Mam do oddania podobną "Przebacz mi, Nataszo.", Siergiej Kurdakow, o prześladowaniach chrześcijan w ZSRR. Jednym z oprawców był autor tej książki, który uciekł do USA i nawrócił się, wkrótce po wydaniu autobriografii "Przebacz mi, Nataszo", został zamordowany przez sowieckie służby bezpieczeństwa.

W zasadzie to chodzi mi o fakt, że książka " Bóg nie opuścił Armii Czerwonej" dotyczy armii.
Tematy książek podobne, bo dotyczą ZSRR, a jednocześnie inne, bo jedna z nich nie dotyczy armii. Ale dzięki za dobre chęci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt maja 13, 2014 9:23 pm 

Polecam książkę "Iran. Spragnieni żywego Boga". Wzruszające świadectwa nawróconych Irańczyków. Niektórzy z nich latami rozpaczliwie próbowali zbliżyć się do Boga. Opisy praktyk islamu dostarczają argumentów w dyskusji o religiach. Próbuję wyobrazić sobie ból nawróconych muzułmanów widzących bratanie się chrześcijaństwa z islamem...
Jezus objawił się im różnymi sposobami, również przez programy tele-ewangelistów. Spotykają się nie tylko po domach, ale też np. zakładach fryzjerskich, chrzest często ma miejsce w domowych wannach, oczywiście wszystko w wielkiej ostrożności i konspiracji.
Nasz Bóg jest wielki i działa tam gdzie są szczere i szukające serca!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So maja 24, 2014 8:54 pm 

Przymierzałem się powoli do przeczytania omawianej tu książki Davida Powsona "Normalne narodziny chrześcijanina" i dzięki Bogu dobrze że znalazłem tu obszerną dyskusję. Słuchałem jakiś czas temu jego wykładu na temat zbawienia, w którym zachęcał do przeczytania owej książki i tchnęło mnie bo kierowana była do tych którzy nie są pewni nowego narodzenia, a takiej literatury "dla początkujących" szukam. Słuchając wykładu delikatnie coś mi tam nie grało - jak to dobrze że mogłem znaleźć u was pełne rozjaśnienie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt cze 06, 2014 2:55 pm 
A czy znacie książki Francisa Schaeffera? A może jego żony Edith? Jestem ogromnie ciekawa, czy i co sądzicie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lip 11, 2014 3:24 pm 

Polecam "Odkrywanie Bożej woli" Sinclaira B. Fegusona oraz nieco w ciemno, gdyż jestem na półmetku, "Serce dla Boga" tegoż samego autora.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr lip 23, 2014 12:54 pm 

Książka idealnie wpisująca się w nurt mistyczno - kontemplacyjnej duchowości. "Jezus mówi do ciebie" Sarah Young. Jej popularność nie powinna nikogo dziwić. Myślę, że to nie tylko książka niewarta przeczytania, ale potencjalnie niebezpieczna.

http://zwiedzenie.blogspot.com/2014/07/ ... young.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt paź 10, 2014 12:28 pm 

w temacie książek polecam zapoznać się z tym tekstem: http://zwiedzenie.blogspot.com/2014/09/ ... rezja.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr paź 29, 2014 10:15 pm 

Już dość dawno temu przeczytałam książkę "Świadek" Josh McDowell http://lubimyczytac.pl/ksiazka/52289/swiadek. Główny bohater nawraca się pod koniec powieści, a w akcję wpleciona jest rozmowa wyjaśniająca podstawowe wątpliwości, które mogą pojawić się u niewierzącego czytelnika.

Według mnie nie jest to powieść najwyższych lotów pod względem językowym, a sam wątek nawrócenia wygląda mocno "sztucznie" i "na siłę", ale poza tym powieść czyta się dobrze. Nasunęły mi się natomiast wątpliwości, czy przy ewangelizowaniu cel zawsze uświęca środki - wątek kryminalny przyciąga czytelnika, a autor w pewnym momencie z zaskoczenia wpycha na niego Jezusa. Na co liczy autor? Że się czytelnik upamięta i nawróci? To według mnie taki sam "podstęp" jak przyciąganie ludzi darmowymi kiełbaskami na chrześcijańskie eventy... Nie wiem, może niesłusznie się czepiam :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lis 11, 2014 9:01 am 

"Niebo istnieje naprawdę" - przykład "niebiańskiej turystyki" ukazujący stan współczesnego chrześcijaństwa ewangelicznego.
http://zwiedzenie.blogspot.com/2014/11/ ... rawde.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lis 11, 2014 9:24 am 

kaleb napisał(a):
http://zwiedzenie.blogspot.com/2014/11/niebo-istnieje-naprawde.html

Świetny artykuł. Ja jestem w społeczności, gdzie(oprócz mnie) tylko jedna osoba zwróciła uwagę na to, że przeżycia tego chłopca nie są zgodne z opisami biblijnymi.

Czytając ten wpis przypomniała mi się inna książka 'z tej serii' - 'Lot do nieba - prawdziwa historia pilota' napisana przez kapitana Dale'a Blake'a. Czytałam ją cztery lata temu i wtedy chyba jeszcze byłam mniej krytyczna. Teraz już nie pamiętam, czy treść tej książki jest niezgodna z Biblią. Jedyne co zostało mi w pamięci, to pozytywne wrażenie(które może być bardzo mylne). Czy ktoś może zna tę pozycję i może coś na jej temat napisać?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr lis 19, 2014 8:30 pm 

Polecam film : Biblia Króla Jakuba - Księga, która odmieniła świat / KJB: The Book That Changed the World (2011).
Co prawda nie jest to film, na podstawie które go można ustalać doktrynę ale warto zobaczyć. Szczególnie polecam dla osób niewierzących - łatwiej im może będzie zrozumieć czym dla osób wierzących było i jest Słowo.
Będzie Pan/Pani zadowolona :)

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 222 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1