1.
wit napisał(a):
Ja wykazałem, że Paweł nie mówił o dokonałości świata, lecz kościoła.
2.
wit napisał(a):
Prorokować można tylko ze Słowa Bożego, czyli Biblii. Dzisiejsi prorocy ten nakaz często łamią i prorokują na podstawie własnych widzeń (1 Korytnian 14:36,37; por. Jeremiasza 23:16). Dlatego też obecny duchowy stan chrześcijaństwa, zwłaszcza nurtu ewngelikalnego, jaki jest, każdy widzi. Podkreślam jeszcze raz, że cząstkowość, czyli okres dzieciństwa Kościoła, przeminął wraz ze spisaniem całego Pisma Świętego, co nastąpiło w I wieku n.e. Od tego czasu zaistniała doskonałość, czyli coś co jest pełne, całkowite, a więc Kościół wkroczył w okres dorosłości, dojrzałości duchowej. Nie jest tak, jak sugerował Ariel, że sa różne rodzaje doskonałości, bo jeżeli coś nie jest w pełni doskonałe, to nie jest wogóle doskonałe. Tak też Paweł w 1 Koryntian rozdziale 13 mówi o doskonałości Kościoła, i nie skupia się na doskonałości świata, co wynika jednoznacznie z kontekstu.
3.
wit napisał(a):
Wszelkie proroctwa zostały spisane w Biblii i nimi należy się zająć, a jest tego dosyć sporo. Apostoł Paweł w pytaniu zapisanym w 1 Korytnian 14:36 podważa "prywatne" proroctwa, następnie w kolejnych wersetach 37 i 38 stwierdza, że kto nie uzna tego nakazu Chrystusowego, ten sam nie będzie uznany przez Pana.
Ten sam problem dotyczy także dzisiejszych chrześcijan, więc nie można mówić tylko, że wynikł on w zborze korynckim. Adamie, czytaj ten list, tak jakby on był skierowany do Twojego zboru.
4.
wit napisał(a):
Apostoł Paweł w 1 Koryntian 13:8 napisał, iż wiedza, proroctwa oraz języki w przyszłości przeminą. Następnie w kolejnych wersetach 9 i 10 zaznaczył, że wraz z nastaniem doskonałości przeminą dwa z trzech wcześniej wymienionych darów, mianowicie wiedza i proroctwa, natomiast o darze jęzków nic nie wspomniał.
Pozdrawiam.
5.
wit napisał(a):
Pan już przyszedł... W Duchu Świętym.
Przypominam, że nie dyskutujemy o darze mówienia językami, tylko o proroctwach. Odnośnie prywatnych objawień (wizji oraz snów), które nie były znane apostołom, trzeba tu powtórzyć pytanie, jakie zadał Paweł w 1 Koryntian 14:36:
"Czy Słowo Boże od was wyszło albo czy tylko do was samych dotarło?"
Pozdrawiam.
6.
wit napisał(a):
Wyrażenie "zostaliście przez Boga poznani" może także oznaczać, iż to BÓG dał się poznać swoim sługom. Inaczej mówiąc, nie jest to zasługą człowieka, lecz darem Boga.
7.
wit napisał(a):
Proszę zwrócić uwagę, że apostoł Paweł w Galacjan 4:9 napisał, iż poznanie Boga nastąpiło po zesłaniu Ducha Świętego na pogan (Galacjan 4:4-6). Wcześniej stwierdził, że wiara została objawiona potomkom Abrahama według obietnicy, a przecież wiadomo, iż apostołowie byli potomkami Abrahama według ciała i podlegali pod zakon Mojżeszowy, i jest to porównane do dzieciństwa (Galacjan 3:19-4:9).
8.
wit napisał(a):
No cóż mogę odpowiedzieć... Powtórzę tylko to co już wiele razy pisałem. Świat chrześcijański nadal tkwi pod Zakonem Mojżeszowym, dlatego też droga do doskonałości nie zostaje mu objawiona.
9.
wit napisał(a):
W Liście apostoła Pawła do Koryntian chodzi o doskonałość Kościoła [Ciała Chrystusowego], czyli dojrzałość [pełne poznanie Syna Bożego], jako przeciwieństwo dzieciństwa (1 Koryntian 13:11). O tym samym można przeczytać również w Efezjan 4:11-16:
"I On [Chrystus] ustanowił jednych apostołami, drugich prorokami, innych ewangelistami, a innych pasterzami i nauczycielami, aby przygotować świętych do dzieła posługiwania, do budowania ciała Chrystusowego, aż dojdziemy wszyscy do jedności wiary i poznania Syna Bożego, do męskiej doskonałości, i dorośniemy do wymiarów pełni Chrystusowej, abyśmy już nie byli dziećmi, miotanymi i unoszonymi lada wiatrem nauki przez oszustwo ludzkie i przez podstęp, prowadzący na bezdroża błędu, lecz abyśmy, będąc szczerymi w miłości, wzrastali pod każdym względem w niego, który jest Głową, w Chrystusa, z którego całe ciało spojone i związane przez wszystkie wzajemnie się zasilające stawy, według zgodnego z przeznaczeniem działania każdego poszczególnego członka, rośnie i buduje siebie samo w miłości."
Twierdzenie, że w dzisiejszych czasach istnieją apostołowie i prorocy prowadzi na manowce. Nawet nie trzeba wiele o tym pisać, wystarczy popatrzeć na wspólnoty ewangelikalne, które niemalże masowo zwracają się w stronę tzw. reformacji nowoapostolskiej, a ci chrześcijanie, ktorzy nie przystąpili do tego ruchu, musieli się pozamykać w swoich kościołach domowych. Takie niestety są fakty.
Pozdrawiam.
10.
wit napisał(a):
Wiedza i prorokowanie przeminęły, gdy nastała doskonałość, co nastąpiło wraz ze zmianą porządku kapłańskiego z Aaronowego na Melchizedekowy (Hebrajczyków 10:14; por. 7:19; 9:9; 10:1). Natomiast dar języków ustanie w późniejszym czasie, zapewne gdy już Ewangelia zostanie ogłoszona na całym świecie, a więc gdy Chrystus powróci na ziemię (por. Mateusza 24:14).
Pozdrawiam.
11.
wit napisał(a):
Jednak apostoł Paweł wspomniał, że wiedza i proroctwa miały istnieć do pewnego określonego czasu, o czym można przeczytać w 1 Koryntian 13:9,10. Myślę [w każdym razie mam taką nadzieję], że się zgodzisz z tym, że wiedza oznacza naukę [przykazania] podaną przez apostołów, zaś proroctwa przekazane zostały przez proroków, i wszystko to zostało spisane w Biblii (2 Piotra 3:2). Dlatego też uważam, że w dzisiejszych czasach nie ma już zarówno apostołów, jak i proroków; jest natomiast miejsce dla ewangelistów [wszak dar języków miał później przeminąć] (1 Koryntian 13:8; 14:22).
Pozdrawiam.
12.
wit napisał(a):
Wcześniej napisałem, że dar języków nie ustał wraz z nastaniem doskonałości; odniosłem to tylko do wiedzy i proroctw. Jeżeli chodzi o to czy widzę już doskonałość to odpowiem w taki sposób: Osobiście tego jeszcze nie dostrzegam, bo od chwili mojego narodzenia z Ducha minęło niespełna 3 miesiące i można powiedzieć, że jestem jeszcze 'dzieckiem' w wierze. Jednakże widzę to już oczami wiary. Natomiast doskonałości dostępują te osoby, które już nie są pod Zakonem [mam na myśli zakon zawierający w sobie cień przyszłych rzeczy, a są to pokarmy i napoje] (Kolosan 2:16,17; Hebrajczyków 9:9,10; 10:1). Czym są te pokarmy i napoje to wspomniałem podczas naszej dyskusji w temacie "Nowe Przymierze".
Suponujesz, że Kościół trwa w doskonałości od I w.n.e., czyli po spisaniu Pisma Świętego i dlatego więc przeminęły dary "wiedzy i prorokowania"? /cytat nr 2/ to dlaczego w innej wypowiedzi twierdzisz, że doskonałość już nastąpiła wraz ze zmianą porządku Aaronowego na Melchisedekowy ? /cytat nr 1, 2, 9 i 10/
A w-g Ciebie
wicie w Duchu Świętym, to jako CO przyszedł Pan i po co? czy traktujesz zesłanie-"wylanie" Ducha Świętego jako "Powtórne Przyj ście Jezusa"? /cytat nr 5/
Czyli dzisiaj powinniśmy tylko czytać zapisane już proroctwa i dopasowywać je do tego co widzimy? /cytat nr 2, 3/
Więc jeżeli (jak również twierdzisz ) przeminęły dary "wiedzy i prorokowania" to Ci , któzy dzisiaj poznają prawdę objawioną w Jezusie Chrystusie, jego śmierci na krzyżu i zmartwychwstaniu, mogą mieć udział w tylko w tym darze Ducha Świętego: "mówieniu językami"? /cytat nr 4/
To w-g Ciebie
wicie Ty osiągniesz doskonałość dopiero, bo od chwili Twojego narodzenia z Ducha minęło mało czasu, a jak wyzwolisz się spod Zakonu (cienia rzeczy przyszłych) i w pełni poznasz Syna Bożego, to osiągniesz doskonałość? /cytat nr 12 i 9/
- ale piszesz też, że apostołowie jako Żydzi byli wciąż pod Zakonem i przez to mieli poznanie takie, jak dzieci i nie byli doskonali, dopiero poznanie pogan jest doskonałością "właściwą"? /cytat nr 7/
I jeszcze tego nie rozumiem / cytat nr 8/, że w-g Ciebie "świat chrześcijański nadal tkwi pod Zakonem, więc droga do doskonałości nie zostaje mu objawiona" (i chrześcijanie to nie Kościół? - cytat nr 2)...
-to Ty nie uważasz się za chrześcijanina?
-czy Kościół (wspólnoty) do których pisali w-g Ciebie "niedoskonali=będący pod zakonem" apostołowie nie był z osób, które doświadczyły "otrzymania Ducha Świętego"?
-to ma znaczyć że i to, co pisali apostołowie, pisali tylko o "zakonie" w którym tkwili?
- to z jakich "INNYCH PISM NATCHNIONYCH" objawia się Tobie doskonalsza prawda od tej, którą ja czytam w Starym i Nowym Testamencie? bo nie rozumiem już co podważasz w Biblii, a czego chcesz się z niej trzymać ?