tomasz napisał(a):
ja widzę niebezpieczeństwo w niektórych grupach.
1) tych, które odrzucają bóstwo Chrystusa
To jest jawna herezja, która jest nazywana herezją przez zdecydowaną większość Żydów mesjanistycznych. Zawsze mogą się pojawić fałszywi bracia - bez względu na to, czy są z Żydów czy z pogan. Tutaj nie ma reguły.
tomasz napisał(a):
2) tych, które narzucają np Zydom ateistom, którzy nawracają się, żydowski sposób życia.
Narzucanie stylu życia nie licuje z wolnością w Duchu Świętym. Podobnie zresztą jak zabranianie komukolwiek prowadzenia żydowskiego stylu życia, w którym uwielbia się Mesjasza w Duchu Świętym.
tomasz napisał(a):
Zapytam na osobistym przykładzie. Teoretyzuje oczywiście.
Z jakąś dozą prawdopodobieństwa moge stwierdzić, że mój pradziadek pochodził z rodziny żydowskiej nawróconej na katolicyzm i nobilitowanej.
Założmy, ze robię badania genetyczne i wychodzi, że mam geny aszkenazyjskie.
Hm, ja odebrałbym to pozytywnie.

tomasz napisał(a):
Czy zatem muszę się obrzezać, swoje dzieci, przestawić się na koszer, kupić kilka zestawów naczyń, wymienić niekoszerną kuchnię i zacząć żyć jak Zyd (według wspołczesnego judaizmu)?
Przecież to wszystko jest mi obce a ja zawierzyłem Jezusowi.
Nic nie musisz. Ale możesz zechcieć, jeśli się dowiesz o swoim pochodzeniu. I tego nikt nie powinien Ci zabraniać. Jeśli chodzi o obrzezanie ciała, to oczywiście nie jest ono dla nikogo warunkiem uzyskania zbawienia - jeśli chodzi o zbawienie, to "ani obrzezanie, ani nieobrzezanie nic nie znaczy, tylko nowe stworzenie" [Gal. 6:15]. Jeśli chodzi o przywileje należne potomstwu Abrahama według ciała na podstawie przymierzy Abrahamowego i Dawidowego w Erze Mesjańskiej, to również nikt nie jest zmuszony z nich korzystać. Wybranie Izraela według ciała łączy się z określonymi przykazaniami skierowanymi wyłącznie do izraelitów według ciała oraz ich fizycznych potomków, którzy są obrzezani według ciała. Jeśli wolisz pozostać poza tym wszystkim, to możesz.
Fakt, że zawierzyłeś Jezusowi, niesie ze sobą konsekwencje natury duchowej i wszelkie obietnice natury duchowej są Twoje i moje i każdego, kto ma obrzezane serce jako dziecko [tekna] Abrahama w wierze. Fakt, że jesteś obrzezany na ciele niesie ze sobą konsekwencje natury fizycznej, gdyż jesteś potomstwem [sperma] Abrahama według ciała. Obydwa aspekty grają swoją rolę w planie zbawienia i nie należy mylić jednego z drugim.
Opisywana przez Ciebie sytuacja rzeczywiście nie pasuje do Dziejów Apostolskich ani do ST, gdzie naród żydowski był jednym organizmem pod jednym narodowym przymierzem. Z moich obserwacji wynika, że prawdopodobnie gdybyś rzeczywiście odkrył w sobie żydowskie korzenie, Twoje pytania byłyby sformułowane inaczej.