Cytuj:
smok pisze:
W języku polskim obydwa określenia - "stalibyście się uczestnikami" oraz "uciekłszy od zniszczenia" [przez pożądliwość] występują tutaj w czasie przeszłym dokonanym - to znaczy, że otrzymaliśmy już uczestnictwo w Boskiej naturze i uciekliśmy dzięki temu od zniszczenia [skażenia] spowodowanego pożądliwością.
Nie jest tak jak piszesz.Słowa te w oryginale odnoszą sie zarówno do czasu przeszłego jak i przyszłego.W tym wypadku z kontekstu jasno wynika ,że dotyczy to czasu przyszłego.
Juz wcześniej pisałem ,że czym innym jest narodzenie z Ducha które dokonuje się za naszego życia na ziemi i jest związane z chrztem .
Cytuj:
Rzym. 8:8-9,Gal. 3:25-29.
Trzeba się na nowo narodzić aby stać się dzieckiem Bożym i móc nazywac Go Ojcem
Cytuj:
Jan. 3:3-51 ,Jan. 2:29,1 Jan. 3:9,1 Jan. 5:4 ,Rzym. 5:1-5, Rzym. 5:10
Czym innym jest natomiast oczekiwanie na zmartwychwstanie sprawiedliwych i otrzymanie natury duchowej o której pisze
Cytuj:
2 Piotr. 1:3-5
3. Boska jego moc obdarowała nas wszystkim, co jest potrzebne do życia i pobożności, przez poznanie tego, który nas powołał przez własną chwałę i cnotę,
4. Przez które darowane nam zostały drogie i największe obietnice, abyście przez nie stali się uczestnikami boskiej natury, uniknąwszy skażenia, jakie na tym świecie pociąga za sobą pożądliwość.
5. I właśnie dlatego dołóżcie wszelkich starań i uzupełniajcie waszą wiarę cnotą, cnotę poznaniem,
(BW)
słowo THEIOS oznacza boski,bóstwo,boskość
słowo FYSIS oznacza naturę,własność przyrodzoną,usposobienie,zewnętrzną postać,rodzaj,gatunek,rasa, twór.
Jakkolwiek nie interpretować tekstu Piorta oznacza boska natura oznacza dokładnie BOSKĄ NATURĘ i dotyczy PRZYSZŁOŚCI.
Otrzymamją ją uczestnicy pierwszego Zmartwychwstania przy przyjściu Mesjasza po raz drugi
Cytuj:
1 Kor. 15:52-53 ,2 Tym. 1:10 ,
Cytuj:
1 Piotr. 5:10
10. A Bóg wszelkiej łaski, który was powołał do wiecznej swej chwały w Chrystusie, po krótkotrwałych cierpieniach waszych, sam was do niej przysposobi, utwierdzi, umocni, na trwałym postawi gruncie.
(BW)
To ewidentnie czas
przyszłyCytuj:
1 Piotr. 1:3-7
3. Błogosławiony niech będzie Bóg i Ojciec Pana naszego Jezusa Chrystusa, który według wielkiego miłosierdzia swego odrodził nas ku nadziei żywej przez zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa,
4. Ku dziedzictwu nieznikomemu i nieskalanemu, i niezwiędłemu, jakie zachowane jest w niebie dla was,
5. Którzy mocą Bożą strzeżeni jesteście przez wiarę w zbawienie, przygotowane do objawienia się w czasie ostatecznym.
6. Weselcie się z tego, mimo że teraz na krótko, gdy trzeba, zasmuceni bywacie różnorodnymi doświadczeniami,
7. Ażeby wypróbowana wiara wasza okazała się cenniejsza niż znikome złoto, w ogniu wypróbowane, ku chwale i czci, i sławie, gdy się objawi Jezus Chrystus.
(BW)
Oznacza to,że dziedzictwem tym jest właśnie BOSKA NATURA i CHWAŁA Obj. 20:4. To bycie z Chrystusem razem jak mąż i żona
Cytuj:
Efez. 5:30-32
30. Gdyż członkami ciała jego jesteśmy.
31. Dlatego opuści człowiek ojca i matkę, i połączy się z żoną swoją, a tych dwoje będzie jednym ciałem.
32. Tajemnica to wielka, ale ja odnoszę to do Chrystusa i Kościoła.
(BW)
Tak jak mąż i żona są tej samej natury bo są tego samego gatunku są ludźmi tak Chrystus i jego Święci będą tej samej natury.
Oczekiwanie tego umacnia i sprawia ,że warto służyć i znosić trudności w służbie dla Pana .
smok pisze:
Cytuj:
Jeśli zarzucasz mi sofizm, to też przydałoby się to wykazać, bo na razie nie bardzo wiem, gdzie go popełniłem. Moja interpretacja wydaje mi się być spójna: zgodna z tekstem, z kontekstem, z szerszym objawieniem na temat efektów odrodzenia z Ducha, uświęcenia w sensie oddzielenia od skażonego świata, możliwości wydawania owocu i spełnienia obietnic darowania nam usprawiedliwienia oraz Ducha Świętego. Wszystko mi się zgadza.
Twój problem polega na tym,że stawiasz złe założenie twierdząc ,że uczestnictwo w boskiej naturze już się dokonało.Ale musisz postawić tak sprawę ponieważ gdybyś przyznał mi rację byłbys w sprzeczności ze swoimi innymi poglądami i je również musiałbyś zweryfikować. Dlatego tak uparcie trwasz przy swoim ale masz do tego prawo ale nie koniecznie rację