K. napisał(a):
Ani_isza:
Cytuj:
Ja też Cię o coś pytam.
A więc z jakiejś przyczyny nie jesteś w stanie (podobnie jak Smok Wawelski) odpowiedzieć na kluczowe pytanie. Jak możesz wyciągnąć poprawne wnioski, skoro nie jesteś w stanie powiedzieć, jaki dokładnie wyrok spadł na Adama?
No cóż, starałam się udzielić odpowiedzi. Nie wiem dlaczego jej nie dostrzegłeś [Smok też Ci odpowiadał - ja widzę Jego odpowiedź, ciekawe że Ty- nie...]. Nie wiem też dlaczego to pytanie ma być w jakiś sposób kluczowe , a nie nauka całej Biblii o skażeniu ziemi i ludzkości, jakie nastąpiły w efekcie grzechu Adama [podejrzewać zaczynam, że kluczowe jest dla Ciebie, bo cos sobie na tym budujesz]. Powtórzę więc w skrócie jak rozumiem odpowiedź na to o co pytasz.
Niech będzie słowo "wyrok" na Adama za jego osobisty grzech objął:
wypędzenie z raju, trud i mozół bytowania dla Adama i Ewy, śmierć duchową Adama i Ewy.
Wprowadziło to na świat śmierć biologiczną. Możemy też przeczytać o innych efektach skażenia: rodzimy się jako śmiertelni ludzie, mamy skażone ciała ze skłonnością do grzechu. Ta biologiczna śmiertelność i cielesność naszych ciał jest dziedziczona jako efekt skażenia ludzkości. Ale jedna rzecz pozostała nadal niezmienna: osobista odpowiedzialność i wina pojawia się dopiero w momencie osobistego popełnienia grzechu [świadomego przestąpienia przykazania], co jest określone w Piśmie.
A teraz Ty
K wyjaśnij o czym w-g Ciebie mówią te fragmenty:
Pwt 24:16, Ez. 18:20, Jana 8:24.34, Rzym. 7:9-11, Ef. 2:1 i czym jest w-g Ciebie grzech na podstawie np.
1J 3:4, a czym jest skażenie?