Smok Wawelski napisał(a):
Lash napisał(a):
Cialo fizyczne jest dobre samo w sobie. Materia jest dobra. Jednak w tym ciele moze mieszkac CILESNOSC lub Nowe Stworzenie!
I to jest najlepsze podsumowanie błędu Lasha. Pismo mówi, że cielesność mieszka w członkach odrodzonych ludzi jak Paweł, Koryntianie czy Galacjanie. Nie panuje, ale mieszka.
Jakos Twierdzisz Ze te Slowa Odnosza sie Do Pawla W Jego AKTUALNYM STANIE!
(14) Wiemy przecież, że Prawo jest duchowe.
A ja jestem cielesny, zaprzedany w niewolę grzechu. (15) Nie rozumiem bowiem tego, co czynię, bo nie czynię tego, co chcę,
ale to, czego nienawidzę - to właśnie czynię. (16)
Jeżeli zaś czynię to, czego nie chcę, to tym samym przyznaję Prawu, że jest dobre. (17)
A zatem już nie ja to czynię, ale mieszkający we mnie grzech. (18) Jestem bowiem świadom,
że we mnie, to jest w moim ciele, nie mieszka dobro; bo
łatwo przychodzi mi chcieć tego, co dobre, ale wykonać - nie. (19) Nie czynię bowiem dobra, którego chcę,
ale czynię to zło, którego nie chcę. (20) Jeżeli zaś
czynię to, czego nie chcę, już nie ja to czynię, ale grzech, który we mnie mieszka. (21) A zatem stwierdzam w sobie to prawo, że gdy chcę czynić dobro,
narzuca mi się zło. (22) Albowiem wewnętrzny człowiek [we mnie] ma upodobanie zgodne z Prawem Bożym. (23)
W członkach zaś moich spostrzegam prawo inne, które toczy walkę z prawem mojego umysłu i podbija mnie w niewolę pod prawo grzechu mieszkającego w moich członkach. Nie wiem czy istniej jasniejszy tekst wyjasniajacy mechanizm
JAK mieszkajcy grzech bierze kogos w niewole.
Chyba ze Pawel pmowiac to wszystko mial na mysli zielone ludki
Co więcej, pożąda przeciwko Duchowi, aby odrodzeni Galacjanie nie czynili tego, co chcą.
Oczwysicie ze jak sie wyrywa Tekst z Galacjan z wykladu Pawla o relacji CIALO - PRAWO ktore o dziwo wykladane jest tez Rzymian 7 to sie dochodzi do takich wnioskow. Pewnie jestes zwolennikiem osadzania siebie dziesieciorgiem przykazan. CIEKAWE ze pawel mowi to w kontrkscie PRAWA pomysl o tym.
(14) Albowiem
cały zakon streszcza się w tym jednym słowie, mianowicie w tym: Będziesz miłował bliźniego swego, jak siebie samego. (15) Lecz jeśli jedni drugich kąsacie i pożeracie, baczcie, abyście jedni drugich nie strawili. (16) Mówię więc: Według Ducha postępujcie, a nie będziecie pobłażali żądzy cielesnej. (17) Gdyż ciało pożąda przeciwko Duchowi, a Duch przeciwko ciału, a te są sobie przeciwne, abyście nie czynili tego, co chcecie. (18) A jeśli Duch was prowadzi, nie jesteście pod zakonem. (19) Jawne zaś są uczynki ciała, mianowicie: wszeteczeństwo, nieczystość, rozpusta, (20) bałwochwalstwo, czary, wrogość, spór, zazdrość, gniew, knowania, waśnie, odszczepieństwo, (21) zabójstwa, pijaństwo, obżarstwo i tym podobne; o tych zapowiadam wam, jak już przedtem zapowiedziałem, że ci, którzy te rzeczy czynią, Królestwa Bożego nie odziedziczą. (22) Owocem zaś Ducha są: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, (23) łagodność, wstrzemięźliwość. Przeciwko takim nie ma
zakonu.
ZObacz do rzymian 7 ze tez mowi o prawie.
Zapłodniona przez pokusę poczyna grzech w odrodzonych ludziach, a grzech, gdy wydorośleje, powoduje duchową śmierć. Dlatego jej dzieła należy Duchem uśmiercać, korzystając z mocy danej nam w momencie nowego narodzenia.
To jakas mantra? Gdy bedzisz gotowy O ile Pan Jezus da laske to moze porozmawiamy o Jakubie. Obecnie nawet to co wprost napisal Pawel nie przyjmujesz ale utprawiasz mantre, Przenoszac Rzymian do jakuba czalkowicie beztrosko. Gdyby Pawel koncowke 7 go rodzialu odnosil do diebie to jest W PELNI GRZECHU.
Ale Lash woli dzielnie walczyć z tekstem Biblii, byle tylko "wyjść na swoje".
Moje nie moje mi to obojetne "Szukam tego co Chrystusa" A Slowo Jest Boze. Odpowiedz na zarzuty bo uciekasz jak sie da.
Lash napisał(a):
Cieslesnosc powoduje ze czlowiek jest zly i poddany grzechowi.
Cielesność to jest skłonność do grzechu czyli pożądliwość. Człowiek jest zły nie dlatego, że posiada cielesność, tylko dlatego, że grzeszy.
Rozumie wiec ze Jestes ZLY. Dziekuje ze pierwsza odpowiedz.
Pawel jednak pisze inaczej powiada bowiem.
(6) wiedząc to, że nasz stary człowiek został wespół z nim ukrzyżowany, aby grzeszne ciało zostało unicestwione,
byśmy już nadal nie służyli grzechowi; (7) kto bowiem umarł, uwolniony jest od grzechu.
Nie wiem ja dla ciebie ale Pawel pisze tu wyranie ze CZLOWIEK SATRY - CIELSNOSC jest ukrzyzowana abysmy nie grzeszyli!
Ty odrwacasz kota ogonem mowiac.
Zwalczajac grzech zabije cielsnosc. Jestes spod Prawem a nie pod laska.
Sama skłonność do grzechu nie jest jeszcze grzechem, a człowiek nie jest potępiony za swoją skłonność do grzechu, tylko za swoje grzechy.
Ej ej ej. Poczekaj zobacz co Pawel pisze o cielesnosci.
(10) Umarłszy bowiem, dla grzechu raz na zawsze umarł, a żyjąc, żyje dla Boga. (11) Podobnie i wy uważajcie siebie za umarłych dla grzechu, a za żyjących dla Boga w Chrystusie Jezusie, Panu naszym. (12) Niechże więc nie panuje grzech w śmiertelnym ciele waszym, abyście nie byli posłuszni pożądliwościom jego
KTO umarl? FAKT to czy FIKCJA?
Gdzie masz napisane ze CIELENOSC TO SKLONNOSC. Pawel pisze WG CIEBIE TAK
(19) Nie czynię bowiem dobra, którego chcę,
ale czynię to zło, którego nie chcę. (20) Jeżeli zaś
czynię to, czego nie chcę, już nie ja to czynię, ale grzech, który we mnie mieszka. (21) A zatem stwierdzam w sobie to prawo, że gdy chcę czynić dobro,
narzuca mi się zło. (22) Albowiem wewnętrzny człowiek [we mnie] ma upodobanie zgodne z Prawem Bożym. (23) W członkach zaś moich spostrzegam prawo inne, które toczy walkę z prawem mojego umysłu i
podbija mnie w niewolę pod prawo grzechu mieszkającego w moich członkach.
Wiec Wg ciebie to powinna byc cielsnoc.
Tkaze galacjan wg ciebie opisuje cielsnosc i mowi.
(16) Oto, czego uczę: postępujcie według ducha, a nie spełnicie pożądania ciała. (17) Ciało bowiem do czego innego dąży niż duch, a duch do czego innego niż ciało, i stąd nie ma między nimi zgody,
tak że nie czynicie tego, co chcecie .
Wiec jak sklonnosc CILESNOSC JEST SKUTECZNE i ZNIEALAJACA! wtych werstach na ktore sie powolujesz.
Pożądliwość musi począć, żeby zrodzić grzech. Lash nie rozumie dychotomii odrodzonego człowieka, który posiada biologiczne nieodrodzone ciało, w którym mieszka skłonność do grzechu, oraz odrodzonego ducha, który w Chrystusie pokonuje tę skłonność skutecznie, o ile zdecydujemy się zabijać Duchem dzieła cielesności.
Lash swietnie to rozumie bo przez 13 lat swojego duchowego zycia myslal to co Ty. Wiec uprawiasz porpagande w stylu
My jestesmy tu gdzie sotczniowcy - oni takm gdzie bylo ZOMO.
Jakub w liscie pisze abysmy nie byli
dipsychikos.
ludzmi o podwojnej duszy. Rodzi ona bowiem brak madrosci do wytrwalosci Jak 1,7 i
niewole diabla 4,7.
Zobacz do greki Jest dam dokladnie opisane o dychotomcach.
Człowiek odrodzony jest wolny od władzy cielesności, ale nie jest pozbawiony skłonności do grzechu, dopóki żyje w tym ciele, ponieważ ciało pożąda przeciwko Duchowi. Jeśli ktoś twierdzi, że w momencie nowego narodzenia został pozbawiony skłonności do grzechu, to albo nie wie, co mówi, albo kłamie.
Albo wie co mowi albo mowi prawde.
Ty probujesz pozbawic mocy cilesnosci sprowadzajac ja do sklonnosci Choc teksty na ktor sie powlujesz wskazuja jednoznacznie ze ONE POWODUJA ze CZLOWIEK NIE CZYNI TEGO CO CHCE!. Porz rzymian 7,14-21 Gal 5,17
Czy Pawel mowi tu o sklonnosci czy o SKUTECZNOSCI CIALA!
Ciało fizyczne nie jest tożsame z cielesnością, i dlatego Pismo mówi, że cielesność w nim mieszka. Paweł pisze o swej naturze cielesnej, która jest nieodłącznie związana ze skłonnością do grzechu i o swej naturze duchowej, która uległa odrodzeniu. Dlatego mówi "we mnie, to jest w ciele moim, nie mieszka dobro" [Rzym. 7:18]. Jego wywód jest całkowicie logiczny i nie ma w nim sprzeczności, jeśli tylko postaramy się go zrozumieć, zamiast dopasowywać do z góry ustalonej tezy.
Czekam niecierpliwie na odpowiedz na moje pytania w poprzednim poscie.
Jeśli z góry ustalona teza brzmi "w tym ciele moze mieszkac CILESNOSC lub Nowe Stworzenie", to wtedy dochodzimy do sprzeczności w Pawłowym tekście.
Jejku ale ty jestes typowy. Wszystko co ci nie pasuje przypisujesz Z GORY ZALOZENEJ TEZIE.
Jesli bowiem z gory zakladasz ze inni maja zalozone tezy choc tak nie jest to oszukujesz sam siebie! Tak ci latwiej dyskutowac? Nie musisz odpowiadac? Trzymasz ludzi w strachu? Powiem ci ze akurat kompletni sie myslisz w tej sprawie!!!!! Kiedy jak Pan da to ci wyjansnie.
I musimy kombinować, wypaczając sam tekst Pawła, a także zaprzeczając tekstom Jakuba i pozostałym już cytowanym. Musimy również wymyślić, że odrodzeni i cieleśni Koryntianie [I Kor. 3:1-3] musieli być "cieleśni inaczej". Czyli produkujemy absurdy po to, żeby tekst nagiąć do z góry ustalonej tezy.
JESLI
MUSICIE i PRODUKUJECIE to jestescie w niewoli produkcji. Wiedz ze ja nie musze i nic takiego nie produkuje.
Piszac
W CZASIE TERAZNIEJSZYM i LICZBIE MNOGIEJ MILES OCZYSIWCIE NA MYSLI SIEBIE i SOWICH PRZYJACIOL CO NIE!!!!!!!!! - ZASRTSUJ metode interpretacji do swojego tekstu jak stosujesz do Pawlowego!!!
Tak samo Pawel mial na mysli siebie! Chwala Bogu za Jego cudowna madrosc. pokazujaca jak ludzie sami robia cos a Pawlowi w Duchu zabraniaja. !!!!!
Jeśli jednak tekst odczytamy normalnie, to widać, że cielesność w sensie skłonności do grzechu mieszka w skażonym ciele razem z odrodzonym duchem, ponieważ "co narodziło się z ciała, ciałem jest, a co narodziło się z Ducha, duchem jest".
Uwaga dla czytelnikow.
Normalnie to znaczy ZNIEWALA CZYNIE, CO NIE CHCE, nie ja czynie, nie czynie dobra, czynicie co nie chcecie. TO JEST TO SKLONNOSC.
Smoku jesli to jest sklonnosc to grzesz ile chcesz bo gorszych rzeczy czynic nie mozna! /nie bierz tego doslownie to sarkazm/
Apostołowie w wielu miejscach napominają odrodzonych ludzi, żeby nie poddawali się skłonności do grzechu mieszkającej w ich członkach i żeby nie żyli tak jak przed nowym narodzeniem. Oznacza to, że mogliby tak żyć, gdyby nie ujarzmiali Duchem ciała w sensie cielesności.
A moze wkazesz choc jedne grzech gdzie cialo jest nazywane Sklonnoscia a nie "zniewlaczem" ? che?
Jesteśmy zbawieni nie dlatego, że nasza cielesność przestała istnieć i działać w naszych członkach, tylko dlatego, że Bóg odpuścił nam grzechy. Umarliśmy z Chrystusem, utożsamiając się z Nim przez wiarę. To jest fakt. Problem polega na tym, że On umarł już biologicznie i został wzbudzony z martwych w nieskażonym ciele, żyjąc w nim dla Boga.
TO jeszcze raz odsylam cie do rzymian 6,6!
(6) To wiedzcie, że
dla zniszczenia grzesznego ciała dawny nasz człowiek został razem z Nim ukrzyżowany Jak byk Stoi NAPISANE Ze nasze GRZESZNE CIALO JEST ZNIM UKRZYZOWANY [size=24 ]
po to, byśmy już więcej nie byli w niewoli grzechu(7) Kto bowiem umarł, stał się wolny od grzechu..[/size]
[/quote]
Celem ukrzyowanie tego cial jest danie WOLNOSCI OD GRZECHU (8) Otóż, jeżeli umarliśmy razem z Chrystusem, wierzymy, że z Nim również żyć będziemy,Kto umarl jak to opisano wczesniej w CHRYSTUSIE ma zucie wieczne.
Smok dodaje Tu mowiac.
Utozsamilismy sie! - naprawde nasze cielesne ciala umarly Mowi Pawel !
Cielsnosc Zyje - choc Pawel mowi umarla!
Bog odpuscil nam grzechy bez zabijania naszej cielesnosci - choc stoi jak byk napisane ze po to umarla abysmy byli wolni od grzechu!
My żyjemy w ciele skażonym i dlatego nie jesteśmy martwi dla grzechu w naszych ciałach, lecz MAMY SIĘ UWAŻAĆ za martwych dla grzechu i żyć dla Boga W CHRYSTUSIE.
Pawel mowi wy sami "ligizesthe" liczcie sobie ze martwi jestescie.
- ma na mysli: Oklamujcie siebie wmawiajac sobie z jestescie martwi dla grszechu i wolni od niego bo cielsnosc zyje choc napisalem ze umarla w Chrystusie!? 6:6-7
- ma namysli: FAKTYCZNIE cielsnosc w Chrystusie umarla dlatego z wiary mozemy widziec to u siebie i byc FAKTYCZNIE wolnumi od grzehu i cielsnosci.