sylka napisał(a):
A jesli ty nazywasz braci Hagina , Copelanda, Hinna - lekceważąco panami, a Word of Life przekreslasz to na razie nie mamy o czym mowic. Masz klapki na oczach i nie znasz polowy z tego co nauczaja.
Mam taką zasadę, że jeśli w litrze wody jest rozpuszczone 0.5 litra cyjanku, to nie piję tej mieszanki w ogóle.
Cytuj:
A tak w ogole, jesli nazywasz Copelanda, Hinna, Hagina falszywymi prorokami czy nauczycielami, bo jakies falszywe proroctwa wyglosili, to jak nazwiesz Wilkersona jesli tez wyglaszal falszywe proroctwa? Wg twojej frazeologii to tez jest falszywy prorok i nalezy sie go strzec.
Hagin, Copeland i Hinn głoszą fałszywą ewangelię i literalne herezje, od których włos się jeży. Fałszywych proroctw wygłosili wiele. Ponadto, fałszywi prorocy zwodzą lud w sposób ciągły i wydają zły owoc, po którym można ich poznać - z ostu nie zbiera się fig [Mat. 7:16]. O fałszywym proroctwie Wilkersona słyszę od Ciebie, a Ty nie jesteś dla mnie miarodajnym źródłem, skoro nie zauważasz rzeczy oczywistych - przecedzasz Wilkersona, a połykasz Copelanda, Hinna i Hagina!
Cytuj:
Ja tam wole przyjmowac kazdego jak brata w Chrystusie i nie oceniac, powtarzam nie oceniac jego poczynan.
No to czemu oceniasz poczynania Wilkersona? Twoja logika jest dla mnie nieprzenikniona...
Cytuj:
Szczegolnie posiadacie rozenanie kto jest falszywym prorokiem a kto nie - zadziwia mnie to! Ciekawe w jakim autorytecie oglaszacie kto jest falszywym prorokiem?
Czytamy Biblię i wyciągamy wnioski. To proste. Fałsz jest fałszem dlatego, że nie jest zgodny ze Słowem Bożym, a nie dlatego, że ktoś go "ogłosił w autorytecie".
Cytuj:
Czy to Duch Swiety wam dal to rozeznanie? Czy robicie to w Jego autorytecie? Czy w swoim? Ciekawa jestem odpowiedzi na to pytanie .
Już odpowiadam. W powyższych przypadkach wystarczy zdrowy rozsądek i znajomość Pisma. Jeśli Hinn prorokuje, że Pan Jezus będzie osobiście obecny na jego krucjatach, to opowiada bzdury i nie trzeba specjalnego rozeznania, żeby to stwierdzić. Jeśli prorokuje, że w 1994 roku społeczność gejów w Stanach zostanie spalona ogniem, to wystarczy poczekać i zobaczyć. Przykładów jest całe mnóstwo i tylko bezmyślni chrześcijanie zamiast myśleć i czytać Słowo potrzebują jakiegoś "autorytetu", który powiedziałby im oczywiste rzeczy.
A w czyim autorytecie Hinn opowiada takie koszały-opały? I w czyim autorytecie przeklina wszystkich, którzy go krytykują? Też jestem ciekaw odpowiedzi na to pytanie...

Cytuj:
Wasze wypowiedzi utwierdzaja mnie w przekonaniu ze jestescie w błędzie jeśli chodzi o rozeznawanie w tym kto jest falszywym prorokiem i nauczycielem
Rewelka! Rzeczywiście trzeba głębokiego i subtelnego rozeznania, żeby stwierdzić, czy w roku 2005 narody nawrócą się do Boga, a w roku 2006 będzie niebo na Ziemi - proroctwo Hagina:
http://www.rhema.org/media/prophecy.cfm
No i pamiętaj, Kolczasty, że tylko zgrzybiali starcy widzą coś złego w rocku - mają widocznie zero rozeznania duchowego, bo są za starzy.