SzS napisał(a):
Ani_Isza napisał(a):
A i tak Smoka osobiście to najwięcej kosztuje, bo to On polemizuje w nieskończoność.
Wątpliwe aby go to wiele kosztowało.
A skąd Ty możesz wiedzieć, ile mnie to kosztuje? Uwikłanie w kolejne dyskusje na ten sam temat z osobami, które wchodzą na forum i życzą sobie, żeby im odpowiadać, nie pozwala na wiele rzeczy - w tym na dyskusje w nowych wątkach i w sprawach, które nie były jeszcze poruszane.
SzS napisał(a):
Gdyby Smok nie czarował z przypisywaniem duchów zwodniczych każdej osobie, która wypowiada się w sposób unitariański to nigdy nie byłoby realisty
Arianie (a dzisiejsi unitarianie są ich "duchowymi dziedzicami") nie pojawili się na świecie dlatego, że ktoś im coś przypisał. Pojawili się dlatego, że ktoś zakwestionował Boskość Chrystusa i stwierdził, że ludzki intelekt jest w stanie przeniknąć naturę Boga. Unitariańscy i inni "misjonarze" też nie pojawiają się na forum po to, żeby na coś odpowiedzieć, tylko żeby kolejny raz napisać to samo, zmuszając mnie i innych do pisania w kółko tych samych argumentów. To jest celowe działanie na szkodę tego forum. A wpisy realisty bardziej przypominały atak niż obronę. O ile sobie przypominam, jeszcze żaden unitarianin nie był tutaj tak agresywny i żaden do tej pory nie został usunięty z forum.
Jeśli chodzi o duchy zwodnicze, to one istnieją i działają bez względu na to, czy podoba się to osobom, które w nie nie wierzą. Szczególnie niebezpieczne są duchy antychrystusowe czyli te, które podają się za Chrystusowe, ale tak naprawdę podważają tożsamość Chrystusa i głoszą innego Chrystusa niż Ten, który jest Zbawicielem. Mam wrażenie, że akurat Poszukiwacz Prawdy jako były unitarianin ma coś w tej sprawie do powiedzenia. A ja zdania nie zmieniam.
Herezja jest herezją i żadna presja ze strony osób nieodrodzonych ani ze strony samych zainteresowanych po prostu tego nie zmieni. Głoszenie Ojca jako "większego Boga" i Syna jako "mniejszego boga" jest politeizmem oraz złamaniem pierwszego przykazania i tego również nic nie zmieni. Natomiast twierdzenie (realisty), że ja odzieram Jezusa z Jego człowieczeństwa, jest nieprawdziwe, co można sprawdzić w moich postach. W sumie można by je nawet zakwalifikować jako oszczerstwo, ale nie będę się czepiał.
SzS napisał(a):
Nie wierzę, że chcecie aby to forum zdążało w kierunku małej sekciarskiej grupki wzajemnej adoracji.
Jesteś najlepszym dowodem na to, że nie zdążamy i nie chcemy. Ale Ty nie łamiesz regulaminu i nie jesteś misjonarzem. Forum działa od ponad 4 lat i wiele rzeczy zostało już napisanych. Z czasem pojawia się coraz więcej użytkowników i nie możemy "dreptać w kółko" powtarzając się w kilku tematach tylko dlatego, że komuś, kto wchodzi, nie chce się uważnie przeczytać tego, co mógłby i powinien. Poza tym, każdy gość powinien zachowywać się jak gość i respektować warunki stawiane przez gospodarza. Większość użykowników nie ma z tym problemu. Jeśli warunki im się nie podobają, to przecież nikt ich nie zmusza, żeby wchodzili. Witamy wszystkich ludzi dobrej woli, którzy respektują regulamin i nie narzucają własnych "porządków".
Jeśli Bóg będzie się do tego forum przyznawał, to będzie ono działać i przynosić owoce, o co się gorliwie modlę.
Regulamin forum jest wszystkim znany, a jeśli ktoś umawia się na coś z adminem, a nastęnie postępuje dokładnie przeciwnie do tego, na co się umówił, to niech się nie dziwi adminowi, że zrobił to, co zrobił.
Na przyszłość dobrze byłoby poważnie traktować regulamin forum i zalecenia admina, którym nie jestem, ale jego decyzję rozumiem.
Ja również radzę to wszystko przemyśleć i zakończyć temat.