www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 11:07 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 08, 2006 7:59 pm 

s.Wawelski

--------------------------------------------------------------------------------
Cytuj:
Oliwka napisał:
On równiez miał udział we Krwi i Ciele . AMEN
ale nie On w naszej.

A kto w czyjej?

Przeczytałaś w ogóle ten werset? Ponieważ my mamy udział we krwi i w ciele, On również miał w nich udział. We krwi i w ciele. To jest proste.

Co jest proste ? co rozumiesz przez UDZIAŁ we Krwi ?
ale wiesz co ? patrzac na ten werset zastanowiło mnie ciś innego i musze to rozwazyc ,
Moze i ty zechcesz?
heb 2/13-

Oto Ja i dzieci ,które mi dał JHWH
skoro dz i e c i maja udział we Krwi i w Ciele wiec i On równiez miał
w NICH UDZIAŁ , a b y przez śmierc /Swoja/ zniszczyc tego ,
który miał Władze nad śmiercia tj sZatana

Ujął sie za potomstwem A brahama
Upodobnił sie do braci /po co?/ aby zostac Miłosiernym i wiernym wielkim Kapłanem

Takiego to przystało nam /dzieciom/ mieć Wielkiego Kapłana
Świetego ,Niewinnego
/po śmierci?/ Nieskalanego ,Odłączonego od
g r z e s z n i k ó w

WYWYŻSZONEGO pod Niebiosa /na krzyzu?/

który nie musiał składac Ofiary najpierw za WŁASNE grzechy i za grzechy ludu ; uczynił to RAZ jeden i na zawsze
gdy Ofiarował SAM SIEBIE ----za nas.

Hallelujah widzisz to?

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 08, 2006 8:41 pm 

Oliwka napisał(a):
Co jest proste? Co rozumiesz przez UDZIAŁ we Krwi?

Oliwko, zdaje się, że masz problemy ze zrozumieniem prostego zdania w języku polskim. Albo po prostu nie chcesz go zrozumieć, bo Ci to jest mocno nie na rękę. Werset jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnego wykładu.

Mieć udział w czymś to znaczy uczestniczyć w czymś, być częścią czegoś, posiadać coś, co mają inni. Jezus miał udział w takim samym ciele i takiej samej krwi jak dzieci Boże, bo musiał umrzeć taką samą śmiercią jak one. Upodobnił się do braci według ciała w taki sposób, że przyjął takie samo ciało i taką samą krew jak oni.

"Skoro zaś dzieci mają udział we krwi i w ciele, więc i On również miał w nich udział, aby przez śmierć zniszczyć tego, który miał władzę nad śmiercią, to jest diabła" [BW]

"Ponieważ zaś dzieci powiązane są nawzajem wspólnotą krwi i ciała, dlatego On, bez żadnej różnicy, również wszedł w ową wspólnotę, aby następnie przez śmierć pokonać diabła, który także posiadał władzę nad śmiercią" [Biblia Warszawsko-Praska]

"Ponieważ zaś dzieci uczestniczą we krwi i ciele, dlatego i On także bez żadnej różnicy stał się ich uczestnikiem, aby przez śmierć pokonać tego, który dzierżył władzę nad śmiercią, to jest diabła" [BT]

"Ponieważ tedy dzieci społeczność mają ciała i krwi, i on także stał się ich uczestnikiem, aby przez śmierć zniszczył tego, który miał władzę śmierci, to jest dyjabła" [BG]

Skoro masz problemy ze zrozumieniem słowa "udział", to specjalnie dla Ciebie przekład używający innego sformułowania:

"Skoro zaś my, dzieci Boże, jesteśmy ludźmi z krwi i kości, On też przybrał ludzkie ciało, bo tylko jako człowiek mógł umrzeć i przez śmierć swoją przełamać moc diabła, który miał władzę nad śmiercią" [Słowo Życia]

Na oliwkowo Ci nawet napisałem. :D

Nie ma co kombinować. Ciało Jezusa miało takie same cechy jak ciało każdego z nas - męczyło się, starzało, było podatne na zranienie i na śmierć. Dopiero po Zmartwychwstaniu Jezus miał ciało uwielbione. My kiedyś też będziemy takie mieć. To już ostatni mój post na ten temat, bo szkoda czasu na tłumaczenie po raz kolejny rzeczy oczywistej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 08, 2006 10:02 pm 

Oliwka napisał(a):
bea nie wykręcam sie bo ,albo cos wiem albo nie wiem
rozumiem ,albo nie rozumiem
ot i tyle. :)

No własnie jesli ONI byli zabrani w ciele do nieba ,too musieli mieć super
COŚ inaczej by ich JHWH zabił , więc MUSIELI być Przemienieni

Czyli na ziemi Eliasz i Henoch mają normalne ciała a te z "super DNA" dostają będąc przemienieni w drodze do nieba.
To może być choć nie czytałam o tym. :wink:
Pozostaje inny problem.
Skoro Jeszua nie ma ciała z Miriam to w jaki sposób jest potomkiem Abrahama i Dawida???
Nie jest ich potomniem z ciała?
Mesjasz to nie potomek Dawida?

Na tronie Dawida kto więc ma zasiadać i z jakim prawem do tronu?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 09, 2006 7:21 am 
przyjaciel napisał(a):
.
ABY MOC W NIA WEJSC MUSIAL ZREDUKOWAC SWOJA MOC-STAD KENOZA.Wszak Bog JHWH to OGIEN POCHLANIAJACY!
Z jednej strony mamy kobiece lono przgotowywane od wiekow ,z drugie WIECZNEGO BOGA ,CZYSTEGO I SWIETEGO.
W niej -w Miriam-WIECZNY BOG MA SIE STAC JEDNO Z CZLOWIEKIEM!
Jak?
Pozdrawiam

Widzisz sens tego rozumowania ja widzę u Ciebie gnostycki - choćby w tym dociekaniu istoty zespolenia ale nie tylko. To zredukowanie mocy i odzyskanie jej po zmartwychwstaniu.

Ostatnio odkryto apokryf - ewangelia Judasza - gnostycki tekst uzasadniający zdradę Judasza - ABY PO ŚMIERCI JEZUS UJAWNIŁ SWOJĄ MOC PRAWDZIWĄ BOSKOŚĆ.

Bardzo zblizona jest Twoja argumentacja - czyżbyś już czytał te teksty :wink: :P

Zdrówko przyjacielu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 09, 2006 9:01 am 

Bea napisał(a):
Skoro Jeszua nie ma ciała z Miriam to w jaki sposób jest potomkiem Abrahama i Dawida???
Nie jest ich potomniem z ciała?
Mesjasz to nie potomek Dawida?

Na tronie Dawida kto więc ma zasiadać i z jakim prawem do tronu?

"I ustanowię nieprzyjaźń między tobą a kobietą, między twoim potomstwem a jej potomstwem; ono zdepcze ci głowę, a ty ukąsisz je w piętę" [I Mojż. 3:15]

"Zwiastuje ci też Pan, że wzniesie ci dom, a gdy dopełnią się dni twoje i zaśniesz ze swoimi ojcami, Ja wzbudzę ci potomka po tobie, który wyjdzie z twego łona, i utrwalę twoje królestwo. On zbuduje dom mojemu imieniu i utwierdzę tron królestwa jego na wieki.

"Lecz gdy nadeszło wypełnienie czasu, zesłał Bóg Syna swego, który się narodził z niewiasty i podlegał zakonowi, aby wykupił tych, którzy byli pod zakonem, abyśmy usynowienia dostąpili" [Gal. 4:4-5]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 09, 2006 9:11 am 

Smok Wawelski napisał(a):
"I ustanowię nieprzyjaźń między tobą a kobietą, między twoim potomstwem a jej potomstwem; ono zdepcze ci głowę, a ty ukąsisz je w piętę" [I Mojż. 3:15]

"Zwiastuje ci też Pan, że wzniesie ci dom, a gdy dopełnią się dni twoje i zaśniesz ze swoimi ojcami, Ja wzbudzę ci potomka po tobie, który wyjdzie z twego łona, i utrwalę twoje królestwo. On zbuduje dom mojemu imieniu i utwierdzę tron królestwa jego na wieki.

"Lecz gdy nadeszło wypełnienie czasu, zesłał Bóg Syna swego, który się narodził z niewiasty i podlegał zakonowi, aby wykupił tych, którzy byli pod zakonem, abyśmy usynowienia dostąpili" [Gal. 4:4-5]

Smoku :D ja wersety znam.
Problem w tym jak je godzi Oliwka ze swoim twierdzeniem że najwiekszym urodzonym z niewiasty był Jan, Jezus nie ma ciała z Miriam ale takie z "super DNA".
Oliwka,jesteś tam :?:
Mesjasz nie jest potomkiem Dawida według ciała czy jest?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 09, 2006 9:53 am 

smoczku

dziekuje że przytoczyłeś tyle tłumaczeń biblijnych.

ale nie litery nam tu potrzeba a DUCHA?
ładnie jest napisane ,nie neguje ,ale zechciej nie na samej literze
poprzestawać ,.bo jak widziesz tłumaczenie jeno od drugiego się różni

Więcej byłoby zbudowania gdybysmy szukali CO DUCH ma tu do powiedzenia ,co ukrył w tych słowach , czego my nie widzimy?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 09, 2006 11:27 am 

Jesli Jezus nie bylby cielesnym (doslownie) potomkiem Dawida, to daremna bylaby nasza wiara.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 09, 2006 11:54 am 
liafail napisał(a):
Jesli Jezus nie bylby cielesnym (doslownie) potomkiem Dawida, to daremna bylaby nasza wiara.

Nie do końca daremna - dzieki niej mogłeś przezyć zycie cnotliwie oraz być dobrym człowiekiem...

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 09, 2006 12:13 pm 

1 Jan. 4:2-3
2. Po tym poznawajcie Ducha Bożego: Wszelki duch, który wyznaje, że Jezus Chrystus przyszedł w ciele, z Boga jest.
3. Wszelki zaś duch, który nie wyznaje, że Jezus Chrystus przyszedł w ciele, nie jest z Boga. Jest to duch antychrysta, o którym słyszeliście, że ma przyjść, i teraz już jest na świecie.
(BW)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 09, 2006 12:16 pm 

Smok W.
Cytuj:
Samo twierdzenie, że On musiał się upamiętać [przeżyć metanoję] jest zupełnie przeciwne biblijnemu nauczaniu o Jego doskonałości i bezgrzeszności [I Piotra 2:22]

Jeszua byl bez grzechu -ZYL NIE POPELNIWSZY GO ,nigdzie nie napisalem ,ze taki nie byl-to znaczy ,ze ,jako jedyny,wybrany,oddzielony-SWIETY-potrafil przeciwstawic sie ODZIEDZICZONEMU PO MIRIAM CIELESNEMU SERCU I NIE PODDAL SIE MU ,ZAWSZE DZIALAL ZGODNIE Z TORA!
Dlatego byl bez grzechu bo nie przekroczyl Tory-sam mowi ze przyszedl wypelnic wszystko co jest Tora [Mt 5:17]!
A bez grzechu jest ten ,kto Tory nie przekroczy(Rz 10:5)
Napisalem tez ,ze aby mogl byc w pelni czlowiekiem ,MUSIAL BYC CZLOWIEKIEM TAMTEJ EPOKI I MUSIAL BYC ZYDOWSKIM SYNEM,a nie jakimkolwiek czlowiekiem{genetycznie}!

Rozumiem ,ze choc nie odniosles sie bezposrednio do logiki mojego rozumowania we wczesniejszym poscie to nie przekonuje Cie ona?
Rozumiem,ze Jeszua jest dla Ciebie, od poczecia, istota doskonala dziedziczaca po matce nature materialna(geny),lecz nie zydowska nature duchowa-zniszczone przez grzech serce.
Uwazasz Go zatem za czlowieka ,ale INNEGO JUZ W CHWILII POCZECIA-DLA CIEBIE MA ON DOSKONALEGO DUCHA LUDZKIEGO JUZ OD CHWILI POCZECIA.
Zatem patrzysz na Niego jako na JEDYNEGO CZLOWIEKA INNEGO GATUNKU-dokladnie rzecz biorac natura ludzka Jezusa jest ,dla Ciebie, gatunkowo inna od zydowskiej w tamtej epoce (pod wzgledem duchowym).
Logicznie rzecz biorac skoro ma inne serce(DOSKONALE) niz matka to matka musiala mu tego serca nie przekazac wiec musi byc NIEPOKALNIE POCZETA- wiem ,ze tego nie przyjmujesz ,ale Twoje rozumowanie ,aby byc konsekwentne, wymaga takiego wniosku .
Wymaga to ,zgodnie z Twoja logika, oderwania Jeszui od zydowskich przodkow.

Owszem napisales ,ze Mesjasz musial byc Zydem ,bo tak napisano w Pismie.
Lecz dlaczego musial byc,dlaczego tak napisano ,SKORO MIAL,WG CIEBIE, PRZEJAC TYLKO GENY ,A NIE ZYDOWSKIE SERCE-wszyscy ludzie maja wszak podobne geny ?
Jezus dla Ciebie jest genetycznie Zydem ,natomiast "kardiologicznie" innym gatunkiem czlowieka.
Jako czlowiek cierpi jedynie fizycznie i psychicznie ,natomiast Jego duchowe wnetrze nie jest dotkniete tym cierpieniem-BO PRZECIEZ OD POCZECIA JEST DOSKONALE.

W jakim sensie,zatem,On jest dla Ciebie MESITES-POSREDNIKIEM( Ga 3, 19.20; 1 Tm 2,5; Hbr 8, 6; 9,15; 12, 24)-szczegolnie 1Tm 2:5 -CZYLI PRAWDZIWYM CZLOWIEKIEM I PRAWDZIWYM BOGIEM?
Wedlug mnie ,wnioskuje z tego co piszesz ,Jeszua moglby byc TYLKO posrednikiem miedzy ludzmi gatunkowo takimi jak On (majacymi czyste doskonale serca) a Bogiem ,A WIEC CO NAJWYZEJ JEST POSREDNIKIEM POMIEDZY DUCHOWYMI LUDZMI Z EPOKI POZNIEJSZEJ NIZ ON ,A BOGIEM-miedzy nowonarodzonymi a Bogiem,a nie miedzy cielesnymi grzesznikami a Bogiem .
Nie widzisz ,ze takie sa konsekwencje Twojego rozumowania?
Wyjasnij mi jak rozumiesz idee posrednictwa?

Rozumiem ,ze nie przekonalo Cie moje rozumowanie nad Rz 1:3-4 ?(http://ulicaprosta.net/forum/viewtopic.php?t=239&postdays=0&postorder=asc&start=30)

Spojrzmy jeszcze razem na :

Ga 3:10-20 Bg „Albowiem ile ich jest z uczynków zakonu, pod przeklęstwem są; bo napisane: Przeklęty każdy, który by nie został we wszystkiem, co napisane w księgach zakonu, aby to czynił.(11) A iż przez zakon nikt nie bywa usprawiedliwiony przed Bogiem, jawna jest stąd, bo 'sprawiedliwy z wiary żyć będzie'.(12) Ale zakon nie jestci z wiary; lecz 'człowiek, który by je czynił, żyć będzie przez nie'.(13) Ale Chrystus odkupił nas z przeklęstwa zakonu, stawszy się za nas przeklęstwem, (albowiem napisane: Przeklęty każdy, który wisi na drzewie).(14) Aby na pogan błogosławieństwo Abrahamowe przyszło w Chrystusie Jezusie, i abyśmy obietnicę Ducha wzięli przez wiarę.(15) Bracia! po ludzku mówię: a wszak i człowieczego testamentu utwierdzonego nikt nie łamie, ani do niego co przydaje.(16) Lecz Abrahamowi uczynione są obietnice i nasieniu jego; nie mówi: I nasieniom jego, jako o wielu, ale jako o jednem: I nasieniu twemu, które jest Chrystus.(17) To tedy mówię, iż przymierza przedtem od Boga utwierdzonego względem Chrystusa, zakon, który po czterechset i po trzydziestu lat nastał, nie znosi, aby miał zepsuć obietnicę Bożą. Albowiem jeźliż z zakonu jest dziedzictwo, jużci nie z obietnicy; lecz Abrahamowi przez obietnicę darował je Bóg.(19) Cóż tedy zakon? Dla przestępstwa przydany jest, ażby przyszło ono nasienie, któremu się stała obietnica, sporządzony przez Aniołów i przez rękę pośrednika.(20) Lecz pośrednik nie jest jednego, ale Bóg jeden jest.”

Jezus przyszedl wypelnic Tore i to co napisano o Nim w prorokach(gdzie pokazano Mu droge wypelniana Tory).
Wedlug ducha uswiecenie,jak napisane jest w Rz 1:4 "kata pneuma hagiosunes" stal sie Synem Boga.
Porownaj uzycie slowa hagiosunes w 2 Kor 7:1 i w 1 Tes 3:13.
Uswiecic -hagiosune-znaczy uczynic oddzielonym(tez udoskonalonym).
A przeciez Bog uczynil Mesjasza doskonalym przez cierpienie.
My wiemy ,ze przeklenstwo zakonu nie dzialalo na Jezusa -ON WPELNIL TORE WIEC ZYL-CZY ZATEM TO NIE PRZEZ UCZYNKI TORY BOG GO USWIECIL-HAGIOSUNES-I UCZYNIL SYNEM BOGA-CZY NIE PRZEZ UCZYNKI TORY (JAKO JEDYNY,WYJATKOWY ,SWIETY)ZOSTAL USPRAWIEDLIWIONY(STAL SIE SPRAWIEDLIWY) PRZED BOGIEM ?

Moim zdaniem to wlasnie znaczy ze LOGOS STAL SIE SARKS -"MIESEM ZYDOWSKIM"-PRZYJAL PELNA ZNISZCZONA NATURE ZYDA Z MATKI ZYDOWKI I TO MIESO SARKS UCZYNIL PNEUMA PRZEZ USWIECENIE W POSLUSZNSTWIE TORZE.

I to jest wielkie dzielo JHWH ,tylko On mogl tego dokonac OSOBISCIE !

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Ostatnio edytowano Wt maja 09, 2006 12:29 pm przez przyjaciel, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 09, 2006 12:26 pm 

przyjacielu
Cytuj:
Ofiarowal je za grzech ,gdyz ,zyjac w tym ciele:
"On grzechu nie popełnił ani nie znaleziono zdrady w ustach jego;" (1P 2:22 )

On nie przekroczyl zakonu ,jako jedyny,dlatego z uczynkow narodzil sie na nowo i stal sie duchowy!Tylko w nim grzech przez grzeszne cialo nie wygral NIE ZDOBYL OSTATECZNEJ WLADZY-ON WYZWOLIL SIE Z JEGO MOCY!

czytam twoje rozwazania i chyba załapałam twoje myslenie ,ale?

jako jedyny nie przekroczył zakonu-Tory?
dlatego z UCZYNKÓW NARODZIŁ Sie na NOWO i stał sie DUCHOWY

Szaul powiedział że zapis ciała walczy przeciw zapisowi DUCHA
jesli ciało Jezusa było tak grzeszne to jakimi uczynkami z ciała grzechu
mógł dorobic sie Nowego Narodzenia?

Jak mógł w NIM w jego grzesznym ciele GRZECH nie wygrać -skoro
był w swoim srodowisku ,to znaczy grzech mieszka w ciele
A żądłem śmierci jest właśnie GRZECH ?

czym zwalczył ten Grzech? i jakie składał ofiary za grzech?
jesli był Żydem musiał zanosić ofiary za grzech w ciele,

Powiadasz że Jeszua nie był swiadomy tego KIM jest ,dopiero kiedy zstapił na Niego Duch ,podczas zanurzenia

A przecież majac 12 lat JUZ mówił ze jest w sprawach Ojca swego?
to Miriam nie była świadoma .
Jeśli Miriam była przygotowywana do przyjecia Mesjasza i musiała byc
uświęcona ,Słowo w niej złozone był samą swietoscią.

Powiadacie o dwuch naturach Jezusa ,tej człowieczej i tej Bożej

mozna powiedzieć ,że w NIM wiele symboli było podwujnych

Powiadacie że był Zydem. Ale Szaul mówi ,że W NIM nie ma Żyda i nie Żyda .kobiety ,mężczyzny.

zatem Żyd? Izraelita?
2M4/22

Tak mówi JHWH

MOIM PIERWORODNYM SYNEM jest Izrael

Dlatego ja zobaczyłam w Jeszui właśnie Syna Israela,cały Israel jest
w NIM i tu mozemy zobaczyć to co dotyczy człowieka Cielesnego
Starego Adama duszewnego ,który nie poddaje sie Bogu bo nie może ,ponieważ sprawy Boze są dla niego głupie.

dlatego Syn Israel miał dana Tore i żył pod reka Tory ,która miała
doprowadzić go do Nowego Narodzenia do Adama Duchowego

To Syn Israel miał stać sie błogosławieństwem dla pogan ,rozsławić
Imie JHWH po całej ziemi
Przyjacielu , pokazywałeś cielesna nature Jezusa ,nature grzeszna .ale pomijałes właśnie tą główną mysl , Syn Israel

Duch swięty pokazał mi twoje rozumowanie i ja się przychylam do tego
Jesli pojmiemy w Jeszua Mesjaszu cała Istote Syna Israela ,
To Syn Israel ma prosić i otrzymać narody w dziedzictwo i krańce swiata w posiadanie to ON Syn Israel bedzie rządził laską zelazna

Możemy tak przejść przez cała Biblie i zobaczyc co o tym mówi Ksiega

Poniewaz Syn Israel nie mógł dojść do Doskonałości z UCZYNKÓW
a ofiary składane za grzech nic nie zmieniały Przywodziły i pomnazały grzech ,
kapłan składał ofiare za siebie i za lud , i NIC sie nie zmieniał
świadomość grzechu nie znikała .
Prorocy wołali obrzezajcie swoje serca ,obrzezajcie swoje uszy
zabijano proroków aby zagłuszyc sumienie.

Izaj 53 r mówi o Cierpiącym Mesjaszu -Namaszczonym ,który wział
na SIEBIE grzechy Swojego Ludu Swojego Syna Israela
Syn Izrael odszedł juz tak daleko ,że niemógł zawrócic z szerokiej drogi

Człowiek cielesny zaprzedany jest grzechowi --mówi Szaul - i chociaz chce czynić to co dobre TO nie może ,nie jest wstanie bo jest prochem z ziemi -ziemski .

Wykonuje nakazy ,stara sie ,ale ciało mówi nie ,to co odziedziczył po przotkach nie zbliza go do Boga ,

Człowiek cielesny nie jest w oczach Boga widziany dobrze on jest umarły przez grzchy i upadki i zasługuje na ŚMIERĆ

To zepsute ciało jest zdegradowane zmutowane i musi zostac zewleczone , musi zostac zewleczone śmiertelne myslenie ,Szatan nieustannie oskarża Syna Israela w Hiobie można to zobaczyc.

on wiedział że zostało powiedziane zapłatą za grzech jest śmierć, a jesli tak to dlaczego Syn Israel jeszcze zyje?

Kiedy przychodzi na ten swiat Jeszua ,który ma uratowac Lud Swój od grzechów ich , ma uratowac Swoje dzieci potomstwo Abrahama ,które ma miec udział w Krwi i Ciele Nowego Adama , przychodzi jak jeden z nich z braci Jego i mówi im że oni dzieci maja pić jego Krew i jeśc Jego
Ciało ,mówi im że w TYM jest dla nich ZYCIE Wieczne,

On przyszedł tylko do swojej Własnosci do swoich dzieci ON Kapłan zakończy Pierwsze Przymierze składajac w Ofierze BARANA za grzch
swego SYNA Pierworodnego za Israela
aby słuszne żądania zakonu wykonały sie ofiara musiała byc złozona.

Wswej wielkiej Ojcowskej Miłości Okazuje Miłosierdzie i ujmuje sie za potomstwem Abrahama . Nachyla niebiosa i zstępuje .Jego uniżenie
jest niepojete i ukryte dla szatana .Być może myslał ,że przyjdzie tak jak do Abrahama ,albo do Babel
Wiemy z Pism ,że juz od założenia swiata Baran był przeznaczony na ofiare za grzech.
Kiedy zostaje powieszony na krzyzu to wisi tam Syn ale niewielu widzi
ze to Syn Israel -ten cielesny Adam z prochu ziemi ziemski
To jest zewleczenie ,które musi uczynic każdy kto chce byc przyobleczony W NOWEGO ADAMA z Nieba

ale tonie wszystko

przepraszam ,że tak wiele tego wyszło

Ostatnio edytowano Wt maja 09, 2006 12:53 pm przez Oliwka, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 09, 2006 12:44 pm 

Oliwka:
Cytuj:
jesli ciało Jezusa było tak grzeszne to jakimi uczynkami z ciała grzechu
mógł dorobic sie Nowego Narodzenia?

Cala Tora to przede wszytkim AKTY WIARY POTRZEBNE DLA MESJASZA DO JEGO PRZEMIANY.

Cytuj:
Jak mógł w NIM w jego grzesznym ciele GRZECH nie wygrać

Bo byl jedyny i wyjatkowy -SWIETY,ODDZIELONY POPRZEZ PROCESY DUCHOWE ZACHODZACE W IZRAELU PRZEZ PONAD 1000 LAT.
Dzielem JHWH bylo stworzyc takiego czlowieka ,ktory bedzie IDEALNIE DOSTOSOWANY DO TORY I OTWARTY NA PRZYJECIE SZECHINY-BYL TO CZLOWIEK KTORY WYSTARTOWAL W MIEJSCU W KTORYM SKONCZYL ADAMI I DOKONCZYL DZIELO BOGA PRZERWANE PRZEZ GRZECH ADAMA-dlatego nazwany jest ostatnim Adamem.

Cytuj:
A przecież majac 12 lat JUZ mówił ze jest w sprawach Ojca swego?

Moim zdaniem wtedy zaczyna pojawiac sie w nim swiadomosc co do Swojej wyjatkowej misji.Jego slowa swiadcza o tym ,ze ON CHCE WYPELNIC WOLE SWOJEGO OJCA(NIESTETY DLA CIEBIE OJCA ROZUMIEM JAKO INNA OSOBE TEGO SAMEGO BOGA)

Cytuj:
Tak mówi JHWH

MOIM PIERWORODNYM SYNEM jest Izrael

Izrael jest SYNEM JHWH.
JESZUA JEST JHWH-jako izraelita nalezy DO SYNOWSKIEGO NARODU ,.ale to co innego niz byc SYNEM BOGA-INDYWIDUALNIE.
Powyzsze stwierdzenie rozumiem jako synostwo zbiorowe!

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 09, 2006 1:08 pm 

przyjaciel

.
Cytuj:

Dzielem JHWH bylo stworzyc takiego czlowieka ,ktory bedzie IDEALNIE DOSTOSOWANY DO TORY I OTWARTY NA PRZYJECIE SZECHINY-BYL TO CZLOWIEK KTORY WYSTARTOWAL W MIEJSCU W KTORYM SKONCZYL ADAMI I DOKONCZYL DZIELO BOGA PRZERWANE PRZEZ GRZECH ADAMA-dlatego nazwany jest ostatnim Adamem.

Oczywiscie że tak i jest to ukrute w Jeszui Mesjaszu jako Adamie z nieba

Jeżeli Jeszua jest SŁOWEM które STAŁ sie Ciałem -Mięsem
a Słowo Jego jest CZYSTE srebrem przetopionym ODŁĄCZONYM od
z i e m i ,siedmiokroć oczyszczone

Jeżeli tak mówi Pismo to dlaczego ja mam tak nie wierzyc ?
Jeszua jest SŁOWEM CZYSTY SIEDMIOKROĆ OCZYSZCZONYM

A S łowa ,które do was mówie to DUCH i Prawda
W Miriam Duch przez Słowo począł Siebie jako Ciało i dlatego uważam ,że jej ciało to nie mogło byc bo podlegało grzechowi ona oczekiwała Zbawiciela jajk każdy inny,Zyd.

Szata -Ciało Jeszui i Krew zawierało w sobie Zycie Wieczne a nie mówił tego po zmartwychwstaniu a przed .

Jesli miał ciało z Miriam to kto ja zapłodnił według ciebie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 09, 2006 2:12 pm 

Oliwka napisał(a):
smoczku

dziekuje że przytoczyłeś tyle tłumaczeń biblijnych.

ale nie litery nam tu potrzeba a DUCHA?
ładnie jest napisane, nie neguje, ale zechciej nie na samej literze
poprzestawać, bo jak widziesz tłumaczenie jeno od drugiego się różni

Więcej byłoby zbudowania gdybysmy szukali CO DUCH ma tu do powiedzenia, co ukrył w tych słowach, czego my nie widzimy?

Oliwko, tak się dziwnie składa, że zazwyczaj ci, którzy mijają się z normalnym znaczeniem SŁOWA zaczynają powoływać się na DUCHA. Wtedy kończy się dyskusja, bo oczywiście tylko oni interpretują Pisma według DUCHA. Ich adwersarze przeważnie są cieleśni i nie mają poznania, opierając się na literze. Natomiast ci "duchowi" zaczynają być sami dla siebie punktem odniesienia, a potem już tylko odlatują coraz dalej i dalej...

Tłumaczenia podane przeze mnie mówią dokładnie to samo, tylko używają różnych określeń. Jezus przyszedł w takim samym ciele i krwi, w jakich żyją dzieci Boże. Umarł taką samą śmiercią jak my, składając w ofierze swoje ciało [sarx]. Jeśli mowa o Duchu, to przeczytaj, co naprawdę mówi Duch:

"Po tym poznawajcie Ducha Bożego: Wszelki duch, który wyznaje, że Jezus Chrystus przyszedł w ciele [en sarksi], z Boga jest" [I Jana 4:2]

"En sarksi" to znaczy w ciele cielesnym, takim jak nasze.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1