tomasz napisał(a):
Cytuj:
"Uważajcie na siebie, aby wasze serca nie były ociężałe wskutek obżarstwa, pijaństwa i trosk doczesnych, żeby ten dzień nie przypadł na was znienacka, jak potrzask. Przyjdzie on bowiem na wszystkich, którzy mieszkają na całej ziemi. Czuwajcie więc i módlcie się w każdym czasie, abyście mogli uniknąć tego wszystkiego, co ma nastąpić, i stanąć przed Synem Człowieczym." (Ew. Łukasza 21:34-36, Biblia Warszawska)
zakladam, ze:
-mamy czuwac
-ten dzien nas nie zaskoczy.Ty interpretujesz to jako pochwycenie przed Uciskiem. Cala eschatologia przypominan wyjscie z Egiptu. Izraelici byli zachowani od plag, choc nie byli "pochwyceni do Ziemi Obiecanej". Byli posrodku tego wszystkiego, a mimo to JHWH ich zachowal.Z tego fragmenu NIE MUSIO WYNIKAC POCHWYCENIE PRZED UCISKIEM, ALE CUDOWNA BOZA OCHRONA PRZED TYM WSZYSTKIM.(jak w Egipcie)
Prosze wyjasnij mi cytujac Slowo Boze, na jakiej podstawie uwazasz, ze "cala eschatologia przypomina wyjscie z Egiptu".
tomasz napisał(a):
Cytuj:
"Gdy mówić będą: Pokój i bezpieczeństwo, wtedy przyjdzie na nich nagła zagłada, jak bóle na kobietę brzemienną, i nie umkną." (1 List do Tesaloniczan 5:3, Biblia Warszawska)
tak tylko jak wykazalem ,nie na poczatku seidmiolecia, ale w srodku. Czyli znika smokowy element "niepoprzedzenia zadnymi znakami"
Pomijajm caly wyklad o ewangeliach synoptycznych, bo to oczywiste.
Nie istnieje cos takiego jak, "smokowy element niepoprzedzenia zadnymi znakami", poniewaz smok nie wyssal sobie tego z palca. Zanim pierwszy raz zajrzalem na forum up, juz wiedzialem, ze pochwycenie nie bedzie zapowiedziane ZADNYMI znakami, poniewaz tak to powiedzial Pan Jezus:
"Albowiem jak było za dni Noego, takie będzie przyjście Syna Człowieczego. Bo jak w dniach owych przed potopem jedli i pili, żenili się i za mąż wydawali, aż do tego dnia, gdy Noe wszedł do arki, i nie spostrzegli się, że nastał potop i zmiótł wszystkich, tak będzie i z przyjściem Syna Człowieczego. Wtedy dwóch będzie na roli, jeden będzie wzięty, a drugi zostawiony. Dwie mleć będą na żarnach, jedna będzie wzięta, a druga zostawiona. Czuwajcie więc, bo nie wiecie, którego dnia Pan wasz przyjdzie. A to zważcie, że gdyby gospodarz wiedział, o której porze złodziej przyjdzie, czuwałby i nie pozwoliłby podkopać domu swego. Dlatego i wy bądźcie gotowi, gdyż Syn Człowieczy przyjdzie o godzinie, której się nie domyślacie." (Ew. Mateusza 24:37-44, Biblia Warszawska)
tomasz napisał(a):
Cytuj:
Mozemy z tego wnioskowac, ze Jezus wiedzial, ze jego sluchacze nie zobacza "ohydy spustoszenia", ale ze beda to inni "uczniowie" w innym czasie.
tak napewno i dlatego powiedzial "wtedy ujrzycie". Dla mnie jest oczywiste, ze mowil do nich jako do pokolenia, ktore w jego przekonaniu moglo doczekac paruzji.Potem(po ohydzie) nastanie Wielki Ucisk jakiego nie bylo i nieprzezylaby zadna istota. (relacjonuje Mateusz).Gdyby chodzilo o zburzenie Jerozolimy przez Tytusa, to znaczy , ze Jezus sie mylil, bo Holocaust i II wojna byla wiekszym uciskiem niz rok 70.
"Kto czyta niech uwaza".
Dni beda skrocone ze wzgledu na wybranych (pewnie Antychryst wybilby ich wszystkich a moze chodzi tu negatywne skutki dzialania Dnia Panskiego)
ZARAZ PO udrece tych dni POCHWYCENIE NA OBLOKI I STANIECIE PRZED SYNEM CZLOWIECZYM.
Ja uzasadniam to, co pisze, kontekstem calej biblii. Mysle, ze wyjasnilem, ze Jezus uczyl o potrzebie czuwania od czasu PO zburzeniu swiatyni. Dalej napisalem Ci, ze "ohyda spustoszenia", do której Jezus nawiazuje w ewangelii Mateusza, a zburzenie swiatyni w 1. wieku n.e. opisane w ewangelii Lukasza, to dwie rózne rzeczy. "Wybrani" w sensie eschatologicznym to Izrael wg. ciala, poniewaz Bóg jest wierny obietnicom danym praojcom - o tym naucza wyraznie Pawel w liscie do Rzymian. Wiec ostatecznie nie wiem, z czym tu za bardzo polemizowac - w kontekscie CALEGO Pisma nie widze uzasadnienia twoich twierdzen i dlatego po raz trzeci ponawiam moja prosbe: ustosunkuj sie prosze do pytan tutaj zadanych, bo w przeciwnym wypadku bedziemy stale krecic sie w kólko:
http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... =4499#4499tomasz napisał(a):
Cytuj:
A co do "Zaprawdę powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko stanie." (Ew. Mateusza 24:34, Biblia Warszawska) : slowo "pokolenie" w biblii nie zawsze odnosi sie do pokolenia w sensie generacji (która umarla w pierwszym wieku)
czyli Jezus znowu popelnil blad. Nie przeminie to pokolenie (w Twoim rozumieniu w I wieku) AZ TO WSZYSTKO SIE STANIE.
"Zaprawdę powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie
(czyli "ród" ludzi zlych, którzy zadni sa widziec znaku/pokolenie zle), aż się to wszystko stanie." - bo faktycznie ludzie zli beda zyli na ziemi az do samego konca tego wieku, az do przyjscia Jezusa w chwale.
tomasz napisał(a):
Cytuj:
"Albowiem jak w Adamie wszyscy umierają, tak też w Chrystusie wszyscy zostaną ożywieni. A każdy w swoim porządku: jako pierwszy Chrystus, potem ci, którzy są Chrystusowi w czasie jego przyjścia, potem nastanie koniec, gdy odda władzę królewską Bogu Ojcu, gdy zniszczy wszelką zwierzchność oraz wszelką władzę i moc." (1 list do Koryntian 15:22-24, Biblia Warszawska)
w Twoim rozumieniu werset powinien brzmiec:
"Albowiem jak w Adamie wszyscy umierają, tak też w Chrystusie wszyscy zostaną ożywieni. A każdy w swoim porządku: jako pierwszy Chrystus, potem ci, którzy są Chrystusowi PRZED NASTANIEM DNIA PANSKIEGO (a nie paruzji), potem nastanie koniec, gdy odda władzę królewską Bogu Ojcu, gdy zniszczy wszelką zwierzchność oraz wszelką władzę i moc." (1 list do Koryntian 15:22-24, Biblia Warszawska)
czyli tak jak mowie wierzysz w dwa zmartwychwstania sprawiedliwych jedno po i jedno przed uciskiem, no i w kilka paruzji.
Mysle, ze gdy Pismo mówi "przyjscie", nie koniecznie mówi o "przyjsciu w chwale".
Nie orientuje sie jednak w grece i bardzo mozolne dla mnie by bylo teraz szperanie w jakichs blueletterbibleach, zeby tu polemizowac.
Prosze wiec kogos z forumowiczów, kto jest z tym bardziej obeznany, by podjal sie analizy odpowiednich terminów w grece (paruzja...) i cos napisal.tomasz napisał(a):
Cytuj:
Nie wiem, co dokladnie glosil Darby i Efrem Syryjczyk. Nie sugeruj, ze sa dla mnie nauczycielami. Interesuje mnie to, co mówi CALE Pismo na temat przyjscia Pana i dlatego prosilem Cie o odpowiedz na te pytania. Gdybys spróbowal na nie na forum odpowiedziec, zobaczyl bys, ze Pismo jest spójne w kwestii eschatologii tylko wtedy, gdy je tak wykladamy - pochwycenie przed Dniem Panskim
ale ja sie zgadzam,ze jest spojne.Pisze z Toba i elendilem, wiec Efren byk odpowiedzia na Chrostowskiego.
Twoim zalozeniem jest, ze skoro wierzacy nie sa przeznaczeni na gniwe to beda POCHWYCENI PRZED DNIEM PANSKIM. Ale to tylko zalozenie, ze Bog PODCZAS UCISKU nie moze ich wyratowac (tak jak Egipcjan obecnych w Egipcie podczas zsylania plag).
Konsekwencja - kilka paruzji, zmartwychwstan sprawiedliwych.
Zeby zaakceptowac mozliwosc nawrocenia calego Izraela podczas ucisku, nie trzeba pozbywac sie z Ziemi kosciola.
Z tego, co zdazylem pobieznie przeczytac, podobne poglady ma chyba Jacek Sierka z Wieczernika.
Nie odpowiedziales na moje pytania odnosnie ilosci paruzji i zmartwychwstan sprawiedliwych oraz pochwycen.
Czy wedlug Ciebie nagle widzialne przyjscie Jezusa jako Krola, bedzie trwalo siedem lat? W Biublii jest napisane, ze Pan zniszczy Antychrysta "blaskiem swej Paruzji" czyli wedlug Ciebie w momencie pochwycenia Kosciola (tam uzyte jest chyba to samo greckie slowo)
Nie widze w biblii podstaw do pogladu, ze wyjscie z Egiptu rzuca dla nas jakies istotne swiatlo na eschatologie, ale - jak juz pisalem wczesniej - chetnie dam sie pouczyc. Powtarzam wiec prosbe, jak na poczatku tego postu: wykaz mi na podstawie biblii, ze ma to takie znaczenie eschatologiczne (dotychczas widze raczej odnosniki w NT do Lota i Noego - nie do Mojzesza).
Jak juz pisalem powyzej: to, ze uzyte jest to samo grecke slowo, nie znaczy moim zdaniem, ze chodzi o taka sama sprawe (jak w polskim: gdy dwa razy przyjde Cie odwiedzic, przy pierwszym razie nazwiesz to "przyjsciem" i przy drugim tez). Ale proponuje, aby ktos, kto jest lepiej obeznany w grece (badz w blueletterbibliach

) sie wypowiedzial.
Piszesz: "Nie odpowiedziales na moje pytania odnosnie ilosci paruzji i zmartwychwstan sprawiedliwych oraz pochwycen."
A Ty nie odpowiedziales na pytania zawarte tutaj, choc juz dwa razy Cie o to prosilem (w tym poscie po raz trzeci):
http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... =4499#4499
Odpowiedz, to i ja odpowiem (Mt.21/24

)