www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pn lip 14, 2025 10:29 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 27, 2010 12:34 pm 

quster napisał(a):
Smok Wawelski napisał(a):
Wylanie nastąpiło na wszystkich, bo od tej pory Duch Święty jest dostępny każdemu. Podczas tego wylania Duch Święty zstąpił na konkretne osoby i nadal zstępuje, w wyniku czego zostają ochrzczone Duchem Świętym.

Rozumiem ta wypowiedz tak, że z racji wylania tego w I wieku, my dzisiaj też możemy dostąpić tego zstąpienia...

Zgadza się.

quster napisał(a):
Czyli chociaż nie czytamy o wylaniu tylko na jedną osobę, to myślę, że jest to możliwe... bo przecież to w ostateczności Bóg decyduje na kogo i kiedy wylewa Ducha.

Bo myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie identyfikowania nawet tego pojedynczego chrztu Duchem jako wylania Ducha na tą konkretna i w danym momencie teraz. Ale upierać się nie będę. Przykład z powodzią owszem, coś tłumaczy, ale równie dobrze powódź może wystąpić w ramach której tylko jedna osoba będzie zalana wodą. Oczywiście jeśłli rozumiem zgodnie z twoimi intencjami, że powódź=wylanie, a zalanie=chrzest (zalanie - danej osoby w ramach powodzi).

Dobrze rozumiesz moją ilustrację. Powódź jest zjawiskiem obejmującym duże tereny i duże zbiorowości, a nie pojedyncze domy. Wolałbym nie dzielić włosa na czworo i nie dowodzić niczego z milczenia Biblii. Lepiej czytać to, co jest napisane i wyciągać wnioski.

quster napisał(a):
może też artykuł na ten temat > Chrzest w Duchu Świętym... - Piotr Zaremba - co myślisz?

Oprócz cennych i słusznych wypowiedzi, które jak najbardziej popieram, występuje tam pomieszanie pojęć nowego narodzenia (wraz z otrzymaniem Ducha) i chrztu Duchem Świętym. Z tekstu wynika, że każdy, kto narodził się na nowo i otrzymał Ducha Świętego, jest równocześnie ochrzczony Duchem, bo odrodzenie = chrzest. Co nie jest prawdą. Zresztą autor trochę się "miga" jeśli chodzi o charyzmaty, które są znakiem potwierdzającym chrzest w Duchu, a nie odrodzenie. Dlatego apostołowie nie mówili językami i nie prorokowali po tym, jak otrzymali Ducha [Jan 20:22], tylko po tym, jak zostali ochrzczeni Duchem [Dz. Ap. 2:4]. Następuje również pomieszanie owoców Ducha jako efektów nowego narodzenia z darami Ducha jako efektami chrztu Duchem.

quster napisał(a):
jeśłi nawet Paweł mówi do Koryntian i o Ciele Chrystusowym i Jego funkcjonowaniu, to wyraża według mnie powszechną prawdę wobec Jego funkcji, dotyczącą wszystkich członków Ciała, że "gdy nastanie doskonałość, to co cząstkowe przeminie". Jeśli to identyfikować z pochwyceniem, to można stwierdzić, że "nastanie doskonałości" to moment pochwycenia, przemienionego Kościoła. O innych interpretacjach tej "doskonałości" nie wspominam.

Sam zatem przyznajesz, że tekst mówi o Kościele - Kościołowi nie będzie już nic potrzebne, gdy "ujrzymy twarzą w twarz" [I Kor. 13:12]. A Kiedy ujrzymy "twarzą w twarz"? Gdy ujrzymy Pana takim, jakim jest i zostaniemy przemienieni w ciałach [I Jana 3:2]. Odtąd już zawsze będziemy z Nim [I Tes. 4:17]. Gdzie jest napisane, że osoby nawracające się w okresie tzw. Wielkiego Ucisku będą członkami Kościoła czyli ciała? Przecież "owce" zaludnią 1000-letnie Królestwo w ciałach skażonych, a Kościół w ciałach uwielbionych będzie wtedy panował nad nimi.

quster napisał(a):
15 rozdział Dziejów jest opisem podjęcia konkretnej decyzji w konkretnej sytuacji...

no jak najbardziej, ale myślę że mamy do czynienia z nauczaniem, z którego dla nas dzisiaj też pewna zasada wynika.

Myślę, że to jest błędna interpretacja, która prowadzi do sprzeczności z klarownym nauczaniem Pawła skierowanym do pogan w sprawach wolności dotyczącej pokarmów. Prawdopodobnie chodzi Ci o "spożywanie krwi", ale to już omawialiśmy w innych wątkach i tam rozwinąłem tę tezę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 27, 2010 8:22 pm 

... charyzmaty, które są znakiem potwierdzającym chrzest w Duchu,..
Owoc Ducha to nie charyzmat Ducha, tak ja rozumiem, ale w takim razie co zaliczysz do charyzmatów ? Bo przecież NT pisze dosyć obszernie o DARACH Ducha, ja osobiście nie widzę rozróżnienia tak jak to nie którzy postulują, że "języki" są tym jedynym zawsze występującym znakiem chrztu Duchem, co zresztą większość osób tak uczących, czyni to na podstawie Dziejów Apostolskich, o których powiedzieliśmy ze nie można budować doktryn.

Myślę, że to jest błędna interpretacja, która prowadzi do sprzeczności z klarownym nauczaniem Pawła skierowanym do pogan w sprawach wolności dotyczącej pokarmów. Prawdopodobnie chodzi Ci o "spożywanie krwi", ale to już omawialiśmy w innych wątkach i tam rozwinąłem tę tezę.

akurat nie chodzi mi o konkrety, w tym przypadku o krew, lecz o nauczanie z którego wypływa jakaś zasada. Tak to rozumiem, czyli np zasada aby nie gorszyć innych, tutaj konkretnie Żydów ze względu na ich zwyczaje biblijne i inne... Nie nauczam, ale gdybym to robił to całą relacje z 15 rozdziału można według mnie podać jak ilustracje stosunków miedzy osobami z różnych środowisk. Chociaż przyznam, że być może masz na myśli jakieś ponadczasowe konkretne nauczanie, czego i ja nie zauważam w tych słowach, jedynie jakieś ogólne zasady wyprowadzone z wydarzeń.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 28, 2010 12:59 pm 

Quster napisał(a):
... charyzmaty, które są znakiem potwierdzającym chrzest w Duchu,..

Owoc Ducha to nie charyzmat Ducha, tak ja rozumiem, ale w takim razie co zaliczysz do charyzmatów? Bo przecież NT pisze dosyć obszernie o DARACH Ducha, ja osobiście nie widzę rozróżnienia tak jak to nie którzy postulują, że "języki" są tym jedynym zawsze występującym znakiem chrztu Duchem, co zresztą większość osób tak uczących, czyni to na podstawie Dziejów Apostolskich, o których powiedzieliśmy ze nie można budować doktryn.

Charyzmat to jest dosłownie "dar łaski". Katalog charyzmatów znajduje się w kilku miejscach Pisma [Rzym. 12:6-8; I Kor. 7:7; 12:8-10,28-30]. Owoc Ducha jest wymieniony w Gal. 5:22-23. W praktyce dar językow rzeczywiście był znakiem powtarzającym się podczas chrztu Duchem w Dziajach Apostolskich, ale Paweł pisze również, żeby o ten dar (i o dar proroctwa) zabiegać [I Kor. 14:1-5].

quster napisał(a):

akurat nie chodzi mi o konkrety, w tym przypadku o krew, lecz o nauczanie z którego wypływa jakaś zasada. Tak to rozumiem, czyli np zasada aby nie gorszyć innych, tutaj konkretnie Żydów ze względu na ich zwyczaje biblijne i inne... Nie nauczam, ale gdybym to robił to całą relacje z 15 rozdziału można według mnie podać jak ilustracje stosunków miedzy osobami z różnych środowisk. Chociaż przyznam, że być może masz na myśli jakieś ponadczasowe konkretne nauczanie, czego i ja nie zauważam w tych słowach, jedynie jakieś ogólne zasady wyprowadzone z wydarzeń.

Ponadczasowe nauczanie na ten temat znajduje się w I Kor. 8 i 10. Dz. Ap. 15 opisuje pewną konkretną sytuację i problem, który należało wtedy rozwiązać tak, żeby nie gorszyć Żydów czytających Mojżesza w każdy Szabat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz sty 28, 2010 1:16 pm 

inne pytanie do fragmentu...

Cytuj:
Mat 25:31-46

A gdy przyjdzie Syn Człowieczy w chwale swojej i wszyscy aniołowie z nim, wtedy zasiądzie na tronie swej chwały. I będą zgromadzone przed nim wszystkie narody, i odłączy jedne od drugich, jak pasterz odłącza owce od kozłów. I ustawi owce po swojej prawicy, a kozły po lewicy. Wtedy powie król tym po swojej prawicy: Pójdźcie, błogosławieni Ojca mego, odziedziczcie Królestwo, przygotowane dla was od założenia świata. Albowiem łaknąłem, a daliście mi jeść, pragnąłem, a daliście mi pić, byłem przychodniem, a przyjęliście mnie, byłem nagi, a przyodzialiście mnie, byłem chory, a odwiedzaliście mnie, byłem w więzieniu, a przychodziliście do mnie. Wtedy odpowiedzą mu sprawiedliwi tymi słowy: Panie! Kiedy widzieliśmy cię łaknącym, a nakarmiliśmy cię, albo pragnącym, a daliśmy ci pić? A kiedy widzieliśmy cię przychodniem i przyjęliśmy cię albo nagim i przyodzialiśmy cię? I kiedy widzieliśmy cię chorym albo w więzieniu, i przychodziliśmy do ciebie? A król, odpowiadając, powie im: Zaprawdę powiadam wam, cokolwiek uczyniliście jednemu z tych najmniejszych moich braci, mnie uczyniliście. Wtedy powie i tym po lewicy: Idźcie precz ode mnie, przeklęci, w ogień wieczny, zgotowany diabłu i jego aniołom. Albowiem łaknąłem, a nie daliście mi jeść, pragnąłem, a nie daliście mi pić. Byłem przychodniem, a nie przyjęliście mnie, nagim, a nie przyodzialiście mnie, chorym i w więzieniu i nie odwiedziliście mnie. Wtedy i oni mu odpowiedzą, mówiąc: Panie! Kiedy widzieliśmy cię łaknącym albo pragnącym, albo przychodniem, albo nagim, albo chorym, albo w więzieniu i nie usłużyliśmy ci? Wtedy im odpowie tymi słowy: Zaprawdę powiadam wam, czegokolwiek nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, i mnie nie uczyniliście. I odejdą ci na kaźń wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego.

skąd wiadomo, że w sformułowaniu "odziedziczcie Królestwo" i "sprawiedliwi zaś do życia wiecznego" chodzi o Ziemie ?

Tekst nie mówi o tym.
A to, że dzieje się to rozdzielenie na Ziemi też tego nie przesądza, tak jak wobec kozłów wyrok oznacza pójście w "inne miejsce", nie Ziemia. Tak przecież można wnioskować odnośnie owiec.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz sty 28, 2010 2:01 pm 

Quster napisał(a):
skąd wiadomo, że w sformułowaniu "odziedziczcie Królestwo" i "sprawiedliwi zaś do życia wiecznego" chodzi o Ziemie ?

Tekst nie mówi o tym.
A to, że dzieje się to rozdzielenie na Ziemi też tego nie przesądza, tak jak wobec kozłów wyrok oznacza pójście w "inne miejsce", nie Ziemia. Tak przecież można wnioskować odnośnie owiec.

Cały Stary Testament mówi o "Królestwie Bożym" w sensie Ery Mesjańskiej. Pan Jezus to potwierdza, a oprócz tego rozwija mówiąc o wieczności. Sąd nad narodami ma miejsce na ziemi (dokładnie w Dolinie Jozafata), a kolejnym wydarzeniem eschatologicznym jest inauguracja Ery Mesjańskiej.

"A Jezus rzekł im: Zaprawdę powiadam wam, że wy, którzy poszliście za mną, przy odrodzeniu, gdy Syn Człowieczy zasiądzie na tronie chwały swojej, zasiądziecie i wy na dwunastu tronach i będziecie sądzić dwanaście pokoleń izraelskich" [Mat. 19:28]

Sprawiedliwi odziedziczą życie wieczne - to jest ich stan w wieczności. Niesprawiedliwi zostaną potępieni - to również jest ich stan w wieczności. Kozły pójdą w ogień piekielny, bo tam jest miejsce wszystkich potępionych. W Obj. 19:21 jest napisane, że po przyjściu Pana Jego wrogowie zostaną zabici. I pójdą na kaźń wieczną.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt sty 29, 2010 10:06 am 

Quster napisał(a):
skąd wiadomo, że w sformułowaniu "odziedziczcie Królestwo" (...) chodzi o Ziemie ?

Cały Stary Testament mówi o "Królestwie Bożym" w sensie Ery Mesjańskiej. Pan Jezus to potwierdza, a oprócz tego rozwija mówiąc o wieczności. Sąd nad narodami ma miejsce na ziemi (dokładnie w Dolinie Jozafata), a kolejnym wydarzeniem eschatologicznym jest inauguracja Ery Mesjańskiej.
ale przyznasz, że jest wiele odniesień do KB w stosunku do Kościoła, a to przecież juz nie Ziemia. Nawet te słowa do Nikodema, o nowonarodzeniu, że tylko tacy wejdą do Królestwa...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt sty 29, 2010 10:28 am 

Quster napisał(a):
Quster napisał(a):
skąd wiadomo, że w sformułowaniu "odziedziczcie Królestwo" (...) chodzi o Ziemie ?

ale przyznasz, że jest wiele odniesień do KB w stosunku do Kościoła, a to przecież juz nie Ziemia. Nawet te słowa do Nikodema, o nowonarodzeniu, że tylko tacy wejdą do Królestwa...

Quster, a co według Ciebie ma szerszy zakres: KB czy Kościół i co się w czym zawiera? Czy Lud Boży jest częścią Kościoła, czy Kościół częścią Ludu Bożego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt sty 29, 2010 11:23 am 

Quster napisał(a):
Quster napisał(a):

Quster, i to jest właśnie problem tradycyjnego nauczania w Kościele, które odziedziczyliśmy, a które zrównuje Królestwo Boże i lud Boży wyłącznie z Kościołem. Czyli odchodzi od całościowego nauczania Biblii i promuje czytanie Biblii od tyłu - dowodów na takie rozumienie Pisma mamy tutaj na pęczki. Nie obwiniam ani Ciebie ani innych "ofiar" takiego nauczania, bo sam kiedyś tak myślałem.

Nie przypominam sobie, żeby Biblia nazywała Kościół Królestwem Bożym - to jest nauczanie Augustyna ("Państwo Boże"), a nie Ducha Świętego. Królestwo Boże to pojęcie szersze i dopiero czytając Biblię od początku do końca można zobaczyć, co to pojęcie oznacza, czym miało być w zamyśle Bożym i jak zostanie ustanowione - najpierw na tej ziemi, a potem na nowej ziemi w wieczności.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 30, 2010 1:53 am 

Quster, i to jest właśnie problem tradycyjnego nauczania w Kościele, które odziedziczyliśmy, a które zrównuje Królestwo Boże i lud Boży wyłącznie z Kościołem. Czyli odchodzi od całościowego nauczania Biblii i promuje czytanie Biblii od tyłu - dowodów na takie rozumienie Pisma mamy tutaj na pęczki. Nie obwiniam ani Ciebie ani innych "ofiar" takiego nauczania, bo sam kiedyś tak myślałem.

Nie przypominam sobie, żeby Biblia nazywała Kościół Królestwem Bożym - to jest nauczanie Augustyna ("Państwo Boże"), a nie Ducha Świętego. Królestwo Boże to pojęcie szersze i dopiero czytając Biblię od początku do końca można zobaczyć, co to pojęcie oznacza, czym miało być w zamyśle Bożym i jak zostanie ustanowione - najpierw na tej ziemi, a potem na nowej ziemi w wieczności.

tylko że ja nie byłem przez ostatnie ponad 15 lat KrK, tylko .... wiadomo... a oni wyznają właśnie podział na tych co do nieba i tych na ziemi, różnica jest zasadniczo tylko w tym co czeka wszystkich ostatecznie, ale jeśli chodzi o okres 1000 lat to z grubsza nauczają tak samo. Więc moje dawne myślenie o KB też było takie że to nie monolit jeden, ale są ci rządzący i ci rządzeni... przemienieni i nie przemienieni ale sprawiedliwi, więc naprawdę nie masz racji przypisując mi augustynowskie spojrzenie.

spróbuje wyrazić to jeszcze inaczej ale nie teraz...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 30, 2010 11:54 am 

No, muszę kilka rzeczy sprostować chyba. :)

Ja nie przypisuję TOBIE augustiańskiego (tak jest chyba poprawniej) spojrzenia. Wszyscy byliśmy lub nadal jesteśmy w jakimś stopniu pod wpływem nauk Augustyna, tylko nie wszyscy jesteśmy tego świadomi. Nawet nauczanie protestanckie (zwłaszcza eschatologiczne) jest w dużej mierze oparte właśnie na Augustynie. Stąd się bierze alegoryzacja tekstów zrozumiałych w sposób dosłowny.

Jeśli chodzi o nauczanie krk, to nieprawdą jest, jakoby co do okresu 1000 lat nauczali "z grubsza tak samo" jak piszemy tutaj. Augustiański amilenializm postulował, że 1000-letnie Królestwo zaczęło się od powstania Kościoła w Dniu Pięćdziesiątnicy. Nie ma tam nic o ludziach w ciałach przemienionych rządzących ludźmi w ciałach nieprzemienionych.

"Ci, co wiadomo" o ile wiem nauczają o wieczności spędzonej na naszej starej, skażonej ziemi, a nie o 1000 latach Ery Mesjańskiej. Czyli "coś im dzwoni, ale nie wiadomo, w której parafii" - jak mawiają w krk. Twoje dawne myślenie o Królestwie Bożym zakładało, że rządzących będzie tylko 144 000, o ile dobrze sobie przypominam - więc to byłoby mocno "z grubsza".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 30, 2010 12:44 pm 

a od kiedy będzie zupełnie nowa Ziemia i zupełnie nowe Niebo?I od kiedy będzie Bóg wszystkim we wszystkim.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 30, 2010 2:57 pm 

Grażyna Wiśniewska napisał(a):
a od kiedy będzie zupełnie nowa Ziemia i zupełnie nowe Niebo? I od kiedy będzie Bóg wszystkim we wszystkim.

Po Sądzie Ostatecznym [Obj. 20:11-12]. Po zmartwychwstaniu ostatniej grupy ludzi na ten sąd (czyli wszystkich, którzy oczekują na ten sąd w hadesie, oraz tych, którzy umrą w czasie 1000-letniego Królestwa - bo wszyscy zbawieni wcześniej zmartwychwstaną wcześniej) zostanie zniszczona śmierć jako taka, Syn odda władzę królewską Ojcu [I Kor. 15:24] i wtedy Bóg będzie wszystkim we wszystkim [I Kor. 15:25-28,53-54; Obj. 21:22-23].

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 30, 2010 3:43 pm 

dzięki!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 30, 2010 9:07 pm 

Jeśli chodzi o nauczanie krk, to nieprawdą jest, jakoby co do okresu 1000 lat nauczali "z grubsza tak samo" jak piszemy tutaj. Augustiański amilenializm postulował, że 1000-letnie Królestwo zaczęło się od powstania Kościoła w Dniu Pięćdziesiątnicy. Nie ma tam nic o ludziach w ciałach przemienionych rządzących ludźmi w ciałach nieprzemienionych.

"Ci, co wiadomo" o ile wiem nauczają o wieczności spędzonej na naszej starej, skażonej ziemi, a nie o 1000 latach Ery Mesjańskiej. Czyli "coś im dzwoni, ale nie wiadomo, w której parafii" - jak mawiają w krk. Twoje dawne myślenie o Królestwie Bożym zakładało, że rządzących będzie tylko 144 000, o ile dobrze sobie przypominam - więc to byłoby mocno "z grubsza".

pisałem tylko "o tych co wiadomo", a nie o KrK, jakby co... :) i oni nauczają o rozdzielanie przed Armagedonem, wejściem do KB tej części na ziemi i 1000 letnie panowanie Chrystusa ze 144 000 i potem koniec diabeł wypuszczony, zniszczenie go i jego popleczników i wieczność, na ziemi jako raju itd...

owszem są różnice, ale wierz mi że podobieństw jest sporo, trochę akcenty są inaczej rozłożone i ta wieczność na ziemi jako raju to odróżnia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 06, 2010 10:04 pm 

jeszcze jeden głos w pokrewnej sprawie, pośrednio dotyczy to tego co jest tematem tego wątku...

pisze w Piśmie: "Ciało i krew nie może odziedziczyć Królestwa Bożego" jak to się ma do "odziedziczenia Królestwa" przez owce ?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1