www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 11:04 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 26, 2006 8:44 am 
liafail napisał(a):
Nie osmieszaj sie Hubertok, prosze,

podales link o Bruno a wnim pisza:

Podczas przesłuchania zapytywano Bruna o jego związki z "protestanckimi państwami" i jego sympatie do nich. Szczególnie pytano go: "Czy prowadził rozmowy z królem Nawarry, czy pokładał w nim nadzieję, czy otrzymał obietnicę wsparcia i łaskawości?"4 Bruno na procesie przedstawiał siebie jako katolika i syna Kościoła, dodając, że jego religijno-filozoficzne poglądy nie przeciwstawiają się chrześcijaństwu. "Zawsze trzymam się tych poglądów, których trzyma się święta matka Kościół katolicki"5. Jednakże te oświadczenia nie zostały przyjęte jako szczere, i "niebezpieczny mąciciel spokoju, przyjaciel heretyków i propagator fałszywej nauki" został przekazany w ręce świeckiego gubernatora Rzymu z prośbą, aby wymiar kary obył się [b]"bez groźby śmierci i okaleczenia". Rozprawa odbyła się. Bruno został stracony [/b]19 lutego 1600 roku.

ja wczesniej podalem ci tekst:
Zadziwiająca jest pewna hipokryzja wciąż pokutująca u pewnych obrońców Inkwizycji. Podkreśla się mianowicie, że wyroki śmierci wykonywała i formalnie nawet wydawała "władza świecka". Nie dodaje się jednak, że w przypadku nieuśmiercenia "wydanego" nieszczęśnika owa władza świecka sama ryzykowała oskarżenie o herezję. A osławiona formuła "błagamy aby go ukarać łagodnie i bez rozlewu krwi" (chodziło o spalenie na stosie) budzi jeszcze dzisiaj zwykłe obrzydzenie.

Hipokryzja formułki "władzy świeckiej" występuje szczególnie jaskrawo w jednym z najsłynniejszych przypadków inkwizycyjnych: Giordana Bruna. Został on spalony w r. 1600 w Rzymie. A w tym czasie świeckim władcą Rzymu był papież...

Czytales to wogole?

Oczywiście, że czytałem. A czytałeś co ja napisałem w odniesieniu do Bruna? ŻE NIE ZOSTAŁ SKAZANY ZA POGLADY NAUKOWE. Tylko tyle. Obecnie zrobiono z niego "męczennika nauki". Pięknie pogrubiłeś tekst ale ja przecież nie przeczę, że Bruno został stracony :shock:

Zapewniam Cię, że czytam każdy tekst i link który cytuję. Jeśli wczytywałbyś się w moje wypowiedzi bez uprzedzeń to byłbym wdzięczny...

ZDrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 26, 2006 8:49 am 
liafail napisał(a):
Najbardziej zwodnicza, ochydna, pelna hipokryzji nauka rzymu:

SUKCESJA APOSTOLSKA.

Gadaj zdrów - ale bądż choć na tyle obiektywny aby dodać że ta zwodniczość udzieliła się także kościołowi prawosławnemu, który uznaje swoją sukcesję od apostołów. Zresztę oba te najstarsze kościoły uznają nawzajem swoją sukcesję apostolską. Wiadomo, jak nie mogę się pochwalić sukcesją to będę ją namiętnie oczerniał :P
A już Tertulian pisał w polemice z heretykami - "wykażcie swoją sukcesję" bo inaczej nie ma o czym gadać i samo to jedno wystarczy do zdyskredytowania błędnego nauczania :lol: 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 26, 2006 8:53 am 

hubertok napisał(a):
liafail napisał(a):
Chyba znasz historie papiestwa i chyba nie wierzysz ze wszyscy to swieci ludzie? No ale jesli byli glowa kosciola to musieli byc swieci.
I mamy tu sprzecznosc: Swieci nieswieci.

Dlaczego? Sam fakt bycia papieżem nie jest automatyczną przesłanką świętości - skąd to wyczytałeś? Gdyby tak było to nie byłoby procesu kanonizacyjnego Jana Pawła II. Kościół jest świętym kościołem... grzeszników.
Zresztą przykład dał nam Kefas czyli skała zapierając się Jezusa. Jesli uważamy, że jesteśmy bez grzechu to kłamiemy braciszku

Zdrówko

To co to za glowa Kosciola?
To co to za skala, na ktorej nie morzesz sie oprzec?
Przez ktora mozesz byc zamorodowany, ograbiony, zhanbiony?

Piotr nie jest skala Kosciola.
I tym bardziej antychrysci zwani papiezami. Zwiedli wielu swoja doktryna, ze sa Glowa Kosciola.

Jezus nia jest. I tylko ON.
Jezus jest skala, nie Piotr.

Kogo biblia nazywa skala?

Nikt tak święty jak Pan, prócz Ciebie nie ma nikogo, nikt taką Skałą jak Bóg nasz I samuela 2:2

Bóg - Jego droga jest nieskalana, słowo Pana w ogniu wypróbowane; On tarczą dla wszystkich, którzy doń się chronią.Bo któż jest Bogiem prócz Pana? Lub któż jest Skałą prócz Boga naszego? Bóg, co mocą mnie przepasuje i nienaganną czyni moją drogę Psalm 18

Przeto tak mówi Pan Bóg: Oto Ja kładę na Syjonie kamień, kamień dobrany, węgielny, cenny, do fundamentów założony. Kto wierzy, nie potknie się. Izajasza 28

Rzecze im Jezus: Czy nie czytaliście nigdy w Pismach: Kamień, który odrzucili budowniczowie, stał się kamieniem węgielnym; Pan to sprawił i to jest cudowne w oczach naszych? Mt 21

On to jest owym kamieniem odrzuconym przez was, budujących, On stał się kamieniem węgielnym. I nie ma w nikim innym zbawienia; albowiem nie ma żadnego innego imienia pod niebem, danego ludziom, przez które moglibyśmy być zbawieni. Dz 4

Albowiem fundamentu innego nikt nie może założyć oprócz tego, który jest założony, a którym jest Jezus Chrystus I Koryntian 3

Znajdz takze kogo biblia nazywa GLOWA Kosciola.
jak chcesz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 26, 2006 8:58 am 

hubertok napisał(a):
liafail napisał(a):
Najbardziej zwodnicza, ochydna, pelna hipokryzji nauka rzymu:

SUKCESJA APOSTOLSKA.

Gadaj zdrów - ale bądż choć na tyle obiektywny aby dodać że ta zwodniczość udzieliła się także kościołowi prawosławnemu, który uznaje swoją sukcesję od apostołów. Zresztę oba te najstarsze kościoły uznają nawzajem swoją sukcesję apostolską. Wiadomo, jak nie mogę się pochwalić sukcesją to będę ją namiętnie oczerniał :P
A już Tertulian pisał w polemice z heretykami - "wykażcie swoją sukcesję" bo inaczej nie ma o czym gadać i samo to jedno wystarczy do zdyskredytowania błędnego nauczania :lol: 8)

To po co gadasz, a jak chcesz gadac, to po co takie glupie teksty Tertulina podajesz.
Po drugie, cos sie uczepil tego prawoslawia, przeciez o nim nie mowimy.

Czy znajdziesz w biblii nauke o sukcesji apostolskiej, lub nauke o papiezach?

Czy piotrze jako pierwszej widzialnej glowie kosciola, na dodatek w rzymie (czym wieksze klamstwo tym lepiej ludziom uwierzyc).
Wszyscy wokol Piotra padali na kolana przed nim, a on im w tym pomagal?
Ojcze swiety Piotrze?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 26, 2006 9:21 am 
liafail napisał(a):

Czy znajdziesz w biblii nauke o sukcesji apostolskiej, lub nauke o papiezach?

To widzę, że już nie o stosach ale o sukcesji 8) Trochę można znaleźć w dziejach ale tak naprawde kościół znajduje to W PRAKTYCE pierwszych kosciołów. Od samych poczatków starozytnego kościoła zwracano uwagę na SUKCESJĘ. Radzę poczytać trochę z patrystyki... albo przyjąć, że kościół od samego poczatku był odstepczy i heretycki, pobłądził i nigdy tak naprawdę nie zrozumiał Pisma.
Bo oczywiście Pismo jedynie słusznie i poprawnie rozumiemy MY...

Papcie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 26, 2006 11:22 am 

hubertok napisał(a):
liafail napisał(a):

Czytales to wogole?

Oczywiście, że czytałem. A czytałeś co ja napisałem w odniesieniu do Bruna? ŻE NIE ZOSTAŁ SKAZANY ZA POGLADY NAUKOWE. Tylko tyle. Obecnie zrobiono z niego "męczennika nauki". Pięknie pogrubiłeś tekst ale ja przecież nie przeczę, że Bruno został stracony :shock:

Zapewniam Cię, że czytam każdy tekst i link który cytuję. Jeśli wczytywałbyś się w moje wypowiedzi bez uprzedzeń to byłbym wdzięczny...

ZDrówko

Takze czytalem, i dlatego drogi Hubercie, wieksze jeszcze moje zdziwienie ze ten link podales.

Bo co ma za znaczenie z jakiego powodu (pogladu) zostal on zamordowany.
Zamordowanie niewinnego czlowieka za jego poglad jest haniebnym czynem instytucji rzymskokatolickiej.

jeszcze raz przytacze cytat:

,,Zadziwiająca jest pewna hipokryzja wciąż pokutująca u pewnych obrońców Inkwizycji. Podkreśla się mianowicie, że wyroki śmierci wykonywała i formalnie nawet wydawała "władza świecka". Nie dodaje się jednak, że w przypadku nieuśmiercenia "wydanego" nieszczęśnika owa władza świecka sama ryzykowała oskarżenie o herezję. A osławiona formuła "błagamy aby go ukarać łagodnie i bez rozlewu krwi" (chodziło o spalenie na stosie) budzi jeszcze dzisiaj zwykłe obrzydzenie.

Hipokryzja formułki "władzy świeckiej" występuje szczególnie jaskrawo w jednym z najsłynniejszych przypadków inkwizycyjnych: Giordana Bruna. Został on spalony w r. 1600 w Rzymie. A w tym czasie świeckim władcą Rzymu był papież... ''

PS
Sorry za rozpoczecie tematu sukcesji.
Nie bedziemy jej kontynuowac.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 26, 2006 12:34 pm 
liafail napisał(a):
Bo co ma za znaczenie z jakiego powodu (pogladu) zostal on zamordowany.
Zamordowanie niewinnego czlowieka za jego poglad jest haniebnym czynem instytucji rzymskokatolickiej.

Jest haniebnym czynem i basta - zgadzam się. nawet w tym artykule jest stwiedzenie że to czyn kładący się cieniem na kurii i nie do usprawiedliwienia.

Jednakże za poglądy palili i papisci i reformatorzy. Palili po prostu chrześcijanie... Warto mieć tą perspektywę przed oczami.

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 26, 2006 12:59 pm 

hubertok napisał(a):
Jednakże za poglądy palili i papisci i reformatorzy. Palili po prostu chrześcijanie... Warto mieć tą perspektywę przed oczami.

A warto. Tylko, że dziecinadą jest wybielanie rzymskich zbrodni stwierdzeniem - a protestanci też palili.

Natomiast pamiętać o tym, że i owszem palili należy, aby nie myśleć, że od Lutra czy Kalwina to już wszystko było i jest cacy, a w papiestwie było i jest tylko bebe. Jedziemy wszyscy na tym samym wózku - upadłej naturze ludzkiej skłonnej do grzechu i odstępstwa od Boga. Jednak w czasach Reformacji Bóg dał wiele światła, które niestety zostało odrzucone. Stronnictwo katolickie wolało wciągnąć Niemcy w wojnę 30-letnią niż przyznać, że takie rzeczy jak prawo laików do studiowania Biblii, komunia pod dwiem postaciami i odprawianie nabożeństw w językach narodowych nie są żadnym heretyctwem, ale starożytną praktyką niepodzielonego Kościoła, która powinna być zachowana, a nie zwalczana ogniem i mieczem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 26, 2006 1:20 pm 
Pulusie - czesciowo się zgadzam a częsciowo nie. Szczególnie trudno mi się zgodzić a tezą, że za wybuch wojny trzydziestoletniej odpowiadają katolicy, co więcej, pomimo że to wojna "religijna" to miała ona zdecydowanie podłoze polityczne. Defenestracja Praska i wyrzucenie katolickich przedstawicieli cesarza przez okno nie było chyba wynikiem teologicznej dysputy :roll: 8)

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 26, 2006 2:49 pm 

hubertok napisał(a):
Pulusie - czesciowo się zgadzam a częsciowo nie. Szczególnie trudno mi się zgodzić a tezą, że za wybuch wojny trzydziestoletniej odpowiadają katolicy, co więcej, pomimo że to wojna "religijna" to miała ona zdecydowanie podłoze polityczne. Defenestracja Praska i wyrzucenie katolickich przedstawicieli cesarza przez okno nie było chyba wynikiem teologicznej dysputy :roll: 8)

Zdrówko

Ale gdyby papieze nie chcieli wladzy na krajami....?

I wszystko sie sprowadza do tej satanistycznej nauki (sorry but true), ktora uzurpowali sobie wladze nad krajami-sukcesja apostolska i pazerne i chamskie pragnienie bycia Glowa Kosciola, a z pism wiemy ze Jezus jest glowa kosciola.

Gdyby papieze, ktorym nikt nie dal prawo byc glowa kosciola, nie dazyli do wladzy, (w sumie byli wladcami swieckimi)...
To wszystko co zwiazane z ,,rzymem'' to paranoja

Pozdrawiam

Znow ta sukcesja,a mialo nie byc,
jak to powiedzial zyd w independence da: nobody is perfect

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 6:35 am 
liafail napisał(a):
I wszystko sie sprowadza do tej satanistycznej nauki (sorry but true), ktora uzurpowali sobie wladze nad krajami-sukcesja apostolska

Co ty opowiadasz? :shock: Sugerujesz, że sukcesja apostolska ma jakikolwiek zwiazek z władztwem nad dobrami doczesnymi??

Przecież posiadanie na przykład państwa koscielnego nawet przez chwilę nie było uzasadniane sukcesją aopostolską a donacjami władców swieckich? :idea: :!:

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 7:10 am 

hubertok napisał(a):
lwiek zwiazek z władztwem nad dobrami doczesnymi??

Przecież posiadanie na przykład państwa koscielnego nawet przez chwilę nie było uzasadniane sukcesją aopostolską a donacjami władców swieckich?

Sfałszowanymi zreszta, co dzisiaj jest powszechnie przyjętym faktem.

Jak myślisz, czy autorzy takich dokumentów, o których WIEDZIELI, że są sfałszowane, tudzież ci, którzy na ich podstawie wyłudzili całe kraje, nie będa potępieni przez Boga?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 9:16 am 
Paulos napisał(a):
Sfałszowanymi zreszta, co dzisiaj jest powszechnie przyjętym faktem.

Jak myślisz, czy autorzy takich dokumentów, o których WIEDZIELI, że są sfałszowane, tudzież ci, którzy na ich podstawie wyłudzili całe kraje, nie będa potępieni przez Boga?

Donacja konstantyna i owszem ale tak naprawde państwo kościelne funkcjonowało na podstawie całkowicie autentycznej "donacji" Pepina.

Poza tym nie nalezy mieć jednoznacznie negatywnego stosunku do rożnych rodzajów "pdszywania się". Warto zrozumieć, że w starozytności ludzie mieli trochę inny stosunek do "praw intelektualnych" czego dowodem jest "poprawianie" tekstów oryginalnych czy przypisywanie tekstu innym autorom dlatego potem mamy nie Dionizego ale pseudo-Dionizego choć warto dodać że "pseudo" nie jest tu nadane wyłącznie pejoratywnie a raczej opisowo.
podobnie jest z pięcioksięgiem Mojżesza - mozna sobie utrzymywać że wszystkie 5 ksiąg spisał Mojżesz ale to raczej niezgodne z badaniami historycznymi.

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 9:26 am 

Cytuj:
Donacja konstantyna i owszem ale tak naprawde państwo kościelne funkcjonowało na podstawie całkowicie autentycznej "donacji" Pepina.

Mhm. Warto przy okazji wspomnieć pewną ciekawostkę. Otóż Pepin - rozsądnym człekiem będąc - nie kwapił się zbytnio ruszyć na pomoc Rzymianom przeciwko Lombardom.

Rzymscy specjaliści od dokumentów sprokurowali wtedy list do Pepina, który miał pochodzić od... św. Piotra z nieba. oto fragmenty:

Piotr, wybrany na Apostoła przez Jezusa Chrystusa, do naszego ulubionego Syna, Króla Pepina, do całej jego armii, do wszystkich biskupów, opatów, mnichów i całego ludu.

Piotr, Apostoł wybrany przez Jezusa Chrystusa, Syna Boga Żywego. Ja,
Piotr, wezwany do apostolstwa przez Chrystusa, Syna Boga Żywego, z Mocy Bożej otrzymałem misję oświecenia całego świata ... Dlatego też wszyscy ci, którzy usłyszawszy me zwiastowanie, zastosowali je w praktyce, muszą bezwzględnie wierzyć, że z postanowienia Boga grzechy ich są oczyszczone w tym świecie i wejdą bez zmazy do życia wiecznego. Przyjdźcie na pomoc ludowi rzymskiemu, który został mi powierzony przez Boga. Ja zaś, w dniu Sądu, przygotuję wam wspaniałe mieszkanie w Królestwie Bożym.

Podpisano: Piotr, książę Apostołów

Na takich właśnie cwanych oszustwach i szczuciu jednego ziemskiego władcy, przeciwko drugiemu Watykan całą swoją potęgę zbudował.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 10:41 am 

hubertok napisał(a):
podobnie jest z pięcioksięgiem Mojżesza - mozna sobie utrzymywać że wszystkie 5 ksiąg spisał Mojżesz ale to raczej niezgodne z badaniami historycznymi.

Hubertoku z jakimi to badaniami historycznymi jest sprzeczny taki pogląd?
Czy mógłbyś uzasadnic ?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1