ruta napisał(a):
Adam z Ewą żyli w raju i gdyby nie zgrzeszyli żyliby wiecznie i my wszyscy jako dzieci Adama i Ewy żylibysmy wiecznie.Raj znajdował się na ziemi a nie w niebie. Nie widze powodu dla ktorego my jako wierzący ludzie mamy iść do nieba. Kto będzie żył na ziemi jeżeli wszyscy zbawieni pójdą do nieba, a reszta nie zbawionych do piekła.
Z braku czsu zamieszczam fragment z forum:
http://watchtower.org.pl/forum/index.php?showtopic=967 - Autor Mirek
Mam nadzieję, że admin mi wybaczy tę wklejkę
"Gdybyśmy tak chcieli poszukać w konkordancji biblijnej słowa RAJ, zdziwimy się mocno, Słowo to występuje zaledwie parę razy w Biblii. Oto te wersety w NT: Łk23:43; 2Ko12:4; Obj 2:7. Przeczytajmy te wersety z biblii i odpowiedzmy sobie, gdzie biblia umiejscawia raj?
Znałem człowieka w Chrystusie, który przed czternastu laty - czy to w ciele było, nie wiem, czy poza ciałem, nie wiem, Bóg wie - został uniesiony w zachwyceniu aż do trzeciego nieba.
I wiem, że ten człowiek - czy to w ciele było, czy poza ciałem, nie wiem, Bóg wie - został uniesiony w zachwyceniu do raju i słyszał niewypowiedziane słowa, których człowiekowi nie godzi się powtarzać. (2Ko 12:2-4).
A zatem biblia umiejscawia raj w niebie.
I zobaczmy jeszcze jak pozostale dwa wersety pięknie korespondują z powyzszym. I jeszcze jedno: Zwróćmy uwagę, ze wedlug powyzszego wersetu raj istnial w czasach apostola Pawla poniewaz wspomniany czlowiek byl w nim, wrocil i opowiedzial to Pawlowi.
A czyje więc głosy były słyszane w tym raju jeżeli ci, co powinni tam być spali jeszcze snem śmierci?
Oto kolejne wersety:
Kto ma ucho, niech słucha, co duch mówi do zborów: ‘Zwyciężającemu dam jeść z drzewa życia, które jest w raju Bożym’”. (Obj 2:7)
tutaj też wyraźnie raj opisany jest w niebie. Czytamy tam że z drzewa życia (zauważmy, nie z drzewka owocowego, ale życia) będą spożywać zwycięzcy, a parę wersetów dalej czytamy, że Ci zwycięzcy zasiądą na Chrystusowym tronie (Obj 3:21). A gdzie jest tron Chrystusowy? Oczywiście, że w niebie.
Tak więc te dwa wyzej wspomniane wersety wyraźnie mówią, iż raj znajduje się w niebie. Zostal nam wiec jeszcze Łukasz:
A on rzekł do niego: "Zaprawdę mówię ci, dzisiaj będziesz ze mną w Raju" (Łk 23:43)
I tutaj również biblia umiejscawia raj w niebie. Gdzie bowiem przebywa Jezus? Zgodnie z tym wersetem łotr miał być z Jezusem, czyli w niebie.
A gdyby komuś przyszli na mysl bohaterowie wiary (Abraham, Izaak itp.) i chciałby wykazac, że oni mieli żyć na ziemi to chcialbym żeby poczytał sobie List do Hebrajczykow 11 rozdział, i zobaczył, że również i ci wielcy mężowie wybierali sie do nieba:
Przeto też z jednego człowieka, i to nieomal obumarłego, zrodziło się potomstwo tak liczne jak gwiazdy na niebie i jak piasek na brzegu morskim, którego zliczyć nie można.
Wszyscy oni poumierali w wierze, nie otrzymawszy tego, co głosiły obietnice, lecz ujrzeli i powitali je z dala; wyznali też, że są gośćmi i pielgrzymami na ziemi.
Bo ci, którzy tak mówią, okazują, że ojczyzny szukają.
I gdyby mieli na myśli tę, z której wyszli, byliby mieli sposobność, aby do niej powrócić;
lecz oni zdążają do lepszej, to jest do niebieskiej. Dlatego Bóg nie wstydzi się być nazywany ich Bogiem, gdyż przygotował dla nich miasto. (Hbr 11:12-16)
Gdzie jest więc RAJ?"
pozdrawiam
Rafael