Henryk napisał(a):
Ps 82,1-9 bp (1) Psalm Asafa. Bóg staje na zgromadzeniu Bożym, sprawuje sąd pośród bogów: (2) "Jak długo jeszcze niesprawiedliwie sądzić będziecie i popierać sprawę złoczyńców? (3) Stawajcie w obronie słabego i sieroty, oddajcie sprawiedliwość nędznemu i ubogiemu! (4) Ratujcie nieszczęśnika i biedaka, wyzwólcie go z rąk złoczyńców!" (5) Nie pojmując, nie rozumiejąc, chodzą w ciemnościach, a wszystkie podwaliny ziemi się chwieją. (6) Myślałem: "Wy wszyscy bogami jesteście i synami Najwyższego. (7) Ale pomrzecie jak inni śmiertelni i upadniecie jak każdy z możnych". (Powstań, Boże, sprawuj sąd nad ziemią, bo Twoją własnością są wszystkie narody.
Przykro mi, Henryku, ale NIE ROZUMIESZ TEKSTU, KTÓRY CYTUJESZ. Psalm 82 mówi o ludziach, którzy są złymi sędziami w Izraelu (elohim może oznaczać sędziów w zależności od kontekstu - dlatego "pośród bogów sprawuje sąd" jest prawdopodobnie grą słów) i uważają siebie za bogów, ale pomrą jak wszyscy śmiertelnicy. To jest IRONIA. Tutaj nikt nie zwraca się do króla, ani król nie zwraca się do nikogo.
Henryk napisał(a):
Psa 95,4-10 bp (4) W ręku Jego są głębokości ziemi, a szczyty gór są Jego własnością. (5) Jego jest morze - to On je uczynił, Jego jest ziemia, którą Jego ręce ukształtowały. (6) Pójdźcie, padnijmy na twarz i pokłońmy się, klęknijmy przed Jahwe, Stworzycielem naszym! (7) Bo On jest Bogiem naszym, a my jesteśmy ludem Jego pastwiska i owcami w Jego ręku. Obyście dzisiaj głosu Jego słuchali: ( "Nie zatwardzajcie serc waszych jak w Meriba, jak ongi pod Massa na pustyni, (9) gdzie mnie ojcowie wasi wystawiali na próbę i doświadczali, chociaż widzieli dzieła moje. (10) Przez czterdzieści lat budziło we mnie odrazę to pokolenie. Rzekłem więc: "To lud, którego serce błądzi, i dróg moich nie poznali".
Wiesz, kim jest JHWH, o którym mówi ten psalm? Przeczytaj sobie jego interpretację w Liście do Hebrajczyków:
"Dlatego, jak mówi Duch Święty: Dziś, jeśli głos jego usłyszycie, nie zatwardzajcie serc waszych, jak podczas buntu, w dniu kuszenia na pustyni, gdzie kusili mnie ojcowie wasi i wystawiali na próbę, chociaż oglądali dzieła moje przez czterdzieści lat" [Hebr. 3:7-9]Duch Święty mówi, że to On jest JHWH, którego ojcowie wystawiali na pustyni przez 40 lat. I znowu nie ma to ŻADNEGO ZWIĄZKU ze zwracaniem się do króla ani przez króla do kogokolwiek.
"Jak bydło, które schodzi w dolinę, tak ich prowadził Duch Pana do odpoczynku. Tak wiodłeś swój lud, aby sobie zapewnić sławne imię" [Iz. 63:14]Henryk napisał(a):
Bo ON JEST JHWH pomimo że oni są elohim
ON (TEN) JHWH reprezentuje ElOHIM i pamiętaj nad NIM czas nie panuje!
Nigdzie nie jest napisane, że JHWH "reprezentuje" elohim. JHWH Elohim to jest Bóg - czyli dokładnie TEN BOGOWIE. Dlatego Stwórcą jest Ojciec, Stwórcą jest Syn i Stwórcą jest Duch - to są Elohim, którzy są Osobami Jednego Boga czyli JHWH Elohim, który jest jednością złożoną czyli Adonai Echad.
Henryku, piszesz nie na temat, cytujesz fragmenty obalające Twoją własną doktrynę i usiłujesz bronić herezji za wszelka cenę. Nie widzisz tego?