Przykro mi, hepta, ale rozmowa z Tobą przypomina rozmowę ślepego z głuchym. Oto przykład:
Smok napisał(a):
Hepta napisał(a):
Jesli zaś ja źle mówię to udowodnij że źle. Masz pole do popisu. Jest temat: Ps 110, + Ps 45, Powiedz mi że tak nie jest napisane: rzekł JHWH memu Adoni. Powiedz że to nieprawda że Jezus identyfikuje Mesjasza - siebie - z Adoni a nie z JHWH, i że o Adoni mówi Ap Paweł wskazując na Chrystusa a nie na JHWH! Czemu krytykujesz mnie za to że mówię iż napisano: "Namaścił Cie o Boże Bóg Twój"
Mesjasz jest w tych tekstach Panem, któremu należy się kłaniać. Jest Bogiem. Tak wynika z porównania Ps. 110 i Ps. 45. Gdybyś dodał jeszcze do tego Hebr. 1:5-10 (czego nie robisz), to wyszłoby, że Syn Boży czyli Mesjasz własnoręcznie stworzył niebo i ziemię (a więc nie był żadnym "pośrednikiem", ani "rękami Boga", tylko autorem stworzenia).
Hepta napisał(a):
Ale nie jest JHWH! Czarno na białym, JHWH mówi do Adoni a nie do siebie. Własnie w PS 110, najcżęściej cytowanym w NT fragmencie ST mogłoby być powiedziane rzekł JHWH do JHWH. Gdy tym czasem Jezus który wg Ciebie wszystkich przekonuje że jest JHWH, gdy pyta o Ps 110 nauczonych w Piśmie wskazuje Chrystusa jako Adoni nie JHWH. Tak tez czyni Ap Paweł, I Ap Jan. Mówi Bowiem że baranek siedzi po prawicy Tego, który siedzi na tronie.
Ja Ci pokazuje, że Adoni (Syn Boży) jest Stwórcą nieba i ziemi, które stworzył własnoręcznie i osobiście, a Ty nawijasz swoje.
JHWH stworzył niebo i ziemię własnymi rękami [Iz. 45:11-12]. Oprócz JHWH nie ma żadnego Boga, bo On jest pierwszy i ostatni. JHWH jest Królem Izraela [Iz. 44:6]. Adoni (Syn Boży) stworzył niebo i ziemię własnymi rękami. Ten sam Adoni (Syn Boży) jest pierwszy i ostatni [Obj. 1:17]. Ten sam Syn Boży jest Królem Izraela [Jan 19:19]. No i jest jeszcze Duch, który jest stwórcą [Job 33:4] i według WŁASNEGO postanowienia sprawia wszystko i rozdziela każdemu tak, jak chce [I Kor. 12:11], który wraz z Wszechmogącym posyła Stwórcę do pewnych zadań [Iz. 48:12-16]. Ilu jest Stwórców nieba i ziemi? Ilu jest Królów Izraela? Ilu jest Pierwszych i Ostatnich?
Fakt, że w Psalmie 110 i 45 Syn Boży jest nazwany Adoni, a nie JHWH, nie oznacza, że nie jest jedną z Osób JHWH. Po prostu w tym tekście tak został nazwany. W różnych tekstach padają różne określenia Boga. Jeśli mówi o sobie "Bóg Izraela", Pan, Stwórca. to nie znaczy, że nie chodzi o JHWH. To jest chyba proste. A propos, Mojżesz, Aaron, Nadab, Abihu i starsi Izraela widzieli Boga Izraela [II Mojż. 24:9-11], chociaż nie mogli widzieć Boga Ojca...
JHWH został przebity na krzyżu [Jan 19:37; Zach. 12:10]. JHWH powróci na ziemię i ujrzą Go ci, którzy Go przebili i wszyscy inni [Zach. 12:10; Obj. 1:7]. Nogi JHWH staną na Górze Oliwnej podczas Jego przyjścia [Zach. 14:5; Obj. 19:11-21]. JHWH pośle JHWH, Boga Izraela [Oz. 1:7]. JHWH zasiądzie w Dolinie Jozafata, by sądzić narody [Joel 3:6-19; Mat. 25:31-46].
Joel pisze, że kto wezwie imię JHWH, ten będzie zbawiony [Joel 3:5]. Paweł cytuje ten fragment i mówi, że imię JHWH, które należy wezwać, to Jeszua (czyli "JHWH zbawia") [Rzym. 10:9-13].
Abraham, Mojżesz i inni rozmawiali z JHWH twarzą w twarz, choć nie mogli rozmawiać z Ojcem, a w niektórych sytuacjach nie mógł to być ani Ojciec, ani Syn. O tym pisałem wcześniej.
Te wszystkie teksty coś znaczą. Są proste i nie wymagają "gimnastyki artystycznej", żeby je zrozumieć. Gimnastyka w stylu "ponieważ JHWH nie może być w trzech Osobach, więc to jest na pewno przenośnia, reprezentant JHWH, ręce JHWH, nogi JHWH" itd. itp. służy jedynie jako zasłona dymna i zaciemnianie obrazu.
O ile dobrze liczę, masz dwóch Panów: jeden to JHWH, a drugi Adoni. Ale dwom panom służyć nie można [Mat. 6:24]"A gdy spojrzałem, usłyszałem głos wielu aniołów wokoło tronu i postaci, i starców, a liczba ich wynosiła krocie tysięcy i tysiące tysięcy; i mówili głosem donośnym:
Godzien jest ten Baranek zabity wziąć moc i bogactwo, i mądrość, i siłę, i cześć, i chwałę, i błogosławieństwo. I słyszałem, jak
wszelkie stworzenie, które jest w niebie i na ziemi, i pod ziemią, i w morzu, i wszystko, co w nich jest, mówiło: Temu, który siedzi na tronie, i Barankowi, błogosławieństwo i cześć, i chwała, i moc na wieki wieków. A cztery postacie mówiły: Amen. Starcy zaś upadli i oddali pokłon" [Obj. 5:11-14]
Smok napisał(a):
Wszelkie stworzenie w niebie i na ziemi oddaje taką samą chwałę równocześnie Ojcu i Barankowi w Duchu [Obj. 5:11-14]. Wszelkie stworzenie... z wyjątkiem unitarian i subordynacjonistów"
Zamiast zarzucać mi błazenadę (co doprawdy nie jest żadnym argumentem), zastanów się nad tym wersetem [Obj. 5:11-14] pamiętając o innym wersecie:
"Wtedy rzekł mu Jezus: Idź precz, szatanie! Albowiem napisano: Panu Bogu [JHWH] swemu pokłon oddawać i tylko jemu służyć będziesz" [Mat. 4:10; V Mojż. 6:13]
"Tak mówi Pan, Król Izraelski i jego Odkupiciel, Pan Zastępów: Ja jestem pierwszy i Ja jestem ostatni, a oprócz mnie nie ma Boga" [Iz. 44:6]
Zamiast strzelać do mnie kolejnym gradem wersetów i kolejny raz wracać do Psalmów 110 i 45, postaraj sie zastanowić nad wcieleniem i jego skutkami w relacjach między Ojcem i Synem. Na razie widzisz tylko to, co chcesz widzieć i powtarzasz to do znudzenia.
Daj sobie trochę czasu. Ja będę zaglądał na forum raczej "z doskoku". Coraz bardziej maleje mi ochota na kręcenie się w kółko i odpowiadanie na posty pisane na zasadzie "on mi tak, to ja mu tak!". Napisz jakiś konstruktywny post, to może odpowiem.