www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt maja 09, 2025 11:36 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 15, 2008 2:36 pm 

Cytuj:
Wujciu przeczytaj JESZCZE RAZ I DOKŁADNIE to, co napisałem, A POTEM z tym polemizuj. Dobrze? Bo piszesz tak, jakbyś albo nie doczytał, albo nie zrozumiał.

Daj Boże żebym nie doczytał :oops:
Dlaczego modlimy się Ojcze nasz ? Tak jak Jezus ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 15, 2008 3:14 pm 

wujcio napisał(a):
Cytuj:
Wujciu przeczytaj JESZCZE RAZ I DOKŁADNIE to, co napisałem, A POTEM z tym polemizuj. Dobrze? Bo piszesz tak, jakbyś albo nie doczytał, albo nie zrozumiał.

Daj Boże żebym nie doczytał :oops:

No, na razie najwyraźniej nie doczytałeś.

wujcio napisał(a):

Znowu nie doczytałeś. Jezus NIE POWIEDZIAŁ "My się módlmy". Powiedział coś innego:

"A wy tak się módlcie: Ojcze nasz, któryś jest w niebie, święć się imię twoje (...)" [Mat. 6:9]

W poprzednim poście napisałem, dlaczego Ojciec był dla Jezusa Ojcem w inny sposób niż jest Ojcem dla nas i dlaczego Ojciec jest dla Bogiem w inny sposób niż dla nas. Jezus jest Synem Bożym w sensie natury i dlatego jest Bogiem. My jesteśmy przybranymi dziećmi Boga i nie jesteśmy Bogami w sensie natury. Bóg Ojciec jest naszym Bogiem w takim sensie, że jest naszy Stwórcą. Ojciec nie jest Stwórcą Jezusa, bo Go zrodził, a nie stworzył. Jest natomiast Jego Bogiem w sensie autorytetu, ponieważ Jezus jako Syn dobrowolnie poddał się Ojcu. Jednakże obydwie Osoby posiadają róny status tak jak Mojżesz i faraon obaj byli ludźmi i jak mąż i żona oboje są ludźmi. Pisałem o tym powyżej.

Zauważyłeś, żeby w Ewangeliach Jezus kiedykolwiek modlił się do Ojca RAZEM Z UCZNIAMI?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 15, 2008 3:38 pm 

Cytuj:
"A wy tak się módlcie: Ojcze nasz, któryś jest w niebie, święć się imię twoje (...)" [Mat. 6:9]

Czyli słowo " nasz " jest rozumiane tutaj jako Ojciec " nas " ludzi ale z wyłączeniem Jezusa ?
Cytuj:
Znowu nie doczytałeś. Jezus NIE POWIEDZIAŁ "My się módlmy". Powiedział coś innego:

Jezus nie powiedział " my " się módlmy, bo z Łukasza 11:1 wynika, iż uczniowie prosili Jezusa naucz nas modlic się. Zatem nie dziwi forma, cyt. " A wy tak się módlcie ... "

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 15, 2008 5:01 pm 

wujcio napisał(a):
Smok napisał(a):

Czyli słowo "nasz" jest rozumiane tutaj jako Ojciec "nas" ludzi ale z wyłączeniem Jezusa?

Jezus powiedział, jak MY, LUDZIE mamy się modlić. W tym miejscu mówi o modlitwie uczniów i poucza, żeby uczniowie zwracali się do Boga "Ojcze". Tylko tyle. My mamy się zwracać do swojego przybranego Ojca, ale nie mamy sami w sobie Boskiej natury. Jezus zwracał się do swego "naturalnego" Ojca i ma sam w sobie Boską naturę. Taka jest różnica ojcostwa niebiańskiego Ojca w stosunku do Jego Syna i w stosunku do nas.

wujcio napisał(a):
Smok napisał(a):

Jezus nie powiedział "my" się módlmy, bo z Łukasza 11:1 wynika, iż uczniowie prosili Jezusa naucz nas modlic się. Zatem nie dziwi forma, cyt. " A wy tak się módlcie ... "

Oczywiście. Uczniowie prosili Jezusa, żeby IM POWIEDZIAŁ, JAK ONI mają się modlić. Jezus modlił się na osobności i nie czytam, żeby modlił się razem z uczniami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 15, 2008 8:56 pm 

wujcio napisał(a):
Czyli słowo " nasz " jest rozumiane tutaj jako Ojciec " nas " ludzi ale z wyłączeniem Jezusa ?

i to dopiero od nastania Nowego Przymierza, jakie JHWH zawarł z ludźmi na Golgocie
wcześniej w modlitwach zwracano się do JHWH tylko jak do Boga, powołując się np. na przymierza zawarte z ojcami:

A potem zaczął się modlić: Boże Abrahama i Boże ojca mego Izaaka, Panie, który dałeś mi rozkaz: Wróć do twego kraju rodzinnego, gdzie będę ci świadczył dobro, (11) nie jestem godzien wszelkiej łaskawości i wszelkiej szczerości, jakie nieustannie okazujesz Twemu słudze... [Rodzaju 32:10-11, BT]

albo na przymierze zawarte ze swoim Panem:

I modlił się: Panie, Boże Pana mego Abrahama, spraw, abym spotkał ją dzisiaj; bądź łaskaw dla mego pana Abrahama! [Rodzaju 24:12, BT]

nawet Mojżesz, który rozmawiał z JHWH "twarzą w twarz" nie tytułował Boga inaczej:

Modliłem się do Pana mówiąc: Panie nasz, Boże, nie zatracaj ludu swego, własności swojej, który uwolniłeś swą wielkością i wyprowadziłeś z Egiptu mocną ręką. (27) Pomnij na sługi twoje: Abrahama, Izaaka i Jakuba. [ Powt. Prawa 9:23-29, BT]

z bojaźnią przychodzono do Boga w czasach, gdy nie było jeszcze "doskonałej, jednorazowej, uświęcającej ofiary zagrzesznej":

ażeby trwało i wielbione było imię Twe na wieki w słowach: Pan Zastępów jest Bogiem dla Izraela! A dom Twojego sługi, Dawida, niech będzie trwały przed tobą! (25) Tyś bowiem, Boże mój, objawił swemu słudze, że zbudujesz mu dom, stąd to sługa twój tak ośmiela się modlić przed Twoim obliczem. (26) A teraz, Panie, Ty sam jesteś Bogiem. Skoro obiecałeś swojemu słudze to szczęście [1 Kronik 17:24-26, BT]

Czyż jednak naprawdę zamieszka Bóg z człowiekiem na ziemi? Przecież niebo i najwyższe niebiosa nie mogą Cię objąć, a tym mniej ta świątynia, którą zbudowałem. (19) Zważ więc na modlitwę Twego sługi i na jego błaganie, o Panie, Boże mój, i wysłuchaj to wołanie i modlitwę, w której Twój sługa stara się ubłagać Cię o to, (20) aby w dzień i w nocy oczy Twoje patrzyły na tę świątynię. Jest to miejsce, w którym zechciałeś umieścić swoje Imię, tak by wysłuchać modlitwę, jaką zanosi Twój sługa na tym miejscu. [2 Kronik 6:18-20, BT]

Usłysz, o Panie, moją modlitwę, przyjm moje błaganie w wierności swojej, wysłuchaj mnie w swej sprawiedliwości! [Psalm 143:1, BT]

A tymczasem raz jeden ukazał się teraz na końcu wieków na zgładzenie grzechów przez ofiarę z samego siebie. [Hebr. rozdz.9] i dzięki tej ofierze, wszystkim tym jednak, co uwierzyli, tym "którzy Je przyjęli" (Słowo), dało moc, aby się stali dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w imię Jego w duchu przybrania za synów, w którym możemy wołać: Abba, Ojcze!

ale niektórzy i tak nie widzą różnicy między tym co było w "starym", a tym co uczynił Mesjasz w "nowym" przymierzu (chociaż zasady przystępowania przed Boga nie zmieniły się):

Będziecie więc wy doskonali jak Ojciec wasz niebieski doskonały jest [Mt.5:48 interlinia]
Tak więc módlcie się wy: "Ojcze nasz w niebiosach, niech zostanie uświęcone imię twe, niech przyjdzie królestwo twe"(...) [Mt.6:9-18 interlinia]

Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec: zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi dzięki przebłaganiu i pojednaniu, zakryciu naszych grzechów (z hebr. : kaparot przedtem dokonywano tego tylko raz w roku w Jom Kipur...)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N mar 16, 2008 2:41 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Bóg Ojciec zrodził Syna, który jest Bogiem i nie jest stworzeniem
Bóg Ojciec stworzył Syna jako człowieka poprzez zrodzenie z Marii
Cytuj:
Bóg Ojciec jest również Bogiem dla Syna w sensie autorytetu, ale nie w sensie nierówności bytów
Bóg Ojciec jest duchem a Syn fizyczną formą istnienia. Tak więc, jeżeli można tak określić między tymi bytami jest zasadnicza różnica. Syn nie powołał się do zaistnienia samoistnie. Został powołany poprzez tego który stworzył wszystko w wymiarze fizycznym
;czy to w trzecim ‘czy to w czwartym wymiarze.
Cytuj:
są równi jako Osoby Jedynego Boga
Chyba żartujesz. Bóg jest Jeden, jest Duchem (czyli kimś nie poznawalnym dla naszych fizycznych zmysłów) a nie osobą( wskaż miejsce w którym Słowo mówi, definiuje. Boga jako OSOBĘ), można mówić o formie osobowej, Najwyższego nic ponadto
Cytuj:
pozostajesz na zewnątrz, skoro nie czcisz Syna tak jak Ojca
Wystarczy uznać Syna jako tego który jest Mesjaszem, i jest się uznanym przez Ojca. To jest wystarczająca cześć wobec Syna jaką wymaga Ojciec od ludzi
Jestem ochrzczony w imię Pana Jezusa przez chrześcijanina narodowości żydowskiej w Wiśle, więc nie mów że nie wyznałem przed światem Jezusa jako Zbawiciela. są na to świadkowie.

Jeżeli twierdzisz że Pan Jezus istniał przed narodzeniem z Marii (co by wskazywało na wiarę w reinkarnację), to powiedz w jakiej fizycznej formie istniał przed tym faktem.?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N mar 16, 2008 3:34 pm 

Henryk napisał(a):
Bóg Ojciec zrodził Syna, który jest Bogiem i nie jest stworzeniem

Bóg Ojciec stworzył Syna jako człowieka poprzez zrodzenie z Marii

Gdzie jest napisane, że Bóg Ojciec stworzył Syna? Syn istniał w postaci Bożej zanim przyszedł na ziemię [Flp. 2:6-7] i istniał już na początku wszelkiego stworzenia [Jan 1:1]. Syn przyjął ciało i stał się człowiekiem w wyniku zrodzenia z Marii. Mówimy o Synu jako Bogu, który stał się również człowiekiem.

Hentyk napisał(a):
Smok napisał(a):
Bóg Ojciec jest również Bogiem dla Syna w sensie autorytetu, ale nie w sensie nierówności bytów

Bóg Ojciec jest duchem a Syn fizyczną formą istnienia. Tak więc, jeżeli można tak określić między tymi bytami jest zasadnicza różnica. Syn nie powołał się do zaistnienia samoistnie. Został powołany poprzez tego który stworzył wszystko w wymiarze fizycznym; czy to w trzecim ‘czy to w czwartym wymiarze.

:shock: Gdzie Ty to wszystko wyczytałeś? Zwłaszcza o tych wymiarach? Syn Człowieczy czyli Wcielony Syn Boży przyjął ciało i wtedy stał się człowiekiem. Ale zanim się stał człowiekiem, był w postaci Bożej [Flp. 2:6-7] i stworzył świat [Hebr. 1:8-10]. Nie próbuj zbaczać w stronę samego człowieczeństwa Jezusa i uznawać Jego człowieczeństwo zaprzeczając Jego Boskości, bo to jest herezja.

Henryk napisał(a):
Smok napisał(a):
są równi jako Osoby Jedynego Boga

Chyba żartujesz. Bóg jest Jeden, jest Duchem (czyli kimś nie poznawalnym dla naszych fizycznych zmysłów) a nie osobą (wskaż miejsce w którym Słowo mówi, definiuje. Boga jako OSOBĘ), można mówić o formie osobowej, Najwyższego nic ponadto

Pismo w ogóle nie definiuje osoby jako takiej wprost, ale cechy Boga są cechami charakterystycznymi dla osoby, a nie dla bezosobowej mocy czy rzeczy. Bóg jest jeden, ale sam siebie określa jako jedność złożoną i Pismo tak o Nim mówi. Wersety podałem - byłbyś łaskaw je zinterpretować i odnieść się do nich zamiast od nich uciekać i zarzucać mi żarty?

Henryk napisał(a):
Smok napisał(a):
pozostajesz na zewnątrz, skoro nie czcisz Syna tak jak Ojca

Wystarczy uznać Syna jako tego który jest Mesjaszem, i jest się uznanym przez Ojca. To jest wystarczająca cześć wobec Syna jaką wymaga Ojciec od ludzi. Jestem ochrzczony w imię Pana Jezusa przez chrześcijanina narodowości żydowskiej w Wiśle, więc nie mów że nie wyznałem przed światem Jezusa jako Zbawiciela. są na to świadkowie.

Jeśli Jezus nie jest Twoim Panem i Bogiem [Jan 20:27-29], to znaczy że wierzysz w innego Jezusa niż Ten Prawdziwy. Czyli masz fałszywego boga:

"Wiemy też, że Syn Boży przyszedł i dał nam rozum, abyśmy poznali tego, który jest prawdziwy. My jesteśmy w tym, który jest prawdziwy, w Synu jego, Jezusie Chrystusie. On jest tym prawdziwym Bogiem i życiem wiecznym. Dzieci, wystrzegajcie się fałszywych bogów" [I Jana 5:20-21]

"Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie" [Jan 14:6]

Różni ludzie chrzczą się wyznając Jezusa jako człowieka, ale odrzucając Jego Boskość. Jeśli Jezus nie jest Bogiem, to nie jest tym Mesjaszem, a jakim mówi Pismo, tylko fałszywym Jezusem i fałszywym Mesjaszem. Dlatego WSZELKI duch, który nie wyznaje, że JHWH przyszedł w ludzkim ciele, nie jest od Boga [I Jana 4:2-3]. Jeśli masz dwóch Panów, to masz dwóch bogów, co jest złamaniem pierwszego przykazania przez politeizm, a politeizm jest bałwochwalstwem, którego Bóg nienawidzi. Albo przyjmujesz, że Bóg jest jednością złożoną jak mówi Pismo [Ten Bogowie] i wtedy możesz mieć dwóch (a nawet trzech) Panów w postaci Osób Jedynego Boga, albo uznajesz innego pana oprócz Jedynego Boga i wtedy jesteś politeistą. Nie widzę innych opcji.

Henryk napisał(a):
Jeżeli twierdzisz że Pan Jezus istniał przed narodzeniem z Marii (co by wskazywało na wiarę w reinkarnację), to powiedz w jakiej fizycznej formie istniał przed tym faktem?

Nie istniał w fizycznej formie, ponieważ jest Osobą Boga, a Bóg [Ten Bogowie czyli JHWH elohim czyli Adonai echad] jest duchem, jak sam napisałeś. Jedna z Osób Boga wcieliła się w ludzkie ciało i wtedy Syn Boży stał się również Synem Człowieczym. Czy mógłbyś się odnieść do konkretnych wersetów Pisma, które podałem wcześniej? Bo coś widzę, że unikasz ich jak przysłowiowy diabeł przysłowiowej święconej wody... - to tak a propos tematu wątku. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N mar 16, 2008 4:37 pm 

wujcio napisał(a):

bo tak Jezus nauczył ludzi, któzy Go pytali:"jak?" - "tak to mówcie wy:..." a Ty chciałbyś, żeby wykazać tym brak współistotności z Ojcem... hehehe

a modlisz się do Jezusa? przecież nakazał:

J 14:14 BT "O cokolwiek prosić mnie będziecie w imię moje, Ja to spełnię."

imię w którym mamy zbawienie i przed którym ugnie się każde kolano i tylko TEMU IMIENIU można cześć oddawać...

"Nie będziesz miał bogów innych oprócz Mnie. 8 Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi. 9 Nie będziesz oddawał im pokłonu ani służył." [ Powt.Pr.5:7-9]

czyżby Jezus-Mesjasz namawiał do grzechu?

Dz 2:21 BT "Każdy, kto wzywać będzie imienia Pańskiego, będzie zbawiony."

Dz 4:12 BT "I nie ma w żadnym innym zbawienia, gdyż nie dano ludziom pod niebem żadnego innego imienia, w którym moglibyśmy być zbawieni."

Jl 3:5 BT "Każdy jednak, który wezwie imienia Pańskiego, będzie zbawiony, bo na górze Syjon [i w Jeruzalem] będzie wybawienie, jak przepowiedział Pan, i wśród ocalałych będą ci, których wezwał Pan."

Mi 7:7 BT "Ale ja wypatrywać będę Pana, wyczekiwać na Boga zbawienia mojego: Bóg mój mnie wysłucha."

Jr 3:23 BT "... Rzeczywiście, w Panu, Bogu naszym, jest zbawienie Izraela."

Lk 24:47 BT "w imię Jego głoszone będzie nawrócenie i odpuszczenie grzechów wszystkim narodom, począwszy od Jerozolimy."

Dz 15:17 BT "aby pozostali ludzie szukali Pana i wszystkie narody, nad którymi wzywane jest imię moje - mówi Pan, który to sprawia."

21 Przedstawcie i przytoczcie dowody,
owszem, naradźcie się wspólnie:
kto zapowiedział to już od dawna
i od owej chwili objawił?
Czyż nie Ja jestem Pan,
a nie ma innego Boga prócz Mnie?
Bóg sprawiedliwy i zbawiający
nie istnieje poza Mną.
22 Nawróćcie się do Mnie, by się zbawić,
wszystkie krańce świata,
bo Ja jestem Bogiem,
i nikt inny!

23 Przysięgam na Siebie samego,
z moich ust wychodzi sprawiedliwość,
słowo nieodwołalne.
Tak, przede Mną się zegnie wszelkie kolano,
wszelki język na Mnie przysięgać będzie
[ Izajasza 45:21-23]

a może Pisma nie podają prawdy?
8)

Rz 14:11 BT "Napisane jest bowiem: Na moje życie - mówi Pan - przede Mną klęknie wszelkie kolano. a każdy język wielbić będzie Boga."

Flp 2:10 BT "aby na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich i podziemnych."

czy mogę liczyć na komentarz wujcia?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N mar 16, 2008 5:32 pm 

Henryku, powiedz szczerze, od czasu twego chrztu, modliłeś się bezpośrednio do Jezusa? Choć raz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N mar 16, 2008 7:32 pm 

Cytuj:
Cytuj:
a Ty chciałbyś, żeby wykazać tym brak współistotności z Ojcem... hehehe

A bardzo proszę :)
Napisz mi skąd wiesz, na podstawie czego, kogo, iż Jezus jest współistotny Ojcu ? Jaki sens nadajesz temu Słowu ? Wskaż miejsce z Pisma, na podstawie którego można użyc terminu " współistotny " ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N mar 16, 2008 7:45 pm 

wujcio napisał(a):
Napisz mi skąd wiesz, na podstawie czego, kogo, iż Jezus jest współistotny Ojcu? Jaki sens nadajesz temu Słowu? Wskaż miejsce z Pisma, na podstawie którego można użyc terminu "współistotny"?

Wujciu, przecież wersety były juz cytowane - czy mógłbyś zinterpretować poniższe wersety:

"I rzekł JHWH Bogowie [JHWH elohim]: Oto człowiek stał się taki jakk JEDEN Z NAS: zna dobro i zło" [I Mojż. 3:22]

"I usłyszałem głos Adonai mówiącego: Kogo MAM posłać? Kto by NAM poszedł?" [Iz. 6:8 BT]

"Zaprawdę JEST BOGOWIE [elohim], który sądzi na ziemi" [Ps. 58:12]

nie odwołując się do koncepcji współistotności Osób? Współistotność jest terminem technicznym, który możesz zamienić na inny, jeśli znajdziesz jakiś lepszy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N mar 16, 2008 8:03 pm 

wujcio napisał(a):
Cytuj:
Cytuj:
a Ty chciałbyś, żeby wykazać tym brak współistotności z Ojcem... hehehe

A bardzo proszę :)

zadałam Ci 3 pytania w tym poście, którego fragm. cytujesz...
udajesz, że ich nie zauważyłeś?
odpowiedz proszę
potem reszta

ps.: chyba trzeba będzie "wujciowi" zrobić Smoku powtórkę, bo to gość, który nie ma potrzeby zapoznawania się ztreścią tematu, w który wpada...regulamin forum się kłania... 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N mar 16, 2008 8:20 pm 

Lisie a co jest złego w modlitwie wznoszonej do Pana Jezusa,, nie rozumiem ???
Syn istniał w postaci Bożej zanim przyszedł na ziemię [Flp. 2:6-7] i istniał już na początku wszelkiego stworzenia [Jan 1:1]
Tak , jako LOGOS inaczej zamysł boży ,Bóg jest ponad czasem,On ustala co jest początkiem wszystkiego, chociaż w chronologii czasu z ludzkiego punktu widzenia wygląda to zupełnie inaczej ponieważ czas jest dla nas wyznacznikiem zaistniałych zdarzeń, ale Pan Bóg spośród zdarzeń wybiera co jest początkiem wszystkiego, rozumiesz?
Bóg jest jeden, ale sam siebie określa jako jedność złożoną
Czy ci synowie Boży wymienieni poniżej należą także do jedności złożonej i są Bogami
Hioba 1,6 Zdarzyło się pewnego dnia, gdy synowie Boży udawali się, by stanąć przed Panem, że i szatan też poszedł z nimi.
Hioba 2,1 Pewnego dnia, gdy synowie Boży udawali się, by stawić się przed Panem, poszedł i szatan z nimi, by stanąć przed Panem.
Gdzie Ty to wszystko wyczytałeś?
Pan Bóg stwarzając wszechświat wprowadził harmonię do chaosu. To i to można opisać matematycznie. Podziwiam Stwórcę.
Jedna z Osób Boga wcieliła się w ludzkie ciało i wtedy Syn Boży stał się również Synem Człowieczym
Czy Ty rozumiesz, to co mówisz , bo ja w ogóle tego nie rozumiem .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N mar 16, 2008 8:41 pm 

Henryk napisał(a):
Jedna z Osób Boga wcieliła się w ludzkie ciało i wtedy Syn Boży stał się również Synem Człowieczym
Czy Ty rozumiesz, to co mówisz , bo ja w ogóle tego nie rozumiem .

Nie sądzisz chyba Henryku, że zrozumiesz i pojmiesz Boga? Bóg chcąc czy nie chcąc jest jednak tajemnicą :) (i pomimo szczerzącego zęby emotikonu mówię najzupełniej powaznie )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N mar 16, 2008 9:06 pm 

Agnostyk napisał(a):
Nie sądzisz chyba Henryku, że zrozumiesz i pojmiesz Boga?
Mój rozum działa w trzecim wymiarze, a Stwórcy działa w (n+1) więc nie ma o czym mówić. Ale są sprawy, o których Pan Bóg chce,aby człowiek je poznał ze zrozumieniem na tym poziomie który mu został dany.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1