Bea
Cytuj:
Hepta , Hepta...
Spodziewałam się jednak po tobie więcej niż takie unikanie odpowiedzi i wykręcanie się.
Nie rób z Lisa - jak to delikatnie ująć- ...stworzenia mało inteligentnego.... i odpowiedz na proste pytania.
Miła Bea, z jednej strony mnie zawstydziłaś, z drugiej bardzo mi pochlebia Twoje zdanie. Przykro mi że nie umiem udzielić jednoznacznych odpowiedzi na wszystkie pytania. Pismo Święte wymaga pewnego sposobu jego interpretacji, gdyż samo nie daje jednoznacznych i wyczerpujących odpowiedzi. Postaram się jednak odpowiedzieć na tyle jednoznacznie na ile potrafię.
Cytuj:
Proszę podaj wreszcie odpowiedz będącą twoją interpretacją tego wersetu który cytujesz.
Chyba że sam nie wiesz jak go rozumieć ale wtedy starczy powiedzieć "nie wiem".
Otóż żeczywiście nie wiem. Jednak swoją interpretacje mam. Interpretacja jednak jak sama nazwa wskazuje jest pochodną domyslania się, co tym razem, Ap Paweł miał na mysli.
Nie zaciemniając, werset z Kol 1:15 daje mi podstawy do mniemania, że Jezus jest pierwszą i jedyną osobą stworzoną / zrodzoną bezpośrednio przez Boga Ojca. Wszystko inne zostały stworzone przez Jezusa. Oto żródło takich wniosków:
Problem "stworzeno-zrodzono" nie jest taki łatwy do jednoznacznego określenia. Oto bowiem:
Niebo i ziemia zostały zrodzone podczas stwarzania
Cytuj:
1 Moj. 2:4
4. Teć są zrodzenia niebios, i ziemi, gdy były stworzone, dnia, którego uczynił Pan Bóg ziemię i niebo.
(BG)
Bóg stwórca jest Ojcem dla Swego stworzenia. Ojcem , który spłodził swoje stworzenie:
Cytuj:
5 Moj. 32:6-18
6. I także to oddawacie Panu, ludu głupi i szalony? izali nie on jest ojcem twoim, który cię sobie nabył? on cię uczynił, i stworzył cię.
...
17. Ofiarowali dyjabłom, nie Bogu, bogom, których nie znali, nowym, którzy z bliska przyszli, których się nie bali ojcowie wasi.
18. Opoki, która cię spłodziła, zapomniałeś, zapomniałeś Boga, Stworzyciela twego.
(BG)
Mal. 2:10
10. Izali nie jeden ojciec jest nas wszystkich? Izali nie jaden Bóg stworzył nas? Czemuż tedy brat zdradza brata swego, gwałcąc przymierze ojców naszych?
(BG)
Podobna tożsamość wynika z:
Izaj. 45:9-10
Szatan, jeden z Synów Bożych Hiob 1:6, on również został stworzony, będąc synem Boga:
Cytuj:
Ezech. 28:13
13. Byłeś w Eden, ogrodzie Bożym; wszelki kamień drogi był nakryciem twojem, sardyjusz, topazyjusz, i jaspis, chrysolit, onyks, i beryl, szafir, kabunkuł, i szmaragd, i złoto; w ten dzień, któregoś ty stworzony, zgotowane są u ciebie narzędy bębnów twoich i piszczałek twoich.
(BG)
Wszystko to rozpatrywane w świetle Kol 1:15 pokazuje mi że Jezus jest pierwszym dziełem Ojca. Jego [Jezusa] rękami stworzył świat i to co go napełnia. I o ile "pierworodny wszystkiego stworzenia" nie precyzuje określenia stowrzony, czy zrodzony to jednak nadaje Jezusowi początek istnienia.
W tej kwesti, moje wątpliwości rozprasza sam Jezus gdy mówi o sobie:
Cytuj:
Obj. 3:14,22
14. A Aniołowi zboru Laodyceńskiego napisz: To mówi Amen, świadek on wierny i prawdziwy, początek stworzenia Bożego:
...
22. Kto ma uszy, niechaj słucha, co Duch mówi zborom.
(BG)
Tak więc jesli "pierworodny stworzenia" wydaje się Wam Być nie precyzyjnyem określeniem to jednak "początek stworzenia" nie powinno trzymać Was dłużej w niepweności co do mojej interpretacji Kol 1:15
Cytuj:
"obraz Boga " - jest Bogiem czy nie jest Bogiem dla ciebie?
Jest dla mnie Bogiem, Ale nie Ojcem lecz Jego Synem, gdyż Ojciec większy jest niż On. Jest obrazem Boga, gdyż Boga nikt z ludzi nie może zobaczyć ale może Go doświadcza i poznać przez Jezusa Chrystusa. Ktoś patrząc i obcując z Jezusem, może zobaczyć i posmakować obcowania z samym Bogiem, z którym społeczność została raz lecz nie na zawsze utracona. Ale Jezus nie jest Ojcem, nie jest tym, który Jezt Bogiem Abrahama Izaaka i Jakuba, nie jest tym Bogiem do jakiego modlił się sam Jezus. Nie jest w końcu tym Bogiem o którym Jezus powie, "wstępuję do Boga mego i do Boga waszego" [Jan 20:17]
Cytuj:
"pierworodny wszystkich rzeczy stworzonych" - to znaczy że jest pierwszym stworzeniem?
czy też nie jest bytem stworzonym, powołanym do życia przez Boga?
Jest bytem powołoanym do życia przez Boga. Od Boga pochodzi Jego życie, jest Jego pierworodnym synem
Cytuj:
"albowiem przezeń stworzone są wszystkie rzeczy"-wszystko co żyje stworzył Bóg bez "pośrednika/pomocnika"?
czy też pierwsze stworzenie powołane do życia przez Boga stwarza inne rzeczy poza sobą i Bogiem oczywiście ?
To drugie zdanie uważam za prawdziwe. Wszystko przez Niego i dla Niego zostało stworzone jak mówi Ap Paweł w L. do Kolosan. A jednoznacznie rzecz ujmując potwierdza to ta wypowiedź:
Cytuj:
Efez. 3:9
9. A iżbym objaśnił wszystkim, jaka by była społeczność onej tajemnicy zakrytej od wieków w Bogu, który wszystko stworzył przez Jezusa Chrystusa;
(BG)