Mam nadzieję że wasze emocje ostygły, a gorące głowy wychłodziły się .
Ja zaś modliłam się i pracowałam pod kierownictwem Ducha Świętego. Ta praca wymagała czasu. Oto moje odpowiedzi:
Smok Wawelski napisał:
Cytuj:
Gdzie tutaj jest napisane, że słowem, które przyjęli [Dz. Ap. 17:11-12], był Jezus? Bo ja nie czytam w tekście określenia "słowo - Jezus - nauka apostołów". Jeśli w tekście jest takie określenie, to pokaż mi je paluszkiem
Jest napisane: τον λογον (ton logon), czyli słowo, lub nauka -tak podają rożne wersje polskich tłumaczeń.
Spójrz na Dz 10:44 masz tam dwa słowa obok siebie rhema i logos.
Gdy Piotr wypowiadał słowa(rhema) Duch Święty zstąpił na wszystkich wsłuchujących się (akuo) w Logos - Słowo.Masz rozróżnienie pomiędzy rhemata(
l.mn) -jako wypowiadanymi słowami - a Słowem -Logos(
l.p)- w Które oni się wtedy naprawdę WSŁUCHALI (inny sens słowa akuo to także POJAĆ, ROZUMIEĆ). Słuchali uszami wypowiadanych dźwięków Piotra, niosących Boży przekaz, zaś wsłuchiwali się (pojmowali) sercem i przyjmowali do serca Logos -Słowo -Osobę-Jezusa i dlatego też Duch Święty na nich zstąpił , gdyż przyjmując Logos, przyjęli Jezusa - zatem ich serca były gotowe na przyjęcie DS. Taka zawsze jest kolejność, wpierw przyjęcie Jezusa do serca, a później zamieszkanie w nim DS.
To był początek chrześcijaństwa wśród pogan.
Przez wieki tak było i tak jest także i w dzisiejszych czasach, że gdy słuchamy Bożych ewangelistów, którzy głoszą Boże rhema, wtedy Boży Logos zamieszkuje w nas, a jest to Logos osobowy-Jezus. To przeżycie musi być fundamentem dla każdego wierzącego: Bóg-Ojciec-ten fundament w nas buduje a jest Nim Jego Syn !
Tak stało się też w życiu Żydów z Berei i wielu berejskich pogan.Ernest. H. napisał:Cytuj:
Proszę o wskazanie fragmentów z pism Pawła, w których wyraźnie wynika, że w rozumieniu tego apostoła słowo = Jezus.
Musisz mi wyjaśnić; DLACZEGO Z PISM PAWLA !? Mam nadzieje, że moje wyjaśnienie co do słownictwa Łukasza - to wcześniejsze i to powyższe -satysfakcjonuje Cię?
Ani_Isza napisał:Cytuj:
gdzie wyczytałaś ODO, że Paweł się tutaj musi bronić? wskażesz te miejsca w Liście do Galacjan?
1. Atakują Ewangelię Pawła, którą on otrzymał od Boga(Ga 1:12):
Ga 1:7- 8
"są tylko pewni ludzie, którzy was niepokoją i chcą przekręcić ewangelię Chrystusową.( 8 ) Ale choćbyśmy nawet my albo anioł z nieba zwiastował wam ewangelię odmienną od tej, którą myśmy wam zwiastowali, niech będzie przeklęty!"
2. Wywarli nacisk na Galacjan, aby oni atakowali Pawła i jego Ewangelię, chcą zniszczyć społeczność pawłową w Galacji: Ga 4:16-17
"(16) Czy stałem się nieprzyjacielem waszym dlatego, że wam prawdę mówię?(17) Gorliwie o was zabiegają, ale nie w dobrych zamiarach, bo chcą was odłączyć, abyście wy o nich zabiegali"
3. Paweł ostro, gwałtownie kontratakuje: Ga 5;10
"ten, kto was niepokoi, kimkolwiek by był, poniesie karę",
Ga 5:12[i]"Bodajby siebie uczynili rzezańcami ci, którzy was podburzają"
Podsumowanie:
Paweł wie, szafarzem jakich rejonów został uczyniony przez Boga, wie ,że ci ,którzy go atakują , atakują go wbrew woli Boga wchodząc na nie swój teren ! A tak nie wolno nikomu czynić! Obrona Pawła i jego kontrataki są zatem słuszne !---->
2Kor 10:12-15 Bw „Nie ośmielamy się bowiem zaliczać siebie do niektórych lub porównywać się z niektórymi spośród tych, którzy siebie samych zalecają; nie mają bowiem rozumu, jeśli do siebie swoją własną miarę przykładają i siebie z samymi sobą porównują.(13) My zaś nad miarę chlubić się nie będziemy, lecz tylko w tej mierze, jaką nam Bóg wyznaczył, byśmy mogli dotrzeć aż do was. (14) Bo my nie przekraczamy wyznaczonych nam granic, jakby to było, gdyby one nie sięgały aż do was, bo wszak pierwsi dotarliśmy aż do was z ewangelią Chrystusową.(15) My nie chlubimy się cudzą pracą poza obrębem naszego działania, lecz mamy raczej nadzieję, że wraz ze wzrostem wiary waszej i my wśród was w obrębie wyznaczonych nam granic zyskamy wielkie uznanie,"