www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 2:06 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 27, 2005 6:56 pm 

Przecież nie pochodzenie z ciała cię chroni, a przymierze Ducha Ojca. Co więc zrobi ten do którego przymierze nalezy, gdy ciałem sie ktos zaslania? czy usynowi ich w Abrahamie, czy też zamknie drzwi i potraktuje jak obcych?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 27, 2005 10:33 pm 

Od czasu Chrystusa jakie jest przykazanie? Czy w przestrzeganiu jak piszesz zakonu, czy w Mesjaszu?

Jesli mam głosic Keturko zbawienie z przestrzegania litery, to śmierć jedynie mnie czeka, bo gdybym głosił zakon prawa i przestrzegania obrzezki ciała, to głosiłbym nie zycie a smierć. Uważam, że Chrystus nie narodził sie po to aby pomóc w wypełnianiu przepisów prawa, bo tak widzę mezalians który tak czy inaczej pokazujesz w judaizmie mesjanistycznym, tak samo jakbym ja będąc poganinem, twierdził że wszystko to co wczesniej czyniłem dla innych bogów, teraz będe czynił dla tego Jednego, a mimo to nic we mnie nie uległo zmianie, a zamieniłem jedynie Boga, który był wczesniej jak i po zamianie jedynie moim narzędziem do wywyzszania siebie, lub tego co ja moge dla Boga uczynić, co tez jest wywyższeniem siebie, a nie Boga ponad wszystko.

Inni też dali i jeść i pić, bo wierzyli i robili to dla Boga, a nie weszli.

Ps: czemu wciąz twój obrazek przedstawia Ciebie tyłem do nas a przodem do Zydów?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 28, 2005 11:26 pm 

Bo imię Jedno, ale Jezusów jest pełno.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 28, 2005 11:31 pm 

Jarku: co do awatarka , to taki mialam ale znasz Piesni nad Pieśniami?
Tam pisze: odwróć się obóć Szulamitko!
To oblubienic woła za Oblubienicą- obróć sie - to ja się obrócę ale jak On mnie zawoła i mi powie :-)

A On woła i woła, a ty: poczekaj Panie, bo sprzątam dom abym mogła Cię własciwie ugościć. A przeciez, to Maria słuchała, choc Marta usługiwała.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 01, 2005 8:29 pm 

ano wszystko ma związek jak sama wykazujesz w swoich postach po przez prawo czy przestrzeganie świąt.

A On woła cały czas, już od ......... no 2 tysiaków, każdemu z nas, dopóki łaska trwa.

Ja ci dam papatki, hehe.
Hej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 01, 2005 9:44 pm 
Zastanawiam się, skąd biorą się takie agresywne babki. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 01, 2005 10:14 pm 

Zastanawiam się, skąd biorą się takie agresywne babki. :)
:(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 02, 2005 7:21 pm 

Ze nic sie nie zmieniło, ano zmieniło się dla nas, dla naszej strony widzenia. Lecz nie ze strony Boga.
Zostało objawione. Czy z tego powodu nie słyszysz zarzutów że Bóg jest zmienny, albo że zmienia prawa? Bo ja od czasu do czasu słyszę.

Mieszasz stare z nowym, a od czasu zburzenia Jerozolimy, uwidocznił sie kres starego przymierza, i jak ziarno obumiera wydając kłos, tak wzrosło nowe przymierze.

Patrząc na zaczyn, odbudowa Świątyni Bożej trawła trzy dni, gdyż trzeciego dnia wzmarwychwstał i Świątynia została odbudowana. Lecz patrząc na cały okres że jedną budowlą jesteśmy, tak i trzeciego dnia ta budowla zostanie odbudowana, a nie ta w Jerozolimie.

Czy należysz do tej Świątyni, czy nie, musisz poszukać obrzezki Ducha, a nie ciała i może w konću zrozumiesz że nie ma tu Żyda, czy Greka. Tak i odwrócisz się od swojego, a zobaczysz nasze uświęcenie. Wtedy też odwrócisz się przodem do Świątyni, a tyłem do przedsionka, który nie wejdzie.
(daj to swoim starszym)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 02, 2005 8:30 pm 

dobrze Keturko. Niech będzie moja wina. Że nie rozumiem, że sie mylę, ze źle oceniam i mam problem.

Mam problem, bo poznałem siostrę a dogadać sie nie mozemy :cry:
Bardzo żałuję, ale jestem pesymistycznym optymistą, czyli im gorzej, tym lepiej, i gdy cień zakryje cały świat (o którym wspomniałas w innym temacie), to może wtedy róznice przestana wpływac na nasze myslenie.

I może zauwazysz że jestem przeciw policzkowaniu, a sama wystawiasz innych na próbę co nie znaczy że ja jestem lepszy ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 03, 2005 8:41 pm 

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sie 23, 2009 6:07 pm 

trochę o mesjanistycznych, trochę o Torze, trochę o pewnych trendach. Co myślicie o tym artykule ?

http://info.chrzescijanin.pl/?p=1476

chyba najbardziej kontrowersyjny jest ten fragment:

Cytuj:
“Wymagania” Starej Tory zostały przybite do krzyża z Jezusem. Nie potrzebujemy ich już więcej. Jeśli ktokolwiek mówi wam, że Nowy Testament jest po prostu kontynuacją Starego, uciekajcie daleko od niego. Taki człowiek po prostu nie wie, o czym mówi, a tak naprawdę to, co twierdzili, jest niebezpieczną herezją.

ale oceńcie całość, i napiszcie co myślicie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sie 23, 2009 10:28 pm 

quster napisał(a):
trochę o mesjanistycznych, trochę o Torze, trochę o pewnych trendach. Co myślicie o tym artykule ?

http://info.chrzescijanin.pl/?p=1476

chyba najbardziej kontrowersyjny jest ten fragment:

Cytuj:
“Wymagania” Starej Tory zostały przybite do krzyża z Jezusem. Nie potrzebujemy ich już więcej. Jeśli ktokolwiek mówi wam, że Nowy Testament jest po prostu kontynuacją Starego, uciekajcie daleko od niego. Taki człowiek po prostu nie wie, o czym mówi, a tak naprawdę to, co twierdzili, jest niebezpieczną herezją.

ale oceńcie całość, i napiszcie co myślicie.

Niestety, cały artykuł jest nie tylko kontrowersyjny, ale zdradza brak pojęcia autora o temacie, który porusza. Jeśli chodzi o "stare Prawo", to nie znajduję takiego określenia w Biblii, natomiast jeśli ktoś twierdzi, że Nowy Testament nie jest kontynuacją Starego, to wygaduje kompletne bzdury. Jeśli uważa, że choć jedno przykazanie Tory zostało zniesione, to przeczy słowom samego Jezusa [Mat. 5:17-19] i opowiada herezje. Do krzyża nie zostały przybite żadne "wymagania Starej Tory", tylko list dłużny skierowany przeciwko nam, czyli nasze długi w stosunku do Boga zaciągnięte na podstawie złamania przykazań. Jesteśmy wolni od zadłużenia, a nie od prawa, na podstawie którego powstało zadłużenie.

Poleganie na zakonie w celu uzyskania zbawienia to jest zupełnie co innego niż przestrzeganie przykazań jako owoc odrodzenia. Przykazanie dawne i przykazanie nowe obowiązują nadal jako standard świętości, a nie warunek uzyskania usprawiedliwienia. Trzeba je tylko właściwie interpretować i stosować, o czym jest mowa w kilku wątkach na te tematy, których nie ma sensu tutaj powielać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: Pn sie 24, 2009 9:06 am 

ja widzę niebezpieczeństwo w niektórych grupach.

1) tych , które odrzucają bóstwo Chrystusa
2) tych, które narzucają np Zydom ateistom, którzy nawracają się, żydowski sposób życia.
Zapytam na osobistym przykładzie. Teoretyzuje oczywiście.
Z jakąś dozą prawdopodobieństwa moge stwierdzić, że mój pradziadek pochodził z rodziny żydowskiej nawróconej na katolicyzm i nobilitowanej.
Założmy, ze robię badania genetyczne i wychodzi, że mam geny aszkenazyjskie.
Czy zatem muszę się obrzezać, swoje dzieci, przestawić się na koszer, kupić kilka zestawów naczyń, wymienić niekoszerną kuchnię i zacząć żyć jak Zyd (według wspołczesnego judaizmu )?
Przecież to wszystko jest mi obce a ja zawierzyłem Jezusowi.

Podobnie sprawa się ma z całą rzeszą Zydów-ateistów.
Nie jest to problem analogiczny do Dziejów Ap., gdzie nie było takiego zjawiska, bo wszyscy wierzyli.
Co Wy na to?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: re
PostNapisane: Pn sie 24, 2009 9:27 pm 

tomasz napisał(a):
ja widzę niebezpieczeństwo w niektórych grupach.
1) tych, które odrzucają bóstwo Chrystusa

To jest jawna herezja, która jest nazywana herezją przez zdecydowaną większość Żydów mesjanistycznych. Zawsze mogą się pojawić fałszywi bracia - bez względu na to, czy są z Żydów czy z pogan. Tutaj nie ma reguły.

tomasz napisał(a):
2) tych, które narzucają np Zydom ateistom, którzy nawracają się, żydowski sposób życia.

Narzucanie stylu życia nie licuje z wolnością w Duchu Świętym. Podobnie zresztą jak zabranianie komukolwiek prowadzenia żydowskiego stylu życia, w którym uwielbia się Mesjasza w Duchu Świętym.

tomasz napisał(a):
Z jakąś dozą prawdopodobieństwa moge stwierdzić, że mój pradziadek pochodził z rodziny żydowskiej nawróconej na katolicyzm i nobilitowanej.

Hm, ja odebrałbym to pozytywnie. :D

tomasz napisał(a):
Czy zatem muszę się obrzezać, swoje dzieci, przestawić się na koszer, kupić kilka zestawów naczyń, wymienić niekoszerną kuchnię i zacząć żyć jak Zyd (według wspołczesnego judaizmu)?

Nic nie musisz. Ale możesz zechcieć, jeśli się dowiesz o swoim pochodzeniu. I tego nikt nie powinien Ci zabraniać. Jeśli chodzi o obrzezanie ciała, to oczywiście nie jest ono dla nikogo warunkiem uzyskania zbawienia - jeśli chodzi o zbawienie, to "ani obrzezanie, ani nieobrzezanie nic nie znaczy, tylko nowe stworzenie" [Gal. 6:15]. Jeśli chodzi o przywileje należne potomstwu Abrahama według ciała na podstawie przymierzy Abrahamowego i Dawidowego w Erze Mesjańskiej, to również nikt nie jest zmuszony z nich korzystać. Wybranie Izraela według ciała łączy się z określonymi przykazaniami skierowanymi wyłącznie do izraelitów według ciała oraz ich fizycznych potomków, którzy są obrzezani według ciała. Jeśli wolisz pozostać poza tym wszystkim, to możesz.

Fakt, że zawierzyłeś Jezusowi, niesie ze sobą konsekwencje natury duchowej i wszelkie obietnice natury duchowej są Twoje i moje i każdego, kto ma obrzezane serce jako dziecko [tekna] Abrahama w wierze. Fakt, że jesteś obrzezany na ciele niesie ze sobą konsekwencje natury fizycznej, gdyż jesteś potomstwem [sperma] Abrahama według ciała. Obydwa aspekty grają swoją rolę w planie zbawienia i nie należy mylić jednego z drugim.

Opisywana przez Ciebie sytuacja rzeczywiście nie pasuje do Dziejów Apostolskich ani do ST, gdzie naród żydowski był jednym organizmem pod jednym narodowym przymierzem. Z moich obserwacji wynika, że prawdopodobnie gdybyś rzeczywiście odkrył w sobie żydowskie korzenie, Twoje pytania byłyby sformułowane inaczej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: re
PostNapisane: Wt sie 25, 2009 9:51 am 
Smok Wawelski napisał(a):
tomasz napisał(a):

Hm, ja odebrałbym to pozytywnie. :D

tomasz napisał(a):
Czy zatem muszę się obrzezać, swoje dzieci, przestawić się na koszer, kupić kilka zestawów naczyń, wymienić niekoszerną kuchnię i zacząć żyć jak Zyd (według wspołczesnego judaizmu)?

Nic nie musisz. Ale możesz zechcieć, jeśli się dowiesz o swoim pochodzeniu. I tego nikt nie powinien Ci zabraniać. Jeśli chodzi o obrzezanie ciała, to oczywiście nie jest ono dla nikogo warunkiem uzyskania zbawienia - jeśli chodzi o zbawienie, to "ani obrzezanie, ani nieobrzezanie nic nie znaczy, tylko nowe stworzenie" [Gal. 6:15]. Jeśli chodzi o przywileje należne potomstwu Abrahama według ciała na podstawie przymierzy Abrahamowego i Dawidowego w Erze Mesjańskiej, to również nikt nie jest zmuszony z nich korzystać. Wybranie Izraela według ciała łączy się z określonymi przykazaniami skierowanymi wyłącznie do izraelitów według ciała oraz ich fizycznych potomków, którzy są obrzezani według ciała. Jeśli wolisz pozostać poza tym wszystkim, to możesz.

Fakt, że zawierzyłeś Jezusowi, niesie ze sobą konsekwencje natury duchowej i wszelkie obietnice natury duchowej są Twoje i moje i każdego, kto ma obrzezane serce jako dziecko [tekna] Abrahama w wierze. Fakt, że jesteś obrzezany na ciele niesie ze sobą konsekwencje natury fizycznej, gdyż jesteś potomstwem [sperma] Abrahama według ciała. Obydwa aspekty grają swoją rolę w planie zbawienia i nie należy mylić jednego z drugim.

Nie jestem pewien, czy wlasciwie zrozumialem. Zalózmy, ze nawraca sie Izraelita wedlug ciala i powierza swoje zycie Jezusowi: jest zbawiony, gdyz oczyszczony przelana na krzyzu krwia Jezusa Chrystusa.

Zalózmy, ze byl on przed nawróceniem np. przecietnym, sekularnym, nieortodoksyjnym zydem. Jesli wtedy postanowi, ze nie chce sie obrzezac, nie chce przestrzegac sabatu oraz swiat zydowskich, jak i nie chce przestrzegac przepisów starotestamentowych dotyczacych pozywienia, bo wydaje mu sie to zbyteczne i zbyt skomplikowane: moze to zrobic, jest w tym wolny, tak? Czy tez lamie przykazanie Boze, ze nie chce praktykowac ww nakazów/zakazów?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1