www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr lip 16, 2025 10:01 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 27, 2009 8:05 am 

Ani_isza:
Cytuj:
Ja też Cię o coś pytam.

A więc z jakiejś przyczyny nie jesteś w stanie (podobnie jak Smok Wawelski) odpowiedzieć na kluczowe pytanie. Jak możesz wyciągnąć poprawne wnioski, skoro nie jesteś w stanie powiedzieć, jaki dokładnie wyrok spadł na Adama?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 27, 2009 10:09 am 

K. napisał(a):
Ani_isza:
Cytuj:
Ja też Cię o coś pytam.

A więc z jakiejś przyczyny nie jesteś w stanie (podobnie jak Smok Wawelski) odpowiedzieć na kluczowe pytanie. Jak możesz wyciągnąć poprawne wnioski, skoro nie jesteś w stanie powiedzieć, jaki dokładnie wyrok spadł na Adama?

No cóż, starałam się udzielić odpowiedzi. Nie wiem dlaczego jej nie dostrzegłeś [Smok też Ci odpowiadał - ja widzę Jego odpowiedź, ciekawe że Ty- nie...]. Nie wiem też dlaczego to pytanie ma być w jakiś sposób kluczowe , a nie nauka całej Biblii o skażeniu ziemi i ludzkości, jakie nastąpiły w efekcie grzechu Adama [podejrzewać zaczynam, że kluczowe jest dla Ciebie, bo cos sobie na tym budujesz]. Powtórzę więc w skrócie jak rozumiem odpowiedź na to o co pytasz.

Niech będzie słowo "wyrok" na Adama za jego osobisty grzech objął:
wypędzenie z raju, trud i mozół bytowania dla Adama i Ewy, śmierć duchową Adama i Ewy.

Wprowadziło to na świat śmierć biologiczną. Możemy też przeczytać o innych efektach skażenia: rodzimy się jako śmiertelni ludzie, mamy skażone ciała ze skłonnością do grzechu. Ta biologiczna śmiertelność i cielesność naszych ciał jest dziedziczona jako efekt skażenia ludzkości. Ale jedna rzecz pozostała nadal niezmienna: osobista odpowiedzialność i wina pojawia się dopiero w momencie osobistego popełnienia grzechu [świadomego przestąpienia przykazania], co jest określone w Piśmie.

A teraz Ty K wyjaśnij o czym w-g Ciebie mówią te fragmenty:
Pwt 24:16, Ez. 18:20, Jana 8:24.34, Rzym. 7:9-11, Ef. 2:1 i czym jest w-g Ciebie grzech na podstawie np. 1J 3:4, a czym jest skażenie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 27, 2009 10:15 am 

Szanowny K.,

Na twoje pytanie odpowiedź została udzielona juz kilkakrotnie. Najwyraźniej tak konstruujesz swoje pytania, żeby uzyskać odpowiedź, która pasuje do Twojej teologii. Jakoś nikt inny z wyjątkiem Ciebie nie twierdzi, że nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na Twoje "kluczowe" pytanie. Mam wrażenie, że ono jest kluczowe dla potwierdzenia teologii augustiańsko-kalwińskiej i dlatego tak się upierasz, żeby mieszać pojęcia należace do osobnych kategorii.

Poza tym, gdzie są Twoje odpowiedzi na nasze kluczowe pytania? Jakoś ich nie widać. Zamiast przemyśleć własną teologię, wyraźnie postanowiłeś stworzyć takie wrażenie, jakby Twoje pytania pozostały bez odpowiedzi. Wystarczy poczytać ostatnie wpisy, żeby się przekonać, czy tak jest. Każdy niech sobie wyrobi własne zdanie na ten temat.

A tak przy okazji, to w którym miejscu Pan Bóg powiedział do Adama: "Karą za twój osobisty grzech będzie automatyczny wyrok potępienia na innych ludzi, nawet na niemowlęta i nienarodzone dzieci"? Paweł pisze, że karą za jego osobisty grzech była jego osobista śmierć duchowa w momencie, gdy grzech go duchowo zabił po tym, jak grzech otrzymał bodziec poprzez świadomość przykazania i sam ożył [Rzym. 7:9-11]. Ile razy mam pisać to samo i prosić, żebyś się do tego odniósł? Bo wygląda na to, że Paweł nie urodził się duchowo martwy z wyrokiem potępienia za grzech kogoś innego. Zresztą skąd miał wziąć takie przekonania, skoro w nauczaniu Pism i proroków jest napisane jasno i wyraźnie, że człowiek, który grzeszy, poniesie śmierć, a synowie nie są odpowiedzialni za grzechy ojców w sensie indywidualnego potępienia?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Dług
PostNapisane: Pn kwi 27, 2009 11:34 am 

mnie wypowiedź S.W.napełnia wielką nadzieją

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 11:08 pm 

Ani_isza odpowiedziała na moje pytanie. Smok Wawelski natomiast nie odpowiedział. Zamiast tego twierdzi, że „odpowiedź została udzielona juz kilkakrotnie”, co jest bardzo, ale to bardzo dziwne.

Ani_isza pisze:
Cytuj:
"wyrok" na Adama za jego osobisty grzech objął: wypędzenie z raju, trud i mozół bytowania dla Adama i Ewy, śmierć duchową Adama i Ewy. Wprowadziło to na świat śmierć biologiczną.

Dla mnie również jest oczywiste, że Boży wyrok na Adama składał się z wymienionych elementów. Dodać do tego należy jeszcze rodzenie w bólach.

A więc jednym z elementów wyroku na Adama i Ewę była śmierć biologiczna. Czy ten wyrok objął dzieci Adama?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 29, 2009 9:04 am 

Cytuj:
Dla mnie również jest oczywiste, że Boży wyrok na Adama składał się z wymienionych elementów. Dodać do tego należy jeszcze rodzenie w bólach.

czy rozumiesz przez to że Adam miał rodzić w bólach ?
czy według ciebie ten sam wyrok zapadła na Adama i Ewę ?
czy były to różne wyroki ?
czy wyrok na Ewe był wyrokiem na Adama czy otrzymali oddzielne wyroki za osobiste przewinienia ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 29, 2009 9:15 am 

"Bardzo, ale to bardzo dziwne" jest to, że dorosły człowiek albo nie potrafi czytać ze zrozumieniem na poziomie gimnazjum, albo nie chce przeczytać tego, co zostało napisane, a potem stwierdza, że odpowiedzi nie ma.

Dzieci Adama, podobnie jak cały świat, zostały dotknięte skażeniem, a jednym z elementów skażenia jest śmierć biologiczna. Czy zwierzęta również dziedziczą indywidualne wyroki potępienia za grzech Adama dlatego, że umierają biologicznie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 29, 2009 10:42 am 

ADMINIE mam prośbę o rozpatrzenie, czy "K" odpowiedział na zadane Mu prze ze mnie pytania, czy nie? Bo mam wrażenie, że chyba nie - a wtedy nie jest to już ze strony "K" dyskusja?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 29, 2009 11:53 am 
Site Admin

K. nie odpowiedział na szereg zadanych pytań w żaden sposób. Zamiast tego zadaje ciągle nowe pytania i twierdzi, że na jego pytania nie udzielono odpowiedzi, co nie jest prawdą.

Dlatego ostrzegam K., że taka postawa stanowi złamanie regulaminu forum. Konsekwencje są podane w regulaminie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 29, 2009 9:59 pm 

Dyskusja ma swój porządek. Najpierw zadaję pytania, żeby przemówiły fakty. A ponieważ pytania stają się niewygodne, dlatego czas pozbyć się mnie z forum, nieprawdaż?

Kto ukrywa się pod ksywą "Admin"? Czy to Smok Wawelski, czy Ani_isza? A może ktoś inny? Czy jest obiektywny? Czy pisuje na tym forum? Chciałbym wiedzieć, kto mnie ocenia i zamierza wyautować z forum.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 29, 2009 10:07 pm 

Admin:
Cytuj:
K. nie odpowiedział na szereg zadanych pytań w żaden sposób. Zamiast tego zadaje ciągle nowe pytania i twierdzi, że na jego pytania nie udzielono odpowiedzi, co nie jest prawdą.

Stwierdziłem, że Smok Wawelski nie odpowiedział na moje pytanie, co JEST prawdą. Jeśli uważasz, że Smok W. odpowiedział na moje pytanie, udowodnij to. Pytanie dotyczyło tego, czy Bóg wydał na Adama i Ewę wyrok składający się z wymienionych elementów kary.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 29, 2009 10:13 pm 

Ani_isza. To nie jest postawa osoby, która chce dociec prawdy lub obronić swe stanowisko. Jeśli chce się dojść do jakichś wniosków, trzeba zebrać dane, fakty. Temu służą moje pytania. Jeśli fakty cię nie interesują, nie musisz uczestniczyć w dyskusji. Dlaczego jednak chcesz wyeliminować rozmówcę z forum?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 30, 2009 7:02 am 

Chciałbym tu wtrącić pewnego offtopa.

Wielu ludziom wydaje się, że FORUM DYSKUSYJNE to taki płot, który jest NICZYJ i na którym każdy może wypisywać to, na co on ma ochotę.
Ale tak nie jest.
Utrzymanie forum wymaga określonych nakładów czasu i finansowych. Zapewne większość użytkowników zauważyła, że na forum UP nie pojawiają się męczące reklamy, jak na innych forach.
TO FORUM ma GOSPODARZA. Spójrz na to z innej strony. Gospodarz domu [admin] uprzejmie Cię prosi GOŚCIU abyś dostosował się do zasad panujących w JEGO domu.
Wolność w INTERNECIE polega natomiast na tym, że każdy może sobie założyć własne forum.

ps.: Nie jestem adminem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 30, 2009 7:49 am 
Site Admin

Admin pozostaje incognito i nie uczestniczy w dyskusjach. Jego zadaniem jest pilnowanie porządku na forum. Jeśli ktoś łamie regulamin forum to może zostać "wyautowany" na własne życzenie, bo regulamin jest powszechnie dostępny.

Na pytania K. został już udzielony szereg odpowiedzi, które można przeczytać powyżej. Odpowiedź pozostaje odpowiedzią nawet wtedy, gdy nie potwierdza poglądów pytającego. W ramach porządku dyskusji czekamy, aż K. udzieli odpowiedzi na zdawane mu wielokrotnie pytania.

Bez odbioru. Kolejne wpisy nie na temat będą kasowane.
Admin

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 01, 2009 10:17 pm 

Zapytałem, czy wyrok śmierci biologicznej, który spadł na Adama, objął dzieci Adama.

Smok Wawelski odpowiedział:
Cytuj:
Dzieci Adama, podobnie jak cały świat, zostały dotknięte skażeniem, a jednym z elementów skażenia jest śmierć biologiczna.

Dlaczego dzieci Adama „zostały dotknięte skażeniem”, skoro wyrok Adamowy ponoć ich nie obejmuje?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1