www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N lip 06, 2025 7:02 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 346 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr gru 07, 2011 5:29 pm 

Szukający Sceptyk napisał(a):
lis napisał(a):
Ja nie ma problemu z uznaniem prawdziwości proroctwa Ezechiela,

Waszym zdaniem, jak rozumiem, wybuchnie III wojna światowa, która zmiecie z powierzchni ziemi naszą cywilizację i przywróci ją do poziomu epoki kamienia łupanego. Każdy kto chociaż raz ogladał wizję postnuklearnego świata, jak przykładowo w świecie Fallouta, bez trudu wyobrazi sobie, że zawsze pozostaną pozostałości broni, wynalazków, wiedzy zdobytej przez ludzkość przez tysiące lat. Trudno wyobrazić sobie jak ludzkość miałaby powrócić do wojen prowadzonych przy pomocy miecza, tarczy i na koniu. Historia nas uczy, że sytuacja polityczna, istniejące państwa, sojusze, konflikty, zmieniają się na przestrzeni wieków, a według Waszego ciekawego pomysłu świat czasów ostatecznych będzie nie do poznania, jesli chodzi o rozwój techniczny i technologiczny, ale dziwnym trafem pozostanie niechęć "Persji", "Libii" do tworu zwanego "Izraelem". A Pan "Gog" w porywie poczucia humoru i w świecie rozgrywek plemiennych, przebędzie na koniach tysiące kilometrów żeby ograbić Syjon.

To bardzo możliwe. Polecam "Antymatrix" Edwina Bendyka i historyjkę o tym jak kilka drzewek wyrośniętych z powodu lenistwa kilku pracowników komunalnych sparaliżowało kilka lat temu system elektryfikacji w jednej trzeciej Stanów Zjednoczonych. Bez planów i całego systemu wsparcia zawód taki jak informatyk, elektronik z dnia na dzień może zejść do poziomu usług przepowiadania przyszłości. Oświęcim, Wietnam, Tutsi i Hutu, Bośnia ostatnio zamieszki w Londynie to są wydarzenia dające wyznacznik tego jak daleko ewoluował człowiek w swojej wiedzy i "poziomie duchowym"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr gru 07, 2011 5:55 pm 

Nie wiem, ja się na to zapatruje Lis, ale ja osobiście wcale nie uważam, że wojna Goga będzie konfliktem nuklearnym na skalę światową - wręcz przeciwnie, proroctwo mówi o konflikcie lokalnym, który będzie miał miejsce na terenie Izraela. Mówi również o sądzie w postaci ognia nad państwami, które zaatakowały Izrael w ramach koalicji. Jeśli w ogóle można mówić o wojnie nuklearnej, to raczej jakiś czas później, w czasie tzw. Wielkiego Ucisku opisywanego w Objawieniu 6:8 i o którym Pan Jezus mówi w Mat. 24:21-22. Ilość ofiar mogłaby na to wskazywać, ale i to nie spowoduje powrotu do ery kamienia łupanego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr gru 07, 2011 8:34 pm 

Dzik napisał(a):
Polecam "Antymatrix" Edwina Bendyka i historyjkę o tym jak kilka drzewek wyrośniętych z powodu lenistwa kilku pracowników komunalnych sparaliżowało kilka lat temu system elektryfikacji w jednej trzeciej Stanów Zjednoczonych. Bez planów i całego systemu wsparcia zawód taki jak informatyk, elektronik z dnia na dzień może zejść do poziomu usług przepowiadania przyszłości.

Książkę chętnie poczytam, jak się z nią spotkam, brzmi ciekawie.

Trudno zakopać pod ziemią wszystkie przejawy ludzkiej obecności, rozsiane w tysiącach metropolii, miastach i wioskach na całym świecie. Z postępem chaosu i zniszczenia wyczerpują się również zasoby broni masowego rażenia i dalekosiężnego zasięgu. W chwili gdy informatyk i elektronik nie mają gdzie pracować rozpoczyna się w powstałych ludzkich oazach proces budowania z wszystkiego co zostało porozrzucane "dookoła", w tempie znacznie szybszym niż rozwój europejskich manufaktur w wiekach od XVI do XVIII. Jak w czasach "miecza i topora" zwycięstwo nad sojuszem Goga stanie się znakiem dla "wszystkich narodów pogańskich" ? Dlatego bardziej niż dosłowna wizja realnych zwierzątek "Lisa i Dzika" trafia do mnie wyjaśnienie bajkowego "Smoka":

smok wawelski napisał(a):
Po prostu proroctwo musi być zrozumiałe dla wszystkich, którzy je czytają na przestrzeni 2500 lat. Gdyby prorok wymieniał po kolei cały arsenał współczesny nam, to byłoby niezrozumiałe dla większości czytelników w historii. A my możemy potraktować ten opis właśnie tak: Szczegóły technologiczne są najczęściej drugorzędne, albo są opisywane językiem starożytnych. Dlatego nie ma w proroctwach słów "kamera", "telewizja", "obrót bezgotówkowy" czy "wojna nuklearna". Nie uważam, żeby to było nielogiczne - wręcz przeciwnie.

Ostatnio edytowano Cz paź 17, 2013 9:33 am przez Szukający Sceptyk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr gru 07, 2011 8:56 pm 

Syn Marnotrawny napisał(a):
Pat Condell napisał(a):
Dlatego, gdybym był Żydem, także nie syjonistą, prowadzacym kampanię o pokój, liberalanym Żydem, a jest ich wielu, pragnąłbym widzieć silny Izrael.
Si vis pacem, para bellum (chesz pokoju gotuj się do wojny) co już dawno zauwazyli mądrzejsi od nas starożytni ;)

Nic dodać, nic ująć. Jak spuentował zagadnięty przeze mnie Off_czyk "jest prawie pewne, że Izrael będzie musiał zlikwidować irańskie instalacje nuklearne i to jak najszybciej." Brak tylko bezpośredniego dowodu.

" Długo oczekiwany najnowszy raport Międzynarodowej Agencji Energii Atomowej (MAEA) - po którym spodziewano się jeśli nie dowodów, to przynajmniej twardych poszlak na potwierdzenie tezy o militarnych ambicjach nuklearnych Iranu - okazał się w praktyce niewypałem. Choć raport opisuje cały szereg przedsięwzięć i form aktywności w zakresie programu nuklearnego Iranu, które budzą poważne podejrzenia i wątpliwości co do ich prawdziwego charakteru, to brakuje w nim przysłowiowej "dymiącej strzelby" - czegoś, co jednoznacznie wskazywałoby na dążenie Irańczyków do posiadania broni nuklearnej."

Zbliża się kolejna wojna? - Iran nie ustąpi., 14.11. WP.PL,
http://wiadomosci.wp.pl/title,Zbliza-si ... omosc.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr gru 07, 2011 9:53 pm 

Dzik napisał(a):
Oświęcim, Wietnam, Tutsi i Hutu, Bośnia ostatnio zamieszki w Londynie to są wydarzenia dające wyznacznik tego jak daleko ewoluował człowiek w swojej wiedzy i "poziomie duchowym"

Nie zrozum mnie źle, tak jak ty sadzę, że człowiek nie wyewoluował na żaden wyższy poziom moralny, a postęp społeczny nie jest nam dany raz na zawsze. Niech tylko nadejdzie Peak Oil a ludzkość znów pokaże swoją straszną naturę.
http://www.peakoil.pl/

Smok Wawelski napisał(a):
Kierowanie się rozumem i rozsądkiem z wyłączeniem pokory nigdy nie prowadzi do dobrych rezultatów.

Pokora intelektualna nie jest mi obca. Nie jeden raz ugryzłem się w język podczas naszych rozmów na tym zacnym ewangelicznym forum. Z pokory. Odczuwam jednak dyskomfort gdy dyskutuję z islamistą, a ten cytuje mi biblijny ustęp jako dowód, że kamienowanie jest OK. W Age of Reason [Wiek Rozumu] nieoceniony Thomas Paine doszedł do wniosku, że wpływ Biblii na ludzkość nie był jedynie pozytywny, druga strona medalu jest taka, że Biblia służyła "korupcji i brutalizacji rodzaju ludzkiego". Czy to być może, że więcej brakuje Tobie uczciwości intelektualnej niż mnie pokory?
Powracam do tematu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr gru 07, 2011 11:18 pm 

Dzik napisał(a):
Oświęcim, Wietnam, Tutsi i Hutu, Bośnia ostatnio zamieszki w Londynie to są wydarzenia dające wyznacznik tego jak daleko ewoluował człowiek w swojej wiedzy i "poziomie duchowym"

Nie zrozum mnie źle, tak jak ty sadzę, że człowiek nie wyewoluował na żaden wyższy poziom moralny, a postęp społeczny nie jest nam dany raz na zawsze. Niech tylko nadejdzie Peak Oil a ludzkość znów pokaże swoją straszną naturę.
http://www.peakoil.pl/

A ja się zastanawiam czy to jednak nie kolejna ewolucja starego dobrego Malthusa i jego czarnowidztwa. Jakoś pomimomojej religijnej niewiary jestem jednak wierzącym w to ze ludzkość sobie poradzi. problem z maltuzjańskim czarnowidztwem jest taki, że projektuje wizję przyszłości w oparciu o dostępny obecnie zapas wiedzy podczas gdy zawsze tak bywało że za jakiś czas ludzie wynajdują a to nawozy azotowe a to silnik spalinowy a to gażnik a to... i tak dalej i tak dalej.Osobiście wogóle się nie boję tego typu problemów - raczej to taki odwieczny straszak aby zagonić nas do roboty i łażenia po Tesco z torbą zakupów (kompulsywnych ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr gru 07, 2011 11:34 pm 

Pat Condell napisał(a):
Dlatego, gdybym był Żydem, także nie syjonistą, prowadzacym kampanię o pokój, liberalanym Żydem, a jest ich wielu, pragnąłbym widzieć silny Izrael.
Si vis pacem, para bellum (chesz pokoju gotuj się do wojny) co już dawno zauwazyli mądrzejsi od nas starożytni ;)

Nic dodać, nic ująć. Jak spuentował zagadnięty przeze mnie Off_czyk "jest prawie pewne, że Izrael będzie musiał zlikwidować irańskie instalacje nuklearne i to jak najszybciej." Brak tylko bezpośredniego dowodu.

Nie wiem czy atak na instalacje to dobra rzecz - moim zdaniem nie. Realizacji Rzymskiej maksymy upatrywałbym raczej w pracach nad jakimś systemem antyrakietowym jako odstraszaczem. W przypaku ataku Izraela obawiałbym się raczej eskalacji zgodnie z zasadą fizyki Newtonowskiej o sile na którą działa inna siła. Zawsze mi się jednak wydawało, że w świecie ludzkich spraw nie ma aż takiego determinizmu i przynajmniej możemy założyć istnienie wolnej woli ;)

W sumie jak Izrael zaatakuje to nie będzie miał (moralnego) prawa do krytyki akcji odwetowej. Niestety dzisiaj świat nie tylko nie stosuje się do słów Jezusa (przebaczcie nieprzyjaciołom) ale także do bardziej bliskiej ludzkim mozliwościom zasady "oko za oko" i odpowiedź Teheranu byłaby bolesna w skutkach dla samego agresora i w konsekwencji całego swiata.
W sumie i tak będzie co ma być... i nic na to nie poradzimy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz gru 08, 2011 9:15 am 

Pozostaje jeszcze problem stylistyki, gdyż prorocy zwykle widzieli jakiś obraz, który próbowali opisać. W momencie kiedy wypowiedziane proroctwa sprawdzały się okazywało się, że były niezwykle precyzyjne. Wyrażenia takie jak "Wyruszysz jak burza, nadciągniesz jak obłok" na coś wskazują.(Atak spadochroniarzy komandosów) Albo "otrzymasz rozkaz" kiedy mówi o potężnym wodzu i to zjednoczonych skrajnie różnych kulturowo i religijnie narodów. Kto miałby taki autorytet aby ten rozkaz wydać. Można by przeanalizować proroctwo pod tym kątem i porównać z innymi, które się już wypełniły. Dziś brakuje mi na to czasu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz gru 08, 2011 10:16 am 

Odczuwam jednak dyskomfort gdy dyskutuję z islamistą, a ten cytuje mi biblijny ustęp jako dowód, że kamienowanie jest OK.
Islamista cytując Biblię na dowód, że kamienowanie jest OK nie rozumie tego, co cytuje. Dzieje się tak, ponieważ Prawo karne obowiązujące w starożytnym teokratycznym państwie Izrael 3000 lat temu przenosi do współczesności, w której teokratyczne państwo Izrael już nie istnieje, a ówczesne prawo karne już nie obowiązuje.

SzS napisał(a):
W Age of Reason [Wiek Rozumu] nieoceniony Thomas Paine doszedł do wniosku, że wpływ Biblii na ludzkość nie był jedynie pozytywny, druga strona medalu jest taka, że Biblia służyła "korupcji i brutalizacji rodzaju ludzkiego". Czy to być może, że więcej brakuje Tobie uczciwości intelektualnej niż mnie pokory?
Nieoceniony apostoł Paweł napisał w I Liście do Tymoteusza, że są tacy ludzie, którzy piszą o Prawie Mojżeszowym, ale nie do końca je rozumieją:

"Pragną być nauczycielami Prawa, a nie rozumieją ani tego, co sami twierdzą, ani spraw, o których rozprawiają z taką pewnością siebie. Nie ulega wątpliwości, że Prawo jest dobre, gdy człowiek posługuje się nim jak należy" [I Tym. 1:7-8 Biblia Warszawsko-Praska]

Rozmawialiśmy już w innym wątku o tym, że brak rozróżnienia między nauczaniem moralnym zawartym w Prawie i odstraszającą rolą egzekucji w kodeksie karnym zawartym w Prawie prowadzi do błędnego wniosku, że Prawo zachęcało do czynów niemoralnych. Ten błąd popełnia wielu ludzi, którzy koniecznie chcą oskarżyć o coś Boga. Uczciwe intelektualnie byłoby uznanie, że te dwie funkcje były równoległe i rozdzielne. Dlatego nauczanie Jezusa nie dotyczy już kodeksu karnego, tylko warstwy moralnej Prawa, rozwiniętej i zinterpretowanej pod Nowym Przymierzem.

Przykro mi to mówić, ale ateiści "czepiają się jak pijany płota" tych fragmentów Biblii, które wyrywają z kontekstu historycznego, kulturowego, a czasem nawet przekręcają, byle tylko znaleźć jakiś kij, którym można by było zaatakować Boga - stąd ich ulubionym tematem jest Stary Testament, ponieważ łatwiej "argumentować z oburzenia". Ograniczenie kary do równowagi wobec winy (a temu miała służyć zasada "oko za oko") służyło ograniczeniu brutalizacji, a nie jej rozwojowi. Uczciwość intelektualna połączona z pokorą każe uznać, że nie jesteśmy w stanie pojąć wszystkich decyzji Boga i osądzać Go. Ponieważ o tym rozmawialiśmy już w innym wątku, nie będę tutaj do tego wracał.

Wracając to tematu.

Nie wiem czy atak na instalacje to dobra rzecz - moim zdaniem nie. Realizacji Rzymskiej maksymy upatrywałbym raczej w pracach nad jakimś systemem antyrakietowym jako odstraszaczem. W przypaku ataku Izraela obawiałbym się raczej eskalacji zgodnie z zasadą fizyki Newtonowskiej o sile na którą działa inna siła. Zawsze mi się jednak wydawało, że w świecie ludzkich spraw nie ma aż takiego determinizmu i przynajmniej możemy założyć istnienie wolnej woli
Nie wiem, czy rozumiesz problem - islamistów chcących wywołać świętą wojnę i mających ku temu warunki NIC nie będzie w stanie "odstraszyć". Przecież oni własne dzieci posyłają do samobójczych ataków terrorystycznych. Atak Izraela musi być precyzyjny i skuteczny, bo nie chodzi o eskalację konfliktu, tylko o pozbawienie szaleńca brzytwy, którą wymachuje. Że prędzej czy później Ahmadinedżad zaatakuje, jest więcej niż pewne, ponieważ ma misję o charakterze religijnym. Polega ona na wywołaniu wojny i przyspieszeniu nadejścia 12 imama, czyli islamskiego mesjasza. A to grozi całej zachodniej cywilizacji.

Dzik napisał(a):
Można by przeanalizować proroctwo pod tym kątem i porównać z innymi, które się już wypełniły. Dziś brakuje mi na to czasu...
Interesujący pomysł. Poczekamy, aż będziesz miał więcej czasu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz gru 08, 2011 10:37 am 

Nie wiem, czy rozumiesz problem - islamistów chcących wywołać świętą wojnę i mających ku temu warunki NIC nie będzie w stanie "odstraszyć". Przecież oni własne dzieci posyłają do samobójczych ataków terrorystycznych. Atak Izraela musi być precyzyjny i skuteczny, bo nie chodzi o eskalację konfliktu, tylko o pozbawienie szaleńca brzytwy, którą wymachuje. Że prędzej czy później Ahmadinedżad zaatakuje, jest więcej niż pewne, ponieważ ma misję o charakterze religijnym. Polega ona na wywołaniu wojny i przyspieszeniu nadejścia 12 imama, czyli islamskiego mesjasza. A to grozi całej zachodniej cywilizacji.

Cóż niewątpliwie jest to dodatkowy problem wprowadzający religijny irracjonalizm w decyzje polityczne niemniej Pakistan ma bombę atomową, wspiera talibów i jakoś jeszcze nie wywołał nuklearnej wojny o kaszmir w którym to według mnie sporze racja jest raczej po jego stronie. Dziadek Stalin też nie wywołał nuklearnego konfliktu a zamachowcy samobójcy nie są REKRUTOWANI w Iranie a jedynie przez Iran sponsorowani - to według mnie spora różnica dająca jakieś światełko w tunelu. Atom ma niezrównowazony psychicznie reżim w Korei, atom ma wielu wariatów i świat jakoś jeszcze przędzie. Nie poddawałbym się psychozie strachu choć tak jak mówię, będzie co ma być i raczej nie mamy na to większego wpływu.

Problemem nie jest według mnie TYLKO fundamentalizm Islamski ale każdy fundamentalizm bo w wielu religiach ma się dobrze... niestsety.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz gru 08, 2011 11:11 am 

zgadzam sie z Toba. Zazwyczaj do "raju" wysyla sie mlodziez, a uzycie atomu moze spowodowac, ze samemu sie tam mozna znalezc .
Zazwyczaj ludzie rozprawiajacy o rajach i zaswiatach,wcale sie tam nie spiesza (wlaczajac mnie :wink: )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz gru 08, 2011 11:13 am 

Cóż niewątpliwie jest to dodatkowy problem wprowadzający religijny irracjonalizm w decyzje polityczne niemniej Pakistan ma bombę atomową, wspiera talibów i jakoś jeszcze nie wywołał nuklearnej wojny o kaszmir w którym to według mnie sporze racja jest raczej po jego stronie. Dziadek Stalin też nie wywołał nuklearnego konfliktu a zamachowcy samobójcy nie są REKRUTOWANI w Iranie a jedynie przez Iran sponsorowani - to według mnie spora różnica dająca jakieś światełko w tunelu. Atom ma niezrównowazony psychicznie reżim w Korei, atom ma wielu wariatów i świat jakoś jeszcze przędzie. Nie poddawałbym się psychozie strachu choć tak jak mówię, będzie co ma być i raczej nie mamy na to większego wpływu.
W Pakistanie nie rządzą islamiści. Stalin nie był islamistą. Kim Dzong Il też nim nie jest. Zresztą Kim wyprodukował bombę tylko po to, żeby szantażować Zachód, i nie ma żadnych chorych ambicji religijnych. Jeśli widzisz światełko w tunelu w sprawie Iranu, to jest to raczej światełko pędzącego pociągu. :D Oni się szykują do regularnej wojny, a nie wyłącznie do finansowania terroryzmu.

SM napisał(a):
Problemem nie jest według mnie TYLKO fundamentalizm Islamski ale każdy fundamentalizm bo w wielu religiach ma się dobrze... niestsety.
"Fundamentalizm" to jest słowo-wytrych, który pasuje każdemu według jego uznania. Fundamentalista islamski jest gotów wymordować Twoją rodzinę, jeśli nie uwierzysz w Allaha. Fundamentalista chrześcijański będzie Cię miłował i przekonywał, ale krzywdy w imieniu Jezusa raczej Ci nie zrobi. Nazywanie kogokolwiek "fundamentalistą" jest raczej próbą dyskredytacji poprzez skojarzenie niż jakimkolwiek konkretem.

"Zarzut fundamentalizmu, ze względu na pejoratywną wymowę tego określenia, często jest umyślnie wykorzystywany w mowie nienawiści w celu zdyskredytowania oponenta. Nazwanie kogoś mianem "fundamentalisty" we współczesnym społeczeństwie zwykle skutkuje przeniesieniem sporu ze sfery merytorycznej dyskusji na płaszczyznę emocjonalną. Takie działanie ma na celu skojarzenie z przeciwnikiem odczuć negatywnych, i tym samym ustawienie się po stronie przeważającej"

http://pl.wikipedia.org/wiki/Fundamentalizm

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz gru 08, 2011 1:52 pm 

W Pakistanie nie rządzą islamiści. Stalin nie był islamistą. Kim Dzong Il też nim nie jest. Zresztą Kim wyprodukował bombę tylko po to, żeby szantażować Zachód, i nie ma żadnych chorych ambicji religijnych. Jeśli widzisz światełko w tunelu w sprawie Iranu, to jest to raczej światełko pędzącego pociągu. :D Oni się szykują do regularnej wojny, a nie wyłącznie do finansowania terroryzmu.

Kim Dzong nie jest islamistą ale psychopatą i samo to wystarczy aby być niepewnym co do przyszłości świata.
Myslisz, że Iran jak wyprodukuje bombę to od razu jej użyje? Niedawno w Iranie były spore zamieszki, tam jest masa ludzi wcale nie kochająca REŻIMU. Moim zdaniem jesli Izrael zaatakuje to doleje ognia antyizraelskiej propagandzie i raczej nie uzyska poparcia w Europie i (choć nie wiem jak w USA.)

Fundamentalizm" to jest słowo-wytrych, który pasuje każdemu według jego uznania. Fundamentalista islamski jest gotów wymordować Twoją rodzinę, jeśli nie uwierzysz w Allaha. Fundamentalista chrześcijański będzie Cię miłował i przekonywał, ale krzywdy w imieniu Jezusa raczej Ci nie zrobi. Nazywanie kogokolwiek "fundamentalistą" jest raczej próbą dyskredytacji poprzez skojarzenie niż jakimkolwiek konkretem.

Powiedz to żonie zastrzelonego lekarza z kliniki aborcyjnej w USA lub żonie Icchaka Rabina... Na szczęście już nie pali się nikogo na stosie dzięki ateuszom... I kochanie bliźniego nie wygląda już jak Genewa za Kalwina z jego konsystorzami i talibanem...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz gru 08, 2011 2:54 pm 

Kim Dzong nie jest islamistą ale psychopatą i samo to wystarczy aby być niepewnym co do przyszłości świata. Myslisz, że Iran jak wyprodukuje bombę to od razu jej użyje? Niedawno w Iranie były spore zamieszki, tam jest masa ludzi wcale nie kochająca REŻIMU. Moim zdaniem jesli Izrael zaatakuje to doleje ognia antyizraelskiej propagandzie i raczej nie uzyska poparcia w Europie i (choć nie wiem jak w USA.)
Jeśli chodzi o Izrael, to jest kwestia życia i śmierci, a nie czyjegokolwiek poparcia. Psychopata Kim potrzebuje żywności i pomocy humanitarnej Zachodu, bo ludność głoduje - po to mu straszak. On nie ma takiej motywacji jak Ahmadinedżad. A Iran użyje bomby jak tylko będzie miał możliwości technologiczne, żeby ją przenieść w odpowiednie miejsce, czyli do Izraela. Tego możesz być pewien.

SM napisał(a):
Fundamentalizm" to jest słowo-wytrych, który pasuje każdemu według jego uznania. Fundamentalista islamski jest gotów wymordować Twoją rodzinę, jeśli nie uwierzysz w Allaha. Fundamentalista chrześcijański będzie Cię miłował i przekonywał, ale krzywdy w imieniu Jezusa raczej Ci nie zrobi. Nazywanie kogokolwiek "fundamentalistą" jest raczej próbą dyskredytacji poprzez skojarzenie niż jakimkolwiek konkretem.
Powiedz to żonie zastrzelonego lekarza z kliniki aborcyjnej w USA lub żonie Icchaka Rabina... Na szczęście już nie pali się nikogo na stosie dzięki ateuszom... I kochanie bliźniego nie wygląda już jak Genewa za Kalwina z jego konsystorzami i talibanem...
Muszę przyznać, że czasami Twoja prymitywna złośliwość jest cierniem, który ćwiczy moją cierpliwość. Z tego punktu widzenie powinienem dziękować za nią Bogu i dziękuję. Ale nie rozumiem, dlaczego inteligentny człowiek posuwa się do pisania takich strasznych bzdur. :roll:

Lekarz z kliniki aborcyjnej nie został zastrzelony przez fundamentalistę chrześcijańskiego, tylko przez psychopatę działającego wbrew nauczaniu Ewangelii. Podobnie jak wbrew nauczaniu Ewangelii postępował Kalwin dokonując tzw. mordów procesowych w Genewie. Palenie kogokolwiek na stosie nie jest zajęciem fundamentalistów chrześcijańskich, tylko ludzi, których z chrześcijaństwem łączy wyłącznie szyld, pod jakim zabijają. Tłukę Ci do głowy od pięciu lat, że chrześcijanie to są ludzie narodzeni z Ducha Świętego, a nie wyznawcy określonych prawd wiary chodzący do kościoła, którzy z Duchem Świętym nic wspólnego nie mają i którzy sami często prześladowali odrodzonych czyli chrześcijan.

Gdybyś nie wiedział, czym się różni rzeczywiste chrześcijaństwo od religii chrześcijańskiej, to można by Ci tę niewiedzę wybaczyć. Ale Ty już wiesz. Dlatego daruj sobie żonglowanie pojęciami. To nie ateusze wymyślili miłowanie bliźniego jak siebie samego, błogosławienie swoim prześladowcom i czynienie dobra tym, którzy ich prześladują. Natomiast prześladowali chrześcijan w Związku Radzieckim i prześladują w Chinach oraz w innych miejscach, w których ze względu na ideologię ateistyczną chrześcijaństwo należy "wykorzenić":

"Marksizm-leninizm konsekwentnie opowiadał się za kontrolą, ograniczaniem i ostateczną eliminacją wierzeń religijnych. W ciągu roku od wybuchu rewolucji państwo znacjonalizowało cały majątek kościelny, wliczając w to także kościoły. W latach 1922-1926 podobny los podzieliło 28 prawosławnych Cerkwi. Komuniści zabili ponad 1200 księży, znacznie większą liczbę postawiono w stan oskarżenia"

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ateizm_pa%C5%84stwowy

Polecam książkę o tym, jak ateusze traktowali prawdziwych chrześcijan w ramach "ostatecznej eliminacji wierzeń religinych", napisaną przez jednego z nich:

http://www.sklep.antyk.org.pl/x_C_I__P_ ... ZTA_2.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt gru 09, 2011 2:28 am 

A ja się zastanawiam czy to jednak nie kolejna ewolucja starego dobrego Malthusa i jego czarnowidztwa. Jakoś pomimomojej religijnej niewiary jestem jednak wierzącym w to ze ludzkość sobie poradzi. problem z maltuzjańskim czarnowidztwem jest taki, że projektuje wizję przyszłości w oparciu o dostępny obecnie zapas wiedzy podczas gdy zawsze tak bywało że za jakiś czas ludzie wynajdują a to nawozy azotowe a to silnik spalinowy a to gażnik a to... i tak dalej i tak dalej.Osobiście wogóle się nie boję tego typu problemów - raczej to taki odwieczny straszak aby zagonić nas do roboty i łażenia po Tesco z torbą zakupów (kompulsywnych ;)

Chcieliby ! Niestety żądza posiadania w każdej postaci ma formę dziurawego worka. Nikt jeszcze nie nażarł się do syta, a takich co to rozumieją, są większością i co najważniejsze mają odpowiednie plecy jest coraz więcej i mieszkają po za europą. Mam na myśli chrześcijan mieszkających gdzieś w dziurach poukrywanych i czekających. Marni z nich konsumenci, ale jeszcze w historii nikt z takimi nie wygrał.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 346 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1