Szukający Sceptyk napisał(a):
O tym również był ten film, więc nie osobna sprawa. Skrytykowałaś film słusznie, ale jednostronnie, zbywając to co najistotniejsze w przesłaniu Theo van Gogha.
Sceptyku, ale co miałam napisać właściwie - że to złe że się kogoś zmusza do małżeństwa? To raczej oczywiste, wydaje mi się... Skrytykowałam pewne rzeczy dotyczące tego filmu, czy jednocześnie musiałam krytykować całe prawo szariatu, żebyś nie pomyślał, że je popieram? Przecież nie o tym rozmawiamy. Poza tym napisałam, że cokolwiek van Gogh chciał przez ten film pokazać, przez to, co już omówiłam, skuteczność przesłania staje pod znakiem zapytania.
Cytuj:
Tolerancji dla wymierzania batów za pozamałżeńskie związki?

Nie spodziewałem się wcale. Wierzyłem, że jest lepiej.
A czy ja to w ogóle mogę tolerować albo nie? Przecież nie mam wpływu na to co się tam dzieje. Dla ścisłości: za POZAmałżeńskie związki jest nie 100 batow tylko śmierć. 100 batów jest za związki PRZEDmałżeńskie.
Cytuj:
Bierzesz pod uwagę kłamanie przez kobiety we własnej sprawie lub rządu tureckiego na swoją niekorzyść ?
To raczej nie badani kłamią. I dalej pozostaje kwestia o której mówiłam:
Cytuj:
Cytuj:
A poza tym te liczby - 39%, 7% itd TURCZYNEK to jest Twoim zdaniem 100% Muzułmańskich kobiet?
W europejskim kraju jest to nie do pomyślenia. W Afganistanie jest z dużym prawdopodobieństwem podobnie, oglądałaś
film 'Osama' ?
Dlaczego przykładasz do tego miarkę europejskich krajów? I nie jest to odpowiedź na moje pytanie

Cytuj:
Inaczej jest w Katarze czy w Dubaju, ponieważ są pod większym wpływem cywilizacji łacińskiej.
Nie rozumiem zupełnie o co Ci z tym chodzi , jako że Katar jest krajem, gdzie ściśle przestrzegane jest prawo szariatu, więc jaki tam może być łaciński wpływ? A Dubaj? Czy w Dubaju jest według Twoich wiadomości jakoś inaczej niż w całej reszcie Emiratów (które też stosują szariat?)

Poza tym pokaż mi jedno muzułmańskie państwo, o którym można powiedzieć że jest pod wpływem łacińskim.
Cytuj:
Wszystkie społeczeństwa zostały zbudowane ludzkimi rękoma, poprzez wzajemną współpracę i podział pracy. Znasz społeczeństwo, które ukształtowało się korzystając z odmiennej metody?
Ale mowa była o rozumie ludzkim jako źródle moralności i o opieraniu na tym norm i praw społecznych.
Cytuj:
Obama nie jest moim autorytetem etycznym, nie jest moim autorytetem politycznym. Celnie wyjaśnił czemu w społeczeństwie zróżnicowanym kompromis musi być osiągany przez odwołanie się do uniwersalnych wartości, a konflikty rozstrzygane przez argumentację powołującą się na rozum, a nie na objawienie widziane przez wybrańców.
A co to są wartości uniwersalne i czy wartości mogą w ogóle być uniwersalne? Nie mówiąc już o tym, że to "objawienie" jest objawiane każdemu z nas, marnie by to było, gdybyśmy wierzyli "na słowo" objawianiu wybrańców bez doświadczania bożych komunikatów na sobie

Cytuj:
Uwielbiam Scarlettowe recenzje filmikowe. Obama nie potępiał Biblii. Zobrazował dlaczego niejednorodna w treści Biblia nie może stanowić trwałego i niezmiennego punktu odniesienia, który jest żródłem pojmowania moralności.
Nie potępił, skądże - usiłował tylko wykazać, dlaczego Biblia jest bezużyteczna, absurdalna i dziwaczna w swym przesłaniu. Masz rację - to nie to samo

"Niejednorodna w treści" - to właśnie nazywam ignorancją. Wystarczyłoby trochę dobrej woli, a said Obama dowiedziałby się, że nie ma w Biblii ani jednej sprzeczności.
Sceptyku, Sceptyku, dlaczego tak łatwo ulegasz propagandzie?