K. napisał(a):
Czy twierdzisz w ten sposób, że Bóg nie wydał na Adama i Ewę wyroku?
Moje pytanie dotyczyło tego, czy Bóg wydał na Adama i Ewę wyrok składający się z wymienionych elementów kary.
Rozumiem, że na moje pytania "K." nie odpowiadasz, tylko zadajesz pytanie z imputacją?

Co zostało Adamowi i Ewie powiedziane o pewnych zasadach można przeczytać. Znali wcześniej przykazanie. Podobnie jak i konsekwencje. Byli dorosłymi osobami i jako tacy podejmowali swoje decyzje.
Dlatego ja nie nazywam tego co JHWH powiedział do ludzi wyrokiem, tylko konsekwencją świadomej decyzji człowieka. Ale mniejsza o terminy. O konsekwencjach jako zasadzie czytamy też w Lb 23:19, a zarazem JHWH mówi o swoim miłosierdziu w Ez 18:32.33:11 stąd też jasna zapowiedź dana już pierwszym ludziom. JHWH przeprowadził niezbędne pouczenie o zakresie oddalenia i jego uciążliwości dla pierwszych ludzi.
Ponieśli konsekwencje w czasie reszty swojego życia na ziemi.
Ciekawe jest więc to stawianie przed człowiekiem wyboru [Pwt. 30:11-20] w postaci możliwości złamania lub przestrzegania przykazania JHWH. I ciekawe, że pewne deklaracje składał każdy kto mógł zrozumieć co robi [Ne 10:29-30].
O ile dobrze rozumuję, to i tutaj nie może być sprzeczności z dalszym objawieniem o osobistej winie w momencie popełnienia grzechu [wskazanym dalej w Biblii np. właśnie w Pwt 24:16, czy u Ez. 18:20, w Jan 8:24.34 wRzym. 7:9-11 i Ef. 2:1]. Nie zastanawiałeś się, że już tak wcześnie ludzie widzieli to, co dziś mamy spójnie wyłożone w całościowym wyjaśnieniu Biblii?
Już w poniższym fragmencie widać, że Bóg do czegoś się odnosił w rozmowie z Kainem. Ofiara Abla została przyjęta, Kaina nie. Kain był starszy od Abla. Rozumiał to o czym mówił do niego Bóg [o grzechu]. Rozumiem, że miał więc już to niezbędne poznanie w temacie:
"Po niejakim czasie Kain złożył Panu ofiarę z plonów rolnych;(4) Abel także złożył ofiarę z pierworodnych trzody swojej i z tłuszczu ich. A Pan wejrzał na Abla i na jego ofiarę.(5) Ale na Kaina i na jego ofiarę nie wejrzał; wtedy Kain rozgniewał się bardzo i zasępiło się jego oblicze.(6) I rzekł Pan do Kaina: Czemu się gniewasz i czemu zasępiło się twoje oblicze? Wszak byłoby pogodne, gdybyś czynił dobrze, a jeśli nie będziesz czynił dobrze, u drzwi czyha grzech. Kusi cię, lecz ty masz nad nim panować."[Rdz.4:3-7]
K możesz wyjaśnić o czym w-g Ciebie mówią te fragmenty:
Pwt 24:16, Ez. 18:20, Jana 8:24.34, Rzym. 7:9-11, Ef. 2:1 Oraz czym jest w-g Ciebie grzech a czym jest skażenie? - dodam, że na podstawie definicji biblijnej [rzecz dla mnie jasna].