www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N lip 06, 2025 2:24 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 23, 2007 11:45 am 

Agnostyk napisał(a):
Taka teologia zbyt łatwo zdejmuje z ludzi odpoiwedzialność za własne czyny, choć z drugiej strony Lash nie pisał, że od razu jest się świetym i doskonałym ale to jest PROCES.

Świętym w rozumieniu biblijnym staje się człowiek w momencie nowego narodzenia, ponieważ wtedy zostaje ODDZIELONY dla Boga. Z kolei proces uświęcenia to jest proces upodabniania się do Świętego [I Piotra 1:15-16]. Procesu tego dokonuje Duch Święty zwany Duchem uświęcenia [II Tes. 2:13]. Nie ma rzeczywistego postępu w procesie uświęcenia bez rzeczywistej świadomości własnej odpowiedzialności za każdy popełniony grzech - jest tylko "pozorowanie" i zwalanie winy na "grzech, który mnie zwiódł". Jak w przedszkolu, mamy wtedy do czynienia z niedojrzałością i wiecznymi "krótkimi spodenkami duchowymi". Autentyczna, zdrowa bojażń Boża stopniowo zanika i jest zastępowana psychologiczną motywacją opartą na przekonaniu o nabytej ludzkiej dobroci.

Proces uświęcenia jest mylony z procesem odnawiania umysłu. Odnawianie umysłu (również z pomocą Słowa Bożego) pozwala wiedzieć, co jest dobre i co jest wolą Bożą [II Tym. 3:15-18; Rzym. 12:2], ale lepsza świadomość Bożej woli nie jest uświęceniem, tylko warunkiem skutecznego uświęcenia jako procesu duchowego wpływającego na konkretne i ustawiczne zmiany charakteru i sposobu życia.

Napomnienie, żeby w ramach uświęcenia odrodzeni ludzie nie kierowali się pożądliwościami, jakie nimi poprzednio władały [I Piotra 1:15-16], byłoby kompletnie bez sensu, gdyby nie istniała realna możliwość kierowania się pożądliwościami przez odrodzonych ludzi. Czyli Piotr, Paweł i Jakub piszą dokładnie to samo na temat pożądliwości mieszkających w ciałach odrodzonych ludzi. Mamy im nie ulegać, ale one tam są, dopóki nie otrzymamy nowych ciał.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 23, 2007 12:42 pm 

Cytuj:
CZLOWIEK w Chrystusie JEST DOBRYM NOWYM STWORZENIEM i sluzy BOGU i jego „cielesnosc” umarla na krzyzu. Jednak czyni czasami grzech i zle uczynki, gdyz grzech zwodzi jego niedoskonale odnowiony umysl i wykorzystuje dobre materialne cialo na swoj uzyteBog wiec swoim Slowem przygotowuje i doskanali w nas umysl tak ze chcemy robic wszystko co dobre.
TO JEST PROCES!!!!!.

Nieprawda .

Pismo mówi coś wręcz odwrotnego : To własnie umysł słuzy Bogu a ciało NIE .
Rzymian 7:23-25
23 A w członkach swoich dostrzegam inny zakon, który walczy przeciwko zakonowi, uznanemu przez mój rozum i bierze mnie w niewolę zakonu grzechu, który jest w członkach moich.
24 Nędzny ja człowiek! Któż mnie wybawi z tego ciała śmierci?
25 Bogu niech będą dzięki przez Jezusa Chrystusa, Pana naszego! Tak więc ja sam służę umysłem zakonowi Bożemu, ciałem zaś zakonowi grzechu

Cytuj:
Biblia ukazuje czlowieka WIERZACEGO BOGU jako dobrego .
Stosunek do cielesnosci – czlowiek wierzacy UKRZYZOWAL swoja cielesnosc w Chrystusie. Jest od niej wolny. Nie musi jej ulegac. Moc ewangelii dala mu nowe zycie i uwolnila od checi i przymusu posluszenstwa cialu.
Choc grzech nie ma mocy i prawa do chrzescijanina WYKORZYSTUJE to co dobre aby go kusic. Dlatego wykorzystuje dobre cialo do zwodzenia i oszukiwania chrzescijanina.
Grzech oszukuje wiec chrzescijaniana wykorzystujac niedoskonalosc pojmowania woli Boga i dobre pragnienia seks, prawo wlasnosci, sprawiedliwy gniew, sen, glod itp itd.

Kolejna nieprawda Lashu .

List Św.Jakuba 1:14,15
14 Lecz każdy bywa kuszony przez własne pożądliwości, które go pociągają i nęcą;
15 Potem, gdy pożądliwość pocznie, rodzi grzech, a gdy grzech dojrzeje, rodzi śmierć.

Skoro jest dobry to skad własne poządliwości ?

List do Kolosan 2:11 W nim też zostaliście obrzezani obrzezką, dokonaną nie ręką ludzką, gdy wyzuliście się z grzesznego ciała ziemskiego; to jest obrzezanie Chrystusowe.

List do Rzymian 8:3 Albowiem czego zakon nie mógł dokonać, w czym był słaby z powodu ciała, tego dokonał Bóg: przez zesłanie Syna swego w postaci grzesznego ciała, ofiarując je za grzech, potępił grzech w ciele,

Wyzucie sie z grzesznego ciała to pokonanie grzechu w który jest w nas . Zwycięstwo dokonuje sie przez krew Chrystusa. Pomimo ,że nasze ciało jest grzeszne to nie ma ono mocy nad nami . To znaczy ,że nie jesteśmy przez grzech w naszych członkach potepieni . Umarlismy bowiem dla grzechu przed wyrzeczenie się go przed Bogiem i przyjęcie jego świętości przez wiarę . Przy nowym narodzeniu otrzymujemy nowe serce i przemieniony zostaje nasz umysł . Natomiast nadal pozostajemy w naszych ziemskich ciałach aż do fizycznej smierci .

List do Rzymian 6:11 Podobnie i wy uważajcie siebie za umarłych dla grzechu, a za żyjących dla Boga w Chrystusie Jezusie, Panu naszym.

Pismo mówi ,że mamy umartwiac grzech który przebywa w naszym ciele . Grzech nie jest czymś z zewnątrz . On przebywa w naszym ziemskim ciele.

List do Kolosan 3:5 Umartwiajcie tedy to, co w waszych członkach jest ziemskiego: wszeteczeństwo, nieczystość, namiętność, złą pożądliwość i chciwość, która jest bałwochwalstwem .

To ,że mozemy uważac siebie za umarłych dla grzechu sprawia Duch Świety w każdyn odrodzonym człowieku . Każdy jest swięty nie dlatego ,że jest dobry a dlatego ,że Bóg który w nim przebywa jest dobry i święty . Duchowy człowiek jest doskonały . Cielesny natomiast grzeszny . Dopiero wyzwolenie z tego ciała daje prawdziwą wolnośc od grzechu . Paweł pisze tu o doskonałym panowaniu nad grzesznym ciałem .

1 Koryntian 15:53-57
53 Albowiem to, co skażone, musi przyoblec się w to, co nieskażone, a to, co śmiertelne, musi przyoblec się w nieśmiertelność.
54 A gdy to, co skażone, przyoblecze się w to, co nieskażone, i to, co śmiertelne, przyoblecze się w nieśmiertelność, wtedy wypełni się słowo napisane: Pochłonięta jest śmierć w zwycięstwie!
55 Gdzież jest, o śmierci, zwycięstwo twoje? Gdzież jest, o śmierci, żądło twoje?
56 A żądłem śmierci jest grzech, a mocą grzechu jest zakon;
57 Ale Bogu niech będą dzięki, który nam daje zwycięstwo przez Pana naszego, Jezusa Chrystusa.

Pokonywanie pożądliwości własnego skażonego ciała to proces uswiecenia . Dopóki chrześcijanin zyje w grzesznym ciele musi je umartwiać . Nasze ciało jest grzeszne stąd potrzeba przyobleczenia w nowe .

15 rozdział ew. Jana mówi o krzewie winnym i latoroślach . Ze słów Jezusa jasno wynika ,że przynoszenie owoców czyli uswięcenie dziecka Bozego następuje poprzez działanie Ducha Swiętego . Jest to czynnośc ciągła czyli , gdy przestaje się trwać w Chrystusie( przepuszczać soki) to nie przynosi sie owocu . Konsekwencją jest odcięcie i spalenie . Z wywodu Lasha o bezgrzesznosci ciała po nawróceniu wynika , że stan odcięcia jest wykluczony . Czas natomiast działa na korzyść wierzącego . Moze on tylko przynosicić więcej owocu nigdy mniej .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 23, 2007 1:40 pm 

ani_isza napisał(a):
Agnostyk napisał(a):
Czy problem w tym, że lash pożądliwość traktuje jako coś ZEWNĘTRZNEGO wobec chrześcijanina?

Niestety nie do konca mnie zrozumiales.
Nie traktuje pozadliwosci jako cos zewnetrznego.
Dla mnie sa trzy zrodla grzechu w czlowieku odrodzonym.
1. To jest nieodnowionuy umysl ktory nie rozumie jeszcze woli Boga
2. to jest Slabosc ciala fizycznego. Np zmeczenie, skesualnosc, glod, bol ktore same w sobie nie sa zle ale ktor grzech wykorzystuje na swoja sprawe
3. Demony i slugi diabla ktore odciagaja chrzescijan i zwodza ich na tyle na ile sie da.

Cielesnosc u chrzescijanina ZOSTALA ukrzyzowana razema Chrystusem co jest w cytowanym ponizej tekscie 6.6 ktor DRUGA POLOWE zaznaczyla Ani_isza. Nie wiem na jakiej podstwie czuje sie ona wolna od cielesnosci skoro z tego co rozumie NIE PRZYJMUJE do wiadomosci tej podstawy ktora podaje Pawel. Tzn NASZA CIELESNOSC Zostala ukrzyzowana na krzyzu w Panu.
Czy Laskawie raczylabys mi to wyjasnic?
Czy tez zachowasz sie jak kolega Smok ktory w swojej uprzejmosci ignoruje mnie i traktuje jak Glupia sciane? To jest postwa pelna cielesnosci ktor jak widac swietnie w niektorych zyje.

ani_isza napisał(a):
ja tak sobie podczytałam i polecam rozbiorowi logicznemu to, co napisał Paweł do tych, którzy byli wierzącymi w Jezusa (wierzącymi, czyli tymi, którzy usłyszawszy ewangelię = dobrą nowinę o łasce zbawienia przyjęli ją, pokutowali, narodzili się na nowo i starali się trwać w tej łasce)

Nie ma sprawy. Tylko ponizej nie ma zadnego twojego komentarza do tektu jak go rozumiesz. Przeczytac tekst ja tez potrafie. Tez potrafie wykazac - patrz poprzednie posty – logike Pawlowego wywodu. Czego nie stety ty nie prezentujesz. Nie raczy mi nikt laskawie wytlumaczyc czemu Pawel w czasie TERAZNIEJSZYM pisze o sobie nastepujaco:

(14) Wiemy przecież, że Prawo jest duchowe. A ja jestem cielesny, zaprzedany w niewolę grzechu. (15) Nie rozumiem bowiem tego, co czynię, bo nie czynię tego, co chcę, ale to, czego nienawidzę - to właśnie czynię. (16) Jeżeli zaś czynię to, czego nie chcę, to tym samym przyznaję Prawu, że jest dobre. (17) A zatem już nie ja to czynię, ale mieszkający we mnie grzech. (18) Jestem bowiem świadom, że we mnie, to jest w moim ciele, nie mieszka dobro; bo łatwo przychodzi mi chcieć tego, co dobre, ale wykonać - nie. (19) Nie czynię bowiem dobra, którego chcę, ale czynię to zło, którego nie chcę. (20) Jeżeli zaś czynię to, czego nie chcę, już nie ja to czynię, ale grzech, który we mnie mieszka. (21) A zatem stwierdzam w sobie to prawo, że gdy chcę czynić dobro, narzuca mi się zło.

Smok twierdzi ze to dotyczy Pawla obecnie.
Rozumie wiec ze wg ciebie Pawel
Nie czyni co chce –
Nie rozumie co czyni
Jest cielesny
Czyni to grzech a nie On.

Typowa wymowkaod grzechu.

Z pasterskiego widzenia jesli przyjac ze faktycznie Pawle mowi to o sobie to
1 wprowadza sam sprzeczne twierdzenia – jestem niewolnikiem – jestem wolny od tej niewoli. Co powoduje zament.

Porwnaj wypowiedzi Pawla
(6) To wiedzcie, że dla zniszczenia grzesznego ciała dawny nasz człowiek został razem z Nim ukrzyżowany po to, byśmy już więcej nie byli w niewoli grzechu. (7) Kto bowiem umarł, stał się wolny od grzechu.

(14) Wiemy przecież, że Prawo jest duchowe. A ja jestem cielesny, zaprzedany w niewolę grzechu. (15) Nie rozumiem bowiem tego, co czynię, bo nie czynię tego, co chcę, ale to, czego nienawidzę - to właśnie czynię.

CZekam i pytam dlaczego wg was Pawel twierdzi o sobie sprzeczne rzeczy.

2 Nie tylko to zwala wine na cielesnosc – grzesze nie JA -, nie Ja to czynie ale grzech. Wymowka zawsze kiedy grzesze nie jest to moja wina.

(17) A zatem już nie ja to czynię, ale mieszkający we mnie grzech.
(20) Jeżeli zaś czynię to, czego nie chcę, już nie ja to czynię, ale grzech, który we mnie mieszka

3 Po trzecie wskazuje ze Pawel piszac te slowa jako w pelni cielesny gani innych za cielesnosc. Obluda Pawla czy co?

(14) Wiemy przecież, że Prawo jest duchowe. A ja jestem cielesny, zaprzedany w niewolę grzechu.
Co za rozwdwojenie osobowosci!
/dla Smoka ktoremu wszytko sie z psychologia kojazrzy niech zajrzy do popowskiego w ksiedze Jakuba dwa razy o tym pisze/

4 Po czawarte jest to swietna wymowka dla Smoka by pielegnowac cielesnosc. Nie moze powiedziec komus powinienes skutecznie zwalczac grzech. Dlaczego Bo jesli ktos umie czytac zawsze moze mu powiedziec JA jestem jak Pawel Ja nie chce - ale jestesm niewolnikiem. Jestem taki slaby. I chlubic sie z cielesnoscia W KONCY PWEL PISZE o SOBIE JESTESM CIELESNY!. On to pisal o sobie kiedy wnatchnieniu Pial list do Rzymian.

5 Wskauzje to ze Chrystus i jego nowenarodzenie nie jest realne ale jest CALKOWICIE przypisanym aktem zewnetrznym wzgledem czlowieka. Czlowiek sie nie zmienil zmienia sie jego status prawny. Nie ma PRAWDZIWEGO nowego stworzenia do pelnienia dobrych uczynkow jest tylko „zmiana nazwy”
nie ozylismy wiecznie w Chrystusie lecz „zycie nasze jest czyms ulotnym”. Itp.
Dlatego Smok jako taki wierzy w utracalnosc zbawienia i nim starszy. Jesli nie wierzysz jak ja NA PEWNO STRASZNIE sie to skonczy.

Co probuje na mnie wymusic i manipulowac mna. Taka postawa slabej psychologii. oczywiscie zaraz powie ze starch jest Dobry i powola sie na Fil 2.13 zapominajac o 2.13 :)

Ja wierze bowiem ze Bog nanowo mnie rodzac DAL mi zycie wieczne – nie czasowe, Umilowalem Go bo mnie umilowal, darowal mi wszystkie winy i juz do nich nie wroci. Moja cilesnosc umarla na krzuzy a ja jako namaszczony jestem jego umilowana oblubienica.

ani_isza napisał(a):
cały rozdział 6 z Listu do Rzymian:

1 Cóż więc powiemy? Czyż mamy trwać w grzechu, aby łaska bardziej się wzmogła? Żadną miarą! 2 Jeżeli umarliśmy dla grzechu, jakże możemy żyć w nim nadal? ..... cut..... 23 Albowiem zapłatą za grzech jest śmierć, a łaska przez Boga dana to życie wieczne w Chrystusie Jezusie,[/u] Panu naszym.

Pismo mam i umie czytac. Wiec twoje podkreslenia Nic nie wyjasniaja .

ani_isza napisał(a):
- po co te ciągłe napomnienia do "narodzonych na nowo", czy wynikały z realnej potrzeby adresatów
czy tylko z potrzeby moralizatorskiej nadawcy?

Jak najbardziej realanie mamy Sluchac Slowa Boga i je wykonywac. Dlatego nawolywanie do wykonywanie Slowa jest Dobre. Slowo przyjmowane lub nie pokazuje jak gleba jestesmy. Jesli wydaje owoc,
- przyjecie
- wytrwalosc Urodzi owoc 100-60-30 krotny.
Jesli nie wydaje tego owocu to pokazuje jaka jest gleba.

ani_isza napisał(a):
- czy nadawca znał adresatów po ich "nowonarodzeniu"?

Nie wiem dlaczego nowe narodzenie masz w cudzyslowie. Czy to cos znaczy?
Apotol Pawel Wszystkich wierzacych traktuje tek samo. O tym kto jest z Boga czy tylko wyglada jak ziarno Boze decuduje Bog. Porownaj przypowiesc o sisani.
ani_isza napisał(a):
- jeżeli tak, to czy napisał napomnienia "celowe" (faktycznie były one potrzebne tym wierzącym, bo mieli problemy z "ponownym poddawaniem się w niewolę" - i czemu się poddawali w niewolę? )

Jak najbardziej wchodzenie pod niewole grzechu czy pod niewole Prawa jest zle. Dlatego Pawel o tym pisze. Posluchaja go ci ktorzy maja Ducha Bozego i ich On ich Poporwadzi.
ani_isza napisał(a):
- po co Paweł wykazywał, że "uświęcenie" i "życie wieczne" to proces możliwy do osiągnięcia dzięki niezasłużonej łasce Boga względem wszystkich, którzy uwierzyli?
(2) Wiecie przecież, jakie nakazy daliśmy wam przez Pana Jezusa. (3) Albowiem wolą Bożą jest wasze uświęcenie: powstrzymywanie się od rozpusty, (4) aby każdy umiał utrzymywać ciało własne w świętości i we czci, (5) a nie w pożądliwej namiętności, jak to czynią nie znający Boga poganie. (6) Niech nikt w tej sprawie nie wykracza i nie oszukuje brata swego, albowiem, jak wam to przedtem powiedzieliśmy, zapewniając uroczyście: Bóg jest mścicielem tego wszystkiego. 1 List do Tesaloniczan 4:2-6

Nie rozumie do kocna twojego pytania. Zycie wieczne nie jest procesem je sie ma albo niema. Por 1 Jan 5.13. Otrzymuje sie jes wraz z posiadaniem Jezusa czyli zmartchywstaniem z laski ef 2.5 . Uswiecenie jest procesem dokonywanym do wykazania kto jest bozym wybranym a kto nie.
2 tes 2: (13) Lecz my zawsze winniśmy dziękować Bogu za was, bracia umiłowani przez Pana, że wybrał was Bóg do zbawienia jako pierwociny przez uświęcenie Ducha i wiarę w prawdę.

ani_isza napisał(a):
ps.: a tak poza tym, to czy był już poruszany na forum temat samego "zbawienia"?
może warto odświeżyć i/lub wyjaśnić pewne podstawy o zepsuciu każdego człowieka, powołaniu dla tych, którzy przyjmą wybranie, o ofierze przebłagalnej Jezusa Mesjasza i o łasce, którą można odrzucić (nie tylko na początku, gdy słyszymy ewangelię o zbawieniu nas, ale w każdym momencie swego życia z Bogiem) może nie każdy rozumie czym jest zagwarantowana dla nas pewność zbawienia...
Nie wiem do jakich wnioskow doszliscie Czy mozesz byc tak uprzejam strescic je wlasnymi slowami w 5 zadaniach jesli sie da?

PS czy wy wierzycie ze Jezus Chrystus jest Bogiem roznym Ojcu? wiem ze to z innej beczki ale prosze o odpowiedz albo odnosnik do tematu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 23, 2007 3:16 pm 

Cytuj:
Lash:
Pokazuje ona ze czlowiek odnawia sie w umysle i jest to proces. Ten proces jest zroznicowany u roznych chrzescijan.

Pismo mówi :
Ew. św. Jana 3:5-6
5 Odpowiedział Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się kto nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do Królestwa Bożego.
6 Co się narodziło z ciała, ciałem jest, a co się narodziło z Ducha, duchem jest.

Ew. św. Jana 1:12-13
12 Tym zaś, którzy go przyjęli, dał prawo stać się dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w imię jego,
13 Którzy narodzili się nie z krwi ani z cielesnej woli, ani z woli mężczyzny, lecz z Boga.

I List św. Jana 5:18 Wiemy, że żaden z tych, którzy się z Boga narodzili, nie grzeszy, ale że Ten, który z Boga został zrodzony, strzeże go i zły nie może go tknąć.

I List św. Jana 3:6 Każdy, kto w nim mieszka, nie grzeszy; każdy, kto grzeszy, nie widział go ani go nie poznał.

Nowy duchowy człowiek zrodzony z Ducha Świętego o którym Pismo mówi ,że jest swięty, ty mówisz że potrzebuje procesu odnawiania .

Cytuj:
Lash:
Choc grzech nie ma mocy i prawa do chrzescijanina WYKORZYSTUJE to co dobre aby go kusic. Dlatego wykorzystuje dobre cialo do zwodzenia i oszukiwania chrzescijanina.

Pismo mówi :
I List do Koryntian 9:27 Ale umartwiam ciało moje i ujarzmiam, bym przypadkiem, będąc zwiastunem dla innych, sam nie był odrzucony.
List do Rzymian 8:10 Jeśli jednak Chrystus jest w was, to chociaż ciało jest martwe z powodu grzechu, jednak duch jest żywy przez usprawiedliwienie.

List do Galacjan 5:16-18
16 Mówię więc: Według Ducha postępujcie, a nie będziecie pobłażali żądzy cielesnej.
17 Gdyż ciało pożąda przeciwko Duchowi, a Duch przeciwko ciału, a te są sobie przeciwne, abyście nie czynili tego, co chcecie.
18 A jeśli Duch was prowadzi, nie jesteście pod zakonem.

To co nalezy umartwiać i ujarzmiać to co Pismo nazywa martwym z powodu grzechu , ty nazywasz dobrym .

Skoro negujesz podstawy to wszystko inne równiez jest kłamstwem OKROPNOŚĆ .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 23, 2007 3:38 pm 

poszukiwacz prawdy napisał(a):
Cytuj:
CZLOWIEK w Chrystusie JEST DOBRYM NOWYM STWORZENIEM i sluzy BOGU i jego „cielesnosc” umarla na krzyzu. Jednak czyni czasami grzech i zle uczynki, gdyz grzech zwodzi jego niedoskonale odnowiony umysl i wykorzystuje dobre materialne cialo na swoj uzyteBog wiec swoim Slowem przygotowuje i doskanali w nas umysl tak ze chcemy robic wszystko co dobre.
TO JEST PROCES!!!!!.

Nieprawda .
Pismo mówi coś wręcz odwrotnego : To własnie umysł słuzy Bogu a ciało NIE .
Rzymian 7:23-25
23 A w członkach swoich dostrzegam inny zakon, który walczy przeciwko zakonowi, uznanemu przez mój rozum i bierze mnie w niewolę zakonu grzechu, który jest w członkach moich.
24 Nędzny ja człowiek! Któż mnie wybawi z tego ciała śmierci?
25 Bogu niech będą dzięki przez Jezusa Chrystusa, Pana naszego! Tak więc ja sam służę umysłem zakonowi Bożemu, ciałem zaś zakonowi grzechu

Rozumie wiec ze wg ciebie.
Jestes teoretykiem a nie praktykiem
W koncy Pawel wczesniej pisze:
(14) Wiemy bowiem, że zakon jest duchowy, ja zaś jestem cielesny, zaprzedany grzechowi. (15) Albowiem nie rozeznaję się w tym, co czynię; gdyż nie to czynię, co chcę, ale czego nienawidzę, to czynię. (16) A jeśli to czynię, czego nie chcę, zgadzam się z tym, że zakon jest dobry. (17) Ale wtedy czynię to już nie ja, lecz grzech, który mieszka we mnie. (18) Wiem tedy, że nie mieszka we mnie, to jest w ciele moim, dobro; mam bowiem zawsze dobrą wolę, ale wykonania tego, co dobre, brak; (19) albowiem nie czynię dobrego, które chcę, tylko złe, którego nie chcę, to czynię. (20) A jeśli czynię to, czego nie chcę, już nie ja to czynię, ale grzech, który mieszka we mnie. (21) Znajduję tedy w sobie zakon, że gdy chcę czynić dobrze, trzyma się mnie złe; (22) bo według człowieka wewnętrznego mam upodobanie w zakonie Bożym. (23) A w członkach swoich dostrzegam inny zakon, który walczy przeciwko zakonowi, uznanemu przez mój rozum i bierze mnie w niewolę zakonu grzechu, który jest w członkach moich.

Rozumie ze GRZESZYSZ ale w rozumie jestes usprawiedliwiony?
Czy dobrze cie rozumie?

Ja widze ze Pawel pisze.

(1) Wzywam was tedy, bracia, przez miłosierdzie Boże, abyście składali ciała swoje jako ofiarę żywą, świętą, miłą Bogu, bo taka winna być duchowa służba wasza. (2) A nie upodabniajcie się do tego świata, ale się przemieniajcie przez odnowienie umysłu swego, abyście umieli rozróżnić, co jest wolą Bożą, co jest dobre, miłe i doskonałe.

Wiec znowu jesli przyjac Smokowa teorie ze Pawel Pisze o sobie w czasie TERAZNIEJSZYM i FAKTYCZNIE taki jest to masz kolejny problem:
Bo jest
Cielesny,
Niewolnikiem grzchu,
Nie czyni dobrych uczynkow.
Czyni to co chce grzech

Czy to jest PAWEL – odpowiedz.

Jesli tak to czyim on jest Apostolem bo raczej nie Chrystusa :(

Cytuj:
Biblia ukazuje czlowieka WIERZACEGO BOGU jako dobrego .
Stosunek do cielesnosci – czlowiek wierzacy UKRZYZOWAL swoja cielesnosc w Chrystusie. Jest od niej wolny. Nie musi jej ulegac. Moc ewangelii dala mu nowe zycie i uwolnila od checi i przymusu posluszenstwa cialu.
Grzech oszukuje wiec chrzescijaniana wykorzystujac niedoskonalosc pojmowania woli Boga i dobre pragnienia seks, prawo wlasnosci, sprawiedliwy gniew, sen, glod itp itd.

Kolejna nieprawda Lashu .

Prosilem zeby nie odmieniac mojej ksywki z koncowka „u” ale trudno liczyc tu na uprzejmosc.

List Św.Jakuba 1:14,15
14 Lecz każdy bywa kuszony przez własne pożądliwości, które go pociągają i nęcą;
15 Potem, gdy pożądliwość pocznie, rodzi grzech, a gdy grzech dojrzeje, rodzi śmierć.

Skoro jest dobry to skad własne poządliwości ?

Walsne pozadliwosci Biora sie z trzech zrodel.
Rozumu nie rozpoznajacego woli bozej rzym 12.2
Slabosci czysto fizycznej cialo mdle -
Diabla - zwodzi wybranych
Moze jeszcze od innych osob jako czwarte zrodlo /zwodziciele itp/ - wdarli sie ludzie.

Te cztery zrodla wplywaja na chrzescijanina i powoduja ze rozdzi sie grzech. Jak?

Przychodzi pokusa i wykorzystuje to co dobrz na swoj cel.
Prosty przyklad
czy seks jest zly?
Nie! Jednak pokusa wdziera sie do naszych oczu, mysli. Pobudza cialo fizyczne i prowadzi do grzechu.
Czy chec posaidania ladnego domu jest zle? nie! jednak jesli nie rozpoznalem woli Boga odpowiednio rozumem moge zaczac zazdroscic komus czegoc co wola Boga ja nie otrzymalem. Czy gdzy szedlem do kolego pokusa byla we mnie? Nie nie bylo jej.
Zrodzila sie gdy oczy zobaczyly, gdy umysl nie rozpoznal!
Tak samo mowi Jakub. Zyjac jestesmy narazeni na takie pokusy i one roadza grzech. czy to znaczy ze grzech mieszka we mnie? Jesli tak to jak on godzi miejsce z Duchem Swietym?

Ty mowisz biora sie „ze mnie”. Wiec poszukajmy tych zrodel.
- Sumienie – jest odnowione przez Ducha Sw i wpisane w serce mam nowe prawo.
Czy wiec to co jest odnowione i jest miesiste jest zrodlem pozadliwosci? Czy to co jest straznikiem rodzi pozadliwosc?
(14) to o ile bardziej krew Chrystusa, który przez Ducha wiecznego złożył Bogu samego siebie jako nieskalaną ofiarę, oczyści wasze sumienia z martwych uczynków, abyście służyć mogli Bogu żywemu.
W sercach mamy wypisane Prawo. I w umyslach.

Wiec moze:
- Cielesnosc – ale ta jest ukrzyzowana w Chrustusie.
(6) wiedząc to, że nasz stary człowiek został wespół z nim ukrzyżowany, aby grzeszne ciało zostało unicestwione, byśmy już nadal nie służyli grzechowi;.

Druzyna Smoka temu przeczy mowiac ze cielesnosc SWIETNIE sie ma w chrzescijanach.

Jesli nie jestesm FAKTYCZNIE wolny od grzechu wtedy ZYJE W KLAMSTWIE. Mam wrazenie ze wiekszosc tu twierdzi. Mam uwazac siebie ze wolnego od grzechu ale FAKTYCZNIE to nieprawda! Jestem bowiem pelen pozadliwosci, niewolny i grzech we mnie mieszka a nie Duch sW ! Czyli co SAMOOKLAMYWANIE.

(17) Dzięki jednak niech będą Bogu za to, że gdy byliście niewolnikami grzechu, daliście z serca posłuch nakazom tej nauki, której was oddano (18) a uwolnieni od grzechu oddaliście się w niewolę sprawiedliwości.

Wiec ja sie pytam czy to FAKT
Czy samooklamywanie siebie?

Nie oczekuje ospowiedzi. Po prawda jest jeszcze za trudna do przyjecia!

List do Kolosan 2:11 W nim też zostaliście obrzezani obrzezką, dokonaną nie ręką ludzką, gdy wyzuliście się z grzesznego ciała ziemskiego; to jest obrzezanie Chrystusowe.

(11) I w Nim też otrzymaliście obrzezanie, nie z ręki ludzkiej, lecz Chrystusowe obrzezanie, polegające na zupełnym wyzuciu się z ciała grzesznego,
(11) w nim też zostaliście obrzezani obrzezką, dokonaną nie ręką ludzką, gdy wyzuliście się z grzesznego ciała ziemskiego; to jest obrzezanie Chrystusowe.
(11) W owym zjednoczeniu z Nim otrzymaliście też obrzezanie, lecz nie takie, którego dokonuje się ręką ludzką. Jest to obrzezanie dokonane przez Chrystusa i polegające na całkowitym uwolnieniu nas od ciała grzesznego.
(11) W którym i obrzezani jesteście obrzezką nie ręką uczynioną, to jest, zewlekłszy ciało wszystkich grzechów ciała przez obrzezkę Chrystusową.
(11) Przez którego też obrzezani jesteście obrzezaniem nie rękoma uczynionym, gdyście ciało wasze grzechowi poddane zwlekli przez obrzezanie Krystusowe.

Nie wiem jak greka ale te tlumaczenie podaja czas przeszly dokonany. Pokazuje one ze Obrzezanie Chrystusowe to CALKOWITE Uwolnienie nas/ zwleczenie z siebie CIELSNEGO ciala.

Czy jestes obrzezany Chrystusowo?

List do Rzymian 8:3 Albowiem czego zakon nie mógł dokonać, w czym był słaby z powodu ciała, tego dokonał Bóg: przez zesłanie Syna swego w postaci grzesznego ciała, ofiarując je za grzech, potępił grzech w ciele,
Wyzucie sie z grzesznego ciała to pokonanie grzechu w który jest w nas . Zwycięstwo dokonuje sie przez krew Chrystusa. Pomimo ,że nasze ciało jest grzeszne to nie ma ono mocy nad nami . To znaczy ,że nie jesteśmy przez grzech w naszych członkach potepieni . Umarlismy bowiem dla grzechu przed wyrzeczenie się go przed Bogiem i przyjęcie jego świętości przez wiarę . Przy nowym narodzeniu otrzymujemy nowe serce i przemieniony zostaje nasz umysł . Natomiast nadal pozostajemy w naszych ziemskich ciałach aż do fizycznej smierci .

Rozumie wiec ze WOLNOSC od grzechu to klamstwo?

Pokonujesz cos co jest POKONANE? Zauwaz ze grzeszne cialo niema mocy. Ja tez mowie pozostajemy w naszych ziemskich cialach. Jednak czy ziemskie cialo jest zle samo w sobie? Tak mowila gnoza! Jest ono zle.
Test z Rzymian 7 14- i dalej mowi ze Pawel NIE MOZE ODEPRZEC CIALA. Tak mowi w czasie terazniejszym. Wiec jak to jest nie moze odeprzecz czegos co nie ma mocy?

List do Rzymian 6:11 Podobnie i wy uważajcie siebie za umarłych dla grzechu, a za żyjących dla Boga w Chrystusie Jezusie, Panu naszym. Pismo mówi ,że mamy umartwiac grzech który przebywa w naszym ciele . Grzech nie jest czymś z zewnątrz . On przebywa w naszym ziemskim ciele. . [/color] List do Kolosan 3:5 Umartwiajcie tedy to, co w waszych członkach jest ziemskiego: wszeteczeństwo, nieczystość, namiętność, złą pożądliwość i chciwość, która jest bałwochwalstwem .

(1) Jeśliście więc razem z Chrystusem powstali z martwych, szukajcie tego, co w górze, gdzie przebywa Chrystus zasiadając po prawicy Boga. (2) Dążcie do tego, co w górze, nie do tego, co na ziemi. (3) Umarliście bowiem i wasze życie jest ukryte z Chrystusem w Bogu. (4) Gdy się ukaże Chrystus, nasze życie, wtedy i wy razem z Nim ukażecie się w chwale. (5) Zadajcie więc śmierć temu, co jest przyziemne w /waszych/ członkach: rozpuście, nieczystości, lubieżności, złej żądzy i chciwości, bo ona jest bałwochwalstwem. (6) Z powodu nich nadchodzi gniew Boży na synów buntu. (7) I wy niegdyś tak postępowaliście, kiedyście w tym żyli. (8) A teraz i wy odrzućcie to wszystko: gniew, zapalczywość, złość, znieważanie, haniebną mowę od ust waszych! (9) Nie okłamujcie się nawzajem, boście zwlekli z siebie dawnego człowieka z jego uczynkami, (10) a przyoblekli nowego, który wciąż się odnawia ku głębszemu poznaniu /Boga/, według obrazu Tego, który go stworzył.

To ,że mozemy uważac siebie za umarłych dla grzechu sprawia Duch Świety w każdyn odrodzonym człowieku Każdy jest swięty nie dlatego ,że jest dobry a dlatego ,że Bóg który w nim przebywa jest dobry i święty . Duchowy człowiek jest doskonały . Cielesny natomiast grzeszny . Dopiero wyzwolenie z tego ciała daje prawdziwą wolnośc od grzechu . Paweł pisze tu o doskonałym panowaniu nad grzesznym ciałem .

Duchowy jest doskonaly? Czyli jest dobry? Jesli Pawel jako duchowy pisze ze nie moze odprzec grzechu ? Jak twierdzi smok?

Jozumie wiec ze Pawel mowi:
Oklamujcie Sami sibie mowiec:

(17) Dzięki jednak niech będą Bogu za to, że gdy byliście niewolnikami grzechu, daliście z serca posłuch nakazom tej nauki, której was oddano (18) a uwolnieni od grzechu oddaliście się w niewolę sprawiedliwości.

Bo to nie jest prawdziwa wolnosc? Czy tak?

1 Koryntian 15:53-57
53 Albowiem to, co skażone, musi przyoblec się w to, co nieskażone, a to, co śmiertelne, musi przyoblec się w nieśmiertelność.
54 A gdy to, co skażone, przyoblecze się w to, co nieskażone, i to, co śmiertelne, przyoblecze się w nieśmiertelność, wtedy wypełni się słowo napisane: Pochłonięta jest śmierć w zwycięstwie!
55 Gdzież jest, o śmierci, zwycięstwo twoje? Gdzież jest, o śmierci, żądło twoje?
56 A żądłem śmierci jest grzech, a mocą grzechu jest zakon;
57 Ale Bogu niech będą dzięki, który nam daje zwycięstwo przez Pana naszego, Jezusa Chrystusa.

Pokonywanie pożądliwości własnego skażonego ciała to proces uswiecenia . Dopóki chrześcijanin zyje w grzesznym ciele musi je umartwiać . Nasze ciało jest grzeszne stąd potrzeba przyobleczenia w nowe .

Skazone
To smiertelne i slabe. Grzech Adam skazil nasze ciala i potem nasza cilesnosc to utwrdzila dlatego umrzemy. Jednak nie oznacza to ze materia jest zla. A jesli nie to pytam gdzie mieszka we mnie grzech? Z nogach? A jesli to cielessnosc to czy faktycznie umalra ona w Chrystusie czy to mit?

15 rozdział ew. Jana mówi o krzewie winnym i latoroślach . Ze słów Jezusa jasno wynika ,że przynoszenie owoców czyli uswięcenie dziecka Bozego następuje poprzez działanie Ducha Swiętego . Jest to czynnośc ciągła czyli , gdy przestaje się trwać w Chrystusie( przepuszczać soki) to nie przynosi sie owocu . Konsekwencją jest odcięcie i spalenie . Z wywodu Lasha o bezgrzesznosci ciała po nawróceniu wynika , że stan odcięcia jest wykluczony . Czas natomiast działa na korzyść wierzącego . Moze on tylko przynosicić więcej owocu nigdy mniej .

Przeczytaj caly rozdzial 15:1-17 Kto, co i jak, Co obiecuje Jezus Apostolom odnosnie owocu i trwania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 23, 2007 4:06 pm 

Cytuj:
Lash:
Pokazuje ona ze czlowiek odnawia sie w umysle i jest to proces. Ten proces jest zroznicowany u roznych chrzescijan.

Pismo mówi :
Ew. św. Jana 3:5-6
5 Odpowiedział Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się kto nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do Królestwa Bożego.
6 Co się narodziło z ciała, ciałem jest, a co się narodziło z Ducha, duchem jest.

Czy duch ktory sie w tobie narodzil jest ZLY?
Ew. św. Jana 1:12-13
12 Tym zaś, którzy go przyjęli, dał prawo stać się dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w imię jego,
13 Którzy narodzili się nie z krwi ani z cielesnej woli, ani z woli mężczyzny, lecz z Boga.

Czy nowe stworzenie jest ZLE?
I List św. Jana 5:18 Wiemy, że żaden z tych, którzy się z Boga narodzili, nie grzeszy, ale że Ten, który z Boga został zrodzony, strzeże go i zły nie może go tknąć.

I List św. Jana 3:6 Każdy, kto w nim mieszka, nie grzeszy; każdy, kto grzeszy, nie widział go ani go nie poznał.

A jednak ty twierdzisz przytakujac smokowi ze nowe stworzenie grzeszy pelnia cielesnosci i jest OK! Wiec jak jest:
Jest dobry
Czy cielsny?
Nowy duchowy człowiek zrodzony z Ducha Świętego o którym Pismo mówi ,że jest swięty, ty mówisz że potrzebuje procesu odnawiania .

Czy duchowy czlowiek to Twoj umysl? Rozumie wiec ze wg
Nowe stworzenie to tez to co ponizej:
(2) Nie bierzcie więc wzoru z tego świata, lecz przemieniajcie się przez odnawianie umysłu, abyście umieli rozpoznać, jaka jest wola Boża: co jest dobre, co Bogu przyjemne i co doskonałe. (List do Rzymian 12:2, Biblia Tysiąclecia)

(14) Jeśli bowiem modlę się pod wpływem daru języków, duch mój wprawdzie się modli, ale umysł nie odnosi żadnych korzyści. (1 list do Koryntian 14:14, Biblia Tysiąclecia)
Umysl sie cwiczy rozrozniac dobro i zlo
(14) Przeciwnie, stały pokarm jest właściwy dla dorosłych, którzy przez ćwiczenie mają władze umysłu udoskonalone do rozróżniania dobra i zła. (List do Hebrajczyków 5:14, Biblia Tysiąclecia)
Tu sa one wyranie przeciwstawione.

To nie jest to samo!
Nowe stworzenie – duch - to nie umysl ktory potrzebuje odnowienia!
Lash napisał(a):
Pismo mówi : I List do Koryntian 9:27 Ale umartwiam ciało moje i ujarzmiam, bym przypadkiem, będąc zwiastunem dla innych, sam nie był odrzucony.

Kontekst
List do Rzymian 8:10 Jeśli jednak Chrystus jest w was, to chociaż ciało jest martwe z powodu grzechu, jednak duch jest żywy przez usprawiedliwienie.

Sarki / soma? O co chodzi Pawlowi? Co jest martwe? Jest martwe, czy to fikcja?
List do Galacjan 5:16-18
16 Mówię więc: Według Ducha postępujcie, a nie będziecie pobłażali żądzy cielesnej.
17 Gdyż ciało pożąda przeciwko Duchowi, a Duch przeciwko ciału, a te są sobie przeciwne, abyście nie czynili tego, co chcecie. 18 A jeśli Duch was prowadzi, nie jesteście pod zakonem.

Juz wyajsnialem to wczesniej. Prosze o ekspozycje tego tekstu w calosci a nie wyrywanie z kontekstu.
To co nalezy umartwiać i ujarzmiać to co Pismo nazywa martwym z powodu grzechu , ty nazywasz dobrym .
Skoro negujesz podstawy to wszystko inne równiez jest kłamstwem OKROPNOŚĆ .

Nazywam chrzescijanina Dobrym a nie ludzka cielesnosc. Czy to co nowonarodzone jest zle? TKAI JEST TEAMAT. Dlaczego wciskasz mi ciaze w brzuch ze wierze ze cielesnosc jest dobra! Na Boga gdzie tak piowiedzialem.
Cielesnosc jest ZLA i jest ukrzyzowana w Chrustyusie.
Cialo materialne jest dobre ale moze byc uzyte przez pokuze ku pozadliwosci i do grzechu!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 23, 2007 4:18 pm 

Cytuj:
"Walsne pozadliwosci Biora sie z trzech zrodel.
Moze jeszcze od innych osob jako czwarte zrodlo /zwodziciele itp/ - wdarli sie ludzie"

Cytuj:
"Tak samo mowi Jakub. Zyjac jestesmy narazeni na takie pokusy i one roadza grzech. czy to znaczy ze grzech mieszka we mnie? Jesli tak to jak on godzi miejsce z Duchem Swietym?"

Cytuj:
"Dla mnie sa trzy zrodla grzechu w czlowieku odrodzonym.
2. to jest Slabosc ciala fizycznego. Np zmeczenie, skesualnosc, glod, bol ktore same w sobie nie sa zle ale ktor grzech wykorzystuje na swoja sprawe
3. Demony i slugi diabla ktore odciagaja chrzescijan i zwodza ich na tyle na ile sie da"

Cytuj:
Nie wiem jak greka ale te tlumaczenie podaja czas przeszly dokonany. Pokazuje one ze Obrzezanie Chrystusowe to CALKOWITE Uwolnienie nas/ zwleczenie z siebie CIELSNEGO ciala.

Twój wywód to jakiś miszmasz . Trudno złapac w tym jakikolwiek sens . I to cielesne ciało :shock: .Sorry , ja wysiadam .

-skoro zewlekłes stare ciało to czym jest to w którym teraz jesteś ? .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 23, 2007 4:43 pm 

Cytuj:
"Walsne pozadliwosci Biora sie z trzech zrodel.
Moze jeszcze od innych osob jako czwarte zrodlo /zwodziciele itp/ - wdarli sie ludzie"

Cytuj:
"Tak samo mowi Jakub. Zyjac jestesmy narazeni na takie pokusy i one roadza grzech. czy to znaczy ze grzech mieszka we mnie? Jesli tak to jak on godzi miejsce z Duchem Swietym?"

Cytuj:
"Dla mnie sa trzy zrodla grzechu w czlowieku odrodzonym.
3. Demony i slugi diabla ktore odciagaja chrzescijan i zwodza ich na tyle na ile sie da"

Cytuj:

Twój wywód to jakis pseudo teologiczny bełkot . Trudno złapac w tym jakikolwiek sens . I to cielesne ciało :shock: .Sorry , ja wysiadam .
-skoro zewlekłes stare ciało to czym jest to w którym teraz jesteś ? .

Przeczytaj Jeszcze Raz Rzymian 6.6 i dalej i powiedz mi czy to FIKCJA czy FAKT.
Dlaczego nie odpowiedziales na pytania?
Je jestem w ciele fizycznym. Ty mylisz cielesnosc i cialo fizyczne.
Cialo fizyczne jest dobre samo w sobie. Materia jest dobra. Jednak w tym ciele moze mieszkac CILESNOSC lub Nowe Stworzenie!
Cieslesnosc powoduje ze czlowiek jest zly i poddany grzechowi.
Nowe stworzenie polega na tym ze cielsnosc umiera na krzyzu a nowe stworzenie przejmuje kontrole nad dobrym fizycznym cialem.

Mialem nadzieje ze kazdy zdaje sobie z sprawe z tego ze jest cielesnosc i cialo. Polski jezyk oddaje wszystko jako cialo!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 23, 2007 7:24 pm 

Lash napisał(a):
Cialo fizyczne jest dobre samo w sobie. Materia jest dobra. Jednak w tym ciele moze mieszkac CILESNOSC lub Nowe Stworzenie!

I to jest najlepsze podsumowanie błędu Lasha. Pismo mówi, że cielesność mieszka w członkach odrodzonych ludzi jak Paweł, Koryntianie czy Galacjanie. Nie panuje, ale mieszka. Co więcej, pożąda przeciwko Duchowi, aby odrodzeni Galacjanie nie czynili tego, co chcą. Zapłodniona przez pokusę poczyna grzech w odrodzonych ludziach, a grzech, gdy wydorośleje, powoduje duchową śmierć. Dlatego jej dzieła należy Duchem uśmiercać, korzystając z mocy danej nam w momencie nowego narodzenia.

Ale Lash woli dzielnie walczyć z tekstem Biblii, byle tylko "wyjść na swoje".

Lash napisał(a):

Cielesność to jest skłonność do grzechu czyli pożądliwość. Człowiek jest zły nie dlatego, że posiada cielesność, tylko dlatego, że grzeszy. Sama skłonność do grzechu nie jest jeszcze grzechem, a człowiek nie jest potępiony za swoją skłonność do grzechu, tylko za swoje grzechy. Pożądliwość musi począć, żeby zrodzić grzech. Lash nie rozumie dychotomii odrodzonego człowieka, który posiada biologiczne nieodrodzone ciało, w którym mieszka skłonność do grzechu, oraz odrodzonego ducha, który w Chrystusie pokonuje tę skłonność skutecznie, o ile zdecydujemy się zabijać Duchem dzieła cielesności.

Człowiek odrodzony jest wolny od władzy cielesności, ale nie jest pozbawiony skłonności do grzechu, dopóki żyje w tym ciele, ponieważ ciało pożąda przeciwko Duchowi. Jeśli ktoś twierdzi, że w momencie nowego narodzenia został pozbawiony skłonności do grzechu, to albo nie wie, co mówi, albo kłamie.

Ciało fizyczne nie jest tożsame z cielesnością, i dlatego Pismo mówi, że cielesność w nim mieszka. Paweł pisze o swej naturze cielesnej, która jest nieodłącznie związana ze skłonnością do grzechu i o swej naturze duchowej, która uległa odrodzeniu. Dlatego mówi "we mnie, to jest w ciele moim, nie mieszka dobro" [Rzym. 7:18]. Jego wywód jest całkowicie logiczny i nie ma w nim sprzeczności, jeśli tylko postaramy się go zrozumieć, zamiast dopasowywać do z góry ustalonej tezy. Jeśli z góry ustalona teza brzmi "w tym ciele moze mieszkac CILESNOSC lub Nowe Stworzenie", to wtedy dochodzimy do sprzeczności w Pawłowym tekście. I musimy kombinować, wypaczając sam tekst Pawła, a także zaprzeczając tekstom Jakuba i pozostałym już cytowanym. Musimy również wymyślić, że odrodzeni i cieleśni Koryntianie [I Kor. 3:1-3] musieli być "cieleśni inaczej". Czyli produkujemy absurdy po to, żeby tekst nagiąć do z góry ustalonej tezy.

Jeśli jednak tekst odczytamy normalnie, to widać, że cielesność w sensie skłonności do grzechu mieszka w skażonym ciele razem z odrodzonym duchem, ponieważ "co narodziło się z ciała, ciałem jest, a co narodziło się z Ducha, duchem jest". Apostołowie w wielu miejscach napominają odrodzonych ludzi, żeby nie poddawali się skłonności do grzechu mieszkającej w ich członkach i żeby nie żyli tak jak przed nowym narodzeniem. Oznacza to, że mogliby tak żyć, gdyby nie ujarzmiali Duchem ciała w sensie cielesności.

Jesteśmy zbawieni nie dlatego, że nasza cielesność przestała istnieć i działać w naszych członkach, tylko dlatego, że Bóg odpuścił nam grzechy. Umarliśmy z Chrystusem, utożsamiając się z Nim przez wiarę. To jest fakt. Problem polega na tym, że On umarł już biologicznie i został wzbudzony z martwych w nieskażonym ciele, żyjąc w nim dla Boga. My żyjemy w ciele skażonym i dlatego nie jesteśmy martwi dla grzechu w naszych ciałach, lecz MAMY SIĘ UWAŻAĆ za martwych dla grzechu i żyć dla Boga W CHRYSTUSIE. Dlatego grzech nie musi panować w naszym śmiertelnym ciele, o ile w Chrystusie położymy całkowitą ufność i Jego mocą będziemy pokonywać pożądliwości. Apostoł ostrzega jednak, żebyśmy nie oddawali naszych członków grzechowi na oręż nieprawości, ponieważ stajemy się sługami tego, komu jesteśmy posłuszni.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 23, 2007 8:31 pm 

Im bardziej czytam ciebie Smoku tum bardziej mam narastajace dwie emocje:
Smutek bo oskarzasz bezpodstawnie: zaraz napiszeo tym wiecej i
Rozczarowanie.

Powiedz czy mozesz laskawie odniesc sie do moich postawowych zarzutow do Twojej interpretacji? BO jak narazie robisz wszystko byleby nie dyskutowac merytorycznie ale kazania prawic.

1. Skoro Pawel napisal:
6) To wiedzcie, że dla zniszczenia grzesznego ciała dawny nasz człowiek został razem z Nim ukrzyżowany po to, byśmy już więcej nie byli w niewoli grzechu.
To ma na mysli:
- Smierc tego ciala NA KRZYZU jest PODSTAWA wolnosci od grzechu
- Jest to tylko obraz ale nie FAKT?
- Cos innego?
2. Skoro Pawel napisal:
To ma na mysli:
- Jestesmy KFAKTYCZNIE WOLNI od grzechu i on nad nami nie panuje
- Mamy tak myslec - ale nie jest to fakt tylko fikcyjny obraz
- Inna opcja
3. Skoro Pawel napisal:
(14) Wiemy bowiem, że zakon jest duchowy, A ja jestem cielesny, zaprzedany w niewolę grzechu . (15) Albowiem nie rozeznaję się w tym, co czynię; gdyż nie to czynię, co chcę, ale czego nienawidzę, to czynię. (16) A jeśli to czynię, czego nie chcę, zgadzam się z tym, że zakon jest dobry. (17) Ale wtedy czynię to już nie ja, lecz grzech, który mieszka we mnie. (18) Wiem tedy, że nie mieszka we mnie, to jest w ciele moim, dobro; mam bowiem zawsze dobrą wolę, ale wykonania tego, co dobre, brak;
- to opisuje w pierwszej osobie czlowieka CIELSNEGO walczacego z PRAWEM uzywaja retorycznej formu JA i czas Terazniejszy.
- FAKTYCZNIE jest niewolnikiem Grzechu, NIE rozeznaje co czyni, NIE wykonuje DOBRA.
- Inna opcja.

Mozesz wybrac prosze. Jesli wybirzez inna uzasadnij Biblijnie Z TEKSTU RZYMIAN. a wnastepnej kolejnosci poz tym tekstem. Prosze

Prawde mowiac nie oczekuje odpowiedzi. Nie wydaje mi sie abys obecnie potrafil pstawic siebie w prawdzie. I opdowiedziec na te pytania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 23, 2007 9:45 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Lash napisał(a):

I to jest najlepsze podsumowanie błędu Lasha. Pismo mówi, że cielesność mieszka w członkach odrodzonych ludzi jak Paweł, Koryntianie czy Galacjanie. Nie panuje, ale mieszka.

Jakos Twierdzisz Ze te Slowa Odnosza sie Do Pawla W Jego AKTUALNYM STANIE!

(14) Wiemy przecież, że Prawo jest duchowe. A ja jestem cielesny, zaprzedany w niewolę grzechu. (15) Nie rozumiem bowiem tego, co czynię, bo nie czynię tego, co chcę, ale to, czego nienawidzę - to właśnie czynię. (16) Jeżeli zaś czynię to, czego nie chcę, to tym samym przyznaję Prawu, że jest dobre. (17) A zatem już nie ja to czynię, ale mieszkający we mnie grzech. (18) Jestem bowiem świadom, że we mnie, to jest w moim ciele, nie mieszka dobro; bo łatwo przychodzi mi chcieć tego, co dobre, ale wykonać - nie. (19) Nie czynię bowiem dobra, którego chcę, ale czynię to zło, którego nie chcę. (20) Jeżeli zaś czynię to, czego nie chcę, już nie ja to czynię, ale grzech, który we mnie mieszka. (21) A zatem stwierdzam w sobie to prawo, że gdy chcę czynić dobro, narzuca mi się zło. (22) Albowiem wewnętrzny człowiek [we mnie] ma upodobanie zgodne z Prawem Bożym. (23) W członkach zaś moich spostrzegam prawo inne, które toczy walkę z prawem mojego umysłu i podbija mnie w niewolę pod prawo grzechu mieszkającego w moich członkach.

Nie wiem czy istniej jasniejszy tekst wyjasniajacy mechanizm JAK mieszkajcy grzech bierze kogos w niewole.

Chyba ze Pawel pmowiac to wszystko mial na mysli zielone ludki :) :lol: :roll: :D :o

Co więcej, pożąda przeciwko Duchowi, aby odrodzeni Galacjanie nie czynili tego, co chcą.

Oczwysicie ze jak sie wyrywa Tekst z Galacjan z wykladu Pawla o relacji CIALO - PRAWO ktore o dziwo wykladane jest tez Rzymian 7 to sie dochodzi do takich wnioskow. Pewnie jestes zwolennikiem osadzania siebie dziesieciorgiem przykazan. CIEKAWE ze pawel mowi to w kontrkscie PRAWA pomysl o tym.

(14) Albowiem cały zakon streszcza się w tym jednym słowie, mianowicie w tym: Będziesz miłował bliźniego swego, jak siebie samego. (15) Lecz jeśli jedni drugich kąsacie i pożeracie, baczcie, abyście jedni drugich nie strawili. (16) Mówię więc: Według Ducha postępujcie, a nie będziecie pobłażali żądzy cielesnej. (17) Gdyż ciało pożąda przeciwko Duchowi, a Duch przeciwko ciału, a te są sobie przeciwne, abyście nie czynili tego, co chcecie. (18) A jeśli Duch was prowadzi, nie jesteście pod zakonem. (19) Jawne zaś są uczynki ciała, mianowicie: wszeteczeństwo, nieczystość, rozpusta, (20) bałwochwalstwo, czary, wrogość, spór, zazdrość, gniew, knowania, waśnie, odszczepieństwo, (21) zabójstwa, pijaństwo, obżarstwo i tym podobne; o tych zapowiadam wam, jak już przedtem zapowiedziałem, że ci, którzy te rzeczy czynią, Królestwa Bożego nie odziedziczą. (22) Owocem zaś Ducha są: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, (23) łagodność, wstrzemięźliwość. Przeciwko takim nie ma zakonu.

ZObacz do rzymian 7 ze tez mowi o prawie.

Zapłodniona przez pokusę poczyna grzech w odrodzonych ludziach, a grzech, gdy wydorośleje, powoduje duchową śmierć. Dlatego jej dzieła należy Duchem uśmiercać, korzystając z mocy danej nam w momencie nowego narodzenia.

To jakas mantra? Gdy bedzisz gotowy O ile Pan Jezus da laske to moze porozmawiamy o Jakubie. Obecnie nawet to co wprost napisal Pawel nie przyjmujesz ale utprawiasz mantre, Przenoszac Rzymian do jakuba czalkowicie beztrosko. Gdyby Pawel koncowke 7 go rodzialu odnosil do diebie to jest W PELNI GRZECHU.

Ale Lash woli dzielnie walczyć z tekstem Biblii, byle tylko "wyjść na swoje".

Moje nie moje mi to obojetne "Szukam tego co Chrystusa" A Slowo Jest Boze. Odpowiedz na zarzuty bo uciekasz jak sie da.

Lash napisał(a):

Cielesność to jest skłonność do grzechu czyli pożądliwość. Człowiek jest zły nie dlatego, że posiada cielesność, tylko dlatego, że grzeszy.

Rozumie wiec ze Jestes ZLY. Dziekuje ze pierwsza odpowiedz.

Pawel jednak pisze inaczej powiada bowiem.
(6) wiedząc to, że nasz stary człowiek został wespół z nim ukrzyżowany, aby grzeszne ciało zostało unicestwione, byśmy już nadal nie służyli grzechowi; (7) kto bowiem umarł, uwolniony jest od grzechu.

Nie wiem ja dla ciebie ale Pawel pisze tu wyranie ze CZLOWIEK SATRY - CIELSNOSC jest ukrzyzowana abysmy nie grzeszyli!
Ty odrwacasz kota ogonem mowiac.
Zwalczajac grzech zabije cielsnosc. Jestes spod Prawem a nie pod laska.

Sama skłonność do grzechu nie jest jeszcze grzechem, a człowiek nie jest potępiony za swoją skłonność do grzechu, tylko za swoje grzechy.

Ej ej ej. Poczekaj zobacz co Pawel pisze o cielesnosci.

(10) Umarłszy bowiem, dla grzechu raz na zawsze umarł, a żyjąc, żyje dla Boga. (11) Podobnie i wy uważajcie siebie za umarłych dla grzechu, a za żyjących dla Boga w Chrystusie Jezusie, Panu naszym. (12) Niechże więc nie panuje grzech w śmiertelnym ciele waszym, abyście nie byli posłuszni pożądliwościom jego

KTO umarl? FAKT to czy FIKCJA?
Gdzie masz napisane ze CIELENOSC TO SKLONNOSC. Pawel pisze WG CIEBIE TAK

(19) Nie czynię bowiem dobra, którego chcę, ale czynię to zło, którego nie chcę. (20) Jeżeli zaś czynię to, czego nie chcę, już nie ja to czynię, ale grzech, który we mnie mieszka. (21) A zatem stwierdzam w sobie to prawo, że gdy chcę czynić dobro, narzuca mi się zło. (22) Albowiem wewnętrzny człowiek [we mnie] ma upodobanie zgodne z Prawem Bożym. (23) W członkach zaś moich spostrzegam prawo inne, które toczy walkę z prawem mojego umysłu i podbija mnie w niewolę pod prawo grzechu mieszkającego w moich członkach.

Wiec Wg ciebie to powinna byc cielsnoc.

Tkaze galacjan wg ciebie opisuje cielsnosc i mowi.

(16) Oto, czego uczę: postępujcie według ducha, a nie spełnicie pożądania ciała. (17) Ciało bowiem do czego innego dąży niż duch, a duch do czego innego niż ciało, i stąd nie ma między nimi zgody, tak że nie czynicie tego, co chcecie .

Wiec jak sklonnosc CILESNOSC JEST SKUTECZNE i ZNIEALAJACA! wtych werstach na ktore sie powolujesz.

Pożądliwość musi począć, żeby zrodzić grzech. Lash nie rozumie dychotomii odrodzonego człowieka, który posiada biologiczne nieodrodzone ciało, w którym mieszka skłonność do grzechu, oraz odrodzonego ducha, który w Chrystusie pokonuje tę skłonność skutecznie, o ile zdecydujemy się zabijać Duchem dzieła cielesności.

Lash swietnie to rozumie bo przez 13 lat swojego duchowego zycia myslal to co Ty. Wiec uprawiasz porpagande w stylu
My jestesmy tu gdzie sotczniowcy - oni takm gdzie bylo ZOMO.

Jakub w liscie pisze abysmy nie byli
dipsychikos.
ludzmi o podwojnej duszy. Rodzi ona bowiem brak madrosci do wytrwalosci Jak 1,7 i
niewole diabla 4,7.
Zobacz do greki Jest dam dokladnie opisane o dychotomcach.

Człowiek odrodzony jest wolny od władzy cielesności, ale nie jest pozbawiony skłonności do grzechu, dopóki żyje w tym ciele, ponieważ ciało pożąda przeciwko Duchowi. Jeśli ktoś twierdzi, że w momencie nowego narodzenia został pozbawiony skłonności do grzechu, to albo nie wie, co mówi, albo kłamie.

Albo wie co mowi albo mowi prawde.
Ty probujesz pozbawic mocy cilesnosci sprowadzajac ja do sklonnosci Choc teksty na ktor sie powlujesz wskazuja jednoznacznie ze ONE POWODUJA ze CZLOWIEK NIE CZYNI TEGO CO CHCE!. Porz rzymian 7,14-21 Gal 5,17
Czy Pawel mowi tu o sklonnosci czy o SKUTECZNOSCI CIALA!

Ciało fizyczne nie jest tożsame z cielesnością, i dlatego Pismo mówi, że cielesność w nim mieszka. Paweł pisze o swej naturze cielesnej, która jest nieodłącznie związana ze skłonnością do grzechu i o swej naturze duchowej, która uległa odrodzeniu. Dlatego mówi "we mnie, to jest w ciele moim, nie mieszka dobro" [Rzym. 7:18]. Jego wywód jest całkowicie logiczny i nie ma w nim sprzeczności, jeśli tylko postaramy się go zrozumieć, zamiast dopasowywać do z góry ustalonej tezy.

Czekam niecierpliwie na odpowiedz na moje pytania w poprzednim poscie.

Jeśli z góry ustalona teza brzmi "w tym ciele moze mieszkac CILESNOSC lub Nowe Stworzenie", to wtedy dochodzimy do sprzeczności w Pawłowym tekście.

Jejku ale ty jestes typowy. Wszystko co ci nie pasuje przypisujesz Z GORY ZALOZENEJ TEZIE. Jesli bowiem z gory zakladasz ze inni maja zalozone tezy choc tak nie jest to oszukujesz sam siebie! Tak ci latwiej dyskutowac? Nie musisz odpowiadac? Trzymasz ludzi w strachu? Powiem ci ze akurat kompletni sie myslisz w tej sprawie!!!!! Kiedy jak Pan da to ci wyjansnie.

I musimy kombinować, wypaczając sam tekst Pawła, a także zaprzeczając tekstom Jakuba i pozostałym już cytowanym. Musimy również wymyślić, że odrodzeni i cieleśni Koryntianie [I Kor. 3:1-3] musieli być "cieleśni inaczej". Czyli produkujemy absurdy po to, żeby tekst nagiąć do z góry ustalonej tezy.

JESLI MUSICIE i PRODUKUJECIE to jestescie w niewoli produkcji. Wiedz ze ja nie musze i nic takiego nie produkuje.

Piszac W CZASIE TERAZNIEJSZYM i LICZBIE MNOGIEJ MILES OCZYSIWCIE NA MYSLI SIEBIE i SOWICH PRZYJACIOL CO NIE!!!!!!!!! - ZASRTSUJ metode interpretacji do swojego tekstu jak stosujesz do Pawlowego!!!
Tak samo Pawel mial na mysli siebie!

Chwala Bogu za Jego cudowna madrosc. pokazujaca jak ludzie sami robia cos a Pawlowi w Duchu zabraniaja. !!!!!

Jeśli jednak tekst odczytamy normalnie, to widać, że cielesność w sensie skłonności do grzechu mieszka w skażonym ciele razem z odrodzonym duchem, ponieważ "co narodziło się z ciała, ciałem jest, a co narodziło się z Ducha, duchem jest".

Uwaga dla czytelnikow.
Normalnie to znaczy ZNIEWALA CZYNIE, CO NIE CHCE, nie ja czynie, nie czynie dobra, czynicie co nie chcecie. TO JEST TO SKLONNOSC.
Smoku jesli to jest sklonnosc to grzesz ile chcesz bo gorszych rzeczy czynic nie mozna! /nie bierz tego doslownie to sarkazm/

Apostołowie w wielu miejscach napominają odrodzonych ludzi, żeby nie poddawali się skłonności do grzechu mieszkającej w ich członkach i żeby nie żyli tak jak przed nowym narodzeniem. Oznacza to, że mogliby tak żyć, gdyby nie ujarzmiali Duchem ciała w sensie cielesności.

A moze wkazesz choc jedne grzech gdzie cialo jest nazywane Sklonnoscia a nie "zniewlaczem" ? che?

Jesteśmy zbawieni nie dlatego, że nasza cielesność przestała istnieć i działać w naszych członkach, tylko dlatego, że Bóg odpuścił nam grzechy. Umarliśmy z Chrystusem, utożsamiając się z Nim przez wiarę. To jest fakt. Problem polega na tym, że On umarł już biologicznie i został wzbudzony z martwych w nieskażonym ciele, żyjąc w nim dla Boga.

TO jeszcze raz odsylam cie do rzymian 6,6!

(6) To wiedzcie, że dla zniszczenia grzesznego ciała dawny nasz człowiek został razem z Nim ukrzyżowany

Jak byk Stoi NAPISANE Ze nasze GRZESZNE CIALO JEST ZNIM UKRZYZOWANY

[size=24 ]po to, byśmy już więcej nie byli w niewoli grzechu(7) Kto bowiem umarł, stał się wolny od grzechu..[/size]
[/quote]

Celem ukrzyowanie tego cial jest danie WOLNOSCI OD GRZECHU

(8) Otóż, jeżeli umarliśmy razem z Chrystusem, wierzymy, że z Nim również żyć będziemy,

Kto umarl jak to opisano wczesniej w CHRYSTUSIE ma zucie wieczne.

Smok dodaje Tu mowiac.

Utozsamilismy sie! - naprawde nasze cielesne ciala umarly Mowi Pawel !

Cielsnosc Zyje - choc Pawel mowi umarla!

Bog odpuscil nam grzechy bez zabijania naszej cielesnosci - choc stoi jak byk napisane ze po to umarla abysmy byli wolni od grzechu!

My żyjemy w ciele skażonym i dlatego nie jesteśmy martwi dla grzechu w naszych ciałach, lecz MAMY SIĘ UWAŻAĆ za martwych dla grzechu i żyć dla Boga W CHRYSTUSIE.

Pawel mowi wy sami "ligizesthe" liczcie sobie ze martwi jestescie.

- ma na mysli: Oklamujcie siebie wmawiajac sobie z jestescie martwi dla grszechu i wolni od niego bo cielsnosc zyje choc napisalem ze umarla w Chrystusie!? 6:6-7
- ma namysli: FAKTYCZNIE cielsnosc w Chrystusie umarla dlatego z wiary mozemy widziec to u siebie i byc FAKTYCZNIE wolnumi od grzehu i cielsnosci.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 23, 2007 10:11 pm 

Wydaje mi się Lash, że jesteś jak na razie JEDYNĄ osobą, która nie rozumie tego, co ja piszę. Powtarzasz w kółko swoje mantry, zamiast postarać się przeczytać to, co Twoi adwersarze mają do powiedzenia, a ponieważ denerwuje Cię to, że wyrażają poglądy odmienne od Twoich, nazywasz ich "drużyną Smoka". Nawet Agnostyk, który zapytał, o co mi chodzi, uzyskał satysfakcjonującą odpowiedź i zrozumiał ją.

Napisałem już kilka razy odpowiedzi na Twoje pytania. Ponieważ nie czytasz moich wypowiedzi albo nie ich rozumiesz, postanowiłem zaprzestać dyskusji wprost i pisać obok. Inni najwyraźniej rozumieją to, co piszę i bardzo dobrze. A Twoje nawet najdłuższe posty i największe litery nie zmienią faktu, że naginasz tekst Pisma do z góry założonej tezy, co wykazałem juz kilka razy.

Nie wiem, w co wierzyłeś przez 13 lat, ale coś mi się zdaje, że potem ktoś Cię czegoś źle nauczył, a Ty po prostu idziesz w zaparte, zamiast czytać to, co piszą inni (już nawet nie chodzi o mnie). Denerwujesz się coraz bardziej i niepotrzebnie narastają w Tobie złe emocje. A to jest chyba właśnie efekt cielesności, która w Tobie działa jak w każdym. Masz prawo się z tym nie zgadzać, podobnie jak masz prawo nie zgadzać się, że po nowym narodzeniu nadal obowiązuję Cię siła grawitacji. Po prostu przekonasz się prędzej czy później - z tym, że im później, tym bardziej będzie bolało.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 23, 2007 10:15 pm 

Cytuj:
Lash:

Odpowiedziałem na nie wcześniej . Powtórzę więc : Duchowy człowiek jest doskonały i walczy z grzesznym ciałem w którym przebywa .
Twój wywód o cielesności i ciele fizycznym pozostawiam bez komentarza. Forma w jakiej odpowiedziałeś na ostatni post Smoka potwierdza moje obawy. Kolejny "misjonarz" na forum . Niniejszym naszą konwersacje uważam za zakończoną .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 23, 2007 10:23 pm 

Cytuj:
Lash:
Odpowiedziałem na nie wcześniej . Powtórzę więc : Duchowy człowiek jest doskonały i walczy z grzesznym ciałem w którym przebywa .
Twój wywód o cielesności i ciele fizycznym pozostawiam bez komentarza. Forma w jakiej odpowiedziałeś na ostatni post Smoka potwierdza moje obawy. Kolejny "misjonarz" na forum . Niniejszym naszą konwersacje uważam za zakończoną .
Misjonarz?
:? :( :o :shock: :roll: :?: :?:
Poprostu prosze o dopowiedz na pytania i absyrdy ktore rodza wasze twierdzenia ot tyle ale widac prozno pytalem :(.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 23, 2007 10:35 pm 

Wydaje mi się Lash, że jesteś jak na razie JEDYNĄ osobą, która nie rozumie tego, co ja piszę.
Dobrze piszesz wydaje ci sie :(
Powtarzasz w kółko swoje mantry, zamiast postarać się przeczytać to, co Twoi adwersarze mają do powiedzenia, a ponieważ denerwuje Cię to, że wyrażają poglądy odmienne od Twoich, nazywasz ich "drużyną Smoka". Nawet Agnostyk, który zapytał, o co mi chodzi, uzyskał satysfakcjonującą odpowiedź i zrozumiał ją.

Moja "mantra" jest Slowo Boga
Napisałem już kilka razy odpowiedzi na Twoje pytania. Ponieważ nie czytasz moich wypowiedzi albo nie ich rozumiesz, postanowiłem zaprzestać dyskusji wprost i pisać obok. Inni najwyraźniej rozumieją to, co piszę i bardzo dobrze. A Twoje nawet najdłuższe posty i największe litery nie zmienią faktu, że naginasz tekst Pisma do z góry założonej tezy, co wykazałem juz kilka razy.

Nic nie wykazales a bojac sie odpowiedziec na stwierdzenia ktore rodza twoje tezy a ktore ubieram w pytania: Udowadniasz typowa rzecz:
NIby nauczanie Biblijne ladne ukladne - ale jak sie przyjrzec szczegolom, to wychodza bzdury absurd
Twoja niechcec do odpowiedzi oparta jest o to ze to obala PIERWOTNE ZALOZENIA!
A pisalem duzymi literami bo "smoki maja kiepski wzrok- Tolkien" :wink: myslalem ze nie dowidzisz pytan.

To co wezmiesz sie w garsc i ospoweisz besposrednio czy znowu Walniesz kazanie nie odpowiadajac na moje pytania tylko OBOK nich?

Nie wiem, w co wierzyłeś przez 13 lat, ale coś mi się zdaje, że potem ktoś Cię czegoś źle nauczył, a Ty po prostu idziesz w zaparte, zamiast czytać to, co piszą inni (już nawet nie chodzi o mnie).

Kosciol zEielonoswiatkowy. Bracia z Zarowa, Glogowa, Krotoszyna, Wroclawia. Potem sporo czasu Baptysci Wroclawscy.
ty poprostu idziesz w ZAPARTE nie chca odpowiedziec wprost na mje pytania. Dlaczego?
Bo wiesz ze obalaja twoje nauczanie przyjete z gory bez zastanoweinia?

Denerwujesz się coraz bardziej i niepotrzebnie narastają w Tobie złe emocje. A to jest chyba właśnie efekt cielesności, która w Tobie działa jak w każdym.

Gdybys byl w czasach ST to jako proroka ukamienowali by cie. Ale jako psycholog tez jestes kiepski. Raczej mnie to rozczaraowalo, zasmucilo nic mnie nie zlosci. Nic cielesnego. nie lubie tez gdy ktos mnie obraza ignoruje ale odrazu mam zwyczaj wybaczac aby nic w sobie nie pielegnowac. wiec nie wiem skad u ciebie takia "wizualizacja" ;)

Masz prawo się z tym nie zgadzać, podobnie jak masz prawo nie zgadzać się, że po nowym narodzeniu nadal obowiązuję Cię siła grawitacji. Po prostu przekonasz się prędzej czy później - z tym, że im później, tym bardziej będzie bolało.
Pozdrawiam
E tam STRASZYSZ MNIE? Masz prawo sie nie zgadzac i ja tez. Nie chcesz odpwiadac niech ludzie sami zobacza ze Smok nie daje odowiedzi wprost na zadane konkretne pytanie ale "kluczy aby udowodnic za gory zalozona teze" zarzucajac to innym

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1