Wklejam ostatni post Ketury z TABLICY OGŁOSZEŃ i nie wpuszczę tam już nic oprócz rzeczywistych ogłoszeń.
Hubertok napisał(a):
1/Chrześcjanami nie zwiemy się od chrztu (kto Ci takich rzeczy naopowiadał
to wynika z etymologi j.polskiego i z historii -to słowo jest stosunkowo młode i nota bene nie występuje w Piśmie Świętym..no...
Wiem ,ze moze to być szok dla wielu osób ,może z dlaneiktóych z was ale w Piśmie w tekscie orginalnym stoi:kneset bądż eklezja
Cytuj:
Jezus jest CHRYSTUSEM
Jeszua jest Mesjaszem .
widzisz : w j.polksim nawet tosłowznaczy cos:Mesjasz i funkcjonuje -chodzi o to, że ten kto wyzna że to Jeszua - ten Jahszua z Nzaretu jest Mesjaszem, to...
niektórzy nie wyznawali tego z obawy ale dzisiaj wielu ludzi wyznaje ze ten Jeszua jest Mesjaszem Jisraela a nie nikt inny.
Chr ystus -to tłumaczenie z Greki -to tak jakbyś przetłumaczył z języka dajmy na to rosyjskiego jakieś słowo- imię np. :Stiopa - na polski: Stopka , podczas gdy w rosyjskim ono coś znaczy a w polskim ma jakieś brzemienie inne ale nic nam nie mówi ( dla Greków Chrystus - znaczy pomazaniec - tłumaczone z hebrajskiego Meszijah -Pomazaniec ) , dlatego używa się słowa Mesjasz , bo wszyscy wiedzą kto to jest Mesjasz i o czym mowa - o Pomazańcu - Namamaszczonym olejem świetym do posługi jako kapłan , król i prorok co to oznacza?:-)
ja z kolei wolę orginalne slowa ,bo one do mnie coś mówia i ja wiem wtedy co ja piszę, o czym mówię i co myślę - one dla mnie coś znaczą .- to terminologia . Ale" przerzuć" te nwątek na nowy temat ,bo Admin otworzył taki temat :"judaizm mesjanistyczny" , bo tu na tablicy ogłoszeń juz tego chyba pisać n ie mozemy, bo tablica ogłoszeń, to tablica ogłoszeń.
Tak nota bene, to wiedz, że Jaszua nie uczęszczał do kościoła , tylko do synagogi - co jest terminem również greckim a nie hebrajskim , chodzil na zgromadzenie a także uczęszczał do swiątyni:-)