Chodzi mi o znany werset z Ewangelii Jana 14:12:
"Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto wierzy we mnie, ten także dokonywać będzie uczynków, które Ja czynię, i większe nad te czynić będzie; bo Ja idę do Ojca."
Ogólnie spotkałem się zasadniczo z trzema głównymi metodami interpretacji tego fragmentu:
1. Chodzi o większą liczbę czynów, bo Jezus jest jeden, a wierzących jest wielu.
2. Chodzi o dokonywanie większych cudów niż Jezus przez wszystkich wierzących (np. wskrzeszenie dwóch Łazarzy na raz

).
3. Inne interpretacje odwołujące się do konkretnych czynów innych niż znaki i cuda, których Jezus nie robił, a robią to obecnie wszyscy wierzący (np. "Jezus nie musiał się upamiętać i narodzić na nowo", "Jezus nie musiał zachowywać jedności kościoła", itp.)
Ogólnie wydaje mi się, że 1. interpretacja jest trochę nietrafiona, bo użyte w oryginale słowo "większe" w 99% przypadków oznacza "większe co do jakości", a nie "większe co do ilości".
Czy znacie jakieś ciekawe wyjaśnienia? Może jest to nawiązanie do jakiegoś wcześniejszego nauczania Jezusa lub proroków?