Smok Wawelski napisał(a):
O ile dobrze pamiętam, Ciebie nauczano o WIECZNYM panowaniu na tej ziemi, a nie o Erze Mesjańskiej trwającej 1000 lat. Dobrze pamiętam? Bo jeśli tak, to 1000-letni okres panowania i tak został "skasowany", a w jego miejsce wsadzono wieczność na ziemi jaką obecnie znamy.
jest trochę inaczej jak piszesz, ale raczej nie mam ochoty występować jako rzecznik i ciągnać tego tematu.
Drogi Bracie, ja nie nakłaniam nikogo do żadnych kalkulacji i wydaje mi się, że nie są one potrzebne ani celowe.
nie pisałem, ze do czegoś nakłaniasz

Jeśli chodzi o władzę, to o niej mówi Biblia - będzie mnóstwo roboty i poważna odpowiedzialność. Nie przypuszczam, żeby nasza władza polegała wyłącznie na zajmowaniu tronu czy gabinetu.
nie pisałem o władzy w sensie biblijnym, a tylko komentowałem twoje słowa: "Jeśli zależy Ci tylko na władzy, to uważaj, żebyś się tam w ogóle do władzy dopchał.", które odebrałem trochę inaczej. Bo po co miałbo by mi zależeć na władzy w przeciwnym razie ?
...piszesz, że nie chcesz się konwertować, a potem się okazuje, że miałeś na myśli kogoś innego.
ależ oczywiście bo pisałem o sobie, ale to było hipotetyczne stwierdzenie, po pierwsze komentujące twoje zdanie: "Z Biblijnego punktu widzenia jeśli ktoś chce wejść do narodu wybranego według ciała, powinien mieć obrzezane ciało, a jeśli chce wejść do ludu Bożego, powinien mieć obrzezane serce." po drugie biorące pod uwagę Żyda, który dowiedział się że jest z tego narodu.
piszesz o nieistotnych szczegółach i sam nie wiem dlaczego, a i dalej tak jest:
Mam prośbę - pisz słowo "Żyd" dużą literą. Może nie jest to sprawa najważniejsza na świecie, ale jednak po pierwsze to wynika z ortografii, a po drugie - czytający Żydzi po prostu pogą się poczuć nieswojo, a przecież mamy się nawzajem miłować, prawda?
nigdy nie miałem, w zwyczaju na forum upominać kogoś za ortografię, dlatego że można to w ostateczności zrobić na PM, po drugie możesz edytować i poprawić, po trzecie takie błędy wynikają z nieświadomości, bo naciśnie sie w nie tym momencie shift i się nie zauważy, po czwarte jest to nieuprzejme, po piąte jest dodatek moralizatorski bez powodu zupełnie, po szóste skoro mówisz o miłości to Biblia mówi:
Prz 17:9Kto szuka miłości, cudzy błąd tai; kto sprawę rozgłasza, poróżnia przyjaciół. 
O stosunku Pana Boga do ziemi izraelskiej oraz miasta Jeruzalem można poczytać w Biblii, do czego Cię zachęcam. Plan zbawienia jest związany z miastem Jeruzalem już od czasów Melchizedeka - warto poczytać Pismo pod tym kątem.
a myślisz, że o tym nie wiem ?

nie zmienia to jednak wniosków, stwierdzonych poprzednio
quster napisał(a):
Chociaż nie powiem, bardzo chcę pojechać do Izraela, jakoś mnie tam ciągnie, bo lubię tą ziemię i jest mi jakoś w dziwny sposób bliska (żydowskich korzeni nie mam )
Może właśnie dlatego, że zamieszkał w Tobie Ten, dla którego ta ziemia jest wyjątkowo ważna?

akurat wiem dlaczego,
...ale co chciałem wiedzieć to już się dowiedziałem, dziękuje.
Pokój z wami... owocnej rozmowy wam życzę