przyjaciel napisał(a):
Cytuj:
Duch Świety mówi językiem kultury greckiej.
Ja tak nie napisalem!
Napisalem tak:
"nie byl to np jezyk wladzy-czyli lacina-
lecz jezyk kultury-greka"!
.
Językiem kultury której była greka, jest kultura grecka.
Greka była w tym czasie mniej więcej tym czym obecnie jest angielski.
Nie ma potrzeby przeduchawiania tego jak sadzę.
Cytuj:
Dlaczego tak jest ?
Poniewaz duch grecki-duch wladcy narodu greckiego-ktorego centrala jest w Puto-od czasow Filipa i Aleksandra wiezi narody w niewoli grzechu.
Tam laska Boga ma rozlac sie jako pierwsza!
Z całym szacunkiem Przyjacielu ale Grecy byli wtedy już podbita nacją.
Stali się narodem niewolników-nauczycieli a władza należała do Rzymu który czerpał co prawda z kultury hellenskiej ale to jednak inny naród, inne wartości.
Cytuj:
Grecy maja jako pierwsi zrozumiec Ewangelie i jako pierwsi zaczac z nia docierac do innych narodow-podbijajac je pod wladze Trojjedynego Boga!
Pierwszym narodem byli Żydzi i to oni roznieśli ją po świecie.
Nie tylko do Greków ale po całym Impreium rzymskim i aż do Indii.
Cytuj:
Jezeli spojrzysz na przemiany kulturowe jakie zaszly w przeciagu wiekow w cywilizacji grecko -rzymskiej to zobaczysz jasno co sie zmienilo.
Stara cywilizacja grecka byla cywilizacja biseksualna(raczej nie homoseksualna),cywilizacja chrzescijanska Konstantynopola i Rzymu powstala na gruzach tej hellenistyczno-rzymskiej stala sie juz heteroseksualna ,a przede wszystkim prorodzinna!
Przygladałam się i to bardzo uważnie swego czasu tej kulturze i widze sprawy inaczej niż ty.
Grecja gloryfikowała homoseksualizm. Byli biseksualini ale tylko z konieczności, by nie wymrzeć i mieć potomstwo. Kobiety były krańcowo deprecjonowane w tej kulturze. Żyły w zamknięciu jak inwentarz, prawie tak jak w niektórych krajach islamskich dzisiaj.
Prorodzinności Rzymu bym nie przeceniała biorąc pod uwagę jak małą wartość miało małżeństwo.
To co powstało na gruzach Rzymu to choćby obecna Unia Europejska a na gruzach Konstantynopola to z chrześcijaństwa niewiele zostało.
Wiem że chodzi ci o wieki średnie ale popatrz na to co się z tym "dziedzictwem" dalej dzieje.
Cytuj:
Chrzescijanstwo zaczyna budowac rodzine jako nierozrywalny zwiazek mezczyzny i kobiety wspolnie wychowujacy potomstwo.
Taki plan dla nas miał Bóg od poczatku i to nie jest pomysł "chrześcijanski", do małżeństwa nas stworzono.
Cytuj:
Szatan spotykajac sie z Jezusem przeczuwal ,ze oto nastapi definitywny koniec jego wladzy nad narodami.
Mysle ,ze nie wiedzial z kim rozmawia ,ze rozmawia z samym Bogiem-Jahwe.
Nie sądzę by nie wiedział z kim rozmawia.
Ciało mogło mieć problem z rozpoznaniem Mesjasza ale duch?
Nie poznał kogoś kogo znał od poczatku swojego istnienia?
To byłoby dziwne.
Cytuj:
-Odtad(od moich czasow) tylko Bogu sluzyc sie bedzie!.Amen![/b]
Ten fragment mowi cos takiego:
Do czasow Jezusa szatan wladal narodami, ktore przejal we wladanie przed prawiekami .
Oto teraz koncza sie jego czas-wladze obejmuje sam Bog-Syn- z woli Ojca-Abby!
Nadszedl czas Jego wladzy!
Jezus nie powiedział nic nowego.
Zacytował to co było napisane w Księdze Powtórzonego Prawa 6,13 i 10,20.
Przypomniał diabłu kto może odbierać pokłon i jak człowiek "sprawdził się" nie kłaniając się komuś poza Bogiem.
Pismo mówi że doświadczył tego czego doświadczają ludzie wiec i pokus.
A że czas sie wypałnia to szatan wiedział doskonale i dlatego też sądzę że wiedział z kim rozmawia.
Cytuj:
Wyrazem wladzy Boga nad swiatem jest powstanie monoteistycznej cywilizacji chrzescijanskiej ,ktorej poczatek dali Grecy.
Bóg ma włade nad światem i wyrazem tego nie jest cywilizacja chrześcijanska.
"Cywilizacja chrześcjanska" to katedry, sanktuaria, teologia, wszystko co powstało w Europie w ciagu 1900 lat ale to nie chrześcijaństwo.
Fakt że cywilizacja która istnieje na tym terenia nadal czerpie od Greków. Z tym się zgodzę.
Cytuj:
Bog przeniosl swoja wladze z narodu zydowskiego na narod grecki bo tam byl najpotezniejszy duch wiazacy narody ludzkie!-walka z nim trwa do dzis
Żydzi nadal pozostali,moim zdaniem,częscia Jego Krolestwa ,ale wladza Boga nad narodami miala byc ,od czasow Jezusa, wykonywana juz nie poprzez Zydow,ale poprzez gojow,z ktorych najbardziej grzeszny goj to goj grecki-dlatego zostal wybrany przez Boga,aby chwala Boga w szczegolny sposob objawila sie na nim!
Pod władzą Boga jest każdy naród i nie zrezygnował on z władzy nad np. Żydami.
Nie dał też władzy nad światem jednemu narodowi. Żydzi w kazdym razie nigdy takiej władzy nad narodami nie mieli.
Rzady to na świecie sprawuje ale jak narazie szatan i synowie buntu. Władzę (np.polityczna ale i te w według Ducha w kościele) daje Pan komu chce, niezależnie od wieku, narodowości i koloru skóry.
Cytuj:
Mnie bliski jest tak zwany "czynnik Melchizedeka" lub "nieznanego boga".
Chodzi o to ,ze Bog objawia sie w swiecie na sposob ogolny ,dostepny wszystkim i sposob szczegolny poprzez narod wybrany i Pismo Sw.
Chodzi o to ,ze Bog wczesniej przygotowywuje inne narody na przyjecie Ewangelii umiejscawiajac w nich pewien swiat pojec, dzieki ktoremu moga one pelniej zrozumiec tresc Ewangelii.
Dobrze jest gdy się jest misjonarzem znaleść te namiastke wiedzy o Bogu i wykorzystać w zwiastowaniu ale ma ja prawie każdy naród i plemię które było i te które są.
Grecy nie byli wyjatkowi w tym wzgledzie.
Za dużą wage w historii zbawienia/zwiastowania im przypisujesz.
Cytuj:
Progresywnosc Ewangelii nie polega na przywiazaniu jej do jednej pierwotnej kultury i jej pojec i podporzadkowaniu pozniej tej kulturze innych narodow(tzn kulturze hebrajskiej).
Mówiłam o progresywnym objawieniu Boga a Jednak tak się złożyło że to On wybrał Żydów i ten naród, jego historie, świeta, jezyk, Pisma że to one mówia nam o Bogu i Jego Mesjaszu. Nie mówie o przejściu na judaizm czy narzucaniu ich zwyczajów, świąt.
Cytuj:
Natomiast Grecy to pierwszy narod odbity przez Boga spod wladzy wladcy z Puto-wladcy tego narodu!
W tym sensie jemu ,jako pierwszemu odbitemu zostalo przekazane Krolestwo
Wiesz że Grecy nie nawrócili się jako naród. Skąd wiec te wnioski?
Pierwsze kościoły powstawły nie tylko z Greków ale z Żydów, Rzymian i innych narodów które zamieszkiwały Imperium a była to niezła mieszanka.
Cytuj:
NT jest naglym przeskokiem ,albowiem w Jego czasch Bog przemowil przez Syna ,ktory jest Aleteja-Prawda-Wzorcem!
On odslonil pelnie objawienia bozego takze ta dana Zydom !
Tu znowu różnimy się.
Dla mnie nie ma przeskoku. Jest wypełnienie.
W Izraelu rodzi sie z ciała Żyd, Jesus który jest Mesjaszem. Ma Żydowskich uczniów którzy niosą Dobra Nowine w świat.
Świat imperiu rzymskiego, nie greckiego. Do wszystkich zamieszkujacych je narodów.
Cytuj:
Mowil przez ponad 1000 lat i niewielu to slyszalo!
Bylo tak dlatego ,ze Zydzi nie mieli zewangelizowac swiata!
Zydzi mieli przyjac Mesjasza i dac impuls poprzez resztke wiernych Mesjaszowi innym narodom!
Najpierw Pismo musiało się wypełnić by te dobra wieść nieść.
Cytuj:
Zydzi dostali Tanach,goje (i Zydzi ,ale w drugiej kolejnosci) dostali NT i Tanach bo to w NT sa prawdy wyrywajace spod wladzy diabla-sam Tanach tu nie wystarczy!
Kto tu mówi że sam Tanach?
Wiesz, ja nie dziele Biblii na Stary i Nowy Testament.
Wiem że taki podział jest ale dobrze gdy ma on tylko ułatwić poruszanie sie po Księdze. Gorzej gdy powoduje odrzucenie jednej części.
Dla mnie to jest jedna wypowiedz, jeden list Boga do człowieka.
Od "Na poczatku stworzenia" po "Przyjdz Panie Jezu! Łaska Pana Jezusa ze wszystkimi".
Cytuj:
Mesjasz przyszedl do Zydow,ale oni go nie przyjeli wiec Pawel "zaniosl go " gojom!
Jako naród go nie przyjeli więc Żyd Paweł poszedł do gojów
Cytuj:
Oni Go zrozumieli i przyjeli bo dal im wolnosc od niewoli diabla!
TAKZE DLATEGO ZE CZESCIOWO BYLI PRZYGOTOWANI PRZEZ BOGA!
Pamietasz jak go Grecy przyjeli?
Pamietasz jak wrzeszczeli "Artemida Efeska"?
Na jakimś innym świecie chyba żyje bo na moim pogaństwo panuje.
...a narodem który najlepiej do przyjecia Meajasza był przygotowany muszisz przyznać, byli jednak Żydzi
Cytuj:
Mam nadzieje ,ze teraz lepiej mnie rozumiesz

Rozumie. Inaczej patrzymy na role Greków w historii chrześcijaństwa.
Pozdrawiam również