hubertok napisał(a):
Myśl sobie o tym jak chcesz ale stwierdzanie, że tutaj jest jakieś bałwochwalstwo jest moim zdaniem po prostu niepowazne
Hubertoku, ludzie zawierzają Polskę Maryi i powierzają swoje sprawy patronom. Z faktami się nie dyskutuje. Semantyczne wykręty w postaci "innego rodzaju chwały" albo "proszenie świętego o wstawiennictwo, które nie jest zwracaniem się do świętego", są po prostu niepoważne.

Cytuj:
taa, cały Krk musi się nardzić bo zbłądził przestraszliwie

(wiem że tak myslisz ale moim zdaniem grubo się mylisz

)
Ewangelia KRK nie ma mocy zbawić ani Żyda, ani Greka. Polska jest krajem katolickim, ale nie jest krajem chrześcijańskim. Rozejrzyj się dookoła i przestań się oszukiwać. Z faktami się nie dyskutuje.
Cytuj:
Na razie słuchałem tego strasznego Radia Maryja - tam są modlitwy własnie w stylu "Za wstawiennictwem..." Co do litanii, cóż nie wczytywałem się ale to mnie nie przeraża bo sami księża piszą raz po raz, że wiele pesni i modlitw w kościołach jest nie do końca poprawna teologicznie
Hubert,
natychmiast przestań mnie rozśmieszać!
I poczytaj te litanie. Dobrze i zrobią na otrzeźwienie, hehe!
Cytuj:
kosciół wielki jest, ludzie mieli takie modlitwy z dziada pradziada gdzie niegdzie - to jest właśnie to napominanie i prostowanie przez "górę" - "ludowej pobozności"
Taaa, najlepiej to "prostowanie" widać na Podhalu. Ludzie z dziada pradziada są zachęcani przez kler do robienia rzeczy, które inny kler "prostuje". Naprawdę nie rób ludziom wody z mózgu. Proszę!
Cytuj:
Nie dogadamy się dopóki protestanci będą przypisywać modlitwom kk ten sam RODZAJ pośrednictwa.
Modlitwa do świętego Antoniego jest modlitwą do świętego Antoniego. Ludzie tak to rozumieją i modlą się do świętego Antoniego, żeby im znalazł kluczyki od samochodu, bo zgubili. Takie są fakty. Te wszystkie gadki o RODZAJU POŚREDNICTWA to jest
jedna wielka ściema i dobrze o tym wiesz.
Cytuj:
Swoją drogą w takim dogmatycznym rozumieniu sriel xv i hepta mogliby ci zarzucić modlitwę w stylu "Przyjdź Jezu, uzdrów mnie Jezu, " I tak dalej i tak dalej, Nie mówiąc już o "Duchu święty daj mi to i to..." - Przecież to Ojciec rozdaje dary, a Jezus jest POŚREDNiKIEM. Jeszcze wyjdzie, że nic sam z siebie nie może bo tylko mocą od Ojca - takich unitariańskich cytatów jest trochę w pismie. Mi zarzuty protestantów coś podobnego przypominają
Zapominasz o czymś, co obaj uznajemy, a Tobie w tym momencie jakoś "wyleciało z głowy". Jezus jest
współistotny z Ojcem i Duchem. Ani Maryja, ani żaden święty, ani archaniołowie nie są z Nimi współistotni, bo są stworzeniami. Modlitwę można kierować wyłącznie do Boga. Kierowana do stworzenia jest aktem bałwochwalstwa.
Cytuj:
Ciekawe który katolik przywołuje świetych, smoku nie przeginaj już...
"
O święty Józefie, mniemany Ojcze i Opiekunie Pana i Zbawiciela naszego Jezusa Chrystusa, najmilszy Oblubieńcze Matki Jego, Przeczystej Dziewicy Maryi! Ja, N.N.
Ciebie obieram sobie dziś i po wszystkie dni mego życia za Patrona, Ojca i Opiekuna i postanawiam
mocno głosić i rozszerzać zawsze i wszędzie Twoją chwałę i cześć. Błagam Cię pokornie, racz mnie przyjąć za swego sługę.
http://www.adonai.pl/index.php?id=modlitwy/jozef1.htmWYSTARCZY?
Cytuj:
To raczej TY nie doczytałeś co udowodnię ci zaraz poniżej

Tym bardziej, że ja mówiłem o PAWLE a Ty zacytowałeś PIOTRA

I kto tu nie doczytuje, zamiast wklepywać utarte formułki lepiej się wczytywać w teksty
Celowo cytowałem Piotra, ponieważ prawdy pisane przez Piotra obowiązywały także w życiu Pawła i wszystkich innych wierzących.
Cytuj:
No to jak to jest
Myślę, że jest tak, jak napisałem. Jezus wydał siebie samego za swoje Ciało, czyli Oblubienicę [Ef. 5:25] i nikt niczego do tego już nie doda.
Cytuj:
ja rozumiem cię i wiem o co ci chodzi ale zrozum, ze gdyby takie słowo powiedział papież protestanci zakrzyczeliby zanim zdążyłby się wytłumaczyć choćby właśnie tym tłumaczeniem co podałeś. W tym tkwi ten nieszczęsny spór kilkusetletni... Ja przynajmniej tak to widzę.
Gdyby papież się nawrócił w takim wieku jak Paweł i odnosił prawdy napisane w I Piotra 4:12-14 do swego życia i swoich doświadczeń w ciele, to ja bym się na niego nie obrażał, bo i za co? Natomiast gdyby chciał mi wmówić, że dodaje coś do męki Chrystusowej, to bym reagował w oczywisty sposób - herezja czystej wody!
Cytuj:
Uważam, że to jest własnie spór na linii protestanci-katolicy bo za każdym duchowym przezyciem idzie potem teologiczna refleksja.
To jest spór na linii odrodzeni [zbawieni] - nieodrodzeni [niezbawieni]. Tylko odrodzenie z Ducha daje możliwość otwarcia oczu i zrozumienia Pism, bo tylko uczniom Jezusa On sam umysły otwiera [Łuk. 24:45].
Cytuj:
Nie jestem zaś przekonany co do zielonoświatkowej interpretacji, że zbawiony może być tylko człowiek mówiący językami (bo to objaw chrztu z ducha a bez tego chrztu nie można wejści do królestwa i narodzić się z ducha)
A gdzie ja napisałem, że zbawienie jest z mówienia językami?