www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt lip 04, 2025 10:07 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 28, 2005 2:32 pm 

Słowa Jezusa:
"Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi. Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem."

Poszukiwacz argumentuje, jakby miał się za kogoś więcej niż uczeń Jezusa 8)
Nie potrzebujesz chrztu wodnego do zbawienia? Racja!
Mam dla Ciebie jeszcze lepszą wiadomość: nie potrzebujesz nawet czytać Biblii. I bez czytania możesz być zbawiony :lol:

Poszukiwacz wysupłał z Biblii, że nie ma wzmianki o chrzcie apostołów!
Może Ty właśnie taki apostoł jesteś, co chrztu nie potrzebuje?
Przyznaj się, braciszku, po prostu nie dałeś się jeszcze ochrzcić. Brak odpowiedzi na to ostatnie pytanie uznam, jako potwierdzenie: nie jesteś ochrzczony chrztem wodnym w świadomym wieku. Niech moje słowa nie poirytują Cię zbytnio. Na pociechę wyznam, że sam kilka lat dojrzewałem do tej decyzji. (moja walka: czy aby Boga nie obrażę chrzcząc się w wieku dojrzałym, wszak byłem już ochrzczony, jako niemowlę w KK; czego to człek nie pomyśli w główce i z jakimi argumentami nie musi się zmierzyć, by wykonać, co sprawiedliwe i dość jasno napisane)
Mam dziwne przeczucie, że zignorujesz ten wpis :twisted:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 28, 2005 3:14 pm 
lis napisał(a):
Mam dla Ciebie jeszcze lepszą wiadomość: nie potrzebujesz nawet czytać Biblii. I bez czytania możesz być zbawiony :lol:

Hm, ja też nie potrzebuję chrztu (wodnego), żeby być zbawionym. Ochrzciłem się jednak kilka miesięcy po nawróceniu. Dzisiaj wiem, że nie do końca rozumiałem, ale chciałem...

Ciekawe dlaczego tak naskakujesz na Poszukiwacza? Masz jakieś konkretne dowody na to, że chrzest wodą jest konieczny do zbawienia..? Bardzo proszę, żebyś je podał. Jak już to zrobisz będziesz musiał zmierzyć się jeszcze z jednym takim co wisiał na krzyżu obok Jezusa, a z krzyża nie zszedł, żeby się ochrzcić... :)

Bardzo ciekawie się robi, albo ktoś tu znowu kogoś nie rozumie. ;)

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 28, 2005 3:52 pm 

lis napisał(a):
Słowa Jezusa:
"Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi. Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem."

Poszukiwacz argumentuje, jakby miał się za kogoś więcej niż uczeń Jezusa 8)

Poszukiwacz wysupłał z Biblii, że nie ma wzmianki o chrzcie apostołów!
Może Ty właśnie taki apostoł jesteś, co chrztu nie potrzebuje?
Przyznaj się, braciszku, po prostu nie dałeś się jeszcze ochrzcić. Brak odpowiedzi na to ostatnie pytanie uznam, jako potwierdzenie: nie jesteś ochrzczony chrztem wodnym w świadomym wieku. Niech moje słowa nie poirytują Cię zbytnio. Na pociechę wyznam, że sam kilka lat dojrzewałem do tej decyzji. (moja walka: czy aby Boga nie obrażę chrzcząc się w wieku dojrzałym, wszak byłem już ochrzczony, jako niemowlę w KK; czego to człek nie pomyśli w główce i z jakimi argumentami nie musi się zmierzyć, by wykonać, co sprawiedliwe i dość jasno napisane)
Mam dziwne przeczucie, że zignorujesz ten wpis :twisted:

Widac ,że za twoim chrztem w wodzie idzie prawdziwe narodzenie z Ducha.Gratuluje prawdziwie chrześcijańskiej postawy w miłości do drugich.Pokory i cichości też masz nieprzebrane zasoby. Widać również że wszystkich innych masz za wyższych od siebie.Czyli nic dodać nic ując 100% naśladowca Jezusa. Uff.

Czy jestem ochrzczony w wodzie. :?:
Jak zejdziesz z piedestału i prześledzisz inne moje wypowiedzi to może zrozumiesz i się dowiesz.
Do niczego nie muszę się przyznawać i niczemu zaprzeczać.
Bóg to wie.

Temat który założyłem miał na celu wytrącenie miecza tym którzy zamykają drzwi do zbawienia różnego rodzaju obrzędami bo duch sekciarstwa jest wszechobecny niestety co widać i słychać i czuć.

Jeżeli masz Biblijne argumenty ,że bez chrztu wodą nie ma zbawienia to je podaj bo tylko takie mają wartość . Ja swoje wysupłałem z Biblii.
A ty swoje skąd wziąłeś ?

Efez. 4:5
5. Jeden Pan, jedna wiara, jeden chrzest;
(BW)

Mam przeczucie ,że zignorujesz ten werset. :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 28, 2005 7:17 pm 

he, he, Poszukiwaczu!

Jak będziesz tak śmiertelnie poważny, to daleko nie zajedziesz w swoich poszukiwaniach. A już na pewno umkną Ci zdania, które napisałem wprost, i to do Ciebie w tym wątku:

Cytuj:
lis: Nie potrzebujesz chrztu wodnego do zbawienia? Racja!

Poszukiwacz:
Cytuj:
Widac ,że za twoim chrztem w wodzie idzie prawdziwe narodzenie z Ducha.

I znowu nie doczytałeś. Najpierw nowe narodzenie, potem chrzest w wodzie, jako zewnętrzny znak wejścia w Nowe Przymierze.
I mogę powtórzyć jeszcze raz, bo znowu coś przekręcisz:
chrzest w wodzie nie zbawia.

Poszukiwacz:
Cytuj:
Czy jestem ochrzczony w wodzie?
Jak zejdziesz z piedestału i prześledzisz inne moje wypowiedzi to może zrozumiesz i się dowiesz.
Do niczego nie muszę się przyznawać i niczemu zaprzeczać.
Bóg to wie.

Jasne :wink:
Wasza mowa niech będzie: tak - tak, nie - nie.
A politycy ani nie zaprzeczają, ani nie potwierdzają :lol:
I to jest właśnie odpowiedź, którą mnie w ogóle nie rozczarowałeś.

Przeczytaj sobie jeszcze raz mój poprzedni wpis, może tym razem zrozumiesz, co chciałem przekazać i na ile byłem 'pyszny' pisząc o swoich rozterkach zwiazanych z moim chrztem wodnym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 29, 2005 8:51 am 

Cytuj:
lis pisze:
he, he, Poszukiwaczu!

Jak będziesz tak śmiertelnie poważny, to daleko nie zajedziesz w swoich poszukiwaniach.

Zależy czego się szuka . :wink: Pismo to nie kabaret ,to prawda o Bogu.
Twoje kąśliwe uwagi trudno nazwać humorem.

Cytuj:
lis pisze:
Jasne
Wasza mowa niech będzie: tak - tak, nie - nie.
A politycy ani nie zaprzeczają, ani nie potwierdzają
I to jest właśnie odpowiedź, którą mnie w ogóle nie rozczarowałeś.

Widzisz lisie gdybyś mnie zapytał w grzeczny i sympatyczny sposób o mój chrzest to na pewno bym ci odpowiedział.
A ta twoja ludowa rubaszność trochę mnie razi.
Przemyśl to .

Jeżeli masz coś do powiedzenia w temacie chrztu to chętnie przeczytam .
Tę zaś dyskusję uważam za zakończoną.

P.s .Są tacy na tym forum co wiedzą o mnie dużo więcej niz ty.
Wiedzą dlatego ,że zapytali wprost bez złośliwości na priva.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 29, 2005 2:16 pm 

moje na niebiesko
Cytuj:
Cytuj:
Stosując Twoje podejście
pokuta - chrzest/chrzty - nakładanie rąk wrzucasz do jednego worka. Na dzień dzisiejszy trudno mi się z tym zgodzić.

Nie mogę się z toba zgodzić.

Spokojnie Poszukiwaczu. Czy możesz czy nie to sie jeszcze okaże. :) Mnie wiele razy wydawało isę że czegoś nie mogę przyjąć za prawdę. Czas pokazał że nie tylko mogłem ale i powinienem.:)
Ale do rzeczy:

Pokuta wiąże się z wyznaniem grzechów ale nie jest jednoznaczna z chrztem wodą.
Zgoda
Następstwem pokuty i wyznania grzechów jest chrzest Duchem który może sięodbyć przez nakładanie rąk ale nie tylko.
No tu to chyba zbytnio generalizujesz. O ile mi wiadomo wielu było takich co przyszli do pokuty i wyznali swoje grzechy ale Ducha nie otrzymali. Posałem juz o tym to nie jest automat. Może użyłes niewłasciwego słowa. Bo grybyś zamiast "następstwa" użył np. "podstawą".

Parafrazując powyższe :Wypranie szat +wybielenie w krwi Baranka =pokuta . Po niej jest chrzest Duchem Świętym .To jest narodzenie jako dziecko boże.
Sorry ale nie rozumiem tej parafrazy. Zdefiniuj pojęcia wypranie szat i wybielenie szat. Kiedy się ono odbywa i w jaki sposób. Wtedy wrócimy do tematu.

Cytuj:
Cytuj:
hepta pisze:
Cytat:
Dla tych którzy od dziecka staraja sie zyć na chwałę Bogu
wyrzekajac sie własnej chwały zyją dla Jezusa nie potrzebuja chrztu wodnego.Swoim życiem pokazują ,że są dziećmi Bozymi.Nie muszą udowadniac sobie ,ze zrywaja ze starym życiem.

Zgoda, Można tutaj zastosować takie rozumowanie. Mam podobne odczucia.

No więc w czym problem Very Happy.
Nie jest łatwo zaakceptować mi twierdzenie, że Chrzest w wodzie nie jest potrzebny chrześcijanonowi. W końcu to jest własnie powinność sług Bożych mają chrzcić narody. Czy myslisz że mowa tu o chrzcie Duchem? Dla mnie oczywisty jest tutaj kontekst chrztu wodą.

Cytuj:
Cytat:
hepta pisze:
Skoro pokuta i chrzest (będęcy rutuałem obmycia z win) jest fundamentem wiary to jak może on być zbyteczny? To nie mieści się w moim umysle.

Bo pokuta to wyznanie win i wyznanie Chrystusa co może być połączone z chrztem wodą .Tylko ,że ten trzeci element nie jest niezbędnym elementem pokuty .
Zanużając się w wodzie komu pokazujemy ,że zrywamy ze starym życiem. Bogu? czy ludziom i sobie samemu.
Bóg czyta serca. Dla Niego prawdziwie szczera modlitwa i stan serca może byc lepszą deklaracją ,niż kąpiel.
Powtażam jednak ,że nie jest to reguła i sa sytuacje ,że chrzest (baptizo) jest potrzebny jako manifestacja przed ludźmi i umocnienie swojego postanowienia .Jest swoistym ślubowaniem.Woda jest obrazem tego chrztu. Chrzest woda jest prośbą o prawdziwy chrzest Duchem.

Skoro tak się rzeczy mają odpowiedz Ty na moje pytania?
Po co uczniowie Pana chrzcili w wodzie?
Dlaczego Pan nakazywał swym uczniom chrzcic narody?
Skoro chrzest wodny nie jest potrzebny dlaczego Ap Piotr nakazuje go Tym którzy Go pytają?

Dz.Ap. 2:37-38
37. A to słysząc, przerażeni są na sercu i rzekli do Piotra i do innych Apostołów: Cóż mamy czynić, mężowie bracia?
38. Tedy Piotr rzekł do nich: Pokutujcie, a ochrzcij się każdy z was w imieniu Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów, a weźmiecie dar Ducha Świętego.
(BG)

Zadam ci pytanie.
Ktos uwierzył w Jezusa i nawrócił się w wyniku słuchania słowa Ewangelii.Jednak z przyczyn technicznych nie mógł wejśc do wody przez kilka następnych miesięcy. Jednak pokuta i modlitwy odmieniły go . Nastąpiło narodzenie z Ducha przez słowo .Ef 5:26. Czy nadal chrzest woda jest konieczny ,jeżeli tak to dlaczego.?

Mojżesz, choc wybrany na sługę bożego, przeznaczony do wypełnienia wielkiego zadania wyprowadzenia swego ludu z Egiptu, otrzymał od Pan polecenie i został wyposarzony we wszelką moc aby mógł je wykonać. Wszystko to mogło się jednak stać dopiero wtedy gdy dopełnił rytuału obrzezania swych synów. Służba Panu najwyrazniej nie byłaby miła, gdyby Mojżesz nie zastosował się do nakazu obrzezki. A przecież my wiemy że ona "nic nie znaczy ", że liczy się obrzezane serce, które Mojżesz niewątpliwie posiadał.
Zadając mi to pytanie sam odpowiedz dlaczego tak się musiało stać, skoro Mojżesz niewątpliwie był bożym wybrańcem. Tak i z chrztem. Skoro jest ustanowiony taki symbol, choć sam w sobie nie zbawia, że się tak wyrażę "nic nie znaczy" to jednak lekcja z Mojżesza stoi mi na drodze do stwierdzenia, że chrzest w wodzie nie jest konieczny.

Teraz nie rozumiem. Shocked To uważasz ,że chrzest wodą jest konieczny czy nie Question
Uważam że jest naszą powinnością, skoro chrzest w wodzie znamy. Natomiast nie nadaję mu zbawczej mocy ani też warunku absolutnego zbawienia.
Podobnie jest i z małżeństwem.
Ludzie mogą żyć ze sobą przez lata, mieszkać, miec dzieci, normalnie żyć. A jednak aby związek taki był akceptowany i uświęcony musi dojść do aktu zaślubin. Do wesela. Czy to coś zmienia albo wnośi coś do życia tego związku? Pewnie nie ale czy to oznacza że zaślubiny są niepotrzebne?

(BW)
Czy możesz mi powiedzieć o jaki jeden chrzest chodzi ?
Tu ewidentnie o chrzest w imię Jezusa Chrystusa. Ten zaś chrzci duchem i ogniem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 01, 2006 8:58 pm 

To Jezus Chrystus, nasz mistrz, potrzebował chrztu, mówiąc Janowi że "Godzi się nam wypełnić wszelką sprawiedliwość" a pojawiają się tacy, którzy widocznie uważają się już ponad mistrza ?
Cytuj:
1P 3:21 Bw "Ona jest obrazem chrztu, który teraz i was zbawia, a jest nie pozbyciem się cielesnego brudu, lecz prośbą do Boga o dobre sumienie przez zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa,"

Uważam że słowo "zbawia" jest użyte w sensie "chroni" i ma znaczenie w sferach duchowych. Być może ma moc aktu prawnego tak jak zapisanie dziecka w USC. Daje prawa i przywileje obywatela Królestwa Bożego. A sama woda jest jego świadkiem Jn 5:7-8.
W każdym bądź razie dla naszego mistrza i apostołów miał wielkie znaczenie, tak że nawet nie zwlekano z jego wykonaniem. Ap. Paweł ochrzcił strażnika jeszcze w nocy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 01, 2006 10:05 pm 

Cytuj:
Uważam że słowo "zbawia" jest użyte w sensie "chroni" i ma znaczenie w sferach duchowych. Być może ma moc aktu prawnego tak jak zapisanie dziecka w USC. Daje prawa i przywileje obywatela Królestwa Bożego. A sama woda jest jego świadkiem Jn 5:7-8.

Coś w tym jest,Marck.Wielu wierzących potwierdza,że przed chrztem doświadczali zmasowanego ataku,który skończył się,nie tyle w momencie chrztu,ile w momencie podjęcia nieodwracalnej decyzji o chrzcie.Kiedy się wahali,diabeł ich bardzo atakował.Kiedy podjęli decyzję,ataki ustępowały.
Ja tego nie doświadczyłem.Może dlatego,że od początku nie miałem żadnych wątpliwości,co do chrztu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 2:28 pm 

Cytuj:
a pojawiają się tacy, którzy widocznie uważają się już ponad mistrza ?

Wiesz co Mark5, zastanawiam się czy dorosłeś do tego by dystkutować o sprawach dotyczących poszukiwania prawdy. To zdanie powyżej świadczy raczej o tym, że masz problemy z okiełznaniem swojego "swiętego" gniewu.

Akurat póki co, mam zdanie podobne do Twojego w kwesti chrztu wodą, ale o wiele większym szacunkiem dażę Poszukiwacza. Nie tylko potrafi odważnie powiedzieć co mysli i to wszystko popiera Pismem to jeszcze dla adwersarzy takich jak Ty zachowuje anielską cierpliwość.
Nie przypominam sobie żeby poszukiwacz wyśmiał kogoś albo napisał coś w Twoim stylu insynuując jakies absurdy. Jesli Twój umysł jest na tyle ciasny aby oderwać się na chwilę od swojego zrozumienia i przyjrzeć się czyimś argumentom i rzetelnie zbadać czy tak się rzeczy mają to przynajmniej nie wrzucaj kąśliwych komentarzy, które zabarwia tą dyskusję barwami wojennymi. A jesli juz nie możesz się powstrzymać to spojrz w lustro i wmawiaj sobie że jesteś chodzącym ideałem chrześcijanina. Lepiej to robic w samotności niż na publicznym forum.

Sorry że może trochę przy ostro ale mam juz trochę dość tej bezsensownej agresji. Jest problem? no to dyskutujmy! A swoje komentarze zostawmy dla siebie, ok?

Z góry dziękuję.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 4:49 pm 

Cytuj:
Cytuj:
Parafrazując powyższe :Wypranie szat +wybielenie w krwi Baranka =pokuta . Po niej jest chrzest Duchem Świętym .To jest narodzenie jako dziecko boże.

Sorry ale nie rozumiem tej parafrazy. Zdefiniuj pojęcia wypranie szat i wybielenie szat. Kiedy się ono odbywa i w jaki sposób. Wtedy wrócimy do tematu.

Chodziło mi o Obj. 7:14.To klasyczny przykład nawrócenia .

hepta pisze:
Cytuj:
Skoro tak się rzeczy mają odpowiedz Ty na moje pytania?
Po co uczniowie Pana chrzcili w wodzie?
Dlaczego Pan nakazywał swym uczniom chrzcic narody?
Skoro chrzest wodny nie jest potrzebny dlaczego Ap Piotr nakazuje go Tym którzy Go pytają?

Dz.Ap. 2:37-38
37. A to słysząc, przerażeni są na sercu i rzekli do Piotra i do innych Apostołów: Cóż mamy czynić, mężowie bracia?
38. Tedy Piotr rzekł do nich: Pokutujcie, a ochrzcij się każdy z was w imieniu Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów, a weźmiecie dar Ducha Świętego.
(BG)

Cytujesz przykład w którym chrzest wodą był potrzebny do zamanifestowania stanu sercai i wiary w Jezusa.Nie był on potrzebny Bogu a jedynie ludziom którzy tam byli.Bogu wystarczył stan ich serca.Po to chcili apostołowie wodą ,żeby zmobilizowac chrzczonych i ich postanowienie uczynic mocniejszym.Dotyczyło to w szczególności pierwszych braci-pogan.Nie widzę problemu.
Nigdy nie twierdziłem ,że chrzest wodą jest całkowicie zbyteczny .Pisałem o tym szerzej we wcześniejszym poscie więc nie będę sie powtarzał.
Natomiast nie wiem skąd masz informację ,że Jezus nakazywał chrzczenie wodą w swoje imię.Za życia Jezusa apostołowie chrzcili chrztem Jana.Dopiero po wniebowstąpieniu Jezusa i zesłaniu Ducha Świętego zaczęli chrzcić w imię Jezusa.Jan. 3:22, Jan. 4:1-2, Dz.Ap. 10:47-48 .

Cytuj:
Zadam ci pytanie.
Ktos uwierzył w Jezusa i nawrócił się w wyniku słuchania słowa Ewangelii.Jednak z przyczyn technicznych nie mógł wejśc do wody przez kilka następnych miesięcy. Jednak pokuta i modlitwy odmieniły go . Nastąpiło narodzenie z Ducha przez słowo .Ef 5:26. Czy nadal chrzest woda jest konieczny ,jeżeli tak to dlaczego.?

Cytuj:
hepta pisze:
Mojżesz, choc wybrany na sługę bożego, przeznaczony do wypełnienia wielkiego zadania wyprowadzenia swego ludu z Egiptu, otrzymał od Pan polecenie i został wyposarzony we wszelką moc aby mógł je wykonać. Wszystko to mogło się jednak stać dopiero wtedy gdy dopełnił rytuału obrzezania swych synów. Służba Panu najwyrazniej nie byłaby miła, gdyby Mojżesz nie zastosował się do nakazu obrzezki. A przecież my wiemy że ona "nic nie znaczy ", że liczy się obrzezane serce, które Mojżesz niewątpliwie posiadał.
Zadając mi to pytanie sam odpowiedz dlaczego tak się musiało stać, skoro Mojżesz niewątpliwie był bożym wybrańcem. Tak i z chrztem. Skoro jest ustanowiony taki symbol, choć sam w sobie nie zbawia, że się tak wyrażę "nic nie znaczy" to jednak lekcja z Mojżesza stoi mi na drodze do stwierdzenia, że chrzest w wodzie nie jest konieczny.

Uciekasz od odpowiedzi .Odpowiedz wprost:Czy nadal chrzest woda jest konieczny ,jeżeli tak to dlaczego.?

hepta pisze:
Cytuj:
Teraz nie rozumiem. Shocked To uważasz ,że chrzest wodą jest konieczny czy nie Question
Uważam że jest naszą powinnością, skoro chrzest w wodzie znamy. Natomiast nie nadaję mu zbawczej mocy ani też warunku absolutnego zbawienia.
Podobnie jest i z małżeństwem.
Ludzie mogą żyć ze sobą przez lata, mieszkać, miec dzieci, normalnie żyć. A jednak aby związek taki był akceptowany i uświęcony musi dojść do aktu zaślubin. Do wesela. Czy to coś zmienia albo wnośi coś do życia tego związku? Pewnie nie ale czy to oznacza że zaślubiny są niepotrzebne?

To uważasz ,że jeżeli ktoś ofiarował Bogu swoje życie i jest ochrzczony Duchem Świętym a nie ma chrztu wodą to ,żyje z Panem Bogiem na "kartę rowerową"?
Co według ciebie jest ślubem chrzest Duchem ,czy chrzest wodą.?

Cytuj:
Cytuj:
(BW)
Czy możesz mi powiedzieć o jaki jeden chrzest chodzi ?

Tu ewidentnie o chrzest w imię Jezusa Chrystusa. Ten zaś chrzci duchem i ogniem.

Skoro tak to chrzest Duchem Świętym jest przejawem usynowienia przez Boga.
Chrzest woda jest tylko jedną z form deklaracji lojalnosci i stanu serca.Niczym więcej.

Pozdro PP

p.s.
Czytałeś motto kubola :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 8:18 pm 

hepta napisał(a):
Cytuj:
a pojawiają się tacy, którzy widocznie uważają się już ponad mistrza ?

Wiesz co Mark5, zastanawiam się czy dorosłeś do tego by dystkutować o sprawach dotyczących poszukiwania prawdy. To zdanie powyżej świadczy raczej o tym, że masz problemy z okiełznaniem swojego "swiętego" gniewu.
Akurat póki co, mam zdanie podobne do Twojego w kwesti chrztu wodą, ale o wiele większym szacunkiem dażę Poszukiwacza. Nie tylko potrafi odważnie powiedzieć co mysli i to wszystko popiera Pismem to jeszcze dla adwersarzy takich jak Ty zachowuje anielską cierpliwość.
Nie przypominam sobie żeby poszukiwacz wyśmiał kogoś albo napisał coś w Twoim stylu insynuując jakies absurdy. Jesli Twój umysł jest na tyle ciasny aby oderwać się na chwilę od swojego zrozumienia i przyjrzeć się czyimś argumentom i rzetelnie zbadać czy tak się rzeczy mają to przynajmniej nie wrzucaj kąśliwych komentarzy, które zabarwia tą dyskusję barwami wojennymi. A jesli juz nie możesz się powstrzymać to spojrz w lustro i wmawiaj sobie że jesteś chodzącym ideałem chrześcijanina. Lepiej to robic w samotności niż na publicznym forum.

Sorry że może trochę przy ostro ale mam juz trochę dość tej bezsensownej agresji. Jest problem? no to dyskutujmy! A swoje komentarze zostawmy dla siebie, ok?
Z góry dziękuję.

Rzeczywiście trochę ostro się wyraziłem :oops: ale jeśli chodzi o sprawy dotyczące poszukiwania prawdy to zauważenie swojej pychy umysłu i poznania, bardzo pomaga w jej przyjęciu, tylko oczywiście trzeba do tego dorosnąć jak piszesz szczególnie jeśli chodzi o pokorę a nie oburzać się. Gdy usłyszałem kiedyś ten argument, to go pokornie przyjąłem i nie dorabiałem nikomu gęby tak jak ty. Widzę że jesteś fachowcem od tego i potrafisz zrobić "z igły widły". Nie będę ci udawadniał "że nie jestem wielbłądem", bo dopiero twój komentarz jest szczytem tworzenia skandalu barw wojennych, insynuacji , pełnych oskarżeń absurdów i kąśliwych komentarzy. Pewnie stać cię na wiele więcej. Stwierdziłem zatem że nie muszę z tobą dyskutować bo taka dyskusja przyprawiać może tylko o mdłości :? Będę zatem dalej twoje wybluzgane komentarze ignorował. Baw się dobrze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 03, 2006 8:52 am 

Marck5 napisał(a):
Nie będę ci udawadniał "że nie jestem wielbłądem", bo dopiero twój komentarz jest szczytem tworzenia skandalu barw wojennych, insynuacji , pełnych oskarżeń absurdów i kąśliwych komentarzy. Pewnie stać cię na wiele więcej. Stwierdziłem zatem że nie muszę z tobą dyskutować bo taka dyskusja przyprawiać może tylko o mdłości :? Będę zatem dalej twoje wybluzgane komentarze ignorował. Baw się dobrze.

Być może z igły widły zrobiłem. Trudniej jest ocenic intence ludzi jak nie widzi się ich oczu. Może to dla ciebie był żart ale ja odczytałem go jako agresywna napaść na cżłowieka, który sobie na to nie zasłużył. Ale bez przesady Marck.

co ja insunuuję?
o co Cie oskarżam?
gdzie bluzgam?

Gdzie Ty to wszystko wyczytałeś?
:shock:

Przeciez czarno na białym wypisałem jaki jest mnój cel i dlaczego napisałe co napisałem. A jesli było w tym coś kąśliwego to tylko dlatego, że napisane zostało w Twoim stylu. O co się więc gniewasz?

Świetnie zamiast wyjaśniąc będziesz ignorował. Doskonały pomysł tak trzymaj. na pewno w ten sposób wyćwiczysz swoją cierpliwość i pokorę. Szkoda że Ciebie nie stac na więcej. Łatwo jest wypowiedziec jakieś słowa ale wziąć za nie odpowiedzialność to już zupełnie co innego.

Cytuj:
Baw się dobrze
? ..... A po co tu jaki kolwiek komentarz?

Smutek i nostalgia. pa pa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 03, 2006 9:19 am 

Cytuj:
Uciekasz od odpowiedzi .Odpowiedz wprost:Czy nadal chrzest woda jest konieczny ,jeżeli tak to dlaczego.?

Nie nie uciekam, wydawało mi się że to wystarczy na odpowiedź. Tak uważam że jest konieczny aby się wypełniła sprawiedliwość.

Cytuj:
To uważasz ,że jeżeli ktoś ofiarował Bogu swoje życie i jest ochrzczony Duchem Świętym a nie ma chrztu wodą to ,żyje z Panem Bogiem na "kartę rowerową"?

Chrzest woda oczywiście. My ślubując możemy dąc coś od siebie - dajemy naszą deklarację. Chrzest Duchem od nas zupełnie nie zależy. Jest darem od Boga i potwierdza w ten sposób zawarte przymierze. Wodą dajemy się chrzcić, Duchem bywamy chrzczeni. I to nie jest z nas, dar to bozy jest.

jeden chrzest wszystkich chrześcijan to chrzest Duchem

Cytuj:
Skoro tak to chrzest Duchem Świętym jest przejawem usynowienia przez Boga.
Chrzest woda jest tylko jedną z form deklaracji lojalnosci i stanu serca.Niczym więcej.

Chyba wszystkie moje posty w tej sprawie ujmuja chrzest wodą w ten własnie sposób:
Chrzest woda jest formą deklaracji lojalnosci i stanu serca. Znakiem odrodzenia i prośbą do Boga o czyste sumienie.
1pt 3:21 Tyt. 3:5

p.s.
Czytałeś motto kubola Wink

Nie a jak ono brzmi?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 03, 2006 3:11 pm 

Cytuj:
Cytat:

Nie nie uciekam, wydawało mi się że to wystarczy na odpowiedź. Tak uważam że jest konieczny aby się wypełniła sprawiedliwość.

O jakiej sprawiedliwości mówisz. :?:
Myślałem ,że chodzi o deklarację chrzczonego,a deklaracja ma sens tylko wtedy gdy chrzczony wodą nie otrzymał jeszcze chrztu Duchem.
Pisałeś :
Cytuj:
Chyba wszystkie moje posty w tej sprawie ujmuja chrzest wodą w ten własnie sposób:
Chrzest woda jest formą deklaracji lojalnosci i stanu serca. Znakiem odrodzenia i prośbą do Boga o czyste sumienie.
1pt 3:21 Tyt. 3:5

Cytuj:
Cytuj:
Cytat:

Chrzest woda oczywiście. My ślubując możemy dąc coś od siebie - dajemy naszą deklarację. Chrzest Duchem od nas zupełnie nie zależy. Jest darem od Boga i potwierdza w ten sposób zawarte przymierze. Wodą dajemy się chrzcić, Duchem bywamy chrzczeni. I to nie jest z nas, dar to bozy jest.

Czyli uważasz ,że chrzest wodą jest niezbędny ,a chrzest Duchem jest niewystarczający ,żeby legalnie należeć do Boga .

hepta pisze:
Cytuj:

no więc jest on wystarczający czy nie :?:

Proszę również ,żebyś ustosunkował się do innych pytań z mojego ostatniego postu .

hepta pisze:
Cytuj:
Nie a jak ono brzmi?

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem .

Żeby milczeć, musisz wiedzieć dużo więcej, niż wiesz, żeby mówić .

To pogrubione szczególnie przypadło mi do serca.

Bo widzisz ,jest tak.
Każdy chętnie dyskutuje gdy ma argumenty.Wtedy wszyscy wtedy są ok.
Problem pojawia się gdy argumenty jednej strony okazują się po głębokiej analizie sprzeczne wewnętrznie i nielogiczne.
Wtedy trzeba podjąc decyzję .Albo odrzucić błędną koncepcję i rozważyc argumenty adwersarza .To jednak wymaga postawy prawdziwie poszukującej .Można także zachowac postawę strusia nazywając to n.p."gonieniem króliczka " jak to kiedyś napisał przyjaciel (moim zdaniem Skaldowie mieli co innego na myśli,chyba,że nie o tego króliczka chodziło ale kolorowych czasopism też nie czytam.).To jednak do niczego nie prowadzi i jest porażką.
Są również tacy co brak argumentów zastępują inwektywami mniej lub bardziej wyszukanymi .Łatwo jest rzucić w kogoś błotem ,a nuż się przyklei.Dlatego postanowiłem odpisywać tylko na biblijne argumenty.
Muszę ci również powiedzieć ,że moje spojrzenie na wiele tematów uległo zmianie.Cieszę się z tego powodu,bo to co kiedyś wydawało mi się prawdą absolutną wcale nią nie było.Mówię tu m.innymi o kwestii sądu ,pierwszego zmartwychwstania ,ale nie tylko.
Nie było dla mnie problemem odrzucenie dotychczasowego zrozumienia .
Szukam prawdy i to jest priorytet.
Na inwektywy nie odpowiadam i tyle.
Żaden autor takiego postu nie próbował sie czegos napradę o mnie dowiedzieć .Chodziło tylko o to ,żeby dowalić.

pozdro PP

p.s. Musimy sie koniecznie kiedyś spotkać.może ze smokiem ,też. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 04, 2006 9:08 am 

Poszukiwacz
Cytuj:
Cytuj:

O jakiej sprawiedliwości mówisz. Question

O Bożej Sprawiedliwości. Chrzest Jana był od Boga, skoro Pan Jezus chciał być ochrzczony od Jana a jego chrzest był od Boga i ponadto w ten sposób wypełniała się sprawiedliwość to musiała to być boża sprawiedliwość.

Cytuj:
Czyli uważasz ,że chrzest wodą jest niezbędny ,a chrzest Duchem jest niewystarczający ,żeby legalnie należeć do Boga .

No teraz to już zaczynasz dopowiadać. Chrzest Duchem jest potwierdzeniem przyjęcia naszej deklaracji. To wkład w przymierze ze strony Pana Boga. On Dając nam Ducha potwierdza przyjęcie nas za synów. Jak możesz wnioskować że chrzest Duchem jest niewystarczający?! Chrzest Duchem jest namacalnym dowodem Bożej akceptacji, naszego oczyszczenia, obmycia z grzechów, pieczęcią zbawienia. Czy nie poszedłeś za daleko w swoich domysłach? Żeby było jasno, uważam że jedynie chrzest Duchem jest namacalnym dowodem na przynależność do Boga, świadczy o Jego akceptacji i przyjęciu nas za synów. Chrzest wodą jest krokiem uczynionym w tym kierunku.

Cytuj:
Cytuj:
hepta pisze:
Cytat:

no więc jest on wystarczający czy nie Question

Rozumiem, że stawiasz sprawę tak. Jesli chrzest Duchem nastąpi to juz zupełnie nie ma potrzeby chrzcić się w wodzie. Bo chrzest Duchemn jest wystarczający.
Jesli potrzebny jest jeszcze chrzest w wodzie to chrzest Duchem nie jest wystarczający. Tak czy nie?

Głośno myślę. Jesli Twoje założenie jest poprawne to czy nie udeża Cię fakt, że wszyscy nieżydzi, którzy zostali ochrzczeni Duchem weszli równiez do wody? Jesli to nie było potrzebne czemu dali się ochrzcić? Odpowiedzmy na to pytanie a potem wyciągniemy wnioski.

Cytuj:
Proszę również ,żebyś ustosunkował się do innych pytań z mojego ostatniego postu .

Cytuj:
Natomiast nie wiem skąd masz informację ,że Jezus nakazywał chrzczenie wodą w swoje imię.Za życia Jezusa apostołowie chrzcili chrztem Jana.Dopiero po wniebowstąpieniu Jezusa i zesłaniu Ducha Świętego zaczęli chrzcić w imię Jezusa.Jan. 3:22, Jan. 4:1-2, Dz.Ap. 10:47-48 .

To taki skrót myślowy, może nie do końca poprawny. Kiedy Ap Paweł napomina braci z powodu podziałów zakazuje im mówić że są Apollosowi albo Pawłowi. Potem mówi że nie w Jego imię zostali ochrzczeni i cieszy się że nikogo z nich nie ochrzcił. Podobnie żydzi ochrzczeni byli w obłoku i morzu w Mojżesza. Stąd skrót że w imię Jezusa oznacza że chrzest był przez Jezusa, nie Jana i nie Mojżesza. Z drugiej strony czy możesz mi powiedzieć skąd masz informację, że Jezus nakazywał chrzest Janowy?:)

Jesli pominąłem jakieś pytanie to przypomnij mi je.

Cytuj:
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem .
Żeby milczeć, musisz wiedzieć dużo więcej, niż wiesz, żeby mówić .

To pogrubione szczególnie przypadło mi do serca.

Bo widzisz ,jest tak.
Każdy chętnie dyskutuje gdy ma argumenty.Wtedy wszyscy wtedy są ok.
Problem pojawia się gdy argumenty jednej strony okazują się po głębokiej analizie sprzeczne wewnętrznie i nielogiczne.
Wtedy trzeba podjąc decyzję .Albo odrzucić błędną koncepcję i rozważyc argumenty adwersarza .To jednak wymaga postawy prawdziwie poszukującej .Można także zachowac postawę strusia nazywając to n.p."gonieniem króliczka " jak to kiedyś napisał przyjaciel (moim zdaniem Skaldowie mieli co innego na myśli,chyba,że nie o tego króliczka chodziło ale kolorowych czasopism też nie czytam.).To jednak do niczego nie prowadzi i jest porażką.
Są również tacy co brak argumentów zastępują inwektywami mniej lub bardziej wyszukanymi .Łatwo jest rzucić w kogoś błotem ,a nuż się przyklei.Dlatego postanowiłem odpisywać tylko na biblijne argumenty.
Muszę ci również powiedzieć ,że moje spojrzenie na wiele tematów uległo zmianie.Cieszę się z tego powodu,bo to co kiedyś wydawało mi się prawdą absolutną wcale nią nie było.Mówię tu m.innymi o kwestii sądu ,pierwszego zmartwychwstania ,ale nie tylko.
Nie było dla mnie problemem odrzucenie dotychczasowego zrozumienia .
Szukam prawdy i to jest priorytet.
Na inwektywy nie odpowiadam i tyle.
Żaden autor takiego postu nie próbował sie czegos napradę o mnie dowiedzieć .Chodziło tylko o to ,żeby dowalić.

No dobrze ale czy masz cos mi do zarzucenia w tej kwesti? czemu do mnie o tym piszesz? Nie bardzo rozumiem czy dotyczy to którejś z moich wypowiedzi?
Rzeczywiście może nie mam mocnych i jednoznacznych argumentów, sam się mocno zastanawiam nad tym tematem, ale jesli będę milczał udając mądrego to sam niczego się nie dowiem. Ja nie boję sie skonfrontowac mojej wiedzy. Nie boję się przyznać do błędu. Nie jestem tutaj jakimś nieomulnym omnibusem. Jestem tez w tej dobrej sytuacji że nigdy nie powiedziałem że moje poznanie jest jedynie prawdziwe a wszystkie inne sa niebiblijne. Dlatego mam ten komfort przyznania że się myliłem bez konsekwecji utraty twarz.
Nie mam też zamiaru Ciebie pokonywać. Chłopie jesli to co mówisz ma sens to dlaczego mam postawić w swojej głowie mur przed tym co mówisz i zwalczać Cie za wszelką cenę? Poki co, jednak nie dałes mi jeszcze odpowiedzi na szereg wątpilwości jakie pojawiają się w Twoich teoriach, ale żeby zaraz "debil"?
A tak naprawdę kto z nas jest owym "debilem"? Mam trochę problem ze zrozumieniem Twoich intencji. doświadczenia ostatniego postu Marck5 nakazują mi zapytać cie o nie wprost zanim sie do nich ustosunkuję.

Cytuj:
p.s. Musimy sie koniecznie kiedyś spotkać.może ze smokiem ,też. Smile

To zależy czy droga do mojego domu nie jest dla Ciebie za długa. Mieszkam w Zaściankach :wink:

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1