Smok Wawelski napisał(a):
Cytuję oryginał grecki w przekładzie interlinearnym:
"Jeśli bowiem według ciała żyjecie, macie umrzeć, jeśli zaś Duchem dokonania ciała uśmiercacie, żyć będziecie" [Rzym. 8:13]
"Uśmiercacie" [thanatoute] jest w czasie TERAŹNIEJSZYM NIEDOKONANYM. Tak stoi w interlinii. Nad każdym wyrazem sa takie małe literki kodu gramatycznego. Możesz sprawdzić.
Zamiast oryginału, cytujesz przekład Romaniuka, bo jest Ci wygodny. No, to masz coś dla przeciwwagi:
"Jeżeli bowiem będziecie żyć według ciała, z pewnością pomrzecie. A jeżeli mocą Ducha będziecie uśmiercać uczynki ciała, będziecie żyć" [Biblia Warszawsko-Praska]
1. Nadal nie podajes ekspozycji tekstu gdy onw ykazuje blednosc twojego myslenia
2. Podalem tlumaczenie Romaniuk i Bibli Gdanskiej wiec nie oparlem sie na jenym tlumaczeniu.
3. Sprawdzilem w interlinearze z czasem masz racje z wyasnienianiem tektu nie.
Co więcej, "uśmiercacie" zgadza się doskonale z I Kor. 9:24-27, gdzie Paweł pisze, że swoje ciało ujarzmia i umartwia [dosłownie: podbija i traktuje jak niewolnika] w czasie teraźniejszym niedokonanym i po swoim odrodzeniu. I nie ma to nic wspólnego z Rzymem, bo Paweł już jest zbawiony, pisząc te słowa. Uświęcenie jest procesem, a nie jednorazowym aktem i trwa po odrodzeniu i oddzieleniu dla Boga:
Pawel pisze tu o fizycznym ciele aby mu nie przeszkadzalo w Gloszeniu Ewangelii.
Cytuj:
(14) Tak też i Pan postanowił, ażeby z Ewangelii żyli ci, którzy głoszą Ewangelię. (15) Lecz ja z żadnego z tych praw nie skorzystałem. Piszę zaś to, nie żeby coś osiągnąć w ten sposób. Wolałbym raczej umrzeć niż... Nikt mię nie pozbawi mojej chluby. (16) Nie jest dla mnie powodem do chluby to, że głoszę Ewangelię. Świadom jestem ciążącego na mnie obowiązku. Biada mi, gdybym nie głosił Ewangelii! (17) Gdybym to czynił z własnej woli, miałbym zapłatę, lecz jeśli działam nie z własnej woli, to tylko spełniam obowiązki szafarza. (18) Jakąż przeto mam zapłatę? Otóż tę właśnie, że głosząc Ewangelię bez żadnej zapłaty, nie korzystam z praw, jakie mi daje Ewangelia.
Pawel Jest GLOSICIELEM EANGELII to jego CEL i GLOWNY TEMAT WYPOWIEDZI!
Cytuj:
(19) Tak więc nie zależąc od nikogo, stałem się niewolnikiem wszystkich, aby tym liczniejsi byli ci, których pozyskam. (20) Dla Żydów stałem się jak Żyd, aby pozyskać Żydów. Dla tych, co są pod Prawem, byłem jak ten, który jest pod Prawem - choć w rzeczywistości nie byłem pod Prawem - by pozyskać tych, co pozostawali pod Prawem. (21) Dla nie podlegających Prawu byłem jak nie podlegający Prawu - nie będąc zresztą wolnym od prawa Bożego, lecz podlegając prawu Chrystusowemu - by pozyskać tych, którzy nie są pod Prawem. (22) Dla słabych stałem się jak słaby, by pozyskać słabych. Stałem się wszystkim dla wszystkich, żeby w ogóle ocalić przynajmniej niektórych. (23) Wszystko zaś czynię dla Ewangelii, by mieć w niej swój udział.
Pawel WSZYSTKO [podporzdkowuje gloszeniu Ewangelii. WSZYSTKO
Cytuj:
(24) Czyż nie wiecie, że gdy zawodnicy biegną na stadionie, wszyscy wprawdzie biegną, lecz jeden tylko otrzymuje nagrodę? Przeto tak biegnijcie, abyście ją otrzymali. (25) Każdy, który staje do zapasów, wszystkiego sobie odmawia; oni, aby zdobyć przemijającą nagrodę, my zaś nieprzemijającą. (26) Ja przeto biegnę nie jakby na oślep; walczę nie tak, jakbym zadawał ciosy w próżnię, (27) lecz poskramiam moje ciało i biorę je w niewolę, abym innym głosząc naukę, sam przypadkiem nie został uznany za niezdatnego.
Czy Pawel tu zmienia temat i nagle mowi Uwazajcie bo starcicie zbawienie?
czy nie kontynuuje tekstu z wersetow wczesniejszych ze wszystkiego sobie odmawia dla GLOSZENIA ewangelii?
Jesli jest jak piszesz to masz zbawienie z POSKRAMIANIA ciala i brania go w niewole.
Jednoczensie sprzecznie twierdzisz ze tego nie da sie zrobic gdyz Pawel pisze ze NIE ROBI TEGO CO CHCE!
"(...) kto sprawiedliwy, niech nadal czyni sprawiedliwość, a kto święty, niech nadal się uświęca" [Obj. 22:11]
Ani Paweł, ani nikt tutaj nie twierdzi, że łaska + wytrwałe uczynki = zbawienie. To Ty sam coś takiego wymyślasz po to, żeby "ustawić" sobie adwersarza na pozycji "zbawienia z uczynków".
Laska + umiercanie ciala /soma/ + branie je w niewole!
Jeśli wolisz zarzucić Pawłowi zbawienie z uczynków i rzymski katolicyzm zamiast zmienić swoją błędną koncepcję, to Twoja sprawa. Tekstu Biblii nie zmienisz. Obrażanie się na Pawła za to, że on przeczy Twojej teorii, jest po prostu dziecinne i stanowi egzegetyczną kompromitację.
Pawel przeczy twojej teorii nie mojej.
Ja jestem zbawiony z laski nie z uczynkow abym sie nikt nie chlubil.
I nie roszcze sobie prawa do zaplaty ale miloscierdzie otrzymalem
(4) Otóż temu, który pracuje, poczytuje się zapłatę nie tytułem łaski, lecz należności.
"Poczytujcie to sobie za najwyższą radość, bracia moi, gdy rozmaite próby przechodzicie, wiedząc, że doświadczenie wiary waszej sprawia wytrwałość, wytrwałość zaś niech prowadzi do dzieła doskonałego, abyście byli doskonali i nienaganni, nie mający żadnych braków. (...) Błogosławiony mąż, który wytrwa w próbie, bo gdy wytrzyma próbę, weźmie wieniec żywota, obiecany przez Boga tym, którzy go miłują. Niechaj nikt, gdy wystawiony jest na pokusę, nie mówi: Przez Boga jestem kuszony; Bóg bowiem nie jest podatny na pokusy ani sam nikogo nie kusi. Lecz każdy bywa kuszony przez własne pożądliwości, które go pociągają i nęcą; potem, gdy pożądliwość pocznie, rodzi grzech, a gdy grzech dojrzeje, rodzi śmierć. Nie błądźcie, umiłowani bracia moi" [Jak. 1:2-4;12-16]
I czego to dowodzi?
Czy ja mowie ze jestem kuszony przez twoj grzech?
Czy ja mowie ze CUDZA CIELESNOSC probuje mnie oszukac ze ma do mnie prawa?
Ja wiem ze nie ma do mnie ona praw. Ale przychodzi i rosci sobie prawa. Co ma wspolnego nowe stowrznenie z martwa cielesnoscia?
"A poza tym, bracia, prosimy was i napominamy w Panu Jezusie, abyście stosownie do otrzymanego od nas pouczenia, jak macie postępować i podobać się Bogu, jak zresztą postępujecie, abyście tym bardziej obfitowali. Wszak wiecie, jakie przykazania daliśmy wam w imieniu Pana Jezusa. Taka jest bowiem wola Boża: uświęcenie wasze, żebyście się powstrzymywali od wszeteczeństwa, aby każdy z was umiał utrzymać swe ciało w czystości i w poszanowaniu, nie z namiętności żądzy, jak poganie, którzy nie znają Boga, aby nikt nie dopuszczał się wykroczenia i nie oszukiwał w jakiejkolwiek sprawie swego brata, gdyż Pan jest mścicielem tego wszystkiego, jak to wam zapowiadaliśmy i zaświadczaliśmy. Albowiem nie powołał nas Bóg do nieczystości, ale do uświęcenia" [I Tes. 4:1-7]
A co to mowi o cielesnici i dobroci chrzescijanina?
Czy ty utrzymujesz cialo w namietnosci zadzy JAK POGANIE? Albo jak nie znajacy Boga?
wiec dlaczego mowisz ze jestes jak oni i jestes NIEWOLNIKIEM CIALA!
Lash napisał(a):
A co do dyskusji wezmiesz sie w koncu w garsc i wykazesz jak Pawel Naucza to co piszesz czy tez dalej bedziesz wyrywal z kontekstu wersety! Czekam na Ekspozycje Rzymian i Galacjan i na odpowiedz kogo Pawel oddziela w 8,8-9
Ja już swoje napisałem i nie będę się powtarzał.
GDZIE Porsze o wykazanie od 6 rozdzialu jak pawel Rozwija mysl na temat grzechu i cielesnosci
WOGOLE nie mas zamieru sie ustosunkowac do Jego tektow

Teraz musiałem napisać, bo nie lubię ściemy, którą jeszcze ktoś inny może przeczytać i mogłoby mu to zaszkodzić. Jeśli Twoje ciało jest już wolne od grzechu to gratuluję i daj mi już święty spokój. Prędzej czy później życie weryfikuje wszelkie fałszywe nauki. Żal mi tylko ludzi, którzy im dłużej się przy nich upierają, tym większe potem mają problemy. Więc i Ciebie mi żal. Idź swoją drogą i niech Cię Pan Bóg ma w swojej opiece.
ILU ZNASZ TAKICH?
Widze ze lubisz manipulowac. Niby ci zal ale do tekstu Pawlowego rzymian 6.1-8.20 nie chcesz siegnac.